Кат' гледам каква суша е от сега, само чукането ще им остане. Но то за „добрия” пчелар лоша година няма. Само качествен анализ на меда да има. ;)
Преглед за печат
Голяма суша, наистина. Покрай пчелина има едно поточе, което извира от над 1200 м. н.в.. Долу на пчелина - 350-400 м. н.в., гората свършва и започват едни голи поляни. Винаги съм забелязвал, че при суша, поточето пресъхва само там, където вече излиза от гората. Тази година беше пресъхнало и дълбоко в самата гора, нямаше и следа нагоре по балкана от вода. :)
За да е по-пълна картинката да добавим и това , че дори да има валежи , те ще си изтекат направо в реките.Изсякохме горите и няма какво да задържи водата.Гората е като сюнгер който попива и бавно и по малко отпуща водица цяло лято. А сега по пистите , по пистите и голите дерета пороите в морето.Където мине водата оголи скалите и това на, което преди години е расло нещо, вече го няма.После ревем като банскалии от порои и наводнения.Десетилетия режем и съсипваме и после природата ни виновна.То вярно, че простотията не ходи по горите, ама ги унищожава най-успешно.
Това от 30 години, камиони що дървесина превозиха!?Па за Турция,па било за Гърция!Вярно,голям магазин,не е теглено,нито броено,но и той ще свърши,защото за тези години,не е бодната една фиданка!!!
Още по-скъпо се продава, когато се предложи за био. Ей там е далаверата бре "амсалаци". :bigsmile:
В това време на безпаричие в пчеларството, всяка стотинка е ценна.
Оня ден се обаждам на един търговец за восъка - 10 лв., ама да бъдел жълт, като току що стопени разпечатки. Абе майтапчии.
Яз моя прополис си го продавам от десетина години на южните комшии. Цената си е все 100 - 120лв./кг. според качеството, но се мръщят на този от мрежите...
Восък от 3-4 години не продавам, че нали сега всеки е луднал свещи да прави... :) Пък и за полиране на цигулки става...
п.п. Гогол, де се загуби бре, човек?
Много се извинявам че ще се намеся в седянката.
Темата беше не образователна, а чисто комерсиална (за някои, по техния си аршин даже спекулантска).
Намерих си прополис. Платих го. Взех го. Какво ще го правя си е моя работа.
Ако някой има ПО-хубав, ПО-качествен прополис или е намерил ПО-платежоспособен пазар, БРАВО!
Моля темата да бъде изтрита или блокирана за ненужни коментари!
Поздрави,
Георги
Туй за пазарите не го разбрах. Ма карай. Селският живот (или алкохолът за някои) не прощават...
Реагирам малко остро, но си имам причина. Всичкото това празнословие в "трибуните" на бранша (разбирай този форум, другите форуми и милионите фейсбук групи) са пагубни за пчеларството в България! Защо? Защото създават фалшиви модели, фалшиви нагласи, фалшиви лидери и поставят фалшиви цели. За престъпната неграмотност няма да споменавам, че да не ме обвинят в дискриминация някаква.
Пак моля, заключете или изтрийте темата.
Тъй като пиша от телефона и може да допусна грешка, моля не го възприемай като алкохолно опиянение или селски манталитет.
Мога да цитирам Друмев "Кой разбрал-разбрал, кой не е да пита брата", но понеже нямам брат, ще ти кажа, че имах предвид това, че живота учи на много неща и колкото повече е живял човек и се е борил, за да постигне целите си, въпреки неудачите, е научил много неща,. Важно условие е да има капацитета.
Що касае лозунгите, цитирани от теб, относно плямпането, не мисля, че си прав. Искаш да кажеш, че като штраусите да си заровим главите и да се правим, ни лук яли, ни лук мирисали, тъй ли? За незнам кой път ще го кажа: Тия програми, затриха пчеларството! Да, цената пада на международните пазари, а в БГ-то има свръх производство -защо? Ами много просто, у нас има Ен кг.потребление на пчелен мед, а държавата, 'щото е богата, спонсорира това свръх производство и 'кво - те ти булка сасов ден. За биото да не говорим, четейки днес поста на Апито, се чудя, дали някой ще се престраши, да се лицензира в тая фирма. Едва ли, просто защото в България има две три места, които вероятно отговарят на критериите. И ква стана тя, 'щото видиш ли ние, мрънкалниците сме виновни за дереджето на БГ пчеларството. Не, виновни са ония, които раздаваха парите на ляво и на дясно по разните му програми, не без участието на тарикати. А сега, когато наистина има нужда от подпомагане сектора -ядец. И да ми казват всички ония, които до сега рупаха кинти, че аз, другия, третия, които негодувахме, сме виновни - някак си е не логично. Да, мястото на поста не е в тая тема, но надявам се няма да бъде заличен, а преместен на подходящо място. Казвам го, защото имам горчивия опит от твоя другар, който ме ошляпа за един пост, негативен към ВЕЛИКОТО БИО.
П.П. И като допълнение - да подпомагаш финансово нещо, което е печелившо, го няма никъде по света. Така мисля, въпреки, че не съм специалист в тази област.
Бай Ганьо в ролята на Рамбо:
https://m.24chasa.bg/novini/article/8112371
Оттатък реанимират група Пчелин. Ама то умрял съживява ли се незнам.:bigsmile:
"Законо йе врата у полье!" Кой както иска да си го тълкува.
На такива управници, такъв народ!
(В закона никъде не фигурира императивна забрана на тръвната.) Това, което не е изрично забранено е разрешено.;)
В ЗДП, незнам да пише забранено за скоростта, по-скоро пише допустима/разрешена максимална скорост.
А "члена" го има, защото към момента на приемане на Закона, се е допускало/можело да се отглеждат тръвни и те да се узаконят, но още тогава е предвидено, след цитираната дата във въпросния параграф, те да са меко казано - незаконни. Ей, айде да не ви ставам тълкувател на законови разпоредби. Четете и прилагайте както ви се иска, но знайте, че незнанието, не оправдава незнаещия.
Прикачен файл 10292 ;).........
Според мен примера с ограничението на скороста и тръвните - НЕ Е УМЕСТЕН. По-скоро, ако си направиш автомобил самоделка и не можеш да го регистрираш в КАТ, ама си го караш.
Адаша го кара по устав, ама всеки рано или късно нарушава закона.
Не ме препитвай! :) Закона си е едно, подзаконовите нормативни актове (правилници за прилагане, наредби, и т.н.) са съвсем друго, демек имат друга цел. Доуточняват кой кум, кой сват, а брата у съда се уточнява. :bigsmile: . Стигне ли до там работата, вече зависи от мангизите - ще ли има възможност чиляка да си позволи читав адвокат. Айде стига, че много открехнах черчевето. :)
А презумцията за забраната им каква е според теб, Калине?
И заради Европата да е дошло, пак би трябвало да има някакво логично основание за нея. Всяка забрана трябва да се аргументира по някакъв начин, не може основния довод да е "Защото така!" И на мен не ми е стояла на дневен ред, но като срещна някаква на пръв поглед дивотия, се опитвам да си я обясня по логичен начин, търся "мисълта" зад нея. Сега, в този случай, единственото дето ми идва на ума, е че са забранени заради начина, по който се е вадил меда навремето, а именно с давене на семейството, т.е. тръвната се явява предпоставка за нехуманно отношение към пчелите, в което има резон, ако се погледне от този ъгъл. Но някак не ми се връзва това да е основния мотив, защото в същото време знаем какви пестициди се разрешават за ползване от същата тази Европа години наред, въпреки че нехуманното отношение тук е в много по-голям мащаб и то към всички опрашители, не само към апис мелифера. Двоен аршин? Едва ли.:laughing: Та може би да е нещо друго. Идеи?
Същата причина като тая с осигуряването на вода на пчелина.
Въпрос първи. Вода за пчеларя?За пиене или миене, или може би къпане? За пиене? Разбираемо.За миене на ръцете при преглед на кошерите.След всеки кошер ,миене.Хигиена.Разбираемо.За къпане? Пчелите се дразнят от миризмата на пот.Разбираемо.
Въпрос втори.Вода за пчелите?Обща поилка? Опасно от хигиенна гледна точка.Предизвиква нападения.Кога ползват пчелите поилка? По време на паша? Не-е.Когато няма паша има нужда от вода , а няма ли паша опасност от кражби и нападения има.
А сега си избери коя е причината накарала министерските светила да направят тая промяна. Е същата е, която ги е накарала преди години да забъркат кашата с тръвните.
А тя е една.Простотия и неграмотност царящи в това министерство.blush;
https://pchelari.com/forum/showthrea...ll=1#post54317
И
"иван кънев до Пчеларство
"ПЧЕЛАРИ РУСЕ" инициираме мълчалив протест на ПЧЕЛНИТЕ ЖИЛЕТКИ от 6-9 февруари 2020 г. по време на изложението в Плевен.
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ
на
„ПЧЕЛНИТЕ ЖИЛЕТКИ“
Българските пчелари с носенето на сигнална светлоотразителна жилетка от 6 до 9 февруари 2020 година, изразяваме своя протест срещу:
1. Неизпълнението на поети ангажименти относно нормативна база.
2. Опитите за заблуда относно нормативната база.
3. Продължаващото несъответствие в нормативната уредба касаеща настаняването на пчелините и изобщо в нормативната база в нейната цялост.
4. Липсата на защита и контрол, на произведеният български мед от смесване с чуждестранен такъв.
5. Мълчаливият отказ от страна на Министерството на Финансите за данъчни и осигурителни облекчения.
6. Недостатъчната работа от страна на МЗХГ и изискването от ЕС на нужното подпомагане на сектор Пчеларство.
7. Липсата на адекватен стратегически план за сектора.
Тъй като всичко това води до упадък в сектора, продължаващ вече няколко поредни години и логично ще доведе до колапс и крах в пчеларството, ако не се вземат сериозни мерки за предотвратяване.
Пчелари Русе"
Нещата май се повтарят!
Само аз ли не разбирам какво е "нормативната база"? Визирам точки 1., 2. и 3. По-точно, само аз ли не разбирам точките 1., 2. и 3
За какви ангажименти относно нормативната база става на въпрос?
Предполагам става въпрос за някакви промени, ама кой, кога, защо и какви промени е внесъл, и кога, и от кого са обсъждани???
Възможно ли е някои да са наясно, с неяснотиите за мен, а предполагам и за други?
Тогава в една България ли живеем или в две?:crazy:
Ами така е, като изчезвате от форума с месеци и години.:bigsmile: Иван Кънев е от онези Г-6 , дето ще оправят сектора. crying;
https://www.mediapool.bg/gal/76/orig...d86aea91f0.jpg
Загрижени са хората!
Спомням си, когато една госпожа зададе въпрос на Евден, как Иван Кънев побърза да уточни, че Евден е отскоро член на УС на "КТБ".
Много държа на кавичките, щото истинска КТБ не съществува!!!:rtfm:
Абе, беше проява на огромно недоверие към Евден и в същото време на огромна загриженост към "КТБ".:laughing:
Та, сектора ли ще оправят, нещо друго ли ще оправят, абе нека оправят хората, щом могат!;)
А-а, не си прав за сектора.То е нещо като "комунизЪма" докато едни го строяха други си живееха в него и си получаваха "според потребностите".И сега някои се "оправиха", а други са тръгнали да оправят сектора.Ако случайно между тия с "потребностите" и тия, които са се оправили намираш връзка, "грешката" е за твоя сметка.;)
Българка се омъжила за испанец и отишла да живее при него. Не знаела испански и когато искала да купи пилешки бутчета, например, отивала в магазина и се потупвала по бедрото. Същото и с гърди, плешка, език - посочвала и и давали. Един ден, обаче, решила да си купи банани и затова завела съпруга си. Знаете защо, нали? …
Защото той говори испански.
(Но ми харесва как мислите!..)
А те, сектора пчеларство, го "оправят" всяка година.:P
https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn....d2&oe=5ECD1F45
Къде ли са другите 5 /пет /?:bigsmile:
без коментар :bigsmile:
Прикачен файл 10304
Що бе аз имам. Детенцето поне сълзи има. На мен не ми останаха......
30 млн. лв. за 18 км. трасе, което е 1 м. широко и 2 м. дълбоко. Със сигурност газопровода, който се изгражда с метални дебелостенни тръби, на които се правят заварки от скъпоструващи машини не струва по 2млн. лв. на километър. Е....., как да повярва нормалния човек, че не е кражба. По закона за ЗОП може да бъде избегнато провеждането на конкурс, когато имаме форсмажорни обстоятелства, в случая имаме обявено бедствено положение, ето ги и тези обстоятелства. Не съм запознат, но сигурно тук има договор с директно възлагане...... на наша фирма.
50%,60,75% загуби по тръбопровода.Това са кражби!Тези тръби да не са мрежести?Аз лятото в жегата,когато поливам на самотек нямам 50% загуби.Та със стария водопровод,оправдаваха кражбите и нямаха интерес да правят нов.
Да добавим и това.Всяко от селата вързано към водопровода ползва колкото един градски квартал.Колко къщи има едно средно голямо село? Колкото една 6 входова 7 етажна панелка.А колко панелки има в един градски квартал? Има ли селски имот без скрита тръбичка за поливане на градината? Ако на входовете на селата се поставят общи водомери както на блоковете и разликата се плаща както в блоковете може и загубите да намалеят.
Те основните загуби не са там де ги търсите. Това не знам дали сте го гледали:
https://www.youtube.com/watch?v=UWXE7JJygeg
много добре се разбира как сметката излиза, па водата я няма, то сигурно на повечето места със стари неподдържани вецове, положението е идентично
На село.То не се снабдява с вода от язовири.Има си собствени каптажи.Та на село от юни в по-високите части почнаха проблеми с водата.Кметът не даде да се издума за режим.Щял да оправи работата.Работата се оправи с първия дъжд. Когато заваля септември и от градините в долната част на селото прибраха всичко.А иначе в долния край градините с домати по кило и ливадките на виладжиите зелени, а в по-високото плодовете опадаха от дърветата преди да са узрели.Ама кмета и той в долния край.Та това е чудовището що пие водата на хората.Алчност и дебелоочие са му имената.
Таквоз, не е доразбрала нещо Яхниева, ама и е простено, все пак е журналист. Чудовището, изпило водата, се нарича пернишко гражданство в едно с предприятията - три ползва, едно плаща, те ти 75 % загуби. Андрешковска работа. Язовира е "изпиван" всяка година един обем и горница, ама досега са го пълнили безотказно дъждовете, барабар с горницата. През 2019 ядец - валежи 50% по-малко и проблема готов. Изходните данни за такова твърдение са налични в мрежата, стига да ги потърси човек. Проблема е бил ясен още през май 2019, но не е имало кой да бие тревога - българска работа. Сега се оправдават, ама видите ли 2001 била по-суха от 2019, пък не станал проблем. Била, ама и пернишките водопроводи са били 18 години по-млади. Такива ми ти работи.
Според мен данните които изнесе относно Вец-а и "Стомана" и изводите от тях, звучат разумно. Нереално ми е по-скоро твоето твърдение, че домакинствата на Зуница и съгражданите му, видиш ли щото са големи тарикати, са източили цял язовир с пикливото си потребление. Това е същото, когато за намалената популация на рибата в даден водоем обвиняват въдичарите, а не мрежарите. Но всеки вярва в това, в което иска...
А относно 2001 и 2019, то през 2001 едва ли е бил изпуснат половината обем на язовира, заради ремонт на стената ;)
"Пикливото потребление" е 1,7 млн. тона месечно по официални данни. Тези данни /официалните/ обикновено са занижени, щото едни пари и едни загуби... Пък по време на ремонта на стената има сателитни снимки, на които язовирО си е пълен, празен става по-късно.
Нали разбираш , че за да превърнеш нормални граждани в тълпа има причина.Всеки от тия граждани е нормален човек докаран в съществуването си от управниците на държавата до животно борещо се за живота си. А за да ти помогна да си обясниш нещата които явно не са ти съвсем ясни.Разгледай внимателно снимките на язовира.Някъде виждаш ли път?Достъпът до тоя язовир никога не е бил свободен.Ловно стопанство.Правителствена резиденция.Санитарно охранителна зона.
А ако искаш да разбереш какво означава това предлагам да идеш лично да видиш язовира и да разкажеш и покажеш снимките от видяното.Така и гражданите на Перник ще разберат какво точно става там.
Никой редови гражданин няма да тръгне да проверява нивото на язовира, не е и нужно. Има достатъчно граждани на съответната длъжност, чието название - длъжностни лица - предполага да имат дълг пред съгражданите си. На първо място тези от ВиК - те да не са граждани на друг град, не виждат ли нивото, най-малкото ВЕЦ поддържат. После идват горските и ловните надзиратели - няма начин някой да не е забелязал какво се случва април - май - юни. От служителите на язовира предполагам също има пернишки граждани. Това на ниско ниво. После идва шеф на ВиК, зам. кмет по нещо си, общински съветници и кмет. Те къде са спали или не са смеели да се обадят където и когато трябва? Чак като се изтупа тази черга, може да се търси виновен по софийските килимчета.
Въпроса е ще има ли наказани? Щото при нас тука едни инспекторчета бяха реабилитирани след една година наказание. Нямало кадри и изобщо желаещи да работят. Специално за Чанко пояснявам Бургас .
Здравейте. Знаете ли, че не може да се изпращат пчелни продукти в Германия и наложен акциз от тяхна страна?
Не само за там, а за целия ЕС май. Преди две седмици станах неволен свидетел на разговор в офис на една куриерска фирма. Обясняваха на една госпожа какво може и какво неможе да има в колета за Чехия. Направи ми впечатление: " лекарства, храни без произход (домашни), ..... и други забранени вещества". Жената каза: "аха - наркотици", пък служителката "ами то за меда май по-строг контрола". Та се замислих дали това е във връзка с изискванията на някакъв еврорегламент или на българските фирми износителки.
струва ми се доста малко 1.7млн. м3, това потребление само на домакинствата ли е или включва и т.нар. "загуби"? А нали не си забравил че става дума за язовир, не за езеро? Колко млн. тона се вливат месечно от река Струма в този язовир имаш ли данни или пресмятал ли си?;) аз не мога да смятам с толкова големи цифри, но за теб не би трябвало да е проблем и ще се справиш. Примерно при отток 5м3/сек.:laughing:
Включва всичко, барабар с водата на заводите. Обема на язовира теоретично е 25 млн. тона, мъртвия обем е 2,5 млн, обикновено го пълнят до 20 млн. тона. Следователно, използваемия обем практически е 17,5 млн. Потреблението е 1,7 млн. по данните за намалението на обема в периода, в който притока е минимален и може да се пренебрегне /зимните студени месеци/. Тоест, вероятно е по-голямо, но не с много, но нека го смятаме да е по-малкото. През 2018 започва с 13 млн. тона наличност, точат го, пълни се, накрая на годината завършва пак с 13 млн. Следователно притокът му за 12 месеца / знаейки разхода/ е поне 20,5 млн. През 2019 започва с 13 млн, точат го по същия начин, но завършва почти на мъртъв обем 3 млн. тона. Тоест притокът му е недостатъчен - с 11 млн. по-малко. Защо - ами валежите са били по-малко. Справка в метеоданните за София показва 50% по-малко валежи през 2019 в сравнение с 2018 г - горе долу наполовина е по-малък и притокът на язовира. Ясна индикация за това е имало април-май, когато язовира е трябвало да се напълни до 20 млн. тона, но това не се е случило. Кой го е проспал, се пита в задачата?
Диспечера или който и да е там, дето командва дъждовете. Дъжда предвиден за Перник, дойде и се изсипа над нас. Явна грешка. Ние си имаме рекичка и доволно вода и за пиене и за поливане. Имаме си и открит рудник за...благородни метали. Абе всичко си е както трябва. Ся, ако дъжда си беше паднал над Перник, перничани щяха да си имат вода а ние освен всички благинки, щяхме да си имаме и риба в реката..
Пустата му риба след дъжда взе че изчезна. Докато спадне нивото и се избистри водата, не остана нито една рибка, ни жива ни мъртва. А беше фрашкано с риба, въпреки бракониерите. Още преди години някои се съмняваха, протести имаше... Водачът на протеста постъпи на работа във фирмата и ние се успокоихме. Някои казват, че водата намаляла затова изчезнала рибата. Е да, ама аз ходих и над въпросния "обект". Там се събират два притока и...в тях риба си има..
Сега видя ли кой е виновен. Ако дъжда си беше валял където трябва, перничани щяха да имат вода а аз риба...
Б.Б.! sleepy;Защото псуването си е по него.Негови са госпожите (калинките) управлявали Перник. Кметица. Областна управителка.Негова отговорност е и правителството.Нали е овластен от избирателите, гражданите да управлява.Та кой го е проспал?
Че отнесе псувните,ги отнесе. Поне Господ да се смили да напълни язовира , та да му спести боя!blush;
Има ли нещо в това?
https://www.youtube.com/watch?v=SSGY...2s&app=desktop
Ден на лозаря, честит празник на всички които имат лозе, асми, правят вино или просто пият вино. :)
Сега сериозно - в съществуването на един народ няма искам - не искам, това е реалността. Колкото и да искаме Македония да е България, ако те там не искат - това е реалността, хубава или лоша. Гореспоменатите държави кой точно народ искат да има на тази територия, щом не щат българския? Страшно звучи тази дума геополитика, остава и да я разбираме.
Интересно ми е:- защо все искаме македонците, въпреки че те не ни искат, а тези които искат да са българи, говорят на чист български, изобщо не ги бръскаме?
https://www.youtube.com/watch?v=VsC75JLh1eg
1,30 мин.
да не би да бъркаш причина и следствие?
Сега по-сериозно: относно примера който си дал, това е крайния резултат на политиките провеждани най-вече от Русия и Сърбия, Гърция е щастлива, а големите кимат одобрително.
И нещо много важно: това че на даден индивид или група от индивиди, не им е известно нещо, не го разбират или отказват да го приемат, не значи, че то не съществува;)
Мани ги тия, момента е идеален, разпродавай акциите че ще падат и купувай злато и се моли за епидемия. После ще ти кажа какво да правиш. А меда верно ще тръгне, като опапат всичко от супермаркета, щат не щат ще почнат да купуват и мед хората, то няма да има нищо друго;)
Ти се бъзикаш, ама по-добре това чудо да остане по-далеч от тук, че съвсем ще ни довърши...:( Иначе наистина е интересно ще се промени ли цената на меда в Европа (включително и България), след като сега никой няма да иска да внася мед от Китай (а най-вероятно няма и да може)...
При тези тенденции на времето за 2020(а така е от август 2019), хляба ще е на цената на меда. Пояснявам, колкото хляб толкова и сирене на закуска. Между другото, това щеше да се случи още миналата година, но навярно са го отложили…..Ся, друг е въпроса дали целокупния ще мине на тази диета.
Що бе Чанко, ще изгрее слънце и на нашата улица. Меда е стратегическа стока. Като спрат доставките на коронамед ще се сетят за българските пчелари.
https://www.dnes.bg/drugi/2020/02/25...polzite.440218
То тия де са на гурбет и псуват България сега като ги натисне коронавируса ще го довлечат и насам.Тя хубаво Слава Севрюкова е казала до къде 2025г. да се прибират тука на завет ама тия от Италия нявярно ще подранят.
А колко към колко ? Понеже баба(мир на душата и) на обед попара с греано вино!И от тогава се така.И как слушат унучията ! И имаше снежна красота!