Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 8061

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    И аз нямам много време пък и обсъждането няма да доведе до никакъв резултат. Само искам да разбера според теб, на чисто пазарен принцип ли се формира изкупната цена на едро или не?
    Ако под чисто пазарен принцип разбираме само "търсене-предлагане" - НЕ! Върху нея влияят и още куп фактори, понякога даже политически. Все пак основно влияние върху изкупните цени на едро у нас има цената на големите производители и доставчици на мед в Европа. А ние не сме между тях!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    ... Върху нея влияят и още куп фактори, понякога даже политически...
    Други фактори? Да си ги кажем. И дали същите тези фактори не влияят по същия начин на всички останали цени на стоките за потребление? Защо да смятаме меда за изключение? И да смятаме, че само неговата цена може да оправим, независимо от всички останали цени на стоки? Може би в отделна тема?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Други фактори? Да си ги кажем. И дали същите тези фактори не влияят по същия начин на всички останали цени на стоките за потребление? Защо да смятаме меда за изключение? И да смятаме, че само неговата цена може да оправим, независимо от всички останали цени на стоки? Може би в отделна тема?
    Отнася се за всички цени и не само на стоките за потребление. Просто за различните стоки са различни факторите, които влияят на цената им.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не смятаме меда за изключение, но всъщност той е. Сподели ми, една или две стоки, които да са на същата цена от 7-8 години назад?
    Искаме да оправим цената на меда, защото сме пчелари. Ако бяхме говедари, щяхме да нищим цената на млякото.
    Не, същите тези фактори, не влияят по същия начин на останалите цени.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Не смятаме меда за изключение, но всъщност той е. Сподели ми, една или две стоки, които да са на същата цена от 7-8 години назад?
    Искаме да оправим цената на меда, защото сме пчелари. Ако бяхме говедари, щяхме да нищим цената на млякото.
    Не, същите тези фактори, не влияят по същия начин на останалите цени.
    Както и да го въртим, няма друг непазарен фактор, освен да приемем, че има картел за пчелния мед. Това би било единственото непазарно обяснение. Само че звучи като фантастика. Просто е невъзможно - мизата е твърде постна. Не става въпрос за петрол, електроенергия, алкохол, цигари, оръжие и тям подобни, където парите са огромни и властта определя пазарните играчи. Дори не и за сирене. Меда е продукт от последна необходимост, нещо като шоколада и сметаната. Все едно да има картел в производството на мебели. Картел без участието на държавната власт няма как да има. А за властващите разбойници това е твърде дребно, за да се занимават с него. По-скоро биха го разбили, за да си напишат точки за изборите.
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Знам че не вярваш , но картел ИМА. Да знам за среща на всички изкупвачи преди 4 години. Там са сложени картите на масата. След това започна отново спад в цената. 6-7 фирми са. Не са истински картел просто се разбраха, че няма смисъл сами да си надигат цената и си го спазват.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Знам че не вярваш , но картел ИМА. Да знам за среща на всички изкупвачи преди 4 години. Там са сложени картите на масата. След това започна отново спад в цената. 6-7 фирми са. Не са истински картел просто се разбраха, че няма смисъл сами да си надигат цената и си го спазват.
    Правейки такова нещо, ще си отгледат бъдещата конкуренция. Не може да бъде удържано, освен силово, навлизането на нови играчи в някакъв бизнес, обещаващ печалба дори и малко над обичайната. Имам поглед през годините над различни бизнеси. Веднага, щом някъде се появи възможност за по-добра печалба, мястото за кратък период се пренасища с нови играчи и нормата на печалба пада, доста често дори отива и на загуба, защото се получава свръхпредлагане. Печеливши са само първите. Ама това Матеев го е обяснявал из темите преди години. Виждал съм и доста договорки между основните играчи в някоя кампания по изкупуване, които винаги траят от ден до пладне и вече спряха да ги правят. Разбраха, че няма смисъл. Мога да дам и конкретни примери, ако трябва. Единствените места, позволяващи печалби над обичайните, са две - там, където местата се охраняват силово от държавната власт по един или друг начин и тези, където някой непрекъснато разработва нови техники и методи и винаги е с едни гърди пред конкуренцията. Пчеларството не е от тези групи изобщо.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Правейки такова нещо, ще си отгледат бъдещата конкуренция. Не може да бъде удържано, освен силово, навлизането на нови играчи в някакъв бизнес, обещаващ печалба дори и малко над обичайната. Имам поглед през годините над различни бизнеси. Веднага, щом някъде се появи възможност за по-добра печалба, мястото за кратък период се пренасища с нови играчи и нормата на печалба пада, доста често дори отива и на загуба, защото се получава свръхпредлагане. Печеливши са само първите. Ама това Матеев го е обяснявал из темите преди години. Виждал съм и доста договорки между основните играчи в някоя кампания по изкупуване, които винаги траят от ден до пладне и вече спряха да ги правят. Разбраха, че няма смисъл. Мога да дам и конкретни примери, ако трябва. Единствените места, позволяващи печалби над обичайните, са две - там, където местата се охраняват силово от държавната власт по един или друг начин и тези, където някой непрекъснато разработва нови техники и методи и винаги е с едни гърди пред конкуренцията. Пчеларството не е от тези групи изобщо.
    Тази теза я лансираш многократно, но е редно да си представиш че има изключения. Скоро споменах, че се опитвах да се свържа директно с германците и от там ми отговориха, че те от БГ си имали фирми с които работят. Въобще не стана дума за количества, цени условия и т.н. резнахаме и толкова при положение, че беше посещение на крака в Германия. Е как да се появи конкуренция тогава? Освен това чудесо виждаш, че нови бизнеси в БГ ако не са далавера не се правят. Освен всичко друго има и силов натиск върху новите играчи на пазара на меда. И заплахи и реални действия. Разпитай за гърка колко зор видя докато се примерят че и той ще купува от тук.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    ...Сподели ми, една или две стоки, които да са на същата цена от 7-8 години назад? ...
    Ако погледнем цената на пшеницата, не се е променила кой знае колко за последните 7 години, а заплатите на механизаторите и рентите се вдигнаха доста за това време. Така че цената на меда не е някакво изключение, движи си се в синхрон с цените на едро по света, също както зърното.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Примера е изключително неподходящ. Борсова стока с цена определяща се изключително пазарно.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •