Благодаря за отговорите.

Въпросната отводка, не я направих както ми казахте, понеже си отидох в София. В резултат на това се захраниха всякакви маточници. Писах преди 2 дни че изрои, рояка е на 2 пити и половина. По ваш съвет днес, изрязах останалите маточници. . Само да спомена че майката пиукаше, а другите квакаха от маточниците. Изрязах всичко. Имаше една майка на медовата пита, която ми се стори добра и я оставих, смазах много други, които бяха дребни като пчели, явно защото не съм изчистил маточниците. Значи видях две майки, едната завряна е килийка на една празна пита зад преградната чак, а тази която оставих беше на първа медова пита, явно са ги ограничавали, не знам защо. Но сега като утрепах всичките, дано да не е зле тази работа. ...

Относно другия кошер. Преместих една основа която горе долу беше изградена, в средата и сложих нова на 9-то място до пилото. След това не съм гледал и сложих магазина.

Това което Георги е писал, за едномагазинното отглеждане е много важно, понеже съм чел доста и се чудя какво да пиша. Тук при нас около плевен, допреди няколко години нямаше слънчоглед, слагаха само царевица и жито и тн и ги въртяха. Последните годни 2 започнаха да слагат слънчоглед. Има акация, горе долу добре. Аз откакто се занимавам с пчели, само преди 3-4 години имаше добра акация, последните години нямаше понеже времето беше много зле. Тази година е супер за акация.

Това което се случва е че няма паша, след ябълките и дръвчетата април месец, като дъжда прецака акацията, после няма нищо. Само последните години има слънчоглед, както писах.
Тази година умишлено започнах да развивам семействата още от първия топъл ден, понеже миналата година роиха и си имах много главоболия и сега всичките са с млади майки . Това което стана е че пак заради времето почти всичките силни семейства за малко да изроят. Просто имах късмет че акацията тръгна по-рано от очакваното, но иначе по нормално време. Сега работят яко. Подхранвах много малко за може би 2 седмици.

На мен ми е голямо удоволствие да гледам пчели, но не искам да ги увеличавам и да се занимавам професионално. Проблема ми с двукорпусното отглеждане е че мога да развия семейства, които аз няма какво да ги правя. Като станат силни и нямам паша, пак ще ги гоня. Сега както тази година с млада майка, можех да ги допохраня и разширя още повече, ама ако не беше станала акацията какво правя ?

И пак да кажа, пиша на базата на книгите и на моите разъждения, а не че знам, просто споделям с вас.

Днес бягах в околностите и се натъкнах на нещо интересно. Както си тичах, чух много сериозно жужеше което тази и предната година не съм го срещал. Като погледнах се оказа че смрадликата цъфти и беше фрашкана с пчели , които събираха прашец.