Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
Лястовиците ядът летящи пчели това е причината да се откажа от късни майки идват цели ята и летят над кошерите.
Чел съм, че при аутопсия на умрели лястовици са намирани пчели в стомаха им.
Тази година май-юни, от 140 майки 80 оплоедни. Август-септември от 21 се оплодиха 20, а гледам че имало и други самсмени и все успешни. Аз бях писал и преди, на пук на всякаква логика, когато нямаше лястовици и пчелияди 50% оплождане а когато има над 90%. И тия късните майка са еин път, за 10 години съм се убедил че там е истината. Преди се чудех защо колегите с хиляди кошери сменят майки август, вече знам. По техни думи "Продават хубавите майки на хората а август започват да сменят техните "

Тази година от 80 кошера имам 75 майки 2021г. Тези с майските майки са грубо на 4 рамки а тези с августовските са на 9, като има сложих стоителна рамка да не започнат да пускат далаци на празното място. Когато ги зазимявах бяха еднакви, даже тези с къснте майки бяха по слаби понеже имаха спиране в пилото. 2021 година имаше много акар при мен и предполагам от там дойде раликата понеже август при тези без пилото изчистих акара много добре и за това сега са така дръпнали.