Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 8061

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Правейки такова нещо, ще си отгледат бъдещата конкуренция. Не може да бъде удържано, освен силово, навлизането на нови играчи в някакъв бизнес, обещаващ печалба дори и малко над обичайната. Имам поглед през годините над различни бизнеси. Веднага, щом някъде се появи възможност за по-добра печалба, мястото за кратък период се пренасища с нови играчи и нормата на печалба пада, доста често дори отива и на загуба, защото се получава свръхпредлагане. Печеливши са само първите. Ама това Матеев го е обяснявал из темите преди години. Виждал съм и доста договорки между основните играчи в някоя кампания по изкупуване, които винаги траят от ден до пладне и вече спряха да ги правят. Разбраха, че няма смисъл. Мога да дам и конкретни примери, ако трябва. Единствените места, позволяващи печалби над обичайните, са две - там, където местата се охраняват силово от държавната власт по един или друг начин и тези, където някой непрекъснато разработва нови техники и методи и винаги е с едни гърди пред конкуренцията. Пчеларството не е от тези групи изобщо.
    Тази теза я лансираш многократно, но е редно да си представиш че има изключения. Скоро споменах, че се опитвах да се свържа директно с германците и от там ми отговориха, че те от БГ си имали фирми с които работят. Въобще не стана дума за количества, цени условия и т.н. резнахаме и толкова при положение, че беше посещение на крака в Германия. Е как да се появи конкуренция тогава? Освен това чудесо виждаш, че нови бизнеси в БГ ако не са далавера не се правят. Освен всичко друго има и силов натиск върху новите играчи на пазара на меда. И заплахи и реални действия. Разпитай за гърка колко зор видя докато се примерят че и той ще купува от тук.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...опитвах да се свържа директно с германците и от там ми отговориха, че те от БГ си имали фирми с които работят. Въобще не стана дума за количества, цени условия и т.н. резнахаме и толкова при положение, че беше посещение на крака в Германия. Е как да се появи конкуренция тогава? ...
    Бай Ганьо с мускалите, а? Шегувам се. Това са го пробвали много хора за различни продукти и услуги. В общия случай точно това е резултатът. Питай търговците на билки или етерични масла например. Хората с години създават такъв контакт и доверие, с надеждата някой ден да станат търговски партньор на голяма фирма. Аз дори не съм се опитвал в моята област, защото предварително знаех, че нямам изградено име и авторитет за пред големите търговци. След 20 години в занаята и създадени множество контакти, сега бих опитал да го направя, но вече не ме интересува - одъртях и нямам вече онзи хъс, както навремето. Освен това, ако се стигне до интерес, хората искат да дойдат и да видят къде точно се заготвя стоката им, какъв контрол има, какви стандарти се поддържат и т.н. Трябва да има човек какво да покаже, ама това куп пари струва, трябва да си ги събрал отнякъде и така кръгът се затваря. Е, ако си бил верен служител в такава фирма години наред и си спечелил доверие, също става. Късметът също не е излишен в живота, на някои им се случва, но на повечето не.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Наблюдател
    Регистриран
    08.07.2016
    Пчеларски район
    Wonderland
    Бай Ганьо с мускалите, а? Шегувам се. Това са го пробвали много хора за различни продукти и услуги. В общия случай точно това е резултатът. Питай търговците на билки или етерични масла например. Хората с години създават такъв контакт и доверие, с надеждата някой ден да станат търговски партньор на голяма фирма. Аз дори не съм се опитвал в моята област, защото предварително знаех, че нямам изградено име и авторитет за пред големите търговци. След 20 години в занаята и създадени множество контакти, сега бих опитал да го направя, но вече не ме интересува - одъртях и нямам вече онзи хъс, както навремето. Освен това, ако се стигне до интерес, хората искат да дойдат и да видят къде точно се заготвя стоката им, какъв контрол има, какви стандарти се поддържат и т.н. Трябва да има човек какво да покаже, ама това куп пари струва, трябва да си ги събрал отнякъде и така кръгът се затваря. Е, ако си бил верен служител в такава фирма години наред и си спечелил доверие, също става. Късметът също не е излишен в живота, на някои им се случва, но на повечето не.
    Има и още няколко неща.Меда които се купува от България почти никога не отива при тьрговеца непреработен.Обикновено се смесва по изисквания на клиента.Малко акация ,малко липа,малко украински, малко полифлорен , малко китайски двойно филтриран и така нататък.Вариантите са много.Количествата са доста големи.Айде сега си представете ,че иска да закупи от вас 100тона мед, ама доставка след 4 дена.Кво правим.И друго има ,защо да купи вашия мед за 6 лева примерно ,като може да го купи за 5,50.Тьрговеца го интересува единствено по_голямата печалба.Защо мислите махна квотата на украинския мед.Заради бедния украински пчелар или защото почнаха да плащат повече,отколкото искат.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Рако Виж публикацията
    ...защо да купи вашия мед за 6 лева примерно ,като може да го купи за 5,50...
    Мдааа, тука е заровено кучето. Както и да се завЪртиш, гъзо ти все отзад - шопска поговорка май беше?
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Аз съм сигурен в едно, че те са патриоти и на меда произведен в Германия си плащат колкото трябва, но за ония от изток ако може и без пари да го вземат е най добре.

Наблюдател
    Регистриран
    08.07.2016
    Пчеларски район
    Wonderland
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Аз съм сигурен в едно, че те са патриоти и на меда произведен в Германия си плащат колкото трябва, но за ония от изток ако може и без пари да го вземат е най добре.
    Тук уцели в десетката?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Какви патриоти, какви пет лева бе Янчо. То всичко е от нашите търгаши. Ония в немско си работят точно, нашите, нашите са за гьостерица. Както каза Рости, правят си тайни сбирки, уговарят се и ние страдаме. Договорката върви, защото те са хората подписали договори и други с финансови възможности не могат да им се мешат - картел. Тук не става въпрос за пет десет пчеларя с 20-40 тона мед. А както ни обяснява (модератор) - доверие, Дрън , дрън. Доверието се гради когато има взаимоотношения, а когато няма такива, няма как да го градиш това доверие с отсрещната страна.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    ...други с финансови възможности не могат да им се мешат - картел...
    Как точно няма да могат? Мислиш, че няма хора търговци, с пари,, които да са се сетили, че могат да купят 100 тона мед и да го продадат с печалба, която надвишава тази в другите търговски браншове? Ако има такава възможност, тя много бързо ще бъде заета от нови играчи, това е неизбежно като смъртта и данъците. Подозирам обаче, че, като си направят сметката на това, което трябва да вложат и рисковете, които трябва да поемат и го съпоставят с евентуалната печалба, не им излиза сметката да се захващат.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Как точно няма да могат? Мислиш, че няма хора търговци, с пари,, които да са се сетили, че могат да купят 100 тона мед и да го продадат с печалба, която надвишава тази в другите търговски браншове? Ако има такава възможност, тя много бързо ще бъде заета от нови играчи, това е неизбежно като смъртта и данъците. Подозирам обаче, че, като си направят сметката на това, което трябва да вложат и рисковете, които трябва да поемат и го съпоставят с евентуалната печалба, не им излиза сметката да се захващат.
    Agro, ще ме извиниш обаче, за да купиш 50-100т мед трябва преди това да имаш пазар и то извън БГ, а и това важи за всяка стока. Всичко се върти около пазара. А медът е такава стока, че на тези пазари се пробива трудно и затова няма интерес от едрия бизнес, та и затова не им се мeшат. Ако изкокне един договор на държавно ниво за експорт на мед за друга страна или нещо подобно, 100% основния играч и износител ще е фирма, която никога не се е занимавала с пчелни продукти, без значение на воя който ще нададат родните ни търгаши...
    Че картел има при изкупчиците ни е ясно като бял ден и трябва да си супер наивен или да си в кюпа, че да се твърди обратното.
    Този пост е редактиран от nikawr; 20.09.2018 в 17:24.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Все ми се иска да пишете за какъв мед(слънчоглед, акация, кориандър, букет, горски и др.) става въпрос, че става мазало в главата ми.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •