Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6773

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз работя само с млади майки, за да има самосмяна е породено от 3 прчини. Каплава майка, болна майка, повредена майка и какво се получава чакаш от сакат да ти изкара качество, еми няма как да стане. Хубава майка със силно семейство не прави самосмени. Друго ако имаш 100 кошера, и направиш самосени на всички ще се запази същото качесто на пчелина. Вариант 2, взимаш материал от най добрата майка в пчелина и правиш от нея 100 майки, така ще вдигнеш нивото на много семейства. Мога да дам и още примери, но няма смисъл. Който иска да разбере, ще разбере, който не иска да е жив и здрав и да си работи както му харесва!

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Аз работя само с млади майки, за да има самосмяна е породено от 3 прчини. Каплава майка, болна майка, повредена майка и какво се получава чакаш от сакат да ти изкара качество, еми няма как да стане. Хубава майка със силно семейство не прави самосмени. Друго ако имаш 100 кошера, и направиш самосени на всички ще се запази същото качесто на пчелина. Вариант 2, взимаш материал от най добрата майка в пчелина и правиш от нея 100 майки, така ще вдигнеш нивото на много семейства. Мога да дам и още примери, но няма смисъл. Който иска да разбере, ще разбере, който не иска да е жив и здрав и да си работи както му харесва!
    По вариант 2, колко от тези 100 ще са копия или близки до модела? И ще стигнем до търтеите наоколо и отиваме към стрелба в тъмното. Едно съм забелязал. Там където има добра паша, не им пука много за това, какви са майките. Щото така или иначе тече. Когато се бориш за максимум от малкото налично, тогава се налага да търсиш, опитваш, променяш техники.... , сменяваш ген.... И грубо лъсват разликите в работата на семействата, а и работата ни с тях. Ама, за това се иска хъс и често си плащаме за гяволъка. Ти специално си го видял. Знам, че от години се блъскаш и опитваш. Помня, изписал си достатъчно. Поздравления за упоритостта!!!!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    По вариант 2, колко от тези 100 ще са копия или близки до модела? И ще стигнем до търтеите наоколо и отиваме към стрелба в тъмното. Едно съм забелязал. Там където има добра паша, не им пука много за това, какви са майките. Щото така или иначе тече. Когато се бориш за максимум от малкото налично, тогава се налага да търсиш, опитваш, променяш техники.... , сменяваш ген.... И грубо лъсват разликите в работата на семействата, а и работата ни с тях. Ама, за това се иска хъс и често си плащаме за гяволъка. Ти специално си го видял. Знам, че от години се блъскаш и опитваш. Помня, изписал си достатъчно. Поздравления за упоритостта!!!!
    Точно си го написал ,, Там където има добра паша,, си е истината онуй другото е тинтири минтири

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Точно си го написал ,, Там където има добра паша,, си е истината онуй другото е тинтири минтири
    Даа, така е - там е истината, в пашата. Като тръгнат да разправят, че се давало шекер, за туй имало мед - вярно, но меда е косвено свързан със захарта. Ама какво ли съм тръгнал и аз да обяснявам.
    Пиша в тази тема, че в "моята" се бяха развихрили и да не им чупя хатъра.
    Тази пролет се регистрирах в прословутата система на дядо Фори и с ръка на сърцето си казвам, че има полза от нея, ама да не помислите, че ползата идва от предназначението. Не, не е. Само установих, че имам малко над 3000 дка рапица. Да са живи и здрави арендаторите.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Даа, така е - там е истината, в пашата. Като тръгнат да разправят, че се давало шекер, за туй имало мед - вярно, но меда е косвено свързан със захарта. Ама какво ли съм тръгнал и аз да обяснявам.
    Тази пролет се регистрирах в прословутата система на дядо Фори и с ръка на сърцето си казвам, че има полза от нея, ама да не помислите, че ползата идва от предназначението. Не, не е. Само установих, че имам малко над 3000 дка рапица. Да са живи и здрави арендаторите.
    Калине с тези 3000 дка ще има рояци.ком Ама поне ще са ти силни семействата. При мен веднъж е имало рапица преди повече от 7-8 години и видях за какво иде реч. Успех!

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Калине с тези 3000 дка ще има рояци.ком Ама поне ще са ти силни семействата. При мен веднъж е имало рапица преди повече от 7-8 години и видях за какво иде реч. Успех!
    Да, до някъде си прав. Ще има рояци, ще има и продукция, а за цената не знам. Ще имам доста работа, която вече започва да се увеличава всеки ден, ама който го е страх от мечки... Старая се да не допусна роене, но изпускам по някой друг, та да взема да звънна на Друмев да заложи капаните.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Да, до някъде си прав. Ще има рояци, ще има и продукция, а за цената не знам. Ще имам доста работа, която вече започва да се увеличава всеки ден, ама който го е страх от мечки... Старая се да не допусна роене, но изпускам по някой друг, та да взема да звънна на Друмев да заложи капаните.

Подстригвам всички майки и печеля една седмица преди да излети първака. Ако гоня паша разроявам всяка седмица, ама голямо отваряне и ровене. Но почне ли акацията, веднага им минава и както са силни събират яко

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Честито! Имал съм 1 път рапица и това мисля беше най добрата ми година, и мед и отводки и бях супер доволен!

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Няма значение с какво работиш,има значение крайният резултат.
    Има видове работа,полу/професионално и на хоби да ги разделим, както при всички други дейности.
    Вариантите който си дал са от хоби раздела. Няма кой да поддържа и работи със слаби семейства при комерсиално пчеларство,икономически е нейзгодно и необосновано. 10 % процента смъртност/загуби при силни зазимени работни семейства е в рамките на нормалното за сезон. т.е от 100 силни да имаш 90 напролет в работно състояние.

На 22.03.23 направих основен преглед на пчелите, намират се на 20км. от Монтана по поречието на река Огоста. Работя с 8-рамков ДБ, края на януари на всички кошери беше дадена по една питка Биофонд с Нозевит-1кг., кошерите са стеснени на 6 рамки през есента и са зазимени с 15-18 кг мед. Резултат от прегледа:
    - зимната пчела е обновена
    - подбудителната храна е изпапкана
    - всички кошери са с наличен мед около 8 до 10кгкг.
    -имат пресен прашец на пита и половина(сумарно)
    -пресен нектар
    -пило - запечатано средно сумарно 2-2.5 рамки ДБ ( ако изчислим за 12 дни - 12-15 000 пчелички, получаваме средна яйценосливост на майката 1000-1200 яйца на ден, което ме удовлетворява напълно на този етап) , като на няколко от кошерите е на 3-4 пити, а на един е само на две рамки от летва до летва...
    - поставих противоакарни ленти
    Природни условия - цъфти навсякъде джанката, кайсията ще цъфне до 2-3 дни, прасковата е с напъпили цветове, ябълката е с прокарали листа, черешата и крушата са разпъпили, глухарчета цъфтят, има цъфтящи бурени... Времето до 05 Април ще е променливо, но с дневни температури над 10 градуса до 18-20, през нощта може да падне и до 0 градуса т.е. благоприятно за развитието на пчелните семейства ще има принос на нектар и прашец.
    Разпечатах около пилото стария мед, обърнах рамките, а където нямаше мед разпечатах крайните пити и ги поставих до запечатаното пило, някъде добавих и празни пити за да има майката къде да снася, премахнах разделителните дъски и разширих до 8 рамки кошерите. Отдолу под плодовите корпуси имам поставен магазин, за да възпрепятства навлизането на студа до пилото при рязко захлаждане, над плодовия корпус има ХР, плат покриващ корпуса с 2 см отвор на предната стена и над него има втори корпус или два магазина с празни рамки и една-две рамки със стар разпечатан мед за подхранване...
    Очаквания при следващия преглед....
    - до 10-15 април семействата да са се развили до 4-5 рамки със запечатано пило и да са изпълнили корпуса със пчели, тогава горния корпус ще се постави под плодовия корпус, свалят се медовите пити в него, слагат се 2 ВО за строеж и/или строителна рамка, магазина се вдига над ХР, покрива се с плат наполовина, оставя се само долния вход за пчелите и се чака майката да почне да снася яйца в долния корпус, почне ли да снася яйца в долния корпус ХР се поставя между двата корпуса и след 5 дни се преглежда в кой корпус е майката(има пресни яйца) и той се слага отдолу, над него другия корпус и магазина... в края на април, началото на Май се преценява силата на семейството и се чака акацията като се слагат допълнително един два магазина.
    Този пост е редактиран от Николай Петров; 26.03.2023 в 18:35.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •