
Първоначално публикувано от
Апитрейд Пловдив
Здравейте на всички. Понеже темата с анализите винаги е интересна, а точно тази година в сравнение с последните има пик в наличието на мед, който не отговаря на изискванията (най-вероятно заради слабата реколта и интензивното хранене, както и алчността на някои пчелари), бих искал да внеса малко яснота относно какво се изследва.
Както знаете, преди да купим меда от който и да е производител, взимаме предварително проби, които изследваме за определени показатели в нашата лаборатория, а за други - в немска. По-специално за т.нар. фалшификации се правят няколко анализа, които са:
- 13C изотопен анализ (С3/С4 захари)
- чужди за меда олигозахариди
- ензимни тестове - бета фруктофуранозидаза, бета/гама амилаза, температуро-устойчиви ензими
- анализ за сиропи на оризова основа
- съдържание на нишесте
От всички по-горе изброени, най-често излизат позитивни резултати на С3/С4 захари и на ензимните тестове (добавени ензими, които не са произведени от пчелите). Давам ви и пример за С3/С4 фалшификация - в прикачените файлове можете да видите първо анализът на цялата средна проба и заключението на немската лаборатория. След такъв резултат, правим разбивка на пчеларите, влезли в пробата, и изпращаме контролни проби, за да стигнем до човекът, чиито мед е причинител на отклоненията - в този случай Контрол 3. Това отнема време и е причина да забавяме изкупуването на меда от добросъвестните пчелари. Разходите, които са за наша сметка, оставяме настрана.
В цялата работа няма нищо скрито - нещата изглеждат по този начин и за съжаление броят на недобросъвестните пчелари тази година рязко се увеличи. Може би по-високата цена е изкушаваща за някои хора, а може да има и такива, които в стремежа си да държат семействата силни, са пресолили манджата с храненето.
Поздрави на всички!