Лястовиците ядът летящи пчели това е причината да се откажа от късни майки идват цели ята и летят над кошерите.
Чел съм, че при аутопсия на умрели лястовици са намирани пчели в стомаха им.
Преглед за печат
Има една теория пчелите майки летят на брачен полет около пчелина /общо прието е, че съществуват търтиеви сборища там се събират търтиевите жребци и чакат на пусия майките долитат покажат им се те ги помиришат подгонят и почва състезан ие кой хвърчи като метеорит печели без послесдния що му остава оная работа на майката в храма на любовта и те така/ ама много пелари не вярват в това.
Казват, че когато пчеларя се прави на умен и не прави майки от всяко си семейство то тогава минава няколко години да кажем 3-4-5г.и стават всичките близкородствени и от там идват голямите проблеми злобни ройливи нископродуктивни семейства с нисък жизнен статус и почва роене след роене да може да се измъкнат от това положение а пчеларя прави отводки и отводки да не се роят.
П.П.Не знам дали писах за това ако се повтарям моля за извинение, че съм си на възраст вече и не помня кое каво ама помня нещо писахме за биологично роене и подготовка от есента за следващата календарна година.Разбира се не визирам никой просто споделям хипотеза.
Тази година май-юни, от 140 майки 80 оплоедни. Август-септември от 21 се оплодиха 20, а гледам че имало и други самсмени и все успешни. Аз бях писал и преди, на пук на всякаква логика, когато нямаше лястовици и пчелияди 50% оплождане а когато има над 90%. И тия късните майка са еин път, за 10 години съм се убедил че там е истината. Преди се чудех защо колегите с хиляди кошери сменят майки август, вече знам. По техни думи "Продават хубавите майки на хората а август започват да сменят техните :)"
Тази година от 80 кошера имам 75 майки 2021г. Тези с майските майки са грубо на 4 рамки а тези с августовските са на 9, като има сложих стоителна рамка да не започнат да пускат далаци на празното място. Когато ги зазимявах бяха еднакви, даже тези с къснте майки бяха по слаби понеже имаха спиране в пилото. 2021 година имаше много акар при мен и предполагам от там дойде раликата понеже август при тези без пилото изчистих акара много добре и за това сега са така дръпнали.
Иаз това се опитвам да обясня,Августовски отводки и майки (pchelari.com) ,но колегите все се дърпат:laughing:
Ще ме амбицираш, след слънчогледа, да сформировам 2-3 отводки и да ги закарам в район, където връщането от бр. полет на късните майки не е кауза пердута. Просто от любопитство да ги видя тез майки, как работят с очите си. Иначе за моите 15-20 кошера няма смисъл ама,...каквото съм правил до сега от инат и любопитство, винаги е излизало на добре...
Направих една бърза инспекция. 15 броя силни с пълен корпус, 11 от тях са с късни майки. 50 броя, средни по на 4-5 рамки кълба или по скоро слаби и 10 броя паднали много по 1 рамка и не са пипнали храната. От тези 10, на един тръснах пчелите и го прибрах, защото беше без майка, но и другите 9 това ги чака. 7 са с млади майки и за това ще изчакам да видя, дали проблема е от тях или акара. Общо взето е добре, на фона на есента.
Сега цъфти череша, круша и слива, но е отделят грам нектар. Обикалях и гледах дърветата и няма пчели по тях, въпреки хубавото време. Преди 2 дена и нялях по 1 хранлка и вчера на пчелина беше страшно около всеки капак имаше по 20-30 пчели а 10те слаби семейства ги натиснаха яко на прелките. Сложих на вички без слабите по 1 рамка за гредеж масово са по 4-5 рамки пило, 7-8 рамки пчели, като имам 3 много силни с почти пълни 2 корпуса. Не помня до сега да съм виждал началото на април пълни 2 крпуса и най интересното е че един от тези 3те Август и Спетември беше без майка и след като се оплоди Октомври беше останал с 3 рамки пчели. Направо ми се струва невъзможно тази майка да го вдигне зимата или другия вариант е да е влязнал бягащ кошер зимата, и изяде 10кг. храна.
От 15ти Март до 15ти Април дадох по 4.5л. сироп с Hive Alive както всяка година, но тази няма никакво развитие. Каквито бяха преди 1 месец сега са същоте с малки изкючения, едни към добре, други към зле. Не исках да продам нищо понеже не ми харесваат, а за мен е много важно да съм коректен. Мисля да ги сваля почти всички на 1 корпус след студа, те така или иначе още не са го напълнили. Преработих 50 дъна за прашец, оставят още 20 и с 2 думи много работа и много пари набутани, да видим какво ще излезне!
Най на края тръгна някакъв принос, използвах момента та извадих пилото на слабите семейства и го сложих на силните, убих майките и стръсках пчелите на земята. 5броя бяха заложили матоници, но ги разруших. Калпав кошер - лоша майка в повечето случай.
Тази година ливадите са много добри, глушина, детелина и мниго цъвтящи разстения, но заради сушата няма нектар.
Много лоша година при мен. След сушата пролетта, юни преваля и кошерите изригнаха за слънчогледа имах над 10 рамки люпещо се пило. Очаквах страшни дибиви при наличието на силни кошери и влага. Но очакванията не се оправдаха, на 3-4тия ден след цъфтежа на слънчогледа летящата пчела се срина ударно. Напръскаха 2 магазина с нектар а сега няма нито една пчела там. Нямам никакви видими здравословни проблеми в пчелина, нямам никаъв подмор пред кошерите, просто летящата пчела изчезна. Валя един пороен дъжд смесен с лека градушка за 10 мин. по обяд и тогава свали много пчела, или семената на на слънчогледа са третирани не знам, но е трагично положението.
Миналата година при мен се случи подобна ситуация с една брутална буря и в единия ден пчелина подскачаше, а на другия тихо като в манастир. За първи път видях подобно нещо.
Иначе сушата продължава и както си мисля, че предната година е било най-зле, то вземе та излезе още по-зле в настоящата. Но няма какво да направя освен да търся камили нещо да развъждам или да садя фурми. Интересното е, че тази суша направи така та за първи път успях и аз да извадя почти акациев мед и пчелите отчетоха отлично в магазините. От липата и ливадата успях да отделя нещо, но със сигурност не и това, което искам. И както не виждах изгледи за дъжд и ги наредих за едно късно вадене чак септември, но то пък взе, че плисна точно за слънчогледа :bigsmile: и той отчете добре.
Какво ще правим занапред - незнам! Но то пък кое ли е наред в последно време, та караме и каквото стане.
Възможно ли е дъжда и градушката да ги очука толкова много? Колко пъти съм виждал 15-20 минути преди дъжд или буря, да се прибират на юруш в кошерите...
Иначе и при мен е тотална суша- земята суха, въздуха сух,... магазините сухи! Поне лесно се смята средния добив.:laughing:
А аз като гледам прогнозата все ви завиждам- дъждове, дъждове. По Русенско падна тук-таме. Иначе тревата е изгоряла вече. Не знам август какво ще е....
И по плевен е същото, даже тази година слънчогледа разцъфтя по-рано и прецъфтя почти, дефакто до септември няма да има нищо ... Ще става още по-топло. Иначе аз също забелязах някакъв спад при пчелите след акацията, някъде началото на юни, беше. Трябва да погледна.
Надявам се да е от дъжда, макар че е трудно за вярване. Нямаще прибиране на юруш, изненада ги а аз стоя под навеса и гледам как ги сваля вълна след вълна а извън пчелина колко още е свалило. Другия вариант е семена пръскани с неоникотиноидни преперати, което е много зле, понеже и догодина ще е мъка.
И при мен така:
Прикачен файл 11411
Когато си мислиш, че по лоша година не може да има, идва друга която те опровергава. Засушаването идва и на всякъде се говори, че всяка следваща година ще е по зле. Тази година на места валя и има колеги с рекордни добови, но на други нито капка дъжд. Като цяло сега семействата са добре, по принцип в голямата суша трябва да има голяма популация на акара, но за радост не е така. Преди третирането имах средно по 15 акара на семейсво, вчера на 15тия ден след слагането на лентите с ОК при тест на 8 кошера (1200 пчели) видях само 3 акара, което е трудно за вярване. Използвах застудяването през уикенда и поставих на 10 кошер и МК и при тях не пада нищо. Или акара се е набил по пилото или лентите с ОК работят добре а и нивата на опаразитеност преди да започна да третирам бяха 4 пъти по ниски в сравнение с миналата година.
На фона на този пост, днес си гледах и записките и видях че се провалих тотално с третирането тази година. Започнах на време, но поставих лентите където не трябва (Ранди Олвър така работи, но изглежда нещо не съм разбрал), после си видях грешката и я поправих, но вече ги бяха заклеили и чистеха малко. Правих тестове и ме успокояваше, че има ниска опаразитеност и не правех нищо. Един момент около 1 септември стана страшен бум на акари и започнах третиане, 7 пъти до сега и всеки път падат хиляди, обезкриляване и пълзящи. След сухата година дойде дъждовна есен, майките вдигнаха много пилото, септември влязоха със 7 рамки пило и акара се взриви, поради многото пило акара е бил вътре и тестера ме е заблудил. Сега успях да го изчистя до някаква степен, но 10-15 кошера направо ги стопи до 3-4 рамки, хубавото е че останалите са добре. Запасите силно намаляха заради пилото, около 8-10кг.
Колега, аз като гледах моите, още има пило недоизлюпено, а вече е средата на октомври. Дори единия кривия кошер, младата майка още снася и има прясно. Ноември месец съвсем началото, минавам и аз с оксалова киселина.
След 1 месец студено време, днес имаше хубаво облитане.
Днес им давах питки два модела по 1кг. общо взето кекава работа късни отводки станали материал за огньовка другите де дадоха стоков мед над 35кг.+20 кг. за тех си за зимата сега им се броят ребрата.Ма като за полубезконтактно пчеларство аз доволен
Прикачен файл 11969Прикачен файл 11970Прикачен файл 11971Прикачен файл 11972Прикачен файл 11973
Две отводки фира тая е фира от есента имаха роева майка от май месец ма август решиха да я сменят и накрая от много капризи стоигнаха до вечните ловни полета другата днес я намерих без пчели но с мед та я прибрах за по на там
Прикачен файл 11974
Георги, ама ти да не отскачах ей така от работа да нагледаш набързо. Обувките ми изглеждат като официални :))
Заприлича на зима, пчелите свиха кълбата и няма никой над рамките.
Днес, слагайки питки на семействата, останах приятно изненадан да видя, че до този момент от 35 зазимени семейства, 35 са иззимили успешно. Няма пило още и повечето семейства имат доста останал мед.
За съжаление развалих хубаватат статистика, 2 броя основни семейства загинали от акар. Вината е изцяло моя, още есента трябваше да ги залича понеже видях че имат сериозна опаразитеност, но понеже бяха направили самосени и реших да ги оставя. 2 запасни майки умряха още началото на зимата и 2 броя без майки обединих сега, та с 15те броя заличени есента, общо 21 броя загуби от 100 (21%). Още 6 броя са слаби, най вериятно и тях ще ги залича проетта, другото за сега е добре, около 40 бр. са много силни, другите средни. Доволен съм общо взето, яд ме е че след 10 години без загинало основно семейство (имал съм загуби но не и загинали) заради моя грешка сега имам такива. А знам че, самояна е най калпавата майка, но ми стана жал да убия майкаи на 1 месец работещи много добре. Като премахваш мършата на време, няма проблеми.
Защо майките от самосмяна са калпави?
Когато осиротиш основно семейство с цел да си произведе майка моите наблюдения са че то хич даже не бърза и внимателно избира коя майка да пусне за оплождане.
Мнооого неща има в света на пчелите които не разбираме.Аз се доверявам на избора на семейството.Веднага след медосбора.
Темата е страшно дълга. Майката предава около 25% от гените си на нейната дъщеря. Може да са само 25% но там са важните гени и следователно дъщерята ще прилича по тах на майката. После сила на цялото семейство, резнообразие от всички поколения пчели, принос на постоянен нектар и протеини при захранването на матониците. Има и още, и всички тези фактори няма как да ги контролираме при самосмяната. Там е късмет или/или, като свещевата, но една идя по добре, понеже семейството е в по добра кондиция към момента. Ако искаш наистина качествена майка или си призвеждаш или разчиташ на късмет.
Всяка майка е на късмет. От самото снасяне на яйцето до края на нейния живот. Както казваш, темата е много дълга, но всеки трябва да си превърти факторите влияещи при производството на майката през своята глава за да достигне до някаква резултат. И колкото да се стараеш, пак може да е незадоволителен резултата. Затова и всички пчелари сме горе-долу равни. Никой не е станал Бог.;)
СМЕНА МАТОК
https://24medok.ru/smena-matok/
ЗАКЛЮЧЕНИЯ
- Двугодишните опити в опитната станция в Орёл и двугодишните опити в опитната станция в Кемерово, както и опитите в опитната станция в Иркутск показаха, че при всички условия замяната на майките чрез презасаждане на млада фетална майка намалява продуктивността на пчелните колонии в годината на смяна на майката с 19-60 процента.
- От тестваните методи за смяна на пчелните майки в условията на Кемеровска и Иркутска област, най-добри резултати са получени чрез модифицирания метод на П. П. Корженевски, при който не се наблюдава намаляване на продуктивността на пчелните колонии и увеличаване на добива на мед до бяха получени до 11 процента.
Автор: В. Г. КАШКОВСКИ, зав. отдел по пчеларство на Кемеровския с.х. опитна станц
Много е трудно всичко да се пише буквално. В живота нищо няма на 100%, а още по малко в пчеларството. Мисля, че достатъно ясно изказах своето мнение. Ние само пречим на пчелите и който по малко им пречи е по добър пчелар :) Тези дни ходих на курс по пчелсрство, бяхме 22ма колеги и всики 22ма имахме коренно раличен метод на пчеларстване и всичките успешни. Разбире се че всяка майка е на късмет, но колкото по добри усливия и осигуриш е по голям шанса да стане сполучлива майка, а всеки знае, че това е най важното в едно пчелно семейство!
Няма такова нещо. Всяка майка може да се получи калпава.
Работничките и майките имат 32 хромозоми. 16 от майките и 16 от търтеите. Яйцеклетката наследява половината хромозоми на майката. Обаче, както знаем майката има склонността да се сношава с повече от един търтей,твърди се за число между 10 и 20, се получава доста голямо генетично разнообразие! В резултат от това, всяка пчелна колония е съставена от множество подсемейства. Като всяко от тях има една майка, но различни бащи! Сиреч работничките наследяват 50% от гените на майките, и 100% от тези на търтеите. Съответно работничките от всяко подсемейство са много по-близо генетично до своите сестри, отколкото биха били до своето потомство. Това обяснява неприемането на нова майка, самосмените например, и още един куп поведенчески модели у пчелните колонии! За нас като пчелари е важно колко полови алели наследяват нашите работнички от своите майки. Твърди се, че те са 19. И колкото повече от тях имаме из популациите си, толкова повече пило, пчели и мед ще има в кошерите ни!!!!! Това налага внасянето на т.нар. нова кръв.
Добра майка се получава от млада ларва, отгледана в изобилие от храна и здрава пчелна популация.
"Физиологическото състояние на пчелната колония се определя от вида на очертаните по-горе взаимовръзки между майка-пчели, пило-пчели-майка, търтеи-майка.
Когато физиологическото състояние на приемащото семейство, съвпада с физиологическото състояние на семейството, в което до сега е живяла придаваната майка, приемането протича успешно."
( Перепелова, Рьiб,2002 по Гогоберидзе Т. 2006)
[QUOTE=Nik_m;182633]При мен пък ги приемат без проблеми и дори ги подарявам на колеги когато остареят да
Само този ред доказва, че съм прав. Иначе някой неща които си написал са така, други не. Виж ако имаш време, има нови проучвания и нещата не са точно така. Най добрите майки при мен винаги са правени от мен, самосмените са посредствени и вече ще ги убивам.
Аз пък имам опит от миналата година. След като ги разцепих и махах маточници, явно не съм махнал всичките и излетя малък рояк. Това май месец някъде, впоследствие се разви много бързо и стана силен кошер до края на годината и даде мед.
Този при който му оставих майката, която аз бях избрал от маточника, се оказа не особено добра. Интересно ми е да го видя тази година как ще се развие. Но това което видях като ги отворих, че пак ще стартира от слабо положение.
Други имах в предвид, че когато си направиш ти майките и осигуряваш това което си написал. За гените виж и прочети на д-р Каира, на Ранди Оливер или Боб Бийни, има много интересни неща. Основните гени като хигиенни навици (здравословен статус) се предават от майката. После на 1во поколение на F1 сe предавa голяма чат от линията. След това на F2 вече пада с 40% и F3 има съвсем малко. За търтейте си прав, че колкото по голямо генетично разнообразие получи при оплождане тях по добре. Но ако направиш силен стартер/отглеждач и дадеш 2кг. протеин и хранилката да е пъсна със сироп, те тогава стават добри майки.
Ник, използвам само поста ти.
Значи чрез генетиката в пчелите се предават много белези, но никой не го интересува за тях. Гледаме само хигиенното поведение на пчелното семейство!?!? А в какви точно граници трябва да е то? Някаква скала има ли, че да определяме дали е добро или не? Всички само за него се захващат, защото еди кой си го споменава. Чрез алелите, майката може да приеме различни белези, които пък от своя страна може да са доминантни или рецесивни. Примерно, можем да разберем кога една майка проявява даден белег, ако са и пъстри очите или пък друг, ако са и дълги краката...........и т.н. Това пак повтарям е само пример, като например белите котки с розови очи са глухи/което е истина/. Но всички гледаме все едно и също, което е написано от време оно и се преповтаря от все "известни" уж пчелари.
Та, началната ми мисъл беше..., че много се задълбочаваме в материал, който не ни е познат и вместо да доставяме едни нормални условия на пчелите, ние си блъскаме главите в неща, достъпни до малък брой хора със специализирани знание по темата и необходимият инструментариум за достигане в дълбочина на генното инженерство. ;)
Преди няколко дена продадох майки на 6 осиротяли семейства, после като погледанх дневника, 3 късни саосмени и 2 ранни саосмени. Нормално, имало е пробем с майката и за това са направили сасмяна, но проблема изглежда се е предал и на дъщерята.
Явно така желаните самосмени не са добър вариант. Или може би зависи от породата.
От трите вида според мен най-скапаните трябва да са свищевите, няма друг начин. Тия дето пчеларя-майкопроизводител се прави на Господ, спадат към същата групаhi;. И 1000 пъти да се повтори измишльотината, че самосмените видиш ли са скапани, няма как да върже дикиш, поне за мен де:bigsmile:
Знам, че цял живот са ви набливали тази измиишльтона, че самосмяната е добра майка. Но реално това е една по добре захранена свещева майка, със същите гени. Имал съм стотици самосмени и съм видял, че не струват а аз вярвам на очите си а не на книги и на приказки. Също нито един сериозен пчелар не работи с такива, това не е случайно. Един пример от пролетта (поредния) виждам един кошер направил 3 маточника за самосмяна и аз да хвана да направя 3 отводки. И 3те майки се оплодиха и след това и 3те умряха след като пронесоха.
Зависи какво се вижда под самосмяна, а и има разлика в самата техника.Едно е пчелите да си сменят майката в семейство което видимо не върви,друго е пчеларя да предизвика самосмяна в здраво семейство от икономическа гледна точка ( 1 майка за продажба + 1 отводка + старата за запасна която се е доказала или и тя за продажба).
По малък брой маточници,по добре захранена и по добре хранена ларва.Отделно пчелите си избират на кое яйце да заложат. Няма как това да е по лошо от това което ще направи пчеларя и неговия критерий за качество.
Колко професионални пчелари ( има ли такива у нас ?) ще си купят майките от външно стопанство е спорен въпрос.
Само от последните постове тук може да се каже, че няма смисъл да се разчита на самосмяна за подмяна на майки. Много ако, много дали, ама щели неще ли, ама кога, колко..... Нищо предвидимо! И да ковна още един пирон. Двете майки(нова и стара) работели заедно!!! Да, но се случва младата да хване храстите!!! И кво правим? Пак чудейки, пак разправии. загубено време.... Е няма как да разчитам на самосмвнки. До тук въобще не споменавам наследени качества!!!! Там има още въпросителни неизвестни. На мен, според опита ми, не ми излиза сметката да се занимавам със самосмвнки. Както някой каза наскоро "всеки.... жената... както му е удобно;)
Технически погледнато,би трябвало да са по добре захранени и отгледани в сравнение със 25-30 маточника при роевите. Дали ще е по добра зависи от това как е отгледана и какво има между краката,и в крайна сметка пак пчелите избират на какво да заложат. То като не го бива семейството нали пчеларя решава какво се случва нататъка с него, ясно е че няма да го караш да си се сменя или принудиш да изрой за смяна.
В тоя ред на мисли малко ми е странно да се коментира в тая посока. Пчелар със стаж над 5 години би трябвало да няма слаби семейства в пчелина си.
Румене,ти говориш по друг сценарий ( двумайчино ) ,близък е но условията са други.
А пък относно наследени качества,да седнеш да се доверяваш на майкопроизводители е смешна работа само болести и мърша ще си докараш на пчелина.
Аз работя само с млади майки, за да има самосмяна е породено от 3 прчини. Каплава майка, болна майка, повредена майка и какво се получава чакаш от сакат да ти изкара качество, еми няма как да стане. Хубава майка със силно семейство не прави самосмени. Друго ако имаш 100 кошера, и направиш самосени на всички ще се запази същото качесто на пчелина. Вариант 2, взимаш материал от най добрата майка в пчелина и правиш от нея 100 майки, така ще вдигнеш нивото на много семейства. Мога да дам и още примери, но няма смисъл. Който иска да разбере, ще разбере, който не иска да е жив и здрав и да си работи както му харесва!
Двумайчини съм опитвал. Имах си доста ерудиран гуро в посоката. Съвсем друга тема е. Не са за пашата в района ми и за кръста ми. Изисква известна механизация, но не стигнах чак до там. Поне опитах техниката. Майкопроизводители от "каталога" не съм ползвал и няма какво да споделя за тях, но всички сме се наслушали. Това е голям проблем, наистина. Късметлия е всеки, намерил читав! Облекчава много работата с пчелите.
Нищо не разбиран от майкопроизводство / егати думата кой я измисли и наложи нямам идея но много грандомански звучи/ та и от пчели толкова разбирам но майка самосмена де е от зор в някое семейство парапитеци де е яло само ориз с мухи не е си работа няма нищо общо от самосмена август в силно семейство.
По вариант 2, колко от тези 100 ще са копия или близки до модела? И ще стигнем до търтеите наоколо и отиваме към стрелба в тъмното. Едно съм забелязал. Там където има добра паша, не им пука много за това, какви са майките. Щото така или иначе тече. Когато се бориш за максимум от малкото налично, тогава се налага да търсиш, опитваш, променяш техники.... , сменяваш ген.... И грубо лъсват разликите в работата на семействата, а и работата ни с тях. Ама, за това се иска хъс и често си плащаме за гяволъка. Ти специално си го видял. Знам, че от години се блъскаш и опитваш. Помня, изписал си достатъчно. Поздравления за упоритостта!!!!
Даа, така е - там е истината, в пашата. Като тръгнат да разправят, че се давало шекер, за туй имало мед - вярно, но меда е косвено свързан със захарта. Ама какво ли съм тръгнал и аз да обяснявам.
Пиша в тази тема, че в "моята" се бяха развихрили и да не им чупя хатъра. :bigsmile:
Тази пролет се регистрирах в прословутата система на дядо Фори и с ръка на сърцето си казвам, че има полза от нея, ама да не помислите, че ползата идва от предназначението. Не, не е. Само установих, че имам малко над 3000 дка рапица. Да са живи и здрави арендаторите. ;)
Да, до някъде си прав. Ще има рояци, ще има и продукция, а за цената не знам. :) Ще имам доста работа, която вече започва да се увеличава всеки ден, ама който го е страх от мечки... Старая се да не допусна роене, но изпускам по някой друг, та да взема да звънна на Друмев да заложи капаните. :)
Няма значение с какво работиш,има значение крайният резултат.
Има видове работа,полу/професионално и на хоби да ги разделим, както при всички други дейности.
Вариантите който си дал са от хоби раздела. Няма кой да поддържа и работи със слаби семейства при комерсиално пчеларство,икономически е нейзгодно и необосновано. 10 % процента смъртност/загуби при силни зазимени работни семейства е в рамките на нормалното за сезон. т.е от 100 силни да имаш 90 напролет в работно състояние.
На 22.03.23 направих основен преглед на пчелите, намират се на 20км. от Монтана по поречието на река Огоста. Работя с 8-рамков ДБ, края на януари на всички кошери беше дадена по една питка Биофонд с Нозевит-1кг., кошерите са стеснени на 6 рамки през есента и са зазимени с 15-18 кг мед. Резултат от прегледа:
- зимната пчела е обновена
- подбудителната храна е изпапкана
- всички кошери са с наличен мед около 8 до 10кгкг.
-имат пресен прашец на пита и половина(сумарно)
-пресен нектар
-пило - запечатано средно сумарно 2-2.5 рамки ДБ ( ако изчислим за 12 дни - 12-15 000 пчелички, получаваме средна яйценосливост на майката 1000-1200 яйца на ден, което ме удовлетворява напълно на този етап) , като на няколко от кошерите е на 3-4 пити, а на един е само на две рамки от летва до летва...
- поставих противоакарни ленти
Природни условия - цъфти навсякъде джанката, кайсията ще цъфне до 2-3 дни, прасковата е с напъпили цветове, ябълката е с прокарали листа, черешата и крушата са разпъпили, глухарчета цъфтят, има цъфтящи бурени... Времето до 05 Април ще е променливо, но с дневни температури над 10 градуса до 18-20, през нощта може да падне и до 0 градуса т.е. благоприятно за развитието на пчелните семейства ще има принос на нектар и прашец.
Разпечатах около пилото стария мед, обърнах рамките, а където нямаше мед разпечатах крайните пити и ги поставих до запечатаното пило, някъде добавих и празни пити за да има майката къде да снася, премахнах разделителните дъски и разширих до 8 рамки кошерите. Отдолу под плодовите корпуси имам поставен магазин, за да възпрепятства навлизането на студа до пилото при рязко захлаждане, над плодовия корпус има ХР, плат покриващ корпуса с 2 см отвор на предната стена и над него има втори корпус или два магазина с празни рамки и една-две рамки със стар разпечатан мед за подхранване...
Очаквания при следващия преглед....
- до 10-15 април семействата да са се развили до 4-5 рамки със запечатано пило и да са изпълнили корпуса със пчели, тогава горния корпус ще се постави под плодовия корпус, свалят се медовите пити в него, слагат се 2 ВО за строеж и/или строителна рамка, магазина се вдига над ХР, покрива се с плат наполовина, оставя се само долния вход за пчелите и се чака майката да почне да снася яйца в долния корпус, почне ли да снася яйца в долния корпус ХР се поставя между двата корпуса и след 5 дни се преглежда в кой корпус е майката(има пресни яйца) и той се слага отдолу, над него другия корпус и магазина... в края на април, началото на Май се преценява силата на семейството и се чака акацията като се слагат допълнително един два магазина.
Зимата 22/23г. дойде малко със закъснение, но не ни пропусна. След топлите Януари, Февруари и Март на 05 април беше -6 градуса и го дават така да остане още 3 дена. Еми честита зима :)
Айде вече няма ли да се оправя това време, че ме сърбят ръцете :)
При нас вчера излезнаха за 30 мин. та осраха всичко и се прибраха, сериозна зима този Април.
Ще има май прозорец от около 2 дни четвъртък и петък. След това и седмицата след великден я дават дъждовна с температури до 13 градуса до около 20ти. След това май ще се оправя. Но ми се струва че акацията ще се забави, а какво ли време ще е май ... малко съм скептичен. Не ми харесва как се измести още повече тази година.
Аз пък тръгвам на работа от 18ти... Мисля да погледна какво се случва на 13ти април понеже за Плевен го дават 19 градуса и слънце, но ... да видим.
Аз искам да стартирам майките, че закъснявам. Това ми е на дневен ред.
Април е студен но е хубаво, че вали в цяла Европа се заформя невиждана суша водоемите им са на 1/4 поне така четох в една статия.
Аз вчера съм бил цял ден по градината, оплевих я и прекопах и проредих ягодите. Смятай колко влага има след като се копае. То вятъра изсушава де, дано на долу има повече влага.