Така е, едни режат маточници, други режат клони...
Преглед за печат
То и двете поотделно са зле. Наскоро четох някъде, че клоните, на които са се хванали рояците не трябва да се режат, защото след това на същия клон на същото място вероятността да се хване нов рояк е много голяма. Случвало се е. Харесва си им точно това местенце явно...
Не искам да пиша неща който най вероятно ги има написани поне на няколко места във форума. Когато не искаме да увеличаваме бройките а искаме мед в райони в който после е чак слънчогледа сега като се провали акацията то може да се използва роенето за направата на супер силни семейства за слънчогледа който няма да се роят и ще съберат много мед. Методите са няколко не особено трудни например единия много подробно наскоро бе описан от Гогол в една друга тема.
Лично мнение не претендиращо за гениалност мерките за роене се правят преди подготовката за роене ако започне то по добре да се използва тази сила за да имаме един силен кошер с млада майка с новоизградени пити и мед от слънчоглед отколкото да правим чудесии които ще ни струват много на нас и нашите пчели.
Някой ползвал ли е този заместител на Пророй, и ако да - да каже впечатления. Закупен е от BeeHome Д.Богоров.
Определено е по-добрия вариант от пророй,но и цената му е двойна.ПАЗИ ОТ НАГРЯВАНЕ.
Но трябва да не предузираш.Хубавото му е също ,че не само твоите лови а и чуждите като магнит за ройчета.:bigsmile:
Имам няколко украинеца две семейства по осем рамки с общ магазин.До сега съм виждал само един рой.Може би в тоя кошер е загадката защо се роят и как може да се избегне роенето.
Някой колега който е имал такъв модел кошер може да драсне някой ред от наблюдения.
Днес и аз видях една да виси на клоните. След като прерових 5-6 кошера наоколо и не намерих маточници, нещо ме ровна и отворих един кошер оставен като гол рой и намерих 7-8 маточника, от които един излюпен, 2 незапечатани а другите пред излюпване. Старата майка си беше в кошера, но си личи, че ще умре скоро.
Правилно ли разбирам?
Оставил си майката само на основи и тоя кошер се е роил?
Това е много добра система и е по добра от осакатяването на майката и после ако ги обединиш за по късна паша става фурия . Руснаците му викат ако не бъркам думата медовик използват го за борба с роенето и за по късна паша.
Здравейте,колеги!Вчера един кошер ми се изрои,направих 2 отводки + роя ,оставих го на 2 рамки с 3 пити за градеж+магазин 12 рамки днес пак излезе рой от този кошер.
Нормално ли е това нещо за първи път ми се случва да го видя?От роя днес събрах пред кошера 9 убити майки.
това за роя съм го виждал,но от 2 рамки рой да излезе не бях
Може би размера на рамката но това е само предположение. Тази година голяма част от лежаците ми се изроиха едно и двусемейни, имаха достатъчно празно място и градеж на уви. Като пример едносемеен 26 рамков 11-12 рамки пило разновъзрастно 3 пити прашецо медови изградил 7-8 рамки останалите празни и се опита да хване гората но... Тази година планирам да заселя два украинеца и един кениец та да видим къде е заровено кучето:-) .
Според мен една част от кучето е в млада майка на една зима+яко разширение.Тази година от 30бр. 7 са в роево и всичките с майки от 2014г. имам и други майки от 2014 +късни отводки от 2015г. за сега все още не са влезнали в роево (това разбира се не значи че няма да ме изненадат има време).
Ами не знам какво да кажа то тези насекоми непрекъснато ме изумяват тъкмо си помисля че съм научил А-Б-В-то за тях и ще мина 1 клас и те вземат че направят нещо и ме върнат на поправителен и айде пак в 1 клас.
Абе голями калпазани са и като си наумят нещо твърдо си действат по въпроса и ако човек е по лабав като мен няма управия.
Вече 8 ма година пчеларствам и всяка следваща година се усещам, че все по-малко разбирам от пчеларство....
Тактиката която се избира за работа с пчелите трябва да е съобразена с възможностите (ако правиш висш пилотаж трябва да са ти на близко да нямаш транспортни физически и др. разходи).Аз съм съботно неделен пчелар и от там доста неволи но това ми е нещо като хоби и ако може да изкарам някой лев (ама засега съм вътре)добре ало не здраве да е.
Имам роднина пчелар в Канада който казва че в неговата провинция най големия пчелар е с 16 000хил. семейства слага само един корпус на тези който са за мед тоест 2+1 и от там нататък рои ли се не се ли рой какво иска да прави и те тека и казва че още не е фалирал.
А, у нас някои са фалирали още на старта! Само че, не го осъзнават. Аз наливам от пет години средства, а някои се надяват още първата да изкарат нещо. Симпатяги! Сега Господ ни дава рояци, а ние мед та мед, че и от слънчоглед. Може, хаирлия да! Да не стане като рапицата, акацията и де да знам още какво?
https://www.youtube.com/watch?v=CpXTK0E7GcoНякъде бях писал за използването на лък и стрели за хващане на рояци. Някои не ми повярваха. ;) Гледайте.
Прикачен файл 9254
Едно ройче ми излезе миналата г. на 30-ти август!!! в 18ч. Бях на двора, като чух да бръмчат много пчели и помислих, че е нападение, хукнах към кошерите, и виждам как кълбото вече се захваща полека-лека на един клон на ябълката. На другата сутрин го смъкнах - едвам 3 ЛР рамки, и е живо и здраво в момента - оцеля напук на всичко!!!
Привет и от мен, прочетох цялата тема и накрая разбрах, че нищо не схванах :), т,е ние можем да направим две три неща и да се надяваме, че няма да се роят, в този случай при мен е малко вероятно да предотвратя роенето, при условие че ще съм абсолютно начинаещ събото-неделен кандидат пчелар :)
https://www.youtube.com/watch?v=1RiD9H8_ra4
След минута 39 - за борбата с роенето. Звучи добре, харесва ми, какво казват опитните пчелари за такъв метод?
Зависи , каква паша искам да хвана .
Все пак той работи с 8 ДБ , а в клипчето говори за 10 и 12 . :)
Възловото твърдение в клипа е, че като изтръска "яко" питата с майката на дъното на плодника, пчелите вече си "мислят", че са се изроили. Това не зависи от района на пчеларстване - твърдението или е вярно, или не. Ако е вярно - решава проблема. Да пробвам е лесно - май месец наближава, ще ги подхраня яко и роенето ми е сигурно.
Обаче в прав текст казва - най-добре десятки.
Моя опит по темета с роенето е следния: Ако съм подготвял пчелните семейства за да хвана акацията, но по някакви климатични причини, тя се провали, означава, че съм ги подготвял за роене.
Това с тръскането го пише в старите книги и то издадени преди 25/30 години . А същия този които боготврите не казва нищо ново а забравено старо и не е прочетено . Много интересни неща има в наши издания само някои трябва да ЧЕТЕ .
Клипа на съм го гледал ама майката обикновенно е там където снася тоест най младото пило /преди роене почти спира де/ та по принцип не е много желателно пита с пило да се тръска яко/смита се с перо и се пази майката/ другото е хубаво е да е пред кошера например на мукава подпрена на прелката и трябва и да се направи преподреждане вътре в гнездото /тук варианти много/.Ама зависи от много фактори дали ще свърши работа.
Измислил го е Украинецът:
https://www.youtube.com/watch?v=7tjmGlRtVws
Като изгледах клипа си мисля, че начина е не много добър. Защо? Премествайки така пчелите с майката в друг кошер за момента е добре, но на другия ден повечето от пчелите ще напуснат кошера и ще се върнат в стария. Ако пчеларя не е взел необходимите мерки, а те са да остави един маточник, то кошера ще се рои. Другият кошер в който е майката ще отслабне поради връщането на пчелите, както казах. Това се прави по съвсем различен начин и има по - голям успех. Работата е сведена до минимум, а не да клечиш цял ден около кошера. Но всеки си има начини за действие и ги смята за най - добри.
Много неща пише в старите, че и в по-новите книги. Обичам да чета. Лошото е, че нещата наистина са много и не се знае кои са верни и кои - не. Много автори са преписвали един от друг. Затова питам за мнението на пчелари със стаж - те най-добре знаят кое е вярно и кое - съмнително.
Клипът ми хареса и реших да го споделя с Вас, най-вече защото онагледи прочутата дъска на великия Таранов, за която дъска само съм чел, обаче така и не можах да си го представя метода, и като го видях на "живо", и го разбрах най-сетне!!...и все пак ценното според моето скромно мнение е, че по този начин се отделят пчелите в роево настроение със старата майка от останалите пчели.....а дали с рязкото стръскване на майката и старите пчели ще им мине меракът за роене - това не съм чел, и нямам никакъв опит естествено.
Ами всъщност това, което споделя човека от клипа от Добрич си е базирано на метода на Таранов - та Илиев е прав и нещата, които описва в клипа може би наистина ги е открил сам посредством годините и практиката, но в действителност се знаят и сме ги обсъждали из форумите. Предполагам в темата за двумайчино или за лежаците, трябва да са ми постовете, защото тъкмо по този метод експериментирах с двусемейното отглеждане. Безсмисленото, което прави е тръскането на майката - няма нужда от това, роенете пак се спира.
Но бива да подчертая, че този метод не решава въпросите, които колегата в клипа зададе. Ако си с двеста кошера, особено дадани, ще ти се вземе тока + че самия той явно пак ги удвоява, но ги и ПРОДАВА - мисълта ми е, че описания метод не е просто метод против роене, а е свързан с цялостния технологичен, бих добавил и бизнес процес. Но да се обясни в подробности ще се получи цяла книга - прочее тази на покойния Ангел Грънчаров е описана същата методика, доста изчерпателно и ясно.
Най добрия вариант е да оставиш да се изрой /не се майтапя/ в стария оставяш един маточник а рояка го използваш спрамо пашата ако идва паша за мед ако не за строеж и пило.Ама всичко трябва да е добре разчетено и семейството да е семйство като хората да се рой от сила а не от липса на място или друго.Щото ако роя е малък си е загуба на време.А ако те е страх че ще се изрои и само са заложили делиш точно на две с разместване на кошерите за налет на летящите ако е далеч пашата.Има сумати варианти.
Според мен най доброто за да си намалиш роенето до минимум е преглед 2-3 дена преди пашата и 14 дена след.Това го казвам за новабранци като мен в занаята.След като направиш преглед преди пашата ти можеш да си свериш часовника за всяко семейство и какво можеш да направиш за него да не се рои.Всяка преценка може и да е грешна затова 14 дена след прегледа трябва нов за да си оправиш грешката.
П.П.Тоя метод не върши работа ако се намеси божията ръка/14 дена дъжд напримерно/.:bigsmile:
И системата кошери е важна според мен, за да няма роене...миналата година имах няколко Дадан Блата 10 рамкови, имаха края на април по 3 пити запечатано пило, това пило след 1-2 седмици, като се излюпи и направо ще взриви кошера, докато при многокорпусните човек може много да играе с обема, и ротациите отделно...не искам да измествам темата ДБл срещу ЛР....само споделям мнението си - Дадан Блатите в един момент от пролетното си развитие са бомба със закъснител според мен, освен ако не ги скубеш редовно откъм запечатано пило, обаче тогава няма как да развиеш супер-силни семейства, които да ти донесат 30-40кг. мед от една паша.
А що трябва да е запечатано?Аз мисля точно обратното.Следващата паша ми е точно 28-30 дена след първата.В паша по моите наблюдения трудно се роят.Може да греша ако е така поправете ме.
Според мен трябва да се скубе запечатано пило, защото като се излюпи и да не си мислят за "глупости" младите пчелички - а дали ще се скубе запечатано или открито пило, според мен няма никакво значение - трудът е един и същ!!...истината за мен е, че ДБлата иска ровичкане/търсене, което е неприсъщо за професионалните пчелари с много кошери.
Аз гледам от моята камбанария и може би за това и пиша обратното на теб. Ако си решил да продаваш цели рамки това може да ти навреди не да ти помогне.
Пилото е от значение какво ще бъде - запечатано или не. Направете опит. Вземете и разменете пилото на два кошера. На единия сложете само запечатано, а на другия само открито. Какво ще се получи?
Само да вметна, че ако едва в края на април ДБ има само три пити със запечатано пило, то това е доста слабо семейство. (:
Но инак да - дадана е фитка, когато си в район с по- ранни паши, ала системата на кошера е последна в списъка за мерки против роене.
Ангел Грънчаров опитах да го чета в началото, но разбрах, че още не съм за тази книга. Сега, на третата година, я чета с други очи. И какво чета - "новоизлюпената майка има способността да литне веднага, за разлика от новоизлюпената пчела...". А сега де - Севдат в клипа си, който съм прикачил, твърди точно обратното - че майката не лети първите дни и няма опасност да литне, докато я маркираме. На кого да вярвам?
На Севдо.Това е верният отговор.
На Грънчаров.
Много пъти съм го писал и пак го пиша. Ако майката е добре излюпена и има желание да лети, то просто никой не може да я задържи.
Е, вярно. Аз не съм нито писател на пчеларска литература, нито бат Севдо, но........може и да не ми вярвате. Няма да ви се сърдя.
Тъй като са ме цитирали, мисля че имам право на дуплика. Като казах "на себе си", имах предвид опита (практиката), чрез която пчеларя може сам да установи писанията верни ли са или не. Да, Грънчаров и всеки един писал книги, че дори и бат Севдо, се оповават на някакъв по-висок процент, на чиято база приемат, че това е достоверно. Винаги обаче има изключения.
Пълни глупости са това, че майката не можела да лети в първите дни. То доста от нещата на тоя човечец са пълни глупости. Като се рои семейството колко дни чакат майката да порасне, че да може да лети? Не ми се коментира тоя човечец, дори на моменти ме кефи как разчиства конкуренцията.
Погледнато така, възниква въпроса - валидно ли е тогава твърдението, че пчелите работнички не летят първите дни след излюпването? Или просто нямат желание, както се твърди по-горе? Или един пчелар вижда и установява едни проценти, друг - други? Такива неща не може да са зависими от района на пчеларстване, те са генетично заложени. Практически мога да установя много неща, но ще ми трябва още един живот. Затова по-добре да прочета готовото познание, където трябва - и да попитам, а не да откривам всеки път топлата вода.
Отговора е много лесен. Майката може да я забележим, че лети/ а аз съм го виждал не веднъж и гарантирам за истинността на това/, защото всички сме виждали майка и знаем какво представлява. Но как може да докажем, че младите пчели летят, като те са много и са еднакви. Същото важи и за търтеите.
Какъв е принципа на роене? Докато в кошера има една майка, няма роене. Както се появи/ излюпи/ друга и започне движение в кошера, роя тръгва. Яйцата са полагат по различно време и тези дни/ 8-10/ не са точни. При поява на следваща майка, отново се сформира рой.
Е точно де. Първия рой излиза със старата майка при запечатване на маточниците (ден два след това). Втирия рой излита със излюпването на новите майки. Точно 8-10 са необходимите за излюпването. Обикновено във втория рой има няколко майки (намирал съм 22 в един рой). 2014 като ми се люпеха из ръцете доста експеримети си направих. Току що излюпените ( на няколко минути) предпочитат да тичат доста бързо вместо да летят. Когато са силно притеснени литват, летят ниско и падат след 5-6метра. Майки на над час (претояли в клетка) също предпочитат да тичат, но хвръкнат ли нямат хващане. Вдигат се високо на спирала като при излитане за оплождане. Не знам какво практическо значение има това познание, но това са моите наблюдения.
Само в допълнение на твоя пост.Според мен се уморяват и затова падат.Другото което аз мисля , че излизат при определена температура и в определено време.
Случвало се е при мен да видя кошер12ДБ който се рои .След направата на 3 отводки +роя на отводка на другия ден пак да се рои.
Миналата пролет послушах съвета на един колега от форума( забравих кой беше - да е жив и здрав дълги години!!)....та с кошерите, които се рояха ги разделих на две по неговата идея - в нов кошер на старото място оставих старата майка на една пита с пчелите, а стария кошер го преместих на ново място, като оставих само 1-2 най-хубави маточника. Тези семейства с новите майки се развиха перфектно, и ми дадоха мед от букета/слънчогледа, единствения недостатък е, че се търси майката, но няма как.
Да приятелю Гогол точно това правих гоних бройка да наваксам по 141мярка.
Но с времето и опита да не допускам допуснатите грешки нещата почват да се получава.
Тоя кошер се рои точно на 14 ден след предишната ми проверка.Бяхме на 3 кошера от него.Ако беше сега друго щях да направя,но човек не се ражда научен.
https://www.vbox7.com/play:28421abea2
https://www.vbox7.com/play:6e979500e0
Тук искам да покажа признак , че кошера ще се рои,а на втрия клип репликата говори за не намесата на пчеларя когато по външни белези пчелите му подсказват какво ще правят.
п.п.Забележете датата на клипа.
Адашче,не слушай приятеля ми Делта.Нали сме приятели колега Делта?Защо го съветвам така,ще ме попиташ навярно?
Оттатък го изкараха русофил,че прокламира руските практици и технологии които след малка модификация са приложими и при нас.А погледнато по–издълбоко цялото пчеларство в България лежи на Руски темел–перефразирано,прера ботено и нагласено според нашите условия от пчеларите–теоретици,напис али трудовете за пчеларството.
Ако сподели всичко,ще излезе и по–черен от Дявола.
Адашче,никога не приемай това което четеш или чуваш за чиста монета.Всичко е преходно.
Приятелю Делта,той все още е чиста душа,нека да си остане такъв.Не го назорвай.Благодаря ти! С думи!
Е,стига де!Нямам впечатление че си русофоб.Все пак сме славяни,а и днес е 3 март.Статии та статии,ама ние сме си ние,нали? Не ме карай да си мисля че модератора Трендафил Дончев е коренно различен от колегата Слънчо/нарочно не използвам латиницата/.Разведри се като ника си в днешния ден.След това пак стани строг.
Колегите са ти казали, така че аз само ще доуточня за яснота - тази година си остави десетина кошера да роят и ги наблюдавай редовно, като почнеш да броиш дните откакто видиш излюпена майка до излитане на рой.
И аз не съм съгласен с някои неща в книгата на Грънчаров - макар да не помня вече с кои точно (: - но и ми направи впечатление, че многократно подчертаваше, че преди всичко развитието и отглеждането на пчелни семейства са в пряка взаимозависимост от природните особености на района, в който се работи. А това нещо се знае само от хора практици - невъзможно е да се напише напълно приложим стъпка по стъпка метод, който ще сработи еднакво при всички. Тъй като съм пчеларствал в различни региони на България, то мога да заява от собствен опит и наблюдения, че дори ~50км дистанция внасят немалка разлика в начина, по който се работи. Да не говорим, че дори година с година няма еднаква - например понякога напъват да роят още пролетта, друг път цяла година въобще и не помислят за роене.
п.п. а че майка може да литне още същия ден, в който се излюпи - аз съм го установил още, като дете, когато ме беше страх да доближавам кошерите. Прочее може да те изненада, но е факт, че са ми роили и семейства, които съм ги манипулирал по начина описан от Севдат - дори и по този ->
Гледам тоя клип и му се чудя на тоя по колко роя изтърва на година.:bigsmile:
https://youtu.be/Mqed7t9oyp4
Ако майката е читава и жизнена, веднага след излюпването и ако е принудена си литва без проблеми. Не веднъж съм го виждал при люпещи се маточници и то не роеви. И в повечето случаи след 3-4 мин се връща обратно.
Друмев има някои неща, които няма да ти се вярват, но са си факти.
Навремето дядо ми пчеларстваше на острова в Белене - Персин. Съмнявам се, че има по- благодатен район в България от този остров. Значи в кратце да ти кажа - семействата масово се рояха и въпреки това не можехме да насмогнем да вадим мед. Тъй като съм споменал Грънчаров, нека ти цитирам по спомен едно природно правило, което човека е установил и синтезирал в следната максима - за силна паша слабо семейство няма.
Така, че ти го гледаш този човек от видеото и се питаш - баси този как ли се справя с роенето. А не се замисляш, каква ли паша има и дали въобще му пука за роенето.