Ми дай по един ред де. Изпразниха се чашите!
Ми дай по един ред де. Изпразниха се чашите!
Здравейте колеги! За да не пускам нова тема ще попитам тук,а и въпросът мисля е свързан с майкопроизводството. Намерих това нещо( http://kli6o.snimka.bg/animals/pm.895938 ) в един чувал с една хранилка в него,то е останало от прадядо ми,но не ми е ясно,как точно работи. Дядо ми пък не обичаше да рови в плодника,а само слагаше и сваляше магазините… Та ако някой знае,как се казва и как се работи с него и най-вече,ако сподели знанията си ще съм му благодарен!
Дали не е капан за търтеи? Кажи ми колко е разстоянието на отворите в решетката и по него ще разберем дали съм прав.
Иначе в майкопроизводството, ако човек иска да си налови търтеи (напр. за изкуствено осеменяване,) се използват капани, които по принцип представляват кутии със стени, направени от ханеманови решетки, и някакъв затварящ се отвор, за да бръкне човек с ръка и да си налови търтеи. Тези кутии се поставят върху най-горния корпус, а прелката на кошера се затваря с ханеманова решетка. При това положение търтеите излизат най-отгоре в тези кутии, защото ги привлича светлината, и пчеларя лесно може да си налови колкото си иска.
Ако случайно в кутията влезе някоя пчела, тя спокойно си излиза навън през ханемановите решетки на стените. Остават само търтеите, които обикновенно се скупчват в някой от ъглите, и лесно могат да бъдат взети с някаква чашка или кутийка.
Едва ли прадядото е хващал търтеи.Струва ми се по-вероятно да е хващал роеви майки при роене.
Аз си мислех,че е за производство на майки или нещо свързано с тях. Вътре има още два кръгли отвора със ситно оплетена мрежа във формата на конус и на края на конуса с малък отвор,опитах се да ги снимам,но почти не се забелязват. Като отида на село ще измеря отворите,но мисля,че са като тези на рошфусовите кошери. На шеста и седма снимка се виждат,но не много добре.
Този пост е редактиран от kli6o; 04.02.2016 в 20:31. Причина: Добавяне
Това е ХР на входа,а моето е подобно на капан за мишки и вътре има още една дървена преграда с два отвора,а на тях ситно оплетена метална мрежа във формата на конус с малки отвори на края. Майката може да влезе вътре единствено,ако бъде поставена там от пчеларя и то през дупката с кръглото метално капаче! Ще направя клип на кутията и в него ще се опитам да заснема добре вътрешната чсат,която е доста странна.
Това от клипа също има конусни мрежички, но не се виждат. В коментарите под клипа в Youtube е обяснено, че майката и търтеите влизат през конусовидните мрежички, като през фуния и после остават в капана понеже немогат да минат през ханемановата преграда. Отвора отстрани е за да извадиш майката като пренесеш рояка в новия му кошер.
Ето и патентован капан от подобен вид http://www.google.com/patents/US2578634, както и снимки на други подобни https://www.google.bg/search?q=wire+...oReOd0UhkFM%3A
Да,това прилича малко,но се чудя как ще се сложи на входа. Явно ще трябва да снимам и старите кошери,за да се види как са направени входовете им. Защото нещо ми убягва,а в клипа и снимките е направено да си пасне добре...
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))