Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Разгънат преглед

  1. #11
    Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Мнения
    209
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Здравейте,
    Моля обяснете на публиката какво е C3 и C4, защото не на всеки му е ясно, че има разлика между захар и захар.
    Колко фирми в България изобщо са чували за C3, а за анализи е смешно да говорят, защото нямат средствата да си закупят техниката.
    Другия момент е че ваши колеги смесват меда със захар и мога да докажа, че меда им е абсолютен фалшификат, а това пречи и на коректните фирми и пчеларите.
    Смесването на захар и мед от пчеларите не е редно, но храненето когато е нужно ще се наложи с времето. Все пак ние не сме изолирани от света и виждаме колеги как практикуват.
    Също е важно да се каже, че този метод не е 100% сигурен и дори едно по-високо съдържание на прашец може да измени резултатите(според лаборатория).
    7% е приетата норма и това какво означава, че като имаме чист мед, то може да му сложим 7% ЗАХИРА или ще го платите по-скъпо, ако не слагаме захар и е около 7% ?!?!
    А и Захарното цвекло е C3, докато Захарна тръстика е C4.
    Какво съотношение C3/C4 приемате за нормално към момента?
    Здравейте,

    Не е толкова лесно да се обясни с думи прости какво представляват тези анализи. Идеята е, че различните растения се разделят в тези две групи според фотосинтезния им цикъл. В категория С3 попадат нектароотделящите растения, а в категория С4 - такива като царевицата и захарната тръстика, от които се произвеждат инвертираните сиропи. 7% е определен като праг на детекция, но е погрешно да се разсъждава, че ако не сте подхранвал и накрая добавите 7% захарен сироп в меда, при анализ всичко ще е ОК. Също така, няма логика да се плаща по-висока цена за мед, който практически отговаря на изискванията - има определени норми и медът или попада в тях, или не - ако не попада, то тогава продуктът не е пчелен мед. Също така, резултатите от различните изпитвания, които изброих в предишното ми мнение, се разглеждат комплексно и дори при умишлено добавяне на С4 захари под лимитът на детекция, някой от другите параметри ще издаде вмешателството. В прикачения файл пускам малко допълнителна информация за тези, които се интересуват - текстът е на английски (стр. 5-7), но за съжаление не зная да има публикации по темата на български език, а и нямам времевата възможност да го превеждам. Разбира се, има и много други източници в интернет, където можете да прочетете още.
    Обнадеждаващо е, че в момента вече има нов метод за изследване на всички видове фалшификации в меда, както и неговия географски и ботанически произход - чрез ЯМР. Доколкото знам лабораториите са все още в процес на акредитация, но много скоро самата индустрия ще го изиска и според много колеги от чужбина това ще реши кардинално проблемите с фалшификации на мед и на неговия произход.

    Интертек - една от водещите лаборатории, с която и ние работим, ежегодно изпраща доклад за анализите на меда, които са работили през годината. Данните са систематизирани според произхода и честотата на наличие на проблеми в пробите - антибиотици, гмо, фалшификации и т.н. За съжаление, процентът засечени проби с фалшификации от България от общия брой изследвани проби беше доста висок и ни поставяше на едно от челните места в класацията на черните овце. Търсих го днес последния доклад за 2013, за да ви го покажа и него, но не успях да открия на кой компютър е запазен.
    Винаги покрай сухото гори и суровото и заради някои недобросъвестни играчи на пазара страда масата, но тук идва ролята на държавата и нейния контрол, а за съжаление в лабораториите на БАБХ разполагат с техника, с която могат най-много да измерят захарозата. Не съществува и механизъм, по който например ние като засечем пчелар с негодна продукция, да сигнализираме съответен орган, продукцията да бъде поставена под възбрана за реализация като "пчелен мед", а пчеларят например да бъде лишен от възможност да кандидатства за държавни помощи за някакъв срок от време (колкото и мизерни да са те).

    Останете си със здраве, а че на лъжата краката са къси знаем всички.
    Поздрави
    Прикачени файлове Прикачени файлове

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •