Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Понеже не можах да си намеря къде из форума си зададох въпроса, ще го задам пак с нова тема. Знае ли някой къде да прочета какво представлява като химичен състав троптината след извличане на восъка? Вероятно има подробни изследвания по въпроса, но не знам къде да ги търся.
Това можеш да го намериш само в някое специализирано научно издание или дисертация. Иначе навсякъде пише нещо такова:
Троптина

При преработката на вощината се извлича само част от восъка. Остатъкът след тази преработка се нарича троптина и съдържа до 40% восък. Троптина също се дели на две качества. Първо качество троптина се получава, когато вощината се преработва без разтваряне във вода и пресуване. Такава троптина трябва да бъде суха, без примеси от мед и прашец, да има светлокафяв до кафяв цвят. При стисване в ръка трябва да образува топка, която не се разпада. Второ качество е тази троптина, която се получава след варенето и пресоването на вощината и първокачествената троптина. Тя не трябва да съдържа прашец и други примеси. Има кафяв до тъмнокафяв цвят и при стисване в ръка не се слепва поради по-ниското съдържание на восък. Восъкът от нея се извлича чрез екстрахиране с бензин и се използва само за технически цели.
Основното съдържание е пак восък 40-50%
https://biomedyt.blog.bg/drugi/2011/...t-vosyk.823195