Голямото мнозинство пчелари никога няма да мръднат от първото стъпало. Ако нямат късмета още в началото докато са зелени да се сблъскат с нещо което да им остави трайни впечатления, след това надеждата да преминат на второто стъпало за тях е малка. В най-добрия случай обикновенно стигат до пчелраска степен тип "старшинка" (военен термин) - многогодишни опитни пчелари със 100-ина кошера, ловуващи всеки сезон рояци по горите и хралупите. Чак ми става тъжно, когато дойдат при мен с молба да им помогна във ваденето на някой рояк от хралупа (нали уж съм "опитен" пчелар)- остават доста изненадани че ги отпращам с мотива че нямам никакъв практически опит в това (което си е и вярно). Българския пчелар масово разчита на роеви, самосменни, свищеви, купешки и т.н. майки - всякакви но не и преднамерено произведени от него. През роевия период пада голямо разхождане напред-назад на неплодни майки в кибритени кутийки.
Веднъж един пчелар който познавам ме спря да ме попита по какъв начин правя майки (аз му обясних същността - пластмасови чашки, пренасяне, всеки маточник в нуклеус и т.н.), след което той започна да ми разправя подробно как като убиеш майката и след няколко дни като разрушиш по-старите маточници, какви ХУБАВИ майки ставали ...... явно "моя" метод не представляваше никакъв интерес за него.
Пчелар който цял живот е работил със нищо друго освен скрап, никога няма сам да разбере че има и по-добри пчели. За него това всеки един кошер да е продуктивен две години, а на следващите две да е непродуктивен (докато сам не си смени майката) и постоянно да има различни семейства всеки сезон даващи от нула до пет магазина (т.е. центрофугирания) - (главно заради неизвестната възраст на майките) за него е толкова естествено и нормално, колкото и въртенето на луната и слънцето - ЧАСТ от естествения биологичен цикъл на едно семейство. Ха, накарай такъв човек да осъзнае нуждата от селекция ( за него - някакво отвлечено понятие) - т.е. да влага средства в подобни дейности. Селекцията се свежда до открадване от време на време на някой кошер (или казано с други думи - овежаване на кръвта) от пчелар дето очевидно е маалко по-напред от останалите. Ха накарай такъв човек да даде 40-70 евро за майка (свободно оплодена). В Африка, малцината, които притежават разборни кошери (обикновенно дарени по някоя програма за развитие на пчеларството в района) обикновенно гордо ги показват на всички и се хвалят със тях като най-ценната и луксозна МЕБЕЛ която притежават в дома си (използват ги за да си държат новите си дрехи във тях). Логично е - един разборен кошер струва от порядъка на 100$ (внос), а къщата в която живеят - сигурно не повече от 25$.
Още е трудно за много от пчеларите да го осъзнаят, да- на пазара могат да бъдат намерени както много добри F1 майки , така и изключително добър генетичен материал (разплодни майки), но който иска да изцеди максимума от потенциала (още по-големи добиви) който селекцията би могла да предложи - то (разплодните майки) трябва да си я прави сам. Това е което е опитвам да набия в главата на българските пчелари.
Ако пчеларството е основен доход, направо недоумявам как най-важния стълб в производството е оставен масово на произвола на съдбата или на някой друг (купешки майки). Дет' се вика в една Сърбия всеки втори пчелар практикува осеменяване на майки за личните си нужди.

Цитат