Браво Матеев!Ей така се прави реклама!
Имаш ли някакви наблюдения за Бъкфаст?Как се държи в наште условия?
Браво Матеев!Ей така се прави реклама!
Имаш ли някакви наблюдения за Бъкфаст?Как се държи в наште условия?
То във идеални условия и баба може.Разликата се вижда именно в такива условия.При мен бъкфаст е шампион,но липсват карники,италианки.....Но щом месните роеви майки се представят отлично,как ли ще се представи бъкфаст след роене.....Ще разбера следващата година.Освен ако Дони не подскаже.
ето малко допълнителни снимки. Фибранена кутия може да се ползва само когато не се налага добавянето на пчели (прясно запечатани маточници или зрели маточници лятно време когато температурите са подходящи) - да е плътно затворена за по-голяма температурна изолация.
Прясно запечатаните маточници ги касае едиствено да не са на слънце и да не изсъхнат - затова блокчето на което са или кутията се пакетира със стреч фолио.
Когато маточниците се придужават от пчели - картонените кутии или от нагъната пластмаса (онези по автобусните спирки) са достатъчни
Относно Бъкфаст - то запазена търговска марка и ако не спазваш същата рецепта - както когато произвеждаш сходен продукт - може да го кръстиш Пепси, Дерби Кола... или както си искаш но не и Кока Кола.
Между другото, ако се направи поглъщателно кръстосване (back cross) в F3 резулата е смайващ - майките стават едри като стършели и снясят повече отколкото две майки взети заедно. Ако се използва например грижливо подбрана линия италианка (внимание!!! всякаква друга, но никога Карника!!!!) за тази цел, това не е задължително да доведе дозначително повишаване на роевия индекс или агресивността. Естествено, подобряването на някои черти е за сметка на влошаването на други
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Отклонявам се доста от темата, но да питам какъв е добива от кошер на мед от Бъкфаст, тази година, от акацията! Моите, в друга тема съм писал, са си "диви мелези". Тази година заради лошите метерологични условия, вадинето на меда закъсня с две седмици от акацията. Средният ми добив от кошер използвани за мед е 30кг. Работя с ДБ 12р, с минимум 2 магазина, пълни магазини съм прехвърлял, на отводки, кошери на които, сменям майки, за узряване и запечатване. Не ползвам майки помощници, не взимам пити с пило от други кошери, не ползвам налитане. Имам кошер на който свалих от него, 5 магазина, 4 магазина, и минимум с два.
Майките на scutellator безпроблемно водят с три обиколки пред месните улични подобрени. Вълчо. Търтея е прав-купи 4-5 майки и ще видиш разликата. Само да ти кажа че много лесно се работи с тях.
Значи, с моите също се работи лесно, не са агресивни! Разбрах ,че си си взел от тези майки и си доволен! НО като един "прост" пчелар искаш да има семейства събиращи много мед, го интересува среден добив от тези майки-семейства. Не знам защо но през цялата си до сега практика, всеки крие средния си добив и също и цената която успява да реализира меда си. НО реве после, за ниски изкупни цени! За да ме спечелите за тези майки това, трябва да знам. Инак ми звучат като; имаме крава много млечна!!!!!!!!!
Хаха, Вълчо. Данните за среден добив и смъртност винаги са били най-строго пазената тайна във форума. Някои от дребните пчелари понякога сме споменавали някоя и друга цифра, средните още по-рядко. Затова пък редовно има призиви да се спре с хвалбите или компетентни поучения че добива нищо не значи...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))