
Първоначално публикувано от
agro
325 кг кайсии днес минаха през мелачката. Не бях там, иначе щях да претегля колко костилки са отпаднали. Приемам да са останали 300 кг кайсиева каша. Средна захарност 9 % по литературни данни. Няма ме там да филтрирам бистра част и да премеря с рефрактометъра. Моята сметка е следната: 5 тенекии мед /около 110 кг/ ги смятам за 75 % захар или по предположение там има 83 кг захари; кайсиева каша със захарност 9 % съдържа 27 кг захари; така общата налична захар става 110 кг. Търсената захарност на джибрите преди ферментация е 20 % /купих си дрожди за бяло вино/. Следователно тези налични 110 кг захар трябва да са 20 % от общото количество джибри, което следва да бъде при това положение 550 кг. Наличния материал е 110 + 300 = 410 кг. Значи трябва да долея 140 л вода, за да получа търсените 550 кг. Тези сметки ги пиша, за да ме поправите, ако греша някъде.
Имам 6 бидона по 120 л. Пада се по 90 кг джибра на бидон. Дали ще прелее при ферментацията?