Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 54 от 186 ПърваПърва ... 444525354555664104154 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 531 до 540 от общо 1859
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Това изказване е еманация на българската пчеларска несъстоятелност. По-голяма щуротия не бях чел. Искаш да ми кажеш, че роя като излезне и ей тъй от кеф се заселил на открито? Кой ще го пази от вятър? Как ще регулира температурата на гнездото на открито? Винаги търси затворено място пчелата където да се засели да не е проста.
    Питай и ще ти бъде отговорено!

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията

И ти ако смяташ, че пчелата предпочита да се засели на открито просто нямам какво да ти кажа. Сори

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Гледам , че ядрото се е сформирало отново и е минало на кинокритика ! Слави , кой ще ми отговори на въпросчетата от пост 657 ?????
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Дори да се приеме подобно твърдение ,което е жива щуротия ,аз имам въпроси :
    1.Кой ще заложи маточници -търтовките ли?
    2.Ако майката трябва да осемени маточник ,как ще стане нали е блокирана ?
    3.И въобще коя половина ще рои , тази на търтовките или тази около майката ?!!?
    Наистина се чудя дали сте наблюдавали подобно нещо или предъвквате някакви стари буквари ?

Отговор.
    Маточниците се изграждат от пчелите търтовки, но няма да ти казвам как става, писна ми от незнаещи и плямпащи за бройка на мнения във форума.

1. В семейство с нормална майка.

В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
    Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
    Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
    Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
    Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
    2. В семейство без майка.

Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 25.09.2015 в 22:06. Причина: Неправилен цитат

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Има семейства с нормално снасяща майка(оплодени и неоплодени)
    Има семейства с две или повече нормално снасящи майки(майка и дъщера или сестри или...)
    Има семейства с млада майка, която тепърва ще бъде оплодена (девствена)
    Има семейства с майка снасяща само неоплодени яйца
    Има семейства без майка и без яйца
    Има семейства без майка и без яйца, но с маточник
    Има семейства без майка и със снасящи работнички

Забравих ли нещо?
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 25.09.2015 в 22:43. Причина: допълнение
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    ДО ГОСПОДАТА vasilevsa и slavi 13

1. Прочетете това:

Има семейства с две или повече нормално снасящи майки(майка и дъщера или сестри или...)

Забравих ли нещо?
    2. Гледайте това:

Или прочетете книгата honeybee democracy

3. Коментирайте чак след това...
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Слави,това не е съвсем така.Рояка е там най много от 2-3 дена.Аз виждам на почти всички далаци нектар и малко прашец.Медът е мед когато е запечатан(предимно).Освен това, малките роеве са предимно с млади майки(втораци,третаци),коит о могат да летят доста километри.Снимано е през деня,което ще рече,че половината пчели са на "нивата",което от своя страна ще рече,че рояка не е съвсем малък.На клон се заселват предимно,рояци със стари майки(над 2г).Аз дори не забелязах да има запечатано пило и дали изобщо има.А вибрациите са друго нещо.....
    Може би ти отговорих малко остро и неразбираемо по нагоре в темата, ама аз така го правя, и понякога не ми се разбира.
    А ти рядко се включваш, но ценя твоите мнения, за които благодаря.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    1. Прочети това:

2. Гледай това:

Незнаех че въпроса е към мен ще го видя клипа ма съм гледал клипове и клипове.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Любопитно ми е, какво е мнението на Слави и Василевса за това "природно състояние" ; https://www.youtube.com/watch?v=4lohIptFAmM
    Както добре се вижда, при не ограничено пространство, питите са ниски и широки, а не тесни и високи, според логиката на Слави. А също така се чудя, как ли се справят с акара, едва ли могат да го направят термично.
    Дадох моето обяснение по горе в темата, но съм гадна кучка, и чакам твоето обяснение.
    Хайде, дай го за да си коректен.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013

Лекцията не ме впечатли. Най-интересното е че при неговите опити на остров, на който няма големи дървета и хралупи, се е заселил рой в комина на темерут, който ги е гонил от имота си с оръжие, след което е поискал тяхната помощ за да се отърве от пчелите.
    В лекцията нищо не се казва за бродещите роеве.
    А съм много доволен от неговата книга „Мъдростта на кошера“ , която съм превел на български

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013

Забравих ли нещо?
    Ами........как да ти го кажа........... забрави да си провериш първото изречение. "Нормално снасяща неоплодена майка".
    Само се заяждате, без да давате градивна информация

Страница 54 от 186 ПърваПърва ... 444525354555664104154 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •