Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Правейки такова нещо, ще си отгледат бъдещата конкуренция. Не може да бъде удържано, освен силово, навлизането на нови играчи в някакъв бизнес, обещаващ печалба дори и малко над обичайната. Имам поглед през годините над различни бизнеси. Веднага, щом някъде се появи възможност за по-добра печалба, мястото за кратък период се пренасища с нови играчи и нормата на печалба пада, доста често дори отива и на загуба, защото се получава свръхпредлагане. Печеливши са само първите. Ама това Матеев го е обяснявал из темите преди години. Виждал съм и доста договорки между основните играчи в някоя кампания по изкупуване, които винаги траят от ден до пладне и вече спряха да ги правят. Разбраха, че няма смисъл. Мога да дам и конкретни примери, ако трябва. Единствените места, позволяващи печалби над обичайните, са две - там, където местата се охраняват силово от държавната власт по един или друг начин и тези, където някой непрекъснато разработва нови техники и методи и винаги е с едни гърди пред конкуренцията. Пчеларството не е от тези групи изобщо.
Тази теза я лансираш многократно, но е редно да си представиш че има изключения. Скоро споменах, че се опитвах да се свържа директно с германците и от там ми отговориха, че те от БГ си имали фирми с които работят. Въобще не стана дума за количества, цени условия и т.н. резнахаме и толкова при положение, че беше посещение на крака в Германия. Е как да се появи конкуренция тогава? Освен това чудесо виждаш, че нови бизнеси в БГ ако не са далавера не се правят. Освен всичко друго има и силов натиск върху новите играчи на пазара на меда. И заплахи и реални действия. Разпитай за гърка колко зор видя докато се примерят че и той ще купува от тук.