Малко ли са ни ежедневните проблеми, че и тук вечер да се дразним в такава хубава тема. Веднага да се засрамите!:mad:
Преглед за печат
Малко ли са ни ежедневните проблеми, че и тук вечер да се дразним в такава хубава тема. Веднага да се засрамите!:mad:
Еййй, забравихме я тая тема бря;)
Слушайте сега. Очертава ми се излишък на 30-40-50 кила попска круша. Излишък, в смисъл, повече от това което мога да изконсумирам, преработя и раздам по всякакъв друг разумен начин. Остава начинът - ферментация и дестилация. Принципно доле-горе знам как става, практически ще ми е за сефте. Мисля си, че до провал няма как да стигна, но трябва да стане нещо хубаво. И поради което всякакви мнение и препоръки съм готов да изслушам, евентуално да приложа.
Дето ще се притесняваш купувам 50кг. от крушата и после ще почерпя. ;)
И аз имах едни 80кг попска круша, но понеже не консумирам твърд, изцедих на сок, сулфитиране, захар (1кг на 10л), дрожди, активатор, клапан за тиха ферментация. Утре мисля да декантирам готовия крушов сайдер. Ябълковия ми се получи чуден преди месец, като за дебютант!
Е, Барабанчик, ти па сега ме фърли у друг размисъл...
ndm, разумно предложение, ма съм на другия край на България по късата права:) Па ми се иска и нещо сам да си произведа... Ей го и захар съм си купил на промоция, няа да я държа за пчелите, я.
Аз съм абсолютен дебютант в направата на домашни напитки от тази година. В този ред следвам плътно инструкцията, според нея ако не се сулфитира в напитката ще се посеят всякакви диви дрожди и резултата ще е неясен (не е задължително да е лош). Като сулфитираш и засееш дрожди за бяло вино канализираш процеса в точно определена посока и тя е 95% правилната. Сулфитирането служи и за антиоксидиране, което помага за по-добрия цвят на напитката (знаете, че домашните ябълки и круши се окисляват и потъмняват).
Да питам нещо, което може и да е казвано но нали съм мързел...
С каква вода разреждате препечената ракия? И някаква спец технология? Или всичко в бидоня - разреждаш и мериш?
Делиш високия градус на желания от теб. Разликата над единицата е нужното количество вода на литър огнена течност. Ползвам дестилирана вода в туби по 5 литра със син етикет, но забелязвам, че след като се отвори и мине известно време пак започва да ми прави проблем при градуси под 45 градуса/ вече не е толкова бистра/. Един колега ми препоръчваше дейонизирана вода на МОТОХ, ползва я да си прави домашна мастика, но аз лично не съм пробвал. Пробвал съм с изворна на девин, сердика и някой минерални но все се получава леко размътване. Махам първак минимум 2-3% и патока, така че би трябвало това да не е проблема.
Здравейте!На въпроса с каква вода разреждате ще отговоря-само с ГОРНА БАНЯ.Досега никога не ми е размътвала ракията-тя си остава бистра като сълза.А колко вода да налееш за да стане ракийцата на определен градус си има формула.Градусът който се е получил,умножен по количеството и разделен на желаният градус дава количеството вода която трябва да налееш.
А.В/С=Д
А-градусът които е сварената ракия
В-полученото количеството в литри
С-градусът който искаме да стане ракията
Д-количеството вода която трябва да нолеем
Дано съм бил полезен на някого.
Поздрави:Цветан Димитров
"Д" не е ли количеството до което трябва да се долее вода?
Здравейте!
Д е количеството вода което трябва да се долее в ракията,за да стане на определен градус.
Поздрави:Цветан Димитров
Ето ти пример-изварил си 10 литра 50 градусова ракия. 10 . 50=500 алкохолни градуса.Искаш ракията да стане 42 градуса,тогава делиш 500 на 42 и получаваш,че трябва да долееш дестилирана вода до 11.9л.Това е 1.9 литра вода.
Прикачен файл 8989
Аз ползвам тази таблица за разреждане и минерална вода с розов етикет и съм доволен.
колеги искам да попитам от какъв материал трябва да е бурето за съхранение на ракията?
Най-добрият материал е силициев двуокис SiO2
Едни ползват Акация ,както и аз , други дъб ,
придава мекота и ракията диша ,с две думи излиза вредният метилов спирт,придобива аромат и цвят,
но в бурето престоява временно ,от 2 седмици при акациевото буре до 2 месеца в дъбовото
след това както спомена колегата в стъклена дамаджама,http://www.praktiker.bg/bg/Additiona...E-D06/p/468279
Много е дълга темата, може някъде да има отговор на моя въпрос, но много ще е дълго претърсването. Та ето какъв е казуса: от загиналите кошери обрах меда от питите пролетта и напълних 5 тенекии. Сега го погледнах - отгоре рядък и мирише на джибри, надолу в тенекиите не съм бъркал. Ще се прави ракия, това ясно. Въпроса ми е - колко вода да сложа? Единния вариант е да разбъркам и да измеря с рефрактометъра, за да сметна колко вода да добавя. Другият вариант е някой вече да го е правил и да ме "светне" наготово.
Зависи от материалът от който ще се прави ракията, от какъв плод ще е, какъв му е рандеманът, и какво количество ще е плодът....общо взето трябва да се търси 20-22%-ов захарен разтвор на материала, за да протече правилно ферментацията.
Баш само с тенекиите няма да минеш. За толкова "шекер" ще трябват поне 400 кила сливи, или 100 кила ечемик.
Като ще се експериментира, аз бих постъпил така. 50 ечемик+120 вода+ една тенекия мед. Ечемика както е в чувала, така ферментира. Като свърши ферментацията оцеждаш и вариш, а ечемика пак накисваш с вода и мед. Така докато свърши меда. Накрая всичко което си изкарал го преваряваш. Има и малко подробности ама не ми се кълве на телефона. Ако решиш така да действаш ще помагаме пак.
В тенекетата където е започнала ферментацията, е възможно да започва и вкисване, а това не е желателно за материала към който ще добавяш мед. Според мен трябва да обереш този мед в тенекетата, който е най-отгоре (10-20 см) и е започнал да ферментира и го свари, за да прекъснеш ферментацията/вкисването. Аз бих сварил поне 2/3-ти от всичкия мед. Медът, ако е нормален (както е при теб в долната част на тенекета, отгоре е по-лек и с повече вода най-вероятно) действа много антибактериално и е много вероятно да попречи на нормалните винени дрожди да си свършат работата, за сметка на другите оцетни бактерии и др. Поне така се случи при мен една година, като си правих ябълков оцет. Две дози: едната само с мед, а другата със захар. Тубата с ябълки и мед стана с мноого гаден вкус. После прочетох, че се препоръчва максимум 1/3 мед и 2/3 захар. Дано се включат по-бързо и в rakiyata.com, особенo ilu6a :) Ако нямаш плодов материал слагай ечемик (както те съветва koragroup) или царевица за бърбън :) Успех!
Колеги аз съм правил ракия само от мед и вода по следната рецепта.Разтворих меда и водата до 18 захарни градуса и го варих 20-тина минути за да се убият ферментите в меда,като с решетеста лъжица махам пяната.После чакам да де охлади до 25 градуса и слагам или винени дрожди или хлебна мая.След приключване на ферментацията незабавно дестилирам и става перфектна ракия.На 100 литра материал -1 пакетче мая за хляб разтворена предварително в 1 литър от течността.Концентрацията от 18 захарни градуса ми е препоръчана от технолог във винпрома,защото тогава фементацията става най бързо и качествено,но не трябва да се бавиш с изваряването,защото ще направиш меден оцет.
Ако оставиш ферментираната медовина на топло и с достъп на кислород оцета сам ще си стане.
Това измерено с какво? Защото при започнала ферментация показанията на ареометъра са вече некоректни заради съдържащия се в джибрата етанол. Аз смятам да го разредя само по изчисления, все едно, че изходното количество е само мед /както и си е било в началото/. Сега при нас се доообират кайсиите и има шанс да успея да купя някакво количество. Изобщо не ми се занимава с това, ама грехота да се зяносва мат`ряла.
Ееее, кайсии с мед!!..това ще е амброзия според мен......ще е уникална ракия, само за приятели и близки!!
Стига да имаше плод от кайсии. Тази година ни кайсии, ни джанки, ни сини сливи има. Инак за питането на Агро, по-добре разтвори меда с вода и го дай на пчелите. ВНИМАВАЙ КОГА ЩЕ ГО НАПРАВИШ, за да не излезем ние виновни после. Меда не е за предпочитане да се прави на ракия, при него е необходимо повече време, за да се превърне в спирт (ферментацията).
Пчели бол, времето не ми стига да ги обгрижвам.
Изобщо не посмях да дам на пчелите ферментиращ мед. Ако кажете, веднага им го давам. За утре в 10.00 ч /ако не вали/ съм поръчал 300 кг кайсии, като хващам последния влак на брането им. Сега е момента да ги откажа, ако речете, че може да го дам на пчелите. Никакво време нямам да се занимавам с правене на ракия.
По звука на почукване по тенекиите съм сигурен, че съдържанието вътре е течно, не е кристализирал. Та от разтопяване няма да има нужда. Понеже не посмях да разбъркам обаче., не мога да съм сигурен. Захар ако сложа, дали ще се разтвори, дори и при варене? Все пак очаквам да има концентрация на захари над 67 - 70 % ? Или да добавя вода междувременно? Тия моите летят като на паша, явно цъфтят ливадите след валежите / не че е спряло да вали/.
Първо нека стане ясно, че пчелите, по време на паша, консумират от хранилката по-бавно от безпашево време, поради което, в зависимост от силата на семействата, може да мине време докато го оползотворят. Второ, за да не продължи ферментацията, която и без това е започнала и не е по нравите им, е удачно меда да мине през термична обработка, за да се убият бактериите, които предизвикват ферментацията, особено киселата. Би следвало да знаеш, че в безпашев период е противопоказно да се дава мед за подхранване, под каквато и да е форма, за да не предизвикаш нападение. Това имах предвид като писах с главни букви.
Алооооо в святата тема за Ракията, пчели не се обсъждат!
То хубаво ще го сваря този мед за пчелите, но се замислям какво ХМФ ще има като резултат от варенето. Обсъждаше се колко токсичен е ХМФ за пчелите. Все пак ХМФ се получава от фруктоза при нагряване, а в меда фруктоза бол. Ако пък не го сваря, като не знам от какво умряха една редица кошери в пчелина, откъдето е и въпросния мед, не смея да им го дам, за да не разнеса някоя зараза. Дали не е по-редно да иде за ракия все пак? Тогава няма да се налага да го загрявам предварително, само ще го разреждам с вода.
Аз пак да питам. Щото тоя мед беше от умрели кошери. Разбра ли се от какво умряха?
Голям изпит ни дръпнаха. Друмев, имаш последователи.:bigsmile:
Само не забравяй за 18 захарни градуса,ако трябва добави и захар.
Що ми се върти в главата, че от мед ракия не става.
Грешиш,Слънчо,става и то чудесна.Не си ли чувал за медовината на древните славяни?След дестилация става високоалкохолна напитка,а дали ще се казва ракия,медоракия или медоводка си е друг въпрос.Имам многократен личен опит за производство на медовина и на ракия само от мед.Поздрави от дядо ви Борю дегустатора.
На мен никога не ми се е налагало да варя мед на ракия. Разсъждавайки обаче си мисля, че е възможно да се направи ракия от мед, но ми се струва трудно определянето на захарния процент в материала, от там и правилното протичане на ферментационния процес. Имам една книжка в къщи "Ракии и вина. Грешки, слабости, пропуски в производството", която ще разлистя довечера, ако не забравя. Та в същата тази книжка е описано, как може да се "оправи" "загоряла" ракия. Лично съм го пробвал и работи метода.
ПП Нещо се скофти текста, не иска да се коригира, но поне се чете.
Преди 20 години на 100 литра шира бухнах един килограм мед .
Тихата ферментация продължи дълго , но пък стана не вино , а елексир .
Е, още не съм станал Калина, но никога не е късно.:bigsmile:
Сега сериозно: Купуваш си от аптека активен въглен, слагаш го в тензух или нещо от сорта. Три таблетки на десет литра ракия, спуснато с конец да виси в тубата. Въпросното вързопче, трябва да престои поне 2-3 месец в тубата. Ако е прозрачна тубата, можеш да налюдаваш процеса. След като се "оправи" ракията, няма вкус на нищо, дори не се усеща и аромата на плода, от който е направена.
325 кг кайсии днес минаха през мелачката. Не бях там, иначе щях да претегля колко костилки са отпаднали. Приемам да са останали 300 кг кайсиева каша. Средна захарност 9 % по литературни данни. Няма ме там да филтрирам бистра част и да премеря с рефрактометъра. Моята сметка е следната: 5 тенекии мед /около 110 кг/ ги смятам за 75 % захар или по предположение там има 83 кг захари; кайсиева каша със захарност 9 % съдържа 27 кг захари; така общата налична захар става 110 кг. Търсената захарност на джибрите преди ферментация е 20 % /купих си дрожди за бяло вино/. Следователно тези налични 110 кг захар трябва да са 20 % от общото количество джибри, което следва да бъде при това положение 550 кг. Наличния материал е 110 + 300 = 410 кг. Значи трябва да долея 140 л вода, за да получа търсените 550 кг. Тези сметки ги пиша, за да ме поправите, ако греша някъде.
Имам 6 бидона по 120 л. Пада се по 90 кг джибра на бидон. Дали ще прелее при ферментацията?
Няма да прелее, времето е хладно. Прелива в жегите.
Още нещо, което ме хвърля в размисъл. Меда има бактерицидно действие. Чудя се, след като няма да го сваря, за да му деактивирам ензимите, дали няма да подтиска ферментацията, дори и разреден с вода?
Добре, имаш теоритичната подготовка, следователно, би следвало да знаеш, при какви условия е най-благопритния процес за ферментация. Колегата каза, че времето е хладно, но ние не знаем къде ще съхраняваш въпросните бидони с материала. Ако е навън, където температурата е с големи амплитуди - няма да се получи нищо или поне няма да се постигне желания резултат от ферментацията. Поради което, бидоните трява да са на място, което няма голямо колебание в температурата. Но дали ще "бъкне" и ще прескочи "дувара" материала - незнам. Имай предвид обаче едно, че първите няколко дни протича бурната ферментация, при която е възможно да се стигне до това, което питаш, но всичко е въпрос на сметки - теоритични, друго е да си на място и да наблюдаваш процеса, както и при пчелите.
Я си сложи и малко захар да ти кажа. един двайсетак поне.
Kulinie 1, зависи колко е загоряла ракията. Имах 50-60 литра "хубаво" загоряла и пробвах с тези хапчета (те са за пиене) с по-малки количества - почти не ги усеща,а и не са евтини. Реално премахване на ароматите се постига с филтрация през много по-голямо количество активен въглен, но си нямам идея от къде може да се набави (военни или лекари).
Моята също беше такава, цвета и бе тъмно кафяв. Както споменах в предишен пост, ракията престоя с въглена месеци и всичко се свлече на дъното. Доби естествения си цвят, а вкуса беше единствено на ракия, нямаше и грам аромат на загоряло, нито на плода, от който е направена. По-големи количества въглен, предполагам може да се намери и във фабриките за производство на ракия.
Меда трябва да се свари за да се унищожат дивите дрожди,които не се развиват в меда заради високото осмотично налягане и за да се отдели восъка и белтъчините които излизат в пяната при варенето.Ако не го свариш ще получиш нежелана ферментация-оцетно кисела,млечно кисела и т.н.Щом ще слагаш винени дрожди можеш и да сулфатираш кашата със серниста киселина или калиев метабисулфид.
Един приятел беше сложил трески за оцветяване в 100л. ракия, обаче не видял, че в едната треска има пирон. Ракията беше станала сива на цвят и с метален вкус. Оправихме я като към три разбити белтъка се добавя 1л ракия докато се разбиват и това цялото количество при останалата ракия. Беше много скептичен как ще стане това, но след седмица ракията стана безцветна и загуби металния вкус, а на дъното се отдели един пръст утайка, която отиде в канала естествено. ако искаш пробвай с малко количество, нищо не губиш.
Чета, че нежелана посока на ферментацията може да се предотврати чрез трайно подкисляване на джибрата. Най - често се прави с лимонтузу. Пратих един хубавец в последния момент да купи, докато се занимавам с разтварянето на меда и дозирането на водата. Да, ама не. Купил човека кашонче с лимонена киселина. Та остава за утре подкисляването. Меда не посмях да го сваря заради образуването на ХМФ от фруктозата в него. Ще видим какво ще се получи, в момента има 560 кг вкусна като компот кайсиево-медена чорба, заложена в 5 бр 120 литрови бидони, като имам сериозни съмнения, че утре ще тичам по спешност за още поне един бидон. Сложих и пет пакетчета дрожди за бяло вино.
За да нямаш грижи, 1/3 обем празен бидон, за да има къде да ферментира. При мене всичките избиха, ама само пяна даде фира...(560кайсии в 1000л бидони):laughing:
Agro , в някои моменти ме учудва . Явно работи само по спомени на очевидци .
Наложи се да купя още два бидона. Джибрата иска да излиза навън и това е.
Цял живот така съм свикнал. Решения не се вземат "на сляпо", трябва предварителна информация. Събирането и е бавен и трудоемък процес, а събирането на опит е още по-бавно и по-трудно. Затова съм благодарен на тези, направили си труда да напишат за своя опит и познания. Утре ще наглеждам ферментацията, после ще я оставя друг да я гледа, че пчелите мен чакат събота и неделя. За резултата по-нататък. Сега събирам информация как най-добре да си иззидам огнището около казана.
Забрави да питаш най-важното, как ще се изпие толкова ракия. hi;
Ако казана ти е около 100-120л. то и да е повече първо се прави бетонна основа, отгоре един ред огнеупорни тухли. Отстрани и отзад на буквата П вдигаш около 40-50 см. с тухли единички, като отзад гледаш да остане 20-25см по широко от казана за комина така трябва да върви до края. След като ги изградиш тези 40-50 см. височина слагаш на решетка няколко арматурни железа, върху които да сложиш казана. После изграждаш и около него, до пръстена, като отзад си върви по широко. След като го изградиш до там решаваш за комина дали да го продължиш с тухли или тръби. Така е моя наследен от дядото и работи перфектно.
Забравих да напиша, отпред задължително врата и на комина клапа за да можеш да регулираш силата на огъня.
Като зидаш нагоре гледаш отвън да е равно, а от вътре следваш извивките на казана ако има такива и го караш на квадрат или правоъгълник, или кръг както ти душа иска.
Има една приказка, че хубава ракия се изкарва когато е текла на тънка струя като конец.
Вратата не затваря херметически и ако е само тя докато намали огъня може и да ти трябва активен въглен след това, а когато има и клапа можеш буквално да задушиш огъня.
Човека каза, че иска да си изгради казан. Това означава, че ще го ползва на дърва, а той ако живее в гората може и без пари да му излиза.
Защо така омазвате всичко не мога да разбера, той пита как да изградя казан ти му казваш моя е на газ, а комшията е на ток от соларни батерии.
Всъщност ще използвам горелката на котела, която е на въглища и се управлява с контролер, който също ще използвам за целта. В общия случай сезона за варене на ракия не съвпада със отоплителния сезон. Ако ракиеваренето по този начин е успешно, по-нататък ще взема отделна горелка и за казана. Разхода на въглища е символичен, не си струва усилието за измерване и пресмятане на въглищата. Контролера има куп екстри, които смятам да използвам при регулиране на температурата в дефлегматора и кондензатора посредством трипътни вентили или ел.клапани. Затова питам как да изградя зидарията около казана, така че да служи и като топлинен резервоар за следващата варка.
Има един принцип в изграждането на отоплителни зидани печки, който руснаците наричат "колпаковая печь" или "печь Кузнецова". На запад не знам как го наричат, че съм скаран с английския. Считам, че прилагането на този принцип при иззиждането около казана би подобрило доста кпд-то на огнището. Публикувани са много описания на такива огнища за отопление и готвене из руските сайтове, но няма посочено нито едно приложение за самогон. Последно реших да иззидам нещо на този принцип. За основа на казана ще използвам големи джанти, да поемат теглото му. Та всякакви идеи, дори и нестандартни, са добре дошли. Накрая ще пиша какво се е получило. В едната посока смятам да отпусна настрани зидарията, за да мога да вградя в плота един чугунен туч, на който да се пекат или варят разни благини, докато се дестилира питиетоdrinks;.
Божке то се едно ще правиш адронен колайдер/
Контролера ми управлява горелката и котела с точност 1 градус, при все цялата инертност на системата от радиатори и конвектори. За него управлението на един казан с колона ще е фасулска работа. Пък и отоплителните котли с автоматика не са някакви чудеса, отдавна масово са по къщите на хората, дори и у нас. Какви колайдери ви се привиждат? Аз да си поддържам температурата в казана колкото е нужно, да виждам температурата на парите над дефлегматора, можейки да я регулирам, да виждам температурата на излизащия дестилат и да я регулирам - какво повече от това се иска на един казан с колона?
Ракията е вредна, защото убива нервните клетки...................оставали живи само спокойните.