Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4217

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Това което направих е едно нищо, понеже трябваше да дойда обратно в София. Та в момента така си лангърка и като се прибера, след 1 седмица и аз не знам за какво да гледам. Те оттогава ще са минали 8-9 дни може и малко повече. Предполагам те така или иначе ще си заложат маточници, но сигурно ще е тото, каква майка ще излезе. За какво трябва да следя, или така и така съм го оставил, направо след 16ден и после когато пронесе, да гледам да не е калпава търтовка или ?

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    ...така или иначе ще си заложат маточници...
    Според твоето описание си слагал в отводката само пити със запечатано пило. Ще заложат маточници само ако имаш късмет да е имало някое яйце или млада личинка на тези пити. И ти като мене нямаш време, като отидеш, поне погледни за маточници и ако няма, дай им пита с яйца от някой кошер.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз точно това не можах да разбера. Не съм давал със запечатано пило само. Имаше и открито пило. Въпроса е че не съм сигурен дали имаше яйца и еднодневни личинки, както е писал колегата.
    На едната пита имаше съвсем малко запечатно пило и повечето беше незапечатано. Явно някъде не съм написал както трябва.

Благодаря за отговора !

Да кажа и аз какво разбирам под яйца. Под яйца аз разбирам това което е снесла майката, преди да е захранено още. Открито пило разбирам развитието, до запечатване отгоре на килийката. И запечатано, когато отгоре има капаче.

Това което разбирам от колегата че каза, да има яйца и личинки еднодневни .. Аз видях само откритото пило, което се набива на очи, но не съм гледа в подробност за яйца.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    ...Не съм давал със запечатано пило само. Имаше и открито пило...
    Добре си направил, но си пропуснал да го напишеш. Иначе са ти правилни възгледите за яйца и личинки. Аз съм вече за очила, /ама не слагам/ и почнах да не виждам има ли или няма яйца по килийките.
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    .....Аз съм вече за очила, /ама не слагам/ и почнах да не виждам има ли или няма яйца по килийките.
    Потрай 2 месеца. Поръчал съм си тези от такайците:
    https://www.banggood.com/10X-15X-20X...r_warehouse=CN
    Ако аз си виждам най-ситните SMD елементи с тях и ти ще си виждаш яйцата.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    ...Поръчал съм си тези ...
    Малиии, ще мязам на франкенщайн с тях... Дали ще виждат през булото?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Малиии, ще мязам на франкенщайн с тях... Дали ще виждат през булото?
    Ще тестваме.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Добре си направил, но си пропуснал да го напишеш. Иначе са ти правилни възгледите за яйца и личинки. Аз съм вече за очила, /ама не слагам/ и почнах да не виждам има ли или няма яйца по килийките.
    И аз съм за очила. Ама откакто изчистих старите(черни) пити взех да виждам по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Това което направих е едно нищо, понеже трябваше да дойда обратно в София. Та в момента така си лангърка и като се прибера, след 1 седмица и аз не знам за какво да гледам. Те оттогава ще са минали 8-9 дни може и малко повече. Предполагам те така или иначе ще си заложат маточници, но сигурно ще е тото, каква майка ще излезе. За какво трябва да следя, или така и така съм го оставил, направо след 16ден и после когато пронесе, да гледам да не е калпава търтовка или ?
    Каква майка ще излезе, в голям процент от случаите е тото. Когато месторабота, местоживеенето и пчелина се разминават е мнооого трудно. И с неголеми познания за физиологията на пчелата и на пч. семейство, е още по-трудно...
    По-горе писа, че се събира доста мед... Защо не го продаваш?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз съм прочел поне 5 книги и още доста статии. Въпроса е че когато не практикуваш нещо или не си натрупал опита, забравяш това което пише. Гледал съм и доста видеа за майко производство и съм чел по темата, но какво от това. След като забравих някои основни неща. За мен важното е да предотвратям роенето , поне това което зависи от мен, понеже ми създава доста главоболия. Въпроса е че трябва да правя отводки, но пък после може да ги събирам. И по-добре така отколкото да гоня пчелите по дърветата. Знам предварително пашите какви са в района ми. Горе долу лека полека стават нещата. Сега знам че като се развие акацията и семействата са силни както се очертава, ако я удари дъжд, ще трябва да направя поне още една отводка.

Трябва да се науча да правя още няколко неща, поне тези за които знам .. и да ги правя .. лека полека нещата ще станат. Аз искам да имам 5-6 кошера, проблема е че взеха да се увеличават по-бързо от очакваното. С работата не е толква зле, понеже мога да работя дистанционно, а пчелина ми е в двора на къщата. Просто трябваше да отида тези дни до офиса в София.

Това ми стана като хоби, просто "наследих" един рояк и имах и кошери, които стояха. Засега гледам да спазвам основните правила за работа и чистота, както и профилактиката и наблюдението на заболяванията. Не го продавам този мед, понеже не съм регистриран официално пред властите, честно казано нямам и намерение да го правя. Освен това преди 2 години чух на едно място 3 лева на килограм това от прекупвач, и някак си и да имам 100 кг мед, по - добре да ги раздам. Но те хората май не ядат толкова мед, нищо че е толкова полезен.

Доста мед означава 50 буркана затворени, това е доста мед за мен )) понеже не мога да го консумирам и след раздаването на познати, толкова хартиса

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •