Някой от вас работи ли с бащини семейства?
Преглед за печат
Някой от вас работи ли с бащини семейства?
Не знам дали моето е работа с бащини семейства, но аз всяка есен като подготвям семействата за зазимяване си заделям десетина пити - строителна рамка в която е люпено няколко пъти търтеево пило и след това са напълнени и запечатани с мед. Слагам ги като крайни рамки /2-3 бр/ в най горния корпус /работя със система фарар/ на семейства които са показали добри резултати през изминалия сезон.Около средата на месец март при удобно време разпечатвам с валяче тия рамки и ги слагам в средата на гнездото.Пчелите вземат меда и майката осеменява тия пити.Ако е лошо времето подхранвам.Така се сдобивам с ранни търтеи които са ми необходими за оплождане на майките които си произвеждам за собствени нужди.
Каквато е и ролята на нектарниците и прашеца на цветята за обмяната на пчелни вируси и бактерии между семействата.
Във пренаселените мегапчелини (хиляди кошери на едно място), пчелите буквално акат една върху друга, а въздухът е наситен с прашинки фекална материя (както и пчелни косъмчета/мъртви клетки), които полепват по телата на пчелите и впоследствие попадат във внасяния в кошера прашец.
Да се надяваме, че с 2 бащини кошера и отделянето им в края на стационара, ще бъдем извън статистиката. А защо навсякъде казват за майчини и бащини да се избягват тея с жълта окраска? При мен жълтите са най-кротки. Хващал съм ЖЪЛТИ рояци /чужди/ и са супер кротки, лепят се за питата и не мърдат при преглед.
А защо навсякъде казват за майчини и бащини да се избягват тея с жълта окраска? При мен жълтите са най-кротки. Хващал съм ЖЪЛТИ рояци /чужди/ и са супер кротки, лепят се за питата и не мърдат при преглед.[/QUOTE]
Кроткостта е един от многото показатели, които подлежат на селекция. Жълтия цвят на пчелите е присъщ на италианската порода пчели, които не са адаптирани към нашия климат. Карниката е максимално близка до нашата местна порода. Тя е по-тъмна.
Кроткостта е един от многото показатели, които подлежат на селекция. Жълтия цвят на пчелите е присъщ на италианската порода пчели, които не са адаптирани към нашия климат. Карниката е максимално близка до нашата местна порода. Тя е по-тъмна.[/QUOTE]
Предполагах,че е заради лигустиката. Ама мислех, че е заради разпадането на линии, кръстоски.... през комунистическо са внасяне Италианки, ама вече като няма бащини да поддържат оплождане, линии и т.н. и им се разпада поколението.....оплождат се с местните и става каша...... А за кроткостта при мен жълтите гъзове най-малко хапят.... Другите леееко нервни ми стоят, все гледат да си вдигнат гъзовете.
имам 1 рекордьор от няколко години. Майката не прави много пило ама кошера е пълен с пчели, което ме навежда, че работничките живеят мааалко повече от средно статистическите. От него си правя майки, ама не всички дъщери се представят като майка си. Около 40-50% излизат като майка си, другите мешат ли се.....кво става-незнам.
Ей, хора! Научете се да цитирате както трябва.
Нипоиеза,инвитро оплождане на яйце?
Хипотеза, може ли инвитро оплождане на яице
Стигнах до пост № 150 и каталясах.sweating; Как дезинфекцирате иглите за пренасяне на личинки?
Бреййй, пак тайна.Никой не казва. crying; Някои си мислите : е тоя пак тъпи въпроси задава.Какво толкова-нагряваш със запалката и готово. Не става така, моя грешка, че не споменах за китайския инструмент от пластмаса.И като питам, както обикновенно да си отговоря сам.Когато сложа маточните чашки с рамката в кошера за почистване, ще сложа и инструмента за пренасяне.Има логика май, а и неволята учи. :cool: -http://www.multimax.bg/files/images/...1442731060.jpg
моите ги маам
у фризера но са метални
По принцип лъжичката на този модел трябва да е от перо (не знам от каква птица). Така че би трябвало да няма проблем във вряла вода.
Точно от перо е. Като цяло си е китайска история с парче бамбук малко пластмаса и пружинка.
Повечето колеги преди всяко загребване на личинката слагат иглата в устата за кратко за да я стоплят и наплюнчат и така на всяка личинка. За каква дезинфекция говориш- достатъчно е след работа да я сложиш в бурканче със спирт.
Да наистина не спомена, за каква игла става въпрос. Аз съм работил с метални и пластмасови тип шпатулка - такава е и тази, която си показал. Езичето е нещо подобно на слюда. Можеш да я дезинфекцираш с кислородна вода. Лично аз не останах очарован от работата с нея. Бях си взел и метална, но от по-евтините и тя нещо не ми пасна, защото кривините бяха кофти и неможеше да се остави ларвата. Пробвах с клещи и я счупих. Направих си от електрод и си работя още с нея.
П.П. Няма тайни, просто си нетърпелив.
Ако приемеш един съвет.
Мисля, че ще ти е по-лесно да работиш със закривените игли. Ще ти е необходимо да се снабдиш и със специални очила, за да видиш положението на ларвата и я загребеш от правилната страна.
Преди започване на работа иглата се потапя в прополисова тинктура,облизванто или наплюмчването е за да се доближи температурата на иглата до тази на личинката.
То е ясно за какво се лапа иглата, ама знайно че устата човешка хич не е от най-чистите места
Майсторе , аз работя по лесен начин .
Какъвто и инструмент за прехвърляне да си вземеш все ще трябва да се научиш да работиш с него. От 3 години работя с такива игли като си ги поръчвам от алито. 10 излизат 5-6 лв. На мен лично са ми удобни за работа, като имат някои предимства. Например загребваш ларвата с млечице и др. Всичко е въпрос на усет и опит. По време на прехвърляне я облизвам от време на време, а като свърша я измивам под течаща вода. Понякога се налага да почистиш перото. Правя го внимателно с бръснарско ножче. Иначе, ако не ти се занимава, взимаш следващата.
Ако ще прехвърляш в пластмасови чашки питай колегите за особености, защото някой се оплакваха от по-малък % прием. Рамката с восъчни чашки ги слагам 1-2 часа по-рано в стартера за полирането им и уеднаквяване на миризмите. Колкото до млечицето, то метода на двойното прехвърляне подсигурява достатъчно. Някой прехвърлят и на сухо, а други върху капка с медно-воден разтвор.
Младите ларви имат много малко млечице и ще ти бъде трудно да ги прехвърлиш с млечице, затова те съветвам да правиш двукратно прехвърляне така ще добиеш повече опит и ще ти е по лесно.Първия ден прехвърляш по стара от 24 часа ларва ,която е с повече млечице и ще ти е по лесно прехвърлянето и на другия ден там където са приети ларвите ще има доста млечице ти само ще махнеш старата ларва и ще я смениш с млада .
Не ползвам вече този модел, защото когато е ново изградена рамката много лесно дупчи дъното, а не се плъзга по него. За да е по лесно от рамката трябва да се е излюпило поне едно поколение.
То е препоръчително де се сложи млечице във всяка чашка, преди ларвите.
Ако сам не си го добиеш, то в магазина 10 мл е 10 лв и е предостатъчно като за начало. Има доста клипове от лектории на тези тема, където е обяснено на дълго и широко. Поне няма да ти се налага да четеш :)
https://www.youtube.com/watch?v=T49qEfg2JvI
При двукратно залагане ако имаш не захранени можеш да прехвърлиш млечице от захранените и залагаш отново във всички чашки.
:yahoo::yahoo:Благодаря ВИ. На седмото небе съм.Не очаквах толкова много помощ. kiss; Казвайте и останалите тайни.
Ми дай по един ред де. Изпразниха се чашите!
Здравейте колеги! За да не пускам нова тема ще попитам тук,а и въпросът мисля е свързан с майкопроизводството. Намерих това нещо( http://kli6o.snimka.bg/animals/pm.895938 ) в един чувал с една хранилка в него,то е останало от прадядо ми,но не ми е ясно,как точно работи. Дядо ми пък не обичаше да рови в плодника,а само слагаше и сваляше магазините… Та ако някой знае,как се казва и как се работи с него и най-вече,ако сподели знанията си ще съм му благодарен!
Дали не е капан за търтеи? Кажи ми колко е разстоянието на отворите в решетката и по него ще разберем дали съм прав.
Иначе в майкопроизводството, ако човек иска да си налови търтеи (напр. за изкуствено осеменяване,) се използват капани, които по принцип представляват кутии със стени, направени от ханеманови решетки, и някакъв затварящ се отвор, за да бръкне човек с ръка и да си налови търтеи. Тези кутии се поставят върху най-горния корпус, а прелката на кошера се затваря с ханеманова решетка. При това положение търтеите излизат най-отгоре в тези кутии, защото ги привлича светлината, и пчеларя лесно може да си налови колкото си иска.
Ако случайно в кутията влезе някоя пчела, тя спокойно си излиза навън през ханемановите решетки на стените. Остават само търтеите, които обикновенно се скупчват в някой от ъглите, и лесно могат да бъдат взети с някаква чашка или кутийка.
Едва ли прадядото е хващал търтеи.Струва ми се по-вероятно да е хващал роеви майки при роене.
Аз си мислех,че е за производство на майки или нещо свързано с тях. Вътре има още два кръгли отвора със ситно оплетена мрежа във формата на конус и на края на конуса с малък отвор,опитах се да ги снимам,но почти не се забелязват. Като отида на село ще измеря отворите,но мисля,че са като тези на рошфусовите кошери. На шеста и седма снимка се виждат,но не много добре.
Служи за хващане на рояци. При излизане на роя майката и търтеите остават в капана, който е монтиран на прелката. Пчелите усещайки липсата на майката се връщат и се захващат за капана.
https://www.youtube.com/watch?v=SWjuFYKqnw8
Това е ХР на входа,а моето е подобно на капан за мишки и вътре има още една дървена преграда с два отвора,а на тях ситно оплетена метална мрежа във формата на конус с малки отвори на края. Майката може да влезе вътре единствено,ако бъде поставена там от пчеларя и то през дупката с кръглото метално капаче! Ще направя клип на кутията и в него ще се опитам да заснема добре вътрешната чсат,която е доста странна.
Това от клипа също има конусни мрежички, но не се виждат. В коментарите под клипа в Youtube е обяснено, че майката и търтеите влизат през конусовидните мрежички, като през фуния и после остават в капана понеже немогат да минат през ханемановата преграда. Отвора отстрани е за да извадиш майката като пренесеш рояка в новия му кошер.
Ето и патентован капан от подобен вид http://www.google.com/patents/US2578634, както и снимки на други подобни https://www.google.bg/search?q=wire+...oReOd0UhkFM%3A
Да,това прилича малко,но се чудя как ще се сложи на входа. Явно ще трябва да снимам и старите кошери,за да се види как са направени входовете им. Защото нещо ми убягва,а в клипа и снимките е направено да си пасне добре...
Още малко и ще откриете топлата вода.
Днес огледах хубаво капана и видях на долната дъсчица в задния край,че е изрязана,но ламаринката е прилепнала към нея. Мисля,че в чувала е била притисната и за това е така,а от там трябва да влиза майката с търтеите. Но на старите кошери (около 40 годишни) този капан не пасва понеже на входа има една летва,която пречи! Направих клип,но батерията падна и не се запамети клипа. Чудно ми е,как ли ще го е ползвал прадядоми,след като остава пролука и майката с търтеите може спокойно да излезе през нея без да влизат в капана. Все пак разбрах за какво е и съм ви благодарен за това.
Колко лесно изглежда. https://www.youtube.com/watch?v=x_DkkOn-qv4 Добре, че заложих на схемата: хвани питомното, а за дивото-не се знае.Използвах всички появили се маточници за самосмяна.Ако бях заложил само на изкуствени с пренасяне на личинки, щях да съм на опашката за маточници. :bigsmile: Много слаб резултат-от 20 само 6 приети.blush; Пробите продължават.
Първият проблем -недоскив ,го реших с едни китайски цаки-четири диоптъра. Викам си : задобрявам, скоро май Матеев ще ми разглежда молбата.Прикачен файл 6838 Да-ама -не.Голям зор при заселването на мининуклеусите.Чел съм това -онова, но не става.Дайте практически съвет за заселване на място в стационарен пчелин.Ето и нука.Прикачен файл 6839
Прикачен файл 6842 Давайте акъл.Май ви хвана шубето, да не ви конкурирам.:bigsmile:
Веднага ще ти дам. Направи си "нормални" кошери и сложи преградни. 3 маточника на кошер, затваряш и забравяш.
https://www.youtube.com/watch?v=lqlH1niaiTk
Виж какви хубави майки излизат :laughing:
Да се посмеем малко :) Пробвах си маркера :)
http://i.imgur.com/jCXbxL3.jpg
Бях гледал един клип как се събират само млади пчели.
Човека от кошера тръскаше рамките направо в едно голямо корито и летящите пчели се прибираха а другите оставаха.
Също може и в чувал, по-бавно изпълзяват нагоре.
Градски, имаш ли такава фуния като на клипа? Изглежда ми лесно с нея?
Оказа се, че само на клиповете е лесно.Това на снимката е пластмасова мивка, ползвам я за да видя случайно не съм ли стръскал и майката. Пчелите са престояли в нея и лесно се прехвърлят в нука.Става и от прелката, и с черпака.Кофтито е,че на другия ден нука е полупразен.crying;:bigsmile:
При зареждането ще сложиш двойно повече пчели,че да може на следващия ден са останат на половина.
Затваряне и на сянка му е майката. Само храна и сироп да има, за да не останат завинаги вътре!
Чужди, чужди, колко да са чужди. Пролетта докарах в града четирите си най-добри семейства. От тях взимам материал за майките за тази година, ползвам ги и за отглеждачи, а след това зрелите маточници ги карам на пчелина за оплождане. Към момента купих само 4 "Карники" от Сърбия, а в края на юли или началото на август ще взема още 5 бр.
Да ви питам: може ли проблема да идва и от миризмата на лепилото? Ползвах Ц 450.Правени са края на април.
Ето едно видео, където се показва как да заселиш такъв нуклеус:
https://www.youtube.com/watch?v=UGBT0rxv5L8
И тук се споменава затварянето и престоят на пчелите на тъмно и хладно място за няколко дни.
Цяла зима ги гледам, но затварянето съм го пропуснал. blush; По-точно разчитах, че повече млади нелетящи пчели ще останат след зареждането.Първият път от четири семейства изтръсках по две рамки ДБ, изчаках 2-3 часа и зареждах.Имаше по два "черпка" на нук, че и повече.На другият ден: единия празнен, в другия -майката с пет пчели ,другите два биваха.Нямам подходящо тъмно и хладно място, и правих разни гимнастики.Добре, че маточниците са ми почти без пари.:bigsmile:
Градски, от колко кошера и за колко нуклеуса ти трябват млади пчели?
Какво задържа пчелите в кошера - майка /оплодена или неоплодена/ и пилото.За да останат пчелите трябва да има едно от двете затова докато се излюпи маточника затваряш но да има добра вентилация.Когато са на близо оплодните кошерчета пчелите може да се налетят при майката с най силни феромони.
Ти хубаво ще ги затвориш, ама съм чувал да са например в мазе. Където ги държат 24 часа. Питам те, от колко кошера взимаш, да не са малко? Аз бих ги взел така, ако нямам специална кутия с фуния: Слагаш върху кошера ХР. После празен магазин. Отгоре капака на обратно, като оставяш малък процеп за пушека. Тогава ги напушваш обилно, да се напапкат с мед и да напълнят магазина! После взимаш магазина и го стръскваш върху един празен плодник, може и мивка, ама с капак! Като повториш процедурата няколко пъти вадиш пръскачката и ги обливаш с вода. След това зареждаш нуклеусите и ги затваряш! Отнасяш ги в мазе, защото на слънце май не е добре за 24 часа поне. Това е от книгите. На практика има и по- лесни начини, но те са за маса!
Без черпак не става! :laughing:
Колко дни ги държиш затворени?
ILIEW в Аксаково и Игнатиево старата местна порода се казва маджурска
Слагах парче найлон 250 микрона. Прояждаха го между найлона и плодника.
В тази тема (от коментар №19) е обяснено как се работи с различните видове нуклеуси: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1072&page=4
Хайде и аз да науча старите кучета на един номер.
1. Вземаш един плодник с дъно. По-удобно е когато е по-висок, но и магазин става.
2. Лепиш му отвътре две хоризонтални ленти изолирбанд на 4-5 см под горния ръб.
3. Друсаш или четкаш рамките вътре и чакаш поне част от летящата пчела да се върне в стария кошер.
Ако не знаеш къде е майката:
1. Вземаш два плодника и едно дъно. По-удобно е когато са по-високи но и магазини стават.
2. Лепиш на всеки плодник отвътре по две хоризонтални ленти изолирбанд на 4-5 см под горния ръб.
3. Вземаш една ХР и я слагаш между двата корпуса
4. Другаш рамките вътре, опушваш горния корпус и се оглеждаш за майката.
Изолирбандът изпълнява много важна роля. Пчелата седи в кошери и не пълзи по стените отвън. Почти няма да видиш пчела да преминава през изолирбанда.
Изолирбанд от стрия или ПВЦ лента?
изолирбанд, от стария, не се разпъва. Или трябва да си много як.....в ръцете.
Някои ме ожалиха, но и аз направих някоя майка с пренасяне.
- :bigsmile:
Прикачен файл 6931 Тази снимка е за всички колеги помогнали с мнение и съвет , още от зимата.Пия за тях.
drinks;
Колеги отдавна искам да пусна тази тема за обсъждане, но все не ми остава време да пиша.Та въпросът ми е ако се заложат яйца преди излюпване в маточните чашки с какво млечице ще бъдат захранени новоизлюпените ларви?Говоря това с опита ми с йентеров апарат - 7-8 години / нека тази тема да не се превърне в обсъждане дали е добре или не работата с апарата/ и досега съм залагал само на личинки, но отдавна ме глождеше мисълта какво ще стане ако се сложат неизлюпени яйца вместо ларви.При последното ми залагане в апарата имаше неизлюпени яйца и направих експеримент.На рамка с 24 гнезда заложих на горния ред 12 личинки, а на долния 12 неизлюпени яйца.Резултата беше - от личинките - 9 затворени маточника, а от яйцата- 5 или 6- не си спомням.Заложих маточниците в сформирани отводки и от маточниците от яйца се излюпиха всичките майки.
По принцип няма проблем да се прехвърлят и яйца, но тогава няма да можеш да си направиш точен план кога ще се излюпят, а в професионалното майкопроизводство това е изключително важно.
Има и още един сериозен проблем, и той е свързан с ПОЛОВИТЕ АЛЕЛИ. Когато едно яйце е оплодено с два еднакви полови алела, то тогава от него ще се излюпи МЪЖКА ПЧЕЛА. Пчелите ги разпознават тези мъжки пчели на етап ларва и ги изяждат. И това е причината пчеларите никога да не са чували за мъжки пчели-работнички. На етап яйце обаче разпознаването е невъзможно, така че ако прехвърляш яйца, рискуваш част от тях да са мъжки (с два еднакви полови алела). От тези яйца ще се излюпи всичко друго, но не и качествена майка. Всъщност пчелите ще унищожат ларвата, и това ще ти намали процента на приемане (ти вече си го забелязал това в твоята статистика).
ПС: Малко информация за половите алели.
Всички пчелари си мислят, че търтеите се явяват мъжки пчели, но това е едно много погрешно схващане. Търтеите са само една летяща торба, пълна със сперматозоиди, но те не отговарят на понятието МЪЖКА ПЧЕЛА от биологична гледна точка. В техния генотип има само една верига гени, така че можете спокойно да си представите търтея като летящо яйце или летящи сперматозоиди.
Истинските мъжки пчели-работнички се появяват тогава, когато едно яйце е оплодено от два еднакви полови алела. Ние не ги виждаме, защото пчелите успешно детектират мъжките ларви и ги изяждат. Ако обаче пчеларя по някакъв начин ги спаси, то тогава той ще има удоволствието да наблюдава истински МЪЖКИ ПЧЕЛИ-работнички.
Тази година пробвах майкопроизводство при наличие на майка в 1 корпус беше майката а в2 корпус бяха маточниците по средата хр всичко беше нормално до запечатването на маточниците 2 дена след запечатването като отворих кошера пчелите бяха изградили пита върху маточниците беше невъзможно да се излюпи някоя майка зашто така стана кьде бъркам
Бъркаш силата на семейството, храненето и май пашата?