Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 48

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от търтея Виж публикацията
    Със сигурност" Бъкфаст" на scutellator бие всички !Проверено!
    Отклонявам се доста от темата, но да питам какъв е добива от кошер на мед от Бъкфаст, тази година, от акацията! Моите, в друга тема съм писал, са си "диви мелези". Тази година заради лошите метерологични условия, вадинето на меда закъсня с две седмици от акацията. Средният ми добив от кошер използвани за мед е 30кг. Работя с ДБ 12р, с минимум 2 магазина, пълни магазини съм прехвърлял, на отводки, кошери на които, сменям майки, за узряване и запечатване. Не ползвам майки помощници, не взимам пити с пило от други кошери, не ползвам налитане. Имам кошер на който свалих от него, 5 магазина, 4 магазина, и минимум с два.

Потребител
    Регистриран
    29.12.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Отклонявам се доста от темата, но да питам какъв е добива от кошер на мед от Бъкфаст, тази година, от акацията! Моите, в друга тема съм писал, са си "диви мелези". Тази година заради лошите метерологични условия, вадинето на меда закъсня с две седмици от акацията. Средният ми добив от кошер използвани за мед е 30кг. Работя с ДБ 12р, с минимум 2 магазина, пълни магазини съм прехвърлял, на отводки, кошери на които, сменям майки, за узряване и запечатване. Не ползвам майки помощници, не взимам пити с пило от други кошери, не ползвам налитане. Имам кошер на който свалих от него, 5 магазина, 4 магазина, и минимум с два.
    За да не спамим темата ти предлагам, ако искаш разбира се, купи една майка от човека и сам да се убедиш в резултата,ако не друго ще си опресниш кръвта на пчелина.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Майките на scutellator безпроблемно водят с три обиколки пред месните улични подобрени. Вълчо. Търтея е прав-купи 4-5 майки и ще видиш разликата. Само да ти кажа че много лесно се работи с тях.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Майките на scutellator безпроблемно водят с три обиколки пред месните улични подобрени. Вълчо. Търтея е прав-купи 4-5 майки и ще видиш разликата. Само да ти кажа че много лесно се работи с тях.
    Значи, с моите също се работи лесно, не са агресивни! Разбрах ,че си си взел от тези майки и си доволен! НО като един "прост" пчелар искаш да има семейства събиращи много мед, го интересува среден добив от тези майки-семейства. Не знам защо но през цялата си до сега практика, всеки крие средния си добив и също и цената която успява да реализира меда си. НО реве после, за ниски изкупни цени! За да ме спечелите за тези майки това, трябва да знам. Инак ми звучат като; имаме крава много млечна!!!!!!!!!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Хаха, Вълчо. Данните за среден добив и смъртност винаги са били най-строго пазената тайна във форума. Някои от дребните пчелари понякога сме споменавали някоя и друга цифра, средните още по-рядко. Затова пък редовно има призиви да се спре с хвалбите или компетентни поучения че добива нищо не значи...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Младите и начинаещите пчелари обикновенно са съгласни на КАКВА ДА Е МАЙКА, стига да е евтина. След 2-3 години блъскане за лудо започват да се досещат, че майката е сърцето на семейството, и ако тя не е качествена, целия им труд по подръжката на семействата отива по дяволите. Осъзнавайки този факт те всъщност се изкачват на следващото стъпало, където вече започват много внимателен подбор на майките, които закупуват или сами си правят. Още 2-3 години блъскане залудо и чак тогава се осъзнава факта, че истинските хубави и маркови майки не могат да се правят в домашни условия. Тези майки трябва да се закупят от някой, които се е специализирал в тяхното производство. При това не трябва да се икономисват средства, защото такива хубави майки се продават по 30-50 лева, че и нагоре. Още 2-3 години блъскане и пчеларя най-накрая узрява (дораства до мисълта), че ако сам не започне развъдна дейност на качествени майки, няма кой друг да му помогне. До момента вече се е изкачил на четвъртото стъпало и е загубил 10 години от живота си. Ха-ха..... има още няколко стъпала и ако пчеларя успее да ги изкачи в рамките на живота си, вече ще може гордо да си даде ник във форума от типа например Scitellator2.

Та по тази стълба на осъзнаване и развитие аз съм някъде по средата, и дишам праха от подметките на Scitellator-а. Мъча се да крача с големи крачки, но на всяко едно стъпало срещам хиляди проблеми, неописани в литературата, и несподелени във форума. Викам НЕВОЛЯТА, и тя ми помага да ги разреша, но непрекъснато се появяват нови и нови проблеми. Крайната цел поне засега е ясна - истинско селекциониране на наистина истински и качествени майки, като това всъщност е единственият възможен начин за постигане на високи добиви. Никакви компромиси не трябва да се правят в това отношение, ако човек наистина иска да печели и да си докарва доходите само от пчеларство и от нищо друго.

В резюме: Един пчелар може да си позволи някакви компромиси във всеки един аспект от пчеларстването, но не и в аспекта, касаещ качеството на майките. Този аспект е фундаментален (основополагащ) и ако при него има проблеми, цялата останала построена кула (пчеларстването) може с лекота да се срине. Примери бол .........

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Младите и начинаещите пчелари обикновенно са съгласни на КАКВА ДА Е МАЙКА, стига да е евтина. След 2-3 години блъскане за лудо започват да се досещат, че майката е сърцето на семейството, и ако тя не е качествена, целия им труд по подръжката на семействата отива по дяволите. Осъзнавайки този факт те всъщност се изкачват на следващото стъпало .........
    Голямото мнозинство пчелари никога няма да мръднат от първото стъпало. Ако нямат късмета още в началото докато са зелени да се сблъскат с нещо което да им остави трайни впечатления, след това надеждата да преминат на второто стъпало за тях е малка. В най-добрия случай обикновенно стигат до пчелраска степен тип "старшинка" (военен термин) - многогодишни опитни пчелари със 100-ина кошера, ловуващи всеки сезон рояци по горите и хралупите. Чак ми става тъжно, когато дойдат при мен с молба да им помогна във ваденето на някой рояк от хралупа (нали уж съм "опитен" пчелар)- остават доста изненадани че ги отпращам с мотива че нямам никакъв практически опит в това (което си е и вярно). Българския пчелар масово разчита на роеви, самосменни, свищеви, купешки и т.н. майки - всякакви но не и преднамерено произведени от него. През роевия период пада голямо разхождане напред-назад на неплодни майки в кибритени кутийки.
    Веднъж един пчелар който познавам ме спря да ме попита по какъв начин правя майки (аз му обясних същността - пластмасови чашки, пренасяне, всеки маточник в нуклеус и т.н.), след което той започна да ми разправя подробно как като убиеш майката и след няколко дни като разрушиш по-старите маточници, какви ХУБАВИ майки ставали ...... явно "моя" метод не представляваше никакъв интерес за него.

Пчелар който цял живот е работил със нищо друго освен скрап, никога няма сам да разбере че има и по-добри пчели. За него това всеки един кошер да е продуктивен две години, а на следващите две да е непродуктивен (докато сам не си смени майката) и постоянно да има различни семейства всеки сезон даващи от нула до пет магазина (т.е. центрофугирания) - (главно заради неизвестната възраст на майките) за него е толкова естествено и нормално, колкото и въртенето на луната и слънцето - ЧАСТ от естествения биологичен цикъл на едно семейство. Ха, накарай такъв човек да осъзнае нуждата от селекция ( за него - някакво отвлечено понятие) - т.е. да влага средства в подобни дейности. Селекцията се свежда до открадване от време на време на някой кошер (или казано с други думи - овежаване на кръвта) от пчелар дето очевидно е маалко по-напред от останалите. Ха накарай такъв човек да даде 40-70 евро за майка (свободно оплодена) . В Африка, малцината, които притежават разборни кошери (обикновенно дарени по някоя програма за развитие на пчеларството в района) обикновенно гордо ги показват на всички и се хвалят със тях като най-ценната и луксозна МЕБЕЛ която притежават в дома си (използват ги за да си държат новите си дрехи във тях). Логично е - един разборен кошер струва от порядъка на 100$ (внос), а къщата в която живеят - сигурно не повече от 25$.

Още е трудно за много от пчеларите да го осъзнаят, да- на пазара могат да бъдат намерени както много добри F1 майки , така и изключително добър генетичен материал (разплодни майки), но който иска да изцеди максимума от потенциала (още по-големи добиви) който селекцията би могла да предложи - то (разплодните майки) трябва да си я прави сам. Това е което е опитвам да набия в главата на българските пчелари.
    Ако пчеларството е основен доход, направо недоумявам как най-важния стълб в производството е оставен масово на произвола на съдбата или на някой друг (купешки майки). Дет' се вика в една Сърбия всеки втори пчелар практикува осеменяване на майки за личните си нужди.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Инак ми звучат като; имаме крава много млечна!!!!!!!!!

-Теньо, казала жената на мъжа си след като го слушала как сладкодумно хвали тяхната крава пред купувачите, - Ми, тя нашата крава като била толкова хубава - за какво я продаваме?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Матеев, минах го този път почти, защото винаги има някакво ново стъпало! Скутелатор, и аз за тази крава говоря!
    Затова на всеки, успех във всеки един, аспект на пчеларството!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •