аз съм правил такива експерименти с двумайчини кошери, но резултата неше друг. Много пило и роево състояние. 6 корпуса пило. Много отводки (12) ден преди старта на пашата, и два корпуса мед.
аз съм правил такива експерименти с двумайчини кошери, но резултата неше друг. Много пило и роево състояние. 6 корпуса пило. Много отводки (12) ден преди старта на пашата, и два корпуса мед.
Абе от където и да я гледаш най-добре си е на 2 кошера 1 помощно семейство.
Някои технологии са за пчелар плюс помощник.Аз работя сам и ми беше тежко.А и да си призная не изкарах експеримента до край.На едно от семействата се наложи да правя разместване и като ме нажилиха здраво ,новата технология приключи.
Четох , четох и не разбрах от всичко написано до сега, защо изискванията към нашия мед са завишени спрямо стандартите на ЕС ?
Защото при преработката на меда от медопреработвателните предприятия допълнително се влошават някои параметри. Например ХМФ се увеличава, защото меда се загрява, за да се разтопи и да бъде изваден от тенекиите, а после и от качетата при западняка. Също така медопреработвателните предприятия искат да имат известен запас в параметрите, за да могат да си позволят лукса да смесят по-некачествен с по-качествен мед, и в резултат на това да се получи смес, която е с параметри по ръба на стандартите, но в норма.
Няма как - това е едно необходимо зло. Ако един преработвател се издъни с някоя партида мед и западняците му я върнат заради някой параметър, на него му остава един единствен шанс да си избие загубите, и това е тази партида малко по малко да я смесва с качествен мед, и така да успее да я пробута на запад. Да това е кофти номер, но нека не забравяме, че за такива върнати TIR-ове виновни са не преработвателите, а наши колеги - ПЧЕЛАРИ ТАРИКАТИ, които имат наглостта да правят разни алхимии с меда. И естествено заради тях страдаме всички.
Идея 3
Не ти ли се струва, че летящите пчели не усещайки майката ще станат търтовки?
Следя новините от Аржентина за новата реколта от мед. Качил съм таблица за изнесените количества пчелен мед до октомври в тонове по държави вносителки. Коментарите са, че количествата са 30-40% надолу в сравнение от октомври 2013 г. без да се коментират причините. Жалко че не са дали цените.
При тях сега е късна пролет, нали? Тоест сезона им предстои.
До радиатора не става, вече 10 дена съм барикадирал камината и радиаторите с тенекии и не са мръднали. Сега увих една с електрическо одеяло да видя какво ще стане, ако не ще купувам един терморегулатор и ще ги сложа в детско корито, само че водата ще е до половината на тенекиите дали ще стане? Че на 23ти трябва да са готови.
Предлагам друг вариант:
ОSB кутия с минерална вата вътре по стените и дъното. Капак с панти и вата отвътре.
Аквариум по-голям(широк и висок) с 2-3 см от тенекията(5-10мм по-голям от нагревателя). Колкото по-малко вода има вътре, толкова по-добре.
Нагревател за аквариум.
Всичко под 100лв и 30 мин работа.
Не, че ако сложиш 10см стиропор няма да стане![]()
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 17.12.2014 в 18:47.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 35 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 35 гост (и))