Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 941 до 950 от общо 4956

Разгънат преглед

  1. #11
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Апитрейд Пловдив Виж публикацията
    Здравейте на всички. Понеже темата с анализите винаги е интересна, а точно тази година в сравнение с последните има пик в наличието на мед, който не отговаря на изискванията (най-вероятно заради слабата реколта и интензивното хранене, както и алчността на някои пчелари), бих искал да внеса малко яснота относно какво се изследва.

    Както знаете, преди да купим меда от който и да е производител, взимаме предварително проби, които изследваме за определени показатели в нашата лаборатория, а за други - в немска. По-специално за т.нар. фалшификации се правят няколко анализа, които са:
    - 13C изотопен анализ (С3/С4 захари)
    - чужди за меда олигозахариди
    - ензимни тестове - бета фруктофуранозидаза, бета/гама амилаза, температуро-устойчиви ензими
    - анализ за сиропи на оризова основа
    - съдържание на нишесте
    От всички по-горе изброени, най-често излизат позитивни резултати на С3/С4 захари и на ензимните тестове (добавени ензими, които не са произведени от пчелите). Давам ви и пример за С3/С4 фалшификация - в прикачените файлове можете да видите първо анализът на цялата средна проба и заключението на немската лаборатория. След такъв резултат, правим разбивка на пчеларите, влезли в пробата, и изпращаме контролни проби, за да стигнем до човекът, чиито мед е причинител на отклоненията - в този случай Контрол 3. Това отнема време и е причина да забавяме изкупуването на меда от добросъвестните пчелари. Разходите, които са за наша сметка, оставяме настрана.
    В цялата работа няма нищо скрито - нещата изглеждат по този начин и за съжаление броят на недобросъвестните пчелари тази година рязко се увеличи. Може би по-високата цена е изкушаваща за някои хора, а може да има и такива, които в стремежа си да държат семействата силни, са пресолили манджата с храненето.

    Поздрави на всички!
    Здравейте,
    Моля обяснете на публиката какво е C3 и C4, защото не на всеки му е ясно, че има разлика между захар и захар.
    Колко фирми в България изобщо са чували за C3, а за анализи е смешно да говорят, защото нямат средствата да си закупят техниката.
    Другия момент е че ваши колеги смесват меда със захар и мога да докажа, че меда им е абсолютен фалшификат, а това пречи и на коректните фирми и пчеларите.
    Смесването на захар и мед от пчеларите не е редно, но храненето когато е нужно ще се наложи с времето. Все пак ние не сме изолирани от света и виждаме колеги как практикуват.
    Също е важно да се каже, че този метод не е 100% сигурен и дори едно по-високо съдържание на прашец може да измени резултатите(според лаборатория).
    7% е приетата норма и това какво означава, че като имаме чист мед, то може да му сложим 7% ЗАХИРА или ще го платите по-скъпо, ако не слагаме захар и е около 7% ?!?!
    А и Захарното цвекло е C3, докато Захарна тръстика е C4.
    Какво съотношение C3/C4 приемате за нормално към момента?
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 21.11.2014 в 16:47.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •