Здравейте, до сега не съм публикувал мнение във форума, но по повод на субсидиите искам да изкажа мнение.
Хора , честно да Ви кажа не мога да разбера, що за простотия е това субсидията, нещо не мога да разбера каква е връзката между "пазар" и "субсидия".
Каква е логиката на "пазара"? Произвеждаш стока, която има някаква себестойност, след това тази стока я продаваш на някаква цена.Разликата между себестойността и продажната цена е печалбата.Това е логиката на пазара.
Каква е логиката на субсидията?Произвеждаш стока, която има някаква себестойност, след това тази стока я продаваш на някаква цена.До тук е едно също. След като направиш разликата между цената на която си продал и себестойността , става ясно че нямаш печалба , или печалбата е много ниска и ти не можеш да се развиваш, нямаш пари.Какво правим тогава , чакаме субсидия.Тоест излиза ,че си продал стоката на ниска цена , или себестойността е висока.Ето тук според мен е голямата заблуда за субсидиите. Според мен това "чудо" на съвремието създава една лъжлива илюзия , че правиш някакъв бизнес.Пълни глупости!!!Според мен стопанство , предприятие , или някакъв вид производство, ако разчита на субсидии за да съществува и да се развива , то просто трябва да бъде прекратено.Знам , че след това мнение много хора няма да са съгласни с мен , но се замислете малко.Как човек който разчита на субсидия , ще е конкурентно способен на човек , който разчита на печалба, и реинвестира собствени пари.Според мен ,ако няма субсидии на пазара ще останат само хора , които работят професионално, спазват пазарните логики , реинвестират собствени пари.Тоест бизнесмени в буквалният смисъл на думата.Покажете ми едно наистина голямо производство , от ранга на NESTLE , BMW, FESTO, което да разчита на субсидии.На кредити да , но там логиката е друга.Според мен в селското стопанство , субсидиите трябва да бъдат спрени, и да останат най-добрите.Тези които наистина знаят какво правят.