Не мисля че е това, по на горе споменах че отводките се развиват много добре.
Преглед за печат
Не мисля че е това, по на горе споменах че отводките се развиват много добре.
Oт 5 дена спрях да храня да намалят майките снасянето да не гледат пило по време на слънчогледа.
Някой го е написал,и човекът го е прочел.Колко е правилно? Ще разбере по късно.
Никъде не съм го чел, имам много пило и малко пчели за това прецених че е добре майките да намалят темпото преди пашата. Ще видя колко е правилно.
Точно в началото на пашата се храни усилено ако е възможно с голямо количество сироп за да се блокира майката докато започне масов цъфтеж.А най глупавото, е че си мислиш, че като спреш храната и майката ще намали снасянето защото вече има приток на нектар и майката ще увеличава снасянето.Ако наистина искаш да накараш майката да снася по малко просто ограничаваш празните килийки чрез ханеманова решетка и още повече с моя изолатор дето много не го харесвате но именно сега при слънчогледа е момента за него.Пробвай на един кошер и след това ще коментираме.
Е ко да коментираме???? Много ясно че ако налееш на едно яко семейство една кофа сироп ще го набие одма по питите, ако трябва и далаци ще изкара и там ще набива. Давай цифри един твой кошер колко кила захар си му вкарал и колко мед си изкарал и който иска ще ти ползва изолатора. Кое е глупаво и кое не - има си раздел за свободни приказки, не че и по другите раздели не е същата работа.
П.п. Дописвам си. Някои напредничави люде хранят и по време на паша. И за тях сигур сме глупави.
Tака стана тази година при отводките, добре затоплено гнездо и хранилката почти не пресъхваше.
Направих отводките на 4 пити с пчели и на 20тия ден преди да почнат да се люпят първите млади пчели имах по 8 пити с пило.
И аз се чудех как успяват да се грижат за него. Вече това пило се е излюпило и отводките са ми пълноценни семейства, само да има паша.
Браво,а ние умниците ги гоним по дърветата.Да попитам,отводките, зап. пило плюс пчела ли бяха,и сиропа с витамини или как.
Отводките са добре, но семействата ги отслабих много от незнание. Само 1 рояк го видях да излиза иначе и другото беше делене яко.
Отводките ги правих от 3 пити с запечатано пило и венец, 1 с мед и роеви маточници. Когато майките се оплодиха имах по 4 пити с пчели и пилото се беше излюпило.
На 2 или 3 дена разширявах с основа слагах им по едно парче от протеинова питка (останаха ми 2 кошона от пролетта от босненските питки) и пълнех хранилката със сироп само с вода и захар 2:1.
Около месец, месец и няколко дни.
Според мен нещо бъркаш, или малко преувеличаваш? Пишеш за период от около 40 дни, да предположим че майките са се изчупили веднага след направата на отводките (дори и да са били вече с изчупени майки) им трябват минимум 10 дни да се оплодят и да почнат да снасят яйца, така че за 10 дни (20 дни преди да се изчупят младите пчели) да осеменят 8 рамки малко трудно ми се вижда???
Все пак става въпрос за корпусни рамки, а не за ДБ, пък и ги е хранил яко и с протеинови питки, тъй че не е чак толкова невероятно. Пък и някой породи пчели при обилна паша имат склонност да ходят на паша много повече пчели отколкото остават в кошера - така съм чувал, някой който повече ги разбира тея неща характерни за различните породи, би могъл евентуално да разясни повече.
Не съм засичал точно колко време, но се развиха много добре. По едно време като извадех питата с пило беше покрита под 50% с пчели и се чудех как успяват да се грижат за пилото, даже питах някъде по форума.
Това не е при всички майки, някой се развиха по бавно, но на 6 отводки ще им слагам 3ти корпус днес.
Слънчогледа почна при мен, направих ротация на корпусите и свалих пилото на 1ви.
Почти всички майки се бяха качили в 3тия корпус, предполагам заради студените нощи и изцяло мрежестите дъна или по близко до запасите с мед.
Да се надяваме че тази паша ще пусне нещо.
Ако си беше спестил хамалогията и ровичкането, твоите пчели тихо и кротко щяха да си свалят цариците надолу и да ти нагласят третия корпус за тебе. Само предполагам обаче. При сегашното положение ако нямаш ХР майката се амбицира да покаже какво може и шари навсякъде, пък първи корпус седи празен :) Иначе пашата си пуска, по принцип.
Nik Chichko Jordanov otnovo e prav, i sednal da si pie pitieto. Kak moje da gi rachkash po vreme na pаsha.Сори. Пих 1-2Вина и сега видях че пиша на латиница
Първо ги ротирах преди пашата или по точно в началото на пашата когато е по слабо нектароотделянето.
Второ това че jordanov е прав е нормално той е гледал този филм много пъти.
Трето това не ми пречи да си правя глупости :) Аз съм длъжен да пробвам пък един ден може и аз да почна да разбирам от занаята.
Вчера щях да направя една глупост.
Придадох на един осиротял кошер преди около месец оплодена майка, след няколко дена проверих и видях че са я приели.
Вчера отварям гледам няма прясно пило само 5 пити с запечатано, няма я и белязаната майка, викам си няма майка ще му придам друга запасна.
Отидох и сложих една запасна майка в клетка и се връщам да му я слагам и се замислих. Гледам пчелите спокойни няма маточници, няма логика да няма майка. По вероятно да съм изпуснал някой маточник когато му придадох майката и се е излюпила нова майка и е убила настоящата. Проверих да небелязана майка и гледам една хубава голяма майка, даже няколко яйца при нея таман се е оплодила и си върнах запасната в нуклеуса.
Не виждам каква излишна манипулация е извършил човека,радвам се че има хора които още споделят опит.
Ника, вярно е че филма съм го гледал много пъти. И няма да се уморя да ти повтарям - имаш достатъчно бройки, за някое нещо като не си сигурен до какво ще доведе го прилагаш на половината кошери, другата половина остава контролна. При ДБ ако не знаеш какво се прави, нищо не правиш, само разширяваш и те си пълнят. При ЛР трябва да знаеш точно в кой момент какво трябва да направиш, иначе пчели - бол, мед - никакъв и после Фидел Кастро да ти е на помощ. Сега в последното ти мнение ми хареса дето казваш, че си се загледал в пчелите и си се замислил. Това е добре, обикновено те сами ни казват какво трябва да се направи, даже и само на прелката да ги погледаш. Е, трябва да им разбираш езика де.
Днес хвърлих едно око, мисля че майките няма да имат много свобода за импровизация, пчелите са наблъскали яко нектар.
Силните кошери са запечатали 70% от 3тия корпус и в събота ако не вали ще въртя. Отводките им бях сложил по 5 основи да градят всичко изградено и наслагали нектар, днес им бутнах по още няколко основи.
В момента има много добър принос на нектар въпреки че вали всеки ден при мен.
Дъждовете държат ливадите в много добро състояние - хем цъфтят обилно хем коситбата закъсня и пчелите буквално не могат да смогнат да съберат нектара ;)
Да така е, след като прецъфтя липата бях решил да въртя всичко наред и да се махам от района, но се оказа че има страхотен принос - на 7-8-9 пити за два три дни са нанесли нектар ;), така че преместването за сега се отлага, въпреки че слънчогледа е почти готов.
Въпрос: Колко време горе-долу продължава слънчогледовата паша?
Двайсеттина дни.
Покрай един от пчелините ми през месец май удари голяма градуика и направо смля почти всичко. Няколко масива с царевица ги разораха и пресяха слънчоглед, житата ги окосиха и балираха(предполагам за храна на животни), след това засяха слънчоглед, някой слънчогледови ниви ги оснавиха и сегага те са в разгара си, тези които са на мястото на царевицата след около седмица ще цъфтят, а това което е на мястото на житото още не е пуснало питки, тъй че се надявам да цъфти до към началото на август, което е над 30 дни от началото на първият цъфтеж, но това е извънредна ситуация, която въобще не ме радва имайки предвид че току-що цъфналата акация направо остана без листа, да не говорим за цвят след градушката
И тази паша ще я пишем дъждовна :( Както и предните паши, 2 дни работят и после ще ни удави. Растенията изгниха в двора а го дават още 6 дена лошо време колкото да започне да прецъфтява слънчогледа.
Вярно ли бе човек?!?!А аз мислех да центрафужа в събота-неделя.Тази година ще я запомним като годината на надеждата.Първо си казвахме ще цъфне рапицата ще вадим,после ще цъфне акацията ще вадим,после аморфата,липата , сега слънчогледа и т.н и т.н.
При нас в лудогорието слънчогледа е много добър.Вече вадя запечатаните рамки за да освободя място за притока, тъй като пълни пити има но не са запечатани.Пашата е добра стига да има кой да носи.
Те го дават лошо време, ама ето, че цял ден не е валяло поне в София и времето е добро за медосбор.
А относно дъждовете някой казват, че при дъждове по време на цъфтежа на слънчогледа питите наедряват, което е от наша полза speechless;
Така е , ние пък които чакаме вече само на ливадната му се радваме на дъждеца
Преди около две седмици в началото на слънчогледа изкарах по около 12кг треви.В момента всичко е пълно с мед-основно слънчоглед,но нее запечатан.Най притиснителното е,че плодниците са блокирани,което налага спешни мерки.Утре или в други ден ще изкарам по 4-5 рамки от плодниците и ще ги центрофугирам,за да разблокирам до известна степен.Малко играчка ,но важно е да се осигури свободни площи за осеменяване.Ако не се освободи място в плодника,след края на слънчогледа ще има много малко пило и доста амортизирани пчели,които трябва да отгледат зимните пчели.
В съседното село слънчогледа сега прецъфтява хванаха идеално време. При мен днес е 3ти ден на усилен медосбор и се надявам да не познаят синоптиците.
Ако задържи времето ще има мед и то добре.
Слънчогледа до седмица ще премине,защо ти е да вадиш долу сега.Имаме цял месец август.
Защото ще има още паша с тази влага плевелните не са за подценяване.Пък и повечето ми кошери са с две майки така,че товабупражнение ще го направя само с едномайчните.
Няма ли като освободиш отдолу плодниковите рамки при условие ,че има обилна паша пак първо долу ,да си попълнят запасите за ДБ ме интересува
Да ще напълнят плодниковите рамки с нектар,но майката все пак ще осемени поне 1/3 от освободените рамки.Демек по добре 1/3 отколкото нищо.
Това не е вярно, преди седмица разширих "отводките" с по пита за градеж (последната 10-та) и днес ги погледнах - изградили я и започнали да я пълнят с мед (най силните разбира се), което беше знак да им сложа магазини (по принцип инстинкта за запасяване с храна при пчелите е по силен от този за продължаването на вида - виждал съм да изхвърлят пило за да освободят място за нектар при обилна паша. Иначе при нас слънчогледовата паша едва сега започва и като гледам как привалва и как слънчогледа е РАЗНОВЪЗРАСТЕН (това го бях писал в друга тема), очаквам принос (дай Боже) чак до края на август, че до сега само на отводки ни върви, а меда е мираж :laughing:
Нали за целта си има магазини и медови корпуси. А според теб 5 плодникови пити ДБ за колко време ще ги напълнят с нектар?!? Инстинктите всички ги знаем, въпроса е майката да осемени 1-2 пити.
Няколко дена имах работа в Монтана и не ходих на пчелина, гледам предимно слънчево време и се радвам. Днес отивам на село и всичко подгизнало комшията каза, че няколко дена не е спирало да вали а е само на 20км. от Монтана. Погледах един кошер да видя как вървят с меда напълнили са с нектар, но още няма нищо запечатано и пак започна да вали. Слънчогледа започна да прецъфтява май има още 2-3 дни.
Положението е 6.Както върви годината,няма да е по слаба от миналата.......Брат Адам е селектирал"БЪКФАС" именно за такива години с нестабилно време(каквото е времето на Албиона),за да са "винаги готови" когато се отдаде случай.Но има доста начини да "влезеш в час" и с нашата"порода".Все пак бъкфас ми създаде най малко грижи през годината,а именно допълване на хранилката със суха захар и увеличаване на обема на кошера.С нашите трябва да се внимава.......
Отварям една отовка да и сложа основа да гради и изненада!!! изпаднала в роево. Извън всяка логика има работа в момента има и много празно място в кошара и е с мрежесто дъно. Само дъждовното време дето ги тормози, градината я разсипах от пръскане и няма спасение корена на растенията изгни. Хубавото е че навсякъде изби магарешки бодил само дано най на края се закрепи това време.
По колко мед оставихте след слънчогледа?
Аз мисля да оставя по около 10кг. ливадата ще пусне още малко мед да съберат за зимата.
При мен слънчогледа почти преминава и мисля след 5 дена да въртя каквото има.
при мен много пило и не толкова мед.Мисля на варианта на най слабо запасилите се семейства да им помагам с инвентиран сироп.Но има още време ще му мисля след средата на август когато мисля да махам магазините.
При мене слънчогледа ще е на партиди, след няколко дена ще прецъфти първата от тях (а се очертават поне още 3),така че края на август ще видим какво е положението. Иначе и тези дето се роиха и те набират скорост, до сега са напълнили по 1/3 магазините.
П.П. Да питам - направи ми впечатление, че наоколо въпреки обилната паша от слънчоглед, пчелите напират да влязат (и влизат по малко) в наредени на комин магазини с празни пити уж добре затворени, на какво се дължи това, някой знае ли?
Възможно е, въпреки уж благоприятното време приноса като че ли не е на нужното ниво ???
Да, буквално в моя район масовия слънчоглед го чакаме да започне да цъфти след 15-ти август, дано времето само да е с нас...
Цеко, ти да не си в Германия? Шегата настрана за кой район става въпрос?
Ти хубаво не пипаш ама поглеждаш ли какво е положението там? Аз имам два дето са напраскали всичките плодникови с мед, и отдолу два пръста място за пило. В магазините посредствена работа, ако не им взема някоя пита от гнездото, няма да изкарат зимата щото няма да остане армия.
"Чудо" днес не валя, още не мога да повярвам ::)) до обяд беше облачно и след обяд слънце.
В някоя от предните версии на форума май излизаше и района на потребителя, но ...... От ВОДНЯНЦИ, ВИДИНСКО съм, в момента съм на около 10 км от това село на слънчоглед. Първата партида вече почти прецъфтя, чакам втората, а третата ще е в "базовия" лагер и действително я чакам около 15 август - просто лошото време изигра лоша шега не само на нас пчеларите, но и на арендаторите, дали ще е за добро времето ще покаже.
п.п. провокиран от снощните постове на Матеев за змийската отрова (мен по принцип ме е страх от влечуги), днес отидох на временния пчелин с ботуши и случих - първите два реда от кошерите бяха подгизнали във вода, добре че бяха стойките иначе водата щеше да е влязла през дъната и прелките...
На мен на 4те последните отводни който са качени на тухли 4ки ги е наводнило, добре че останалите са ми на стойки 25см.иначе да е станало лошо.
Имах 3 готови кошера и прехвърлих в сухи, а 4тия в друг военен сандък. Водата беше точно до долната летва на рамките, добре че отидох на време та отводних.
Наводнило ми е дървения материал, но ще изсъхне. Много дъжд се е изсипало а вече не попива, защото вали всеки ден.
Рапицата започна пак да цъфти, заради постоянните дъждове не можаха да я ожънат и така си изгни и сега е поникнала наново и цъфнала.
Тази година хич не върви, 2пъти ни даваха по телевизията за отнесени мостове, по време на всички паши валя и за капак ще зазимя с рапицов мед, дано не отделя нектар.
Предната реколта е изгнила.
Реколтата не е изгнила, просто семето се е разсеяло, а не е изгнило!
За да изгние разстението е нужно доста време.
Температурите се вдигнаха, с тях и приноса на нектар, дано поне слънчогледа се отчете подобаващо ( макар че аз го кръстих "изтокглед" - все на изток гледа всичкия???). Последната снимка е специално за Рости, датата и часа на фотоапарата са коректни :laughing:
Мерси Иване, дай Боже, живи и здрави и догодина да се видим и да има с какво да се похвалим.
Около 250 метра е надморската височина, но това според мен не е решаващо, просто арендаторите така я сколасаха работата в тая дъждовна и не благоприятна пролет.
Напълни ми се душичката. Мерси за поздрава.
Да, времето най на края се оправи и при мен има принос, започнаха да запечатват и може би след седмица ще въртя за последно.
Според мен пашата не е късна, с оглед как се развиват нещата до момента и не ми се вярва да се стигне до блокиране при положение, че през ден проверявам магазините и разширявам дори и когато не е толкова належащо.
Хранишли, градят, проверено!
Имах в предвид че разширявам с втори магазин. В него обикновено слагам по 1-2 до 3 основи за градеж и ги градят без проблем, това за август е много относително, миналата година по това време вече бях направил основния есенен преглед и бях сложил лентите, а сега тепърва ще вадя мед.
Много е топло,питките изсъхват и пчелите не ги взимат,когато дъждовно и влажно ги изяждат.Аз добавям витамикс в сиропа.
Различно е след дъждовете във момента има доста цъфтящи треви.Ако се прави всичко по книга вече трябваше да сме свалили магазините,а вчера на сянка беше към 40градуса.До скоро знаех от книгите че основа се слага само до открито пило,но наскоро видях при колега как работи той,основите ги слага до преградната дъска,и като я поизградят я мести понавътре в гнездото.
На отводките аз също слагам рамки с основи вместо преградни дъски - вършат същата работа като тях. Също така при топло време си позволявам да "цепя" пилото с рамка за градеж, т.е. поставям я между питите с пило, а не до последната пита с пило както пролетта.
Снощи сложих 1 основа на тазгодишен рояк до преградната дъска а отдругата страна на основата остана пита с изцяло запечатан мед,Сутринта гледам че пчелите бяха започнали да я градят,от едната страна почти беше изцяло изградена,преместих я втора пита откъм преградната след няколко дена ще видя дали са я изградили напълно.Не храня
Извъртях слънчогледа, равносметката за тази година е от 13 кошера - 19 отводки и 400кг. мед, като вадих и от отводките.
Другата повече :)
Вече втори ден как всичките ми кошери са вече в "базовия лагер" (там ще зимуват), първия ден помислих че нещо при транспорта се е объркало и е станало нападение - бученето около пчелина беше страшно, оказа се че работят здраво. Днеска пак идваха притеснени съседи, че пчелите много бучали, отидох и пак същата работа - ясно си личеше "коридора" който ползваха до най близката слънчогледова нива. Дано това да се задържи поне още седмица време. Честно казано не съм очаквал такъв финал на сезона .....
Еми как, на рапицата 10 ми изпаднаха в роево и ги разделих на по 4 и извадих 60-70 кг. мед. след това от тези който не ги делих извадих 50кг. ливада. Отводките - хранане през ден, после обединявах по слабите преди слънчогледа и вчера и ония ден малко над 250кг. от 25кошера от него.
Хехе, сори за офтопика, ама Ахиле, личи ти че бая време те нямаше у форума...