От работа по занаята не се оплакваме . Субсидия за меда не търсим , субсидия или/и програма за пчелите също - и така мoже .
От работа по занаята не се оплакваме . Субсидия за меда не търсим , субсидия или/и програма за пчелите също - и така мoже .
Този пост е редактиран от old_greyish; 19.03.2017 в 12:28.
Здравейте, до сега не съм публикувал мнение във форума, но по повод на субсидиите искам да изкажа мнение.
Хора , честно да Ви кажа не мога да разбера, що за простотия е това субсидията, нещо не мога да разбера каква е връзката между "пазар" и "субсидия".
Каква е логиката на "пазара"? Произвеждаш стока, която има някаква себестойност, след това тази стока я продаваш на някаква цена.Разликата между себестойността и продажната цена е печалбата.Това е логиката на пазара.
Каква е логиката на субсидията?Произвеждаш стока, която има някаква себестойност, след това тази стока я продаваш на някаква цена.До тук е едно също. След като направиш разликата между цената на която си продал и себестойността , става ясно че нямаш печалба , или печалбата е много ниска и ти не можеш да се развиваш, нямаш пари.Какво правим тогава , чакаме субсидия.Тоест излиза ,че си продал стоката на ниска цена , или себестойността е висока.Ето тук според мен е голямата заблуда за субсидиите. Според мен това "чудо" на съвремието създава една лъжлива илюзия , че правиш някакъв бизнес.Пълни глупости!!!Според мен стопанство , предприятие , или някакъв вид производство, ако разчита на субсидии за да съществува и да се развива , то просто трябва да бъде прекратено.Знам , че след това мнение много хора няма да са съгласни с мен , но се замислете малко.Как човек който разчита на субсидия , ще е конкурентно способен на човек , който разчита на печалба, и реинвестира собствени пари.Според мен ,ако няма субсидии на пазара ще останат само хора , които работят професионално, спазват пазарните логики , реинвестират собствени пари.Тоест бизнесмени в буквалният смисъл на думата.Покажете ми едно наистина голямо производство , от ранга на NESTLE , BMW, FESTO, което да разчита на субсидии.На кредити да , но там логиката е друга.Според мен в селското стопанство , субсидиите трябва да бъдат спрени, и да останат най-добрите.Тези които наистина знаят какво правят.
По тази логика да спрем и социалните дейности и да затворим болниците... така съвсем ще останат най-силните...
Иначе казаното за пазара до голяма степен е така. НО каква е връзката на субсидиите и пазара? Досега някой да е компенсиран заради спада на цената на меда? А трябва (според мен). Логиката е - плащаш данъци, осигуровки и когато си в неблагоприятно положение държавата ти помага (например заради украинския мед). Горе долу като обезщетенията за безработица...
Но за мен ползата от субсидиите е съвсем друга. За мен те служат за да можеш да се развиеш по-бързо. Защото ако чакаш да инвестираш печалбата си един живот няма да стигне. Тука говоря само за субсидиите в пчеларството. Другите не ме интересуват.
И по-нагоре питах. Какво им е лошо на субсидиите? Създават условия за корупция и злоупотреби? И затова по-добре да ги няма? Пълни глупости. Все едно като те заболи зъб, да го извадиш барабар с всички останали зъби, за да не те болят повече...
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
На теб какъв ти е проблема?
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Завиждам.
Опитах да постна цитати но не ги приема. http://ime.bg/Subsidies_June03.pdf
Как беше : не е луд този, който изяде баницата, а този който му я даде.
6. Дългосрочно трябва да се премахнат всички субсидии
Раздаването на субсидии влияе негативно на всички участващи страни – граждани,
държавен бюджет и самите земеделски производители. Основните резултати са нереални
цени, изкривени стимули и намалена производителност. Освен това, субсидирането не
позволява да се оцени до колко е ефективен секторът и отделните производители.
Премахването на субсидиите ще освободи ресурс, който може или изобщо да не се
събира от гражданите под формата на данъци, или да се насочи към подобряването на
бизнес средата в България.
Така е! Но субсидиите в земеделието в този момент са "обществено необходимо зло". Субсидии има в земеделския сектор в целия ЕС и ако тук ги няма ще ни залее евтина земеделска продукция, която съвсем ще убие нашето дребно земеделие. А те наистина изкривяват сектора - пример зърнопроизводството. Между другото същото стана със субсидираните цени на "зелената енергия" в сектор "Енергетика".
В Пчеларството също ефекта е двупосочен. От една страна се създаде кастата на "програмистите - псевдопчелари". От друга страна различните форми на подпомагане позволиха на млади хора, потомствени пчелари да развият свои стопанства, да ползват опита на своите родители и да се задържат в селата. Същевременно в години като миналата все пак оказаха положително влияние и за оцеляването на сектор "Пчеларство". Има и трети положителен ефект - спомогнаха да се опази до голяма степен сектора от прекалено уедряване и монополизация.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Абсолютно вярно, но приложено само за България, при отворени граници, ще доведе до фалит селското стопанство. Ще се продава само субсидирана стока от безмитен внос. И в момента на комшията мандрата му работи с цистерни унгарско прясно мляко. Чак ми е чудно как излиза сметката, ама ей на, явно излиза, щом го прави. Ако пък се затворят границите и се наложат високи вносни мита, ще си отгледаме нова мощна мафия контрабандисти, подобно на югоембарговите, които оттогава не пускат властта. Много сме малки, за да определяме глобалната политика, затова се налага да се приспособяваме към даденостите.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Писали сме едновременно и еднакво мислим, ама уедрено пчеларство, си мисля, няма как да стане, освен насила. Това и Матеев сигурно го е разбрал преди време.
Колкото до субсидиите - меда не е като млякото и зърното и засега не се нуждае от субсидии, но при доближаване на жизнения стандарт към европейския, което е неминуемо, ако не се разпадне ЕС, ще стане непродаваем, ако не е субсидиран като млякото.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))