Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 298 от 419 ПърваПърва ... 198248288296297298299300308348398 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,971 до 2,980 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Благодаря за отговорите.

Въпросната отводка, не я направих както ми казахте, понеже си отидох в София. В резултат на това се захраниха всякакви маточници. Писах преди 2 дни че изрои, рояка е на 2 пити и половина. По ваш съвет днес, изрязах останалите маточници. . Само да спомена че майката пиукаше, а другите квакаха от маточниците. Изрязах всичко. Имаше една майка на медовата пита, която ми се стори добра и я оставих, смазах много други, които бяха дребни като пчели, явно защото не съм изчистил маточниците. Значи видях две майки, едната завряна е килийка на една празна пита зад преградната чак, а тази която оставих беше на първа медова пита, явно са ги ограничавали, не знам защо. Но сега като утрепах всичките, дано да не е зле тази работа. ...

Относно другия кошер. Преместих една основа която горе долу беше изградена, в средата и сложих нова на 9-то място до пилото. След това не съм гледал и сложих магазина.

Това което Георги е писал, за едномагазинното отглеждане е много важно, понеже съм чел доста и се чудя какво да пиша. Тук при нас около плевен, допреди няколко години нямаше слънчоглед, слагаха само царевица и жито и тн и ги въртяха. Последните годни 2 започнаха да слагат слънчоглед. Има акация, горе долу добре. Аз откакто се занимавам с пчели, само преди 3-4 години имаше добра акация, последните години нямаше понеже времето беше много зле. Тази година е супер за акация.

Това което се случва е че няма паша, след ябълките и дръвчетата април месец, като дъжда прецака акацията, после няма нищо. Само последните години има слънчоглед, както писах.
    Тази година умишлено започнах да развивам семействата още от първия топъл ден, понеже миналата година роиха и си имах много главоболия и сега всичките са с млади майки . Това което стана е че пак заради времето почти всичките силни семейства за малко да изроят. Просто имах късмет че акацията тръгна по-рано от очакваното, но иначе по нормално време. Сега работят яко. Подхранвах много малко за може би 2 седмици.

На мен ми е голямо удоволствие да гледам пчели, но не искам да ги увеличавам и да се занимавам професионално. Проблема ми с двукорпусното отглеждане е че мога да развия семейства, които аз няма какво да ги правя. Като станат силни и нямам паша, пак ще ги гоня. Сега както тази година с млада майка, можех да ги допохраня и разширя още повече, ама ако не беше станала акацията какво правя ?

И пак да кажа, пиша на базата на книгите и на моите разъждения, а не че знам, просто споделям с вас.

Днес бягах в околностите и се натъкнах на нещо интересно. Както си тичах, чух много сериозно жужеше което тази и предната година не съм го срещал. Като погледнах се оказа че смрадликата цъфти и беше фрашкана с пчели , които събираха прашец.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Днес също е хубав ден, станах по-рано и още преди 7 часа, бяха започнали да работят, не толкова много но се раздвижваха. Просто надникнах в един от силните кошери да видя как ще е и наистина в крайна сметка се вижда, че пчелите всъщност не са толкова много при мен, тъй като не е усвоен целия магазин напълно. Може и още да не са били раздвижили.

Понеже магазина сложих на 4ти май с една издигната рамка от плодника, сега ми излиза един друг въпрос. Акацията започна на 9 или 10-ти Май, предполагам тя ще държи 10-13 дни. До към 20-22 май най-късно.

Проблема ми е че трябва да извадя рамката, която е през магазина след 14 дни, значи на 18-ти Май, а пашата все още ще е силна и как да ги ровя в този случай?

Може ли да разчитам че понеже нямаше градеж добър, няма да са направили далака и майката да е снесла на 4ти , а да кажем това да е станало 3-4-5 дни , и да изчакам края на акацията, когато да изрежа този далак с предполагаемото търтеево пило ?

И още един въпрос, понеже видях 4 лева за килограм в другата тема. По принцип понеже не съм срещал в книгите, възможно ли е да се подхранва само с мед целогодишно ? Понеже срещам в литературата само захарен сироп. Като дойде пролетта и после може ли да се прави разтвор на мед, вместо на захар ?
    А да слагам мед в ракията вместо захар, както са ми казвали, ми се струва пълна разсипия .

Честно да ви кажа при тези цени, някой да дойде и да предложи 4 лева за килограм хубав мед .. не знам хората които разчитат на това за доход, как въобще могат да се оправят. Доста кофти .Тя захарта върви 2 , 2 и нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Днес също е хубав ден,... ?
    А да слагам мед в ракията вместо захар, както са ми казвали, ми се струва пълна разсипия .
    Всичко което подобрява ракията не е разсипия! А както вървят цените на захарта и изкупните на меда скоро ще стане икономически изгодно да храним само с мед.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Днес също е хубав ден, станах по-рано и още преди 7 часа, бяха започнали да работят, не толкова много но се раздвижваха. Просто надникнах в един от силните кошери да видя как ще е и наистина в крайна сметка се вижда, че пчелите всъщност не са толкова много при мен, тъй като не е усвоен целия магазин напълно. Може и още да не са били раздвижили.

Понеже магазина сложих на 4ти май с една издигната рамка от плодника, сега ми излиза един друг въпрос. Акацията започна на 9 или 10-ти Май, предполагам тя ще държи 10-13 дни. До към 20-22 май най-късно.

Проблема ми е че трябва да извадя рамката, която е през магазина след 14 дни, значи на 18-ти Май, а пашата все още ще е силна и как да ги ровя в този случай?

Може ли да разчитам че понеже нямаше градеж добър, няма да са направили далака и майката да е снесла на 4ти , а да кажем това да е станало 3-4-5 дни , и да изчакам края на акацията, когато да изрежа този далак с предполагаемото търтеево пило ?

И още един въпрос, понеже видях 4 лева за килограм в другата тема. По принцип понеже не съм срещал в книгите, възможно ли е да се подхранва само с мед целогодишно ? Понеже срещам в литературата само захарен сироп. Като дойде пролетта и после може ли да се прави разтвор на мед, вместо на захар ?

Честно да ви кажа при тези цени, някой да дойде и да предложи 4 лева за килограм хубав мед .. не знам хората които разчитат на това за доход, как въобще могат да се оправят. Доста кофти .Тя захарта върви 2 , 2 и нещо.
    Мисля, че по време на акацията, градежа е най-интензивен. Силно семейство, по това време е способно да изгради магазин за 3-4 дни.
    Относно изрязвянето на далака, не е проблем. То не е същинско "ровене". Колкото може по-късно вечерта, вадиш рамката, изрязваш, пускаш обратно. Не би трябвало да отнеме повече от 1-1.5 минути. Аз използвам СР, която привръзвам за долната летва на магазинна рамка и я спускам през магазина. Нямам проблем с изрязвянето. Според мен храненето с мед си остава най-доброто за пчелите. Все пак това е естествената им храна. Цената на меда на едро, сигурно е проблем, ако произвеждаш 4, 5, 10 тона мед. И аз имам малко семейства и при добра година вадя 5-600 кг. мед. Тая година го продадох на дребно още преди Коледа...

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Когато пчелите заработят в магазина, аз връщам плодниковите пити в плодника, за да не строят далаци, а да работят в магазина.

П.п. След като изрежа далаците.
    "Да живее международното положение!" - Филип Трифонов
    "С възникването на гардеробите, хаосът е бил подреден в тях и е възникнал порядъкът и порядъчния човек."

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца

За далака няма кой знае какво значение реже се да не се излюпват търтейте.И да се излюпват после ще запълнят с мед.Уж за борба с акар ма май си е бош лаф работа що си е стрес и майката пак трябва да се напълва за търтей и пак да ги хранят.Според някой сибирски пчелари хранене със захар само в края на сезона за 1/3 запас иначе мед особено пролетно време въобще не признават даването на захар.За да се рой кошер в него трябва да има майка, яйца или повече от един маточина иначе няма как да стане роене по повод че не искаш увеличение на бройките.Тоест ако имаш само 1маточник или само една майка и няма яйца няма да се рой.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Идеята с ДБ да се работи на два корпуса ми беше подхвърлена от човека, от който купих първата си от водка, през 2011г.
    Не я подех, понеже нямах инвентар. По-късно беше препоръчана от Тарти и широко раздухвана от неговия пророк.

Сега имам инвентар. Сандъците ми са ЛР.

Но за разнообразие, съпоставка и експерименти имам и десетина ДБ-10р., четири ДБ-8р. и един лежак 25р.
    Та с дб-кошерите съм пробвал и се получава, и така си работя от скоро.

С лежака още не съм пробвал.
    "С възникването на гардеробите, хаосът е бил подреден в тях и е възникнал порядъкът и порядъчния човек."

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Идеята с ДБ да се работи на два корпуса ми беше подхвърлена от човека, от който купих първата си от водка, през 2011г.
    Не я подех, понеже нямах инвентар. По-късно беше препоръчана от Тарти и широко раздухвана от неговия пророк.

Сега имам инвентар. Сандъците ми са ЛР.

Но за разнообразие, съпоставка и експерименти имам и десетина ДБ-10р., четири ДБ-8р. и един лежак 25р.
    Та с дб-кошерите съм пробвал и се получава, и така си работя от скоро.

С лежака още не съм пробвал.
    Става и с плодник и магазини като се прилага същата идея има си предимства и недостатъци но става а и майката много не я кефат магазините рамки ако има избор

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Става и с плодник и магазини като се прилага същата идея има си предимства и недостатъци но става а и майката много не я кефат магазините рамки ако има избор
    Да.
    Бях се засилил на ЛР, но пашата ми е слаба-ливадна и се получават добри резултати, но майката трябва да е много добра.
    Затова минах на 2 ЛР корпуса за плодник + 2магазина 155мм за стоковия мед.

Сега като имам доста магазини и всякакви сандъци, мога да си правя експерименти и ми е кеф.

Заложих на два фарара и за сега вървят много добре.

Не ми е ясно, защо пиша в северен централен, като съм в южен централен!? О да еба!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    За далака няма кой знае какво значение реже се да не се излюпват търтейте.И да се излюпват после ще запълнят с мед.Уж за борба с акар ма май си е бош лаф работа що си е стрес и майката пак трябва да се напълва за търтей и пак да ги хранят.Според някой сибирски пчелари хранене със захар само в края на сезона за 1/3 запас иначе мед особено пролетно време въобще не признават даването на захар.За да се рой кошер в него трябва да има майка, яйца или повече от един маточина иначе няма как да стане роене по повод че не искаш увеличение на бройките.Тоест ако имаш само 1маточник или само една майка и няма яйца няма да се рой.
    То, няма пчеларско действие, което не причинява стрес, в една или друга степен, на пч. семейство.
    Самото отваряне на кошера и нахлуването на светлина, си е стрес, макар и кратковременен...
    Ами поръсването със, или изпаряването на киселина...?

Страница 298 от 419 ПърваПърва ... 198248288296297298299300308348398 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •