Нали ти казах, мога да съдя по учебниците и по информацията която е стигнала до мен.
За гладните години на соца съм слушал само разкази, а по книгите почти нищо не пише.( Говоря за 50-60-та )
От разкази на хора много високо в управлението, съдя какво се е случвало в началото на прехода.
Първо са ни избрали възможно най-грубия начин за преминаване от една система в друга. Оставяш всичко старо да фалира и продаваш каквото можеш, а после градиш на чисто.
Замисли се, кой завод е нямало възможност да се запази. Честно...в момента не мога да се сетя дори за един, но предполагам, че има все някой измислен.
За едно производство са нужни:
- Управление
- Материална база
- Суровина
- Човешки ресурси
- Пазар
Най-трудното от изброените е човешки ресурс. Може и да не ти се вярва, но са нужни адски много време и пари за един човек да се образова и да натрупа опит.
Какво направихме ние - готови кадри ги накарахме да работят каквото намерят и на произвола. Кой завод не е бил обезпечен със средно училище по специалността? Кой завод е бил без висшето образование зад него?
Каква възможност си нямал, а сега имаш? 100 HD канала?
Да, имало е доста хора който са по-добре при демокрацията и то защото соца не им е предлагал възможност за по-високи доходи. Това са точно най-ценните кадри и за общо нещастие, голяма част от тях са прецакани и днес.
Не съм фен на една или друга система, а гледам кое работи и кое не и къде са грешките. Изобщо не милея по Русия или да мразя Турция. Обичам си България, но...всичко тук става с клизма и трябва да си голям непукист за да постигнеш нещо.