Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
Г-н Цонев. Лично аз се чувствам дискриминиран от идеите ви. Аз съм не комерсиално ориентиран хоби пчелар. Няколкото кошера които отглеждам не са регистрирани никъде, но ви гарантирам, че отглеждането им в пъти по природосъобразно от тава в много "професионални" пчелини. След като опрашителната дейност на пчелите е най-важна, защо за тази извършена от "моите" пчели да не се заплаща а на Вас да се плаща. Нали не става въпрос за подаяния и милостиня? Аз не се крия от никого, но защо трябва да се занимавам с една камара бумащина и да се моля на различни институции да регистрират пчелите ми. Не е ли достатъчно да подам една декларация, а който не вярва или желае да дойде на място и да си проверява колкото си иска за достоверността на тази декларация. Ако ще това да е и всяка седмица.

И още един въпрос. При положение че, годишно се изхвърлят милиони тонове храна АБСОЛЮТЕН НЕОПРОВЕРЖИМ ФАКТ, наистина ли е нужно да се работи с цел увеличаване на производството на храни? Каква е причината? Нужда или човешка алчност?
Регистрирането на пчелите не е приумица на бюрокрацията, а е важно изискване, свързано с профилактиката и борбата с болестите по пчелите. Например вашите нерегистрирани пчели са болни, а съседът Ви с много пчлени семейства е регистриран. Съгласно нормативната уредба на пролетни и есенни профилактични прегледи подлежат само регистрираните пчелни семейства. Ветеринаерният лекар ще провери само пчелите от регистрирания пчлеин, а Вашите не. Какво ще се случи (а и се случва)?. Вашите пчели ще заразят големият пчелин и ще нанесат големи загуби, ако например имате в пчелина си американски гнилец. Затова е наложително пчлеите да се регистрират. Има и друга причина - агростатистиката отчита само регистрираните пчелини и те се вземат предвид при анализи на състоянието на пчеларството. Нерегистрираните пчелини остават неотчетени и това изкриявява картината при отровени или ичезнали пчлени семейства. Регистрацията се прави при официалния ветеринарн лекар от ОДБХ. За съжаление тя се заплаща, макари да не струва кой знае колко много. Ние от КБП се борим регистрацията да стане безплатна.
Днес излязоха данни за нарастването на населението на зелята до 2050г. От сегашните 7,4 милиарда души, през 2050г, хората ще станат 9,4 милиарда и всички те ще трябва да се хранят. Изхвърлянето на хране наистина е факт, но това не отменя необходимостта от подбряване и увеличаване производството на храни. Проблемите са сложни. Освен това да не забравяме, че биоразнообразието е сериознао застрашено - все повече растения изчезат, а заедно с тях и много животни, които се хранят с изчезналите растения. Пчелите имат огромен принос за поддържане на биоразнообразието - като опрашители, а не като птроизводитерли на мед.