
Първоначално публикувано от
Апитрейд Пловдив
Здравейте,
Не е толкова лесно да се обясни с думи прости какво представляват тези анализи. Идеята е, че различните растения се разделят в тези две групи според фотосинтезния им цикъл. В категория С3 попадат нектароотделящите растения, а в категория С4 - такива като царевицата и захарната тръстика, от които се произвеждат инвертираните сиропи. 7% е определен като праг на детекция, но е погрешно да се разсъждава, че ако не сте подхранвал и накрая добавите 7% захарен сироп в меда, при анализ всичко ще е ОК. Също така, няма логика да се плаща по-висока цена за мед, който практически отговаря на изискванията - има определени норми и медът или попада в тях, или не - ако не попада, то тогава продуктът не е пчелен мед. Също така, резултатите от различните изпитвания, които изброих в предишното ми мнение, се разглеждат комплексно и дори при умишлено добавяне на С4 захари под лимитът на детекция, някой от другите параметри ще издаде вмешателството. В прикачения файл пускам малко допълнителна информация за тези, които се интересуват - текстът е на английски (стр. 5-7), но за съжаление не зная да има публикации по темата на български език, а и нямам времевата възможност да го превеждам. Разбира се, има и много други източници в интернет, където можете да прочетете още.
Обнадеждаващо е, че в момента вече има нов метод за изследване на всички видове фалшификации в меда, както и неговия географски и ботанически произход - чрез ЯМР. Доколкото знам лабораториите са все още в процес на акредитация, но много скоро самата индустрия ще го изиска и според много колеги от чужбина това ще реши кардинално проблемите с фалшификации на мед и на неговия произход.
Интертек - една от водещите лаборатории, с която и ние работим, ежегодно изпраща доклад за анализите на меда, които са работили през годината. Данните са систематизирани според произхода и честотата на наличие на проблеми в пробите - антибиотици, гмо, фалшификации и т.н. За съжаление, процентът засечени проби с фалшификации от България от общия брой изследвани проби беше доста висок и ни поставяше на едно от челните места в класацията на черните овце. Търсих го днес последния доклад за 2013, за да ви го покажа и него, но не успях да открия на кой компютър е запазен.
Винаги покрай сухото гори и суровото и заради някои недобросъвестни играчи на пазара страда масата, но тук идва ролята на държавата и нейния контрол, а за съжаление в лабораториите на БАБХ разполагат с техника, с която могат най-много да измерят захарозата. Не съществува и механизъм, по който например ние като засечем пчелар с негодна продукция, да сигнализираме съответен орган, продукцията да бъде поставена под възбрана за реализация като "пчелен мед", а пчеларят например да бъде лишен от възможност да кандидатства за държавни помощи за някакъв срок от време (колкото и мизерни да са те).
Останете си със здраве, а че на лъжата краката са къси знаем всички.
Поздрави