Понеже днес пусках парната топилка, загледах се в троптината. В парата тя омеква, но секунди след охлаждане отново се втвърдява. Не се разтваря забележимо в горещата вода. Държи се като полимерна структура, подобно на целулоза и хитин, тъй като белтъците при сваряване се променят.Единственият структурен белтък, устойчив като целулоза и хитин, за който се сещам е кератинът.
От друга страна накисната троптина смърди на мърша. Тъй като хитинът е инертно вещество и не взаимодейства с водата, а само със силни киселини и основи, остава умирисващата се част да е белтък.
Ларвата на восъчния молец не търси да яде чист восък - не напада бели пити, основи и калъпи восък. Любими са и черните пити, значи търси и нещо друго, а не само восък. Едва ли яде хитин, той е несмилаем. Остава да търси белтъчна субстанция. Забелязал съм, че почва питите най-напред от местата със складиран прашец. Чудя се, ако има троптина с напълно отстранен восък, дали и нея ще напада.
Ей такива противоречиви факти ме объркват и затова търся изследване за състава на троптината.