Току що пронесла млада майка може да лети поне докато не наедрее повечко и да и натежи но не за да се опложда отново.
Преглед за печат
Току що пронесла млада майка може да лети поне докато не наедрее повечко и да и натежи но не за да се опложда отново.
Ок. Мерси на всички. Питам защото имам няколко току що пронесли майки в отводки а искам да ги местя на друго място и се притеснявам ако ги преместя да не да литнат за дооплождане и да не си намерят кошерите.
А аз тази пролет имах странен случай. Маркирана купешка майка със зелена точка в средата на април започна да снася само търтеево пило. Бяха и заложили маточник, но в края на април при преглед установих, че същата майка със зелена точка вече снася нормално а маточника е разрушен. Помислих, че е излитала да се доопложда, но може и временно да се е повредила и после да е влязла в ритъм.
Смени я.Писах за подобна майка.След пита търтеево се оправи, а от пролетта едва крета.Нормално пило, но малко, малко... Смяна му е майката.А може и да я оставиш за наблюдение и изучаване.
Миналата година при опит да хвана и маркирам две от майките които бяха пронесли от няколко дни излетяха, като една се върна отново в рошфусовия корпус а другата не. Вероятно се е подвела по летежа на пчелите на някой съседен кошер и по погрешка е налетяла там. Иначе освен, че летят безпроблемно и са много бързи и нервни по рамките.
Според някои автори на майките им трябват около 40-45 дни, за да достигнат оптималното си тегло и да съзреят, като едва след това може да бъдат оценени качествата им.
Моля за съвет: ще си поръчам 6 майки, които пристигат в транспортна клетка с 5-6 пчели, досега не съм придавал майки, как да ги придам най-правилно? Идеята ми е да си направя отводки с тях, и по кой начин според Вас е най-добре да стане ( с ДБ съм): да разделя основните семейства на 2 с летящите пчели и да придам майката в безмайчиния кошер; да преместя стария кошер на ново място, и на неговото място в нов кошер с новата майка и всички летящи пчели; или да отделя по няколко рамки със запечатано пило и млади пчели в нов кошер. Майката да я поставя в кошера със същата клетка, в която се транспортира, и да я освободя след 24 часа, или да я изолирам на пита с тия големите клетки-калпак, как е по-добре? Ще съм Ви благодарен за съветите!!
Приемането на нова майка (както и роенето) е един от пчеларските проблеми, на който все още не е намерено надеждно решение. Препоръки можеш да чуеш всякакви, но истината е, че никога няма да имаш 100%-ова гаранция, че майката ще бъде успешно приета. Ако наистина искаш загубите ти от неприети майки да са по-малко (все пак даваш по 18-20 лева), хубаво е да знаеш следните базови правила:
1. Колкото едно семейство е по-слабо, толкова е по-склонно да приеме всяка една майка (или маточник). Тоест слабите отводки на по 2-3 рамки приемат по-голям процент от майките (маточниците). Силните семейства са по-придирчиви и ако не харесат майката, предпочитат да я убият и да си направят собствена или да я приемат временно, но после да направят самосмяна.
2. Колкото расата (генетичните различия) на новата майка са по-големи от тези на пчелите-работнички, толкова по-трудно те приемат новите майки (маточници). Тука проблема е много сериозен. Ако старата майка е била оплодена от търтеи от различни раси (а това е така в небето над България), то тогава сред пчелите-работнички също ще има такива от различни раси или с различен генетичен материал. Такова едно семейство много трудно приема нова майка, защото каквото и да му се даде, все ще се намери поне една малка групичка от пчели, която да е недоволна и да убие майката.
3. Най-лесно се приемат нови майки (маточници) когато се прави слаба отводка (на 2 рамки с пило) и когато генетично майката (маточника) е максимално близо до пчелите-работнички. Само при това положение може да се постигне успеваемост над 90%. Иначе в останалите случаи успеваемоста е 50-70%, като ако постигнете 70%, трябва да се радвате.
Този метод е предложен от Тодор Итов, известен пчелар и организатор от гр. София и в негова чест го наричат „метод на бай Тодор", починал 2005 г. Въпреки, че е продуктивен за един съботно-неделен пчелар и може да покрие нуждите му от майки, да го предложиш на промишлени пчелари, за да успяват да произвеждат качествени майки е меко казано подигравка и според мен не е случайно. Прилагам ти и самия метод, в случай, че ти е интересно:
На силно семейство с добри производствени качества майката се заделя в лявата страна върху пита, пълна с мед и се прегражда с Ханеманова решетка. След 3-4 дни.до питата с майката се поставя сравнително нова светла празна пита, напръскана със захарен сироп. Майката, която 3-4 дни не е снасяла яйца, я осеменява с хубави едри, яйца. Научно е установено, че колкото повече яйца снася майката, толкова те са по-малки. Майки, получени от едри яйца дават повече пчели и техните семейства принасят с 10-15 кг мед повече, отколкото семейства с майки-сестри получени при същите условия, но от по-дребни яйца. Затова при изкуственото отглеждане на майки, наред с другите условия, трябва да се има предвид и това, майките да се ограничават за по-няколко дни от снасяне на яйца. След 3 дни питата се изважда и внимателно се изрязват с остър затоплен нож няколко хоризонтални ивици (около 2-3 см), така че да остане един ред килийки незасегнати, т.е. изрязването става през съседните два реда с килийки. Внимава се да има яйца в килийките отгоре, оставащи към питата. На тях се разреждат яйцата, като две се унищожават (с клечка за зъби) и едно се оставя непокътнато. С остро ножче се намалява наполовина височината на килийките и с шаблон много внимателно се разширяват килийките, в които има яйца. Това се прави, за да са по-едри маточниците. Питата се връща в средата на гнездото.
Изрязаните ивици от горната пита с яйца се прикрепят към летвички с отвора на килийките надолу, като яйцата се разреждат също през две килийки, и се заковават хоризонтално на празна рамка на 2-3 реда (метод на Алеи). От същата пита може да се изрежат единични запазени килийки с яйца и да се прикрепят към малки квадратни дъсчици, които се залепват с восък на летвичка, също с отворите надолу по подобие на горните (метод на Цандер). Така при-крепените ивици или килийки с яйца върху пригодената рамка се поставят в средата до питата, от която са изрязани. В едно семейство отглеждач трябва да има до 25 подготвени маточника. Майката и питите с открито пило се отстраняват и се поставят в празен кошер, като с тях се прави отводка. От опити е установено, че ако майката, вместо да се маха от семейството, се задели в единия край или се затвори в клетка, за да не снася, пчелите, чувствайки я, отглеждат по-хубави майки. В такъв случай питите с открито пило се поставят в други по-слаби семейства и ги подсилват. Семейството се подхранва редовно през 1-2 дни с меден сироп. На подготвените килийки с яйца пчелите залагат и отглеждат хубави маточници. След 10-12 дни маточниците се изрязват внимателно и се поставят в оплодни сандъчета или в подготвени за смяна на майките семейства.
По подобен начин си направих маточници. Придадох ги на осиротели семейства точно след 24 часа, но приемането им беше само на 50%. Досега маточници придадени на 24тия час винаги са ги приемали без проблем. Чудя се дали ветеровитото време е причината или прекалено късно съм ги придал.
Метода е интересен, но се базира на "научно доказани" факти, с които аз не съм съгласен. Два пъти в постинга се цитира "научно доказания" факт, че ако на майката се ограничи яйцеснасянето, това ще доведе до снасяне на по-едри и по-качествени яйца. Точно с това не съм съгласен и няма да го повярвам, докато не го видя написано черно на бяло от известен световен учен.
Аз разсъждавам точно обратното. Майката е един завод за снасяне на яйца, в недрата на който има хиляди тръбички (поточни линии), в които се извършва процеса по съзряване на яйцата. Именно спирането на завода създава предпоставки за ЗАДЪРЖАНЕ на яйцата по поточните линии, което според мене може да доведе до ВЛОШАВАНЕ на качеството им.
За аналогия използвам хората (мъжете), които ако дълго време не са правили секс, след това при първия си секс изхвърлят УМРЕЛИ или НЕКАЧЕСТВЕНИ СПЕРМАТОЗОИДИ. Та за да има качество в процесите на оплождане, трябва да се спазва цикъла, определен от природата - редовен секс при мъжете и редовно яйцеснасяне при пчелните майки.
Ако някой пчеларски учен е на друго мнение - искам да го видя.
Ами че да го запечатаме за 10 дена - ще снесе десеторно яйце ....... :win:
В момента по подобен начин правя майки.
Вадя пита и гледам яйцата(целя да е нова пита, а не черна-брак). Избирам си едно квадратче с добри яйца и го изрязвам. Харесвам си друго място на питата и отново изрязвам, но никога дълга лента. Майката не е пишеща машина и не снася на редове. Тоест, яйцата и ларвите в един дълъг ред са на различна възраст. Говоря за квадратче 2см х 2-3см максимум. От дълги ивици няма смисъл и е грешка да се прави по този начин. Ако не виждате яйцата, можете да използвате лупа - не е срамно.
Използвам макетен нож с тънко острие, ако е студено леко загрявам със запалка.
На една празна рамка слагам малко парче восък и го разтапям със запалка. Докато е полуразтопен, залепям квадратчето с яйцата. Не се мачка, не се стиска и яйцата се държат нагоре докато се работи с тях.
Пчелите почистват някой от яйцата, но други ги оставят и стават по 2-3 майки една до друга. Ако са добри ги оставям така, ака някой маточник не ми харесва, много внимателно го махам.
Не съм пробвал да разширявам килийката, но следващия път ще пробвам.
http://s23.postimg.org/68yb1bwtj/honey_comb_gt_hi.jpg
P.S В добро и силно семейство дупките са поправени за 2 дни и изобщо не мога да разбера къде съм рязал.
Филмчетата с онази германка със зелените кошери показват този метод. Има го и в още много клипове.
С килийката надолу :) Мислех, че се подразбира :)
Слагам рамката на масата така, че горната летва да седи на масата. Тоест, обратно обръщам. Залепям килийките и давам рамката на кошера. Миналия път духаше малко и правех само по една рамка, че да не изстинат яйцата. Иначе няма проблем да изкараш 10 рамки и да ги метнеш наред. Само да е топло, при мен в помещенията е по-студено отколкото навън и затова предпочитам да я правя тази операция или в парника или на външната маса.
Сега се сетих, че празните рамки ги оставям поне няколко дни в кошера(приемник) и всяка рамка знам къде трябва да се върне. Това го правя с цел миризмата на рамката да е същата като тази на кошера. Не знам дали има ефект, но поне такава е теорията, а и не ми създава затруднение. Дори ако са пуснали далаци - още по-добре. Режа далака почти до основата и залепям квадратчетата с яйца.
Това не е нещо ново, сигурно от 100 години го правят колегите. Не знам в България как са ги правели преди, но предполагам, че не са били глупави.
Не сте прави да се подигравате, момчета :). Все пак нямате никакви изследвания или емпирични данни в областта, докато хората са правили подобни проучванията. Предполагам, че са замерили :). Колкото до дадения пример от Матеев за спермата на мъжа, не е точно така. Доказано е, че мъжа има определено производство за 24ч на сперма и ако задържи семеизпразването си 3-4 дни сперматозоидите са по жизнени. А и все пак не забравяйте, че говорим за насекоми, а не за топлокръвни, така че има разлика :).
Или пък за кокошки носачки... Чудя се аз защо ли в последно време всички се пънат за "яйца от щастливи кокошки"? И това дето е снесено на конвейр от проскубана кокошка, отглеждана в панелка и хранена с концентрирани фуражи е яйце, и онова дето го е снасяла физически здрава и със зализана перушина, имала свободата да се разхожда и достъп до разнообразна диета - все е яйце.
Здравейте
Чест и почитания за уменията и знанията в работата с пчелите, но това с кокошките и техните яйца май не го разбирате.Имам голяма разлика между едното и др. яйце. Купете си селски и такива от магазин, още при разчупването ще забележите разлика. За вкусови качества няма да говорим
Още малко и ще стигнем до вечния въпрос,кое се е родило първо.
:) Не познаваш баба ми!
Брат Адам е казвал: "Never bred from a failing queen, no matter how good she was in the past. If the queen is failing, her progeny will fail too!"
Грижите за разплодните майки са от огромно значение, ако се очаква от тях да произвеждат добри дъщери.
.....Ама тия неща за кой ли път ги казвам.....
Изкарах повече яйца и ларви отколкото ми трябваха, че чак се чудих какво да ги правя :laughing:
Всички други рамки бяха с твърде стари ларви и по принуда взех от стара пита.(задръстена майка, просто се чудя как не се е хванала на някой клон)
Преместих кошера на ново място, а майката я върнах на старото място в нов кошер. Там ще се върнат почти всички стари пчели и още в първите 10-20 мин се забеляза как се изнизват. Отглеждача е на 11 рамки пчели и пило, а тези майки изобщо няма да ги затруднят. Загрявам ножа и с него разтапям восъка на рамката, с другата ръка лепя парчето пита.
Следващата партида майки ще ги правя другата седмица и ако се сетя ще снимам по-нормално изпълнение.
http://s30.postimg.org/ottfgnjh9/CAM00912.jpg http://s30.postimg.org/8k39dr8t9/CAM00913.jpg http://s30.postimg.org/od87u7vq5/CAM00915.jpg
http://s30.postimg.org/jc0tsuo9p/CAM00916.jpg http://s30.postimg.org/inrz9wpjx/CAM00917.jpg http://s30.postimg.org/rxzhzpavx/CAM00918.jpg
http://s30.postimg.org/bi087gggt/CAM00920.jpg http://s30.postimg.org/k5dflgual/CAM00921.jpg http://s30.postimg.org/65bdtbskd/CAM00919.jpg
Няма ли да е по-добре, ако този восък го залепиш на летвичка на около 7-10 см. под горната летва? Чел съм, че оптималните условия за отглеждане на майки е там :)
Може и така да е, но нямам все още наблюдения. При толкова много пчела не би трябвало да има проблем с изхранването или температурата и съм спокоен. Може би при малки нуклеусчета с малко пчела вътре...би било много трудно да регулират температурата и е по-добре да е в центъра - има някаква логика. Нека да изградят маточниците и ще имам повече информация. След 1-2 дни ще ги отворя и ще видя какво се случва и как се грижат за тях.
Може някой от по-опитните колеги да каже как, кое, защо и т.н...
По-важното е маточниците да са срещу пило, а не къде точно в на рамката се намират.
Ако питата, срещу която са маточниците има венец, тогава, да - летвата с маточниците трябва да е по-ниско. Ако пък питата е от летва до летва с пило, тогава няма никакво значение къде ще са позиционирани, стига да има достатъчно отстояние от долната летва, което да позволява нормалното надграждане на маточника.
Така, днес прегледах отглеждача(с много яйца). От всички яйца на снимката са направили само един маточник, а другите са почистени. Това което обаче ми направи много голямо впечатление е, че точно този маточник е оформент перфектно.
Абсолютно по нищо не се различава с чашките които естествено си правят. Кръгла и голяма с леко по-тесен отвор. Пчелите сами са разширили килийката и са я оформили, но не знам защо и кога се случва това. Като изкарам отново рамката ще я снимам и дано да се вижда коя килийка са преправяли.
После извадих съседната рамка и на нея виждам 10-15 маточника, обръщам още 5-10 маточника. Вадя следващата рамка - отново около 20 маточника. Вадя трета рамка - отново около 20 маточника. Общо около 60 маточника са направили, което досега не ми се беше случвало. Уж всичко бях изчислил и си бях направил сметката откъде колко пило ще вадя, но не съм очаквал да изкарам 60 маточника наведнъж, а ми трябва още седмица, че да се излюпи достатъчно пило. Хем ми трябват майки, хем момента не е подходящ.:bigsmile: Много странна ситуация.
Колега ме попита в какви кошери отглеждам майките до оплождане.
Всичко се случва в един кошер и няма размятане напред-назад(освен маточника). Като искаш да стесниш, правиш си две преградни дъски с 5-10см стиропор и имаш идеален топъл нуклеус. Не се налага да ги местиш в по-голям кошер, а само махаш преградните и даваш рамки. Преградните дъски влизат в употреба почти през цялата година, дори зимата намират приложение.
Майките се оплождат в кошера в който ще живеят. Всяко местене, вадяне и т.н носи риск, а и нямам намерение да събирам 100 вида сандъци. ;) Мисля, че съм разказвал как се гони оплодена и снасяща майка из тревата.:laughing:
Гледам всичко да е просто и възможно най-икономично. Ако нещо не е ясно - казвайте.
P.S Майките ги правя само за себе си и не продавам. Може да подарявам, но не продавам.
И аз така процедирам. Вече. Тая година първите два опита за майкопроизводство бяха "тотална щета". Третия и четвъртия успешни, но като започнах да правя отводките се оказа, че няколко семейства са "работили зад гърба ми" и така ударно направих 100% ръст на бройката. Бях се отчаял малко, че съм объркал нещо с придаване на маточниците, защото 22-23 дни не се появи пило, но на 25-тия урааа всички майки и "пренесените" и "роевите" снасят.
И при мен имаше проблем с първите майки и си мисля, че много избързах. Другата година процедирам по следния начин:
Няма да бързам да правя отводки в студените месеци. Правя няколко семейства отглеждачи, а всички други ще ги използвам за производство на пило. Вадя пило, давам маточник и чакам семейството да стане голямо. Като напълни корпуса, го правя дарител на пило и продължавам. Тъй като семействата ще ги поддържам на 10-11 рамки, то няма начин да не хвана от пашата, отводките вървят, а и винаги имам резевни майки. Всяко семейство ще си мине реда да стане отглеждач, че може и по няколко пъти(зависи какво ще се случи). След като едно семейство си свърши работата като отглеждач, оставям му маточник и се превръща в дарител на пило.
Всичко това се случва на един корпус. Вадя медова и давам рамка за градеж. Засега това е плана :)
P.S Много ме радват като отворя и видя, че сами са си направили майките. Изобщо с нищо да не ме занимават. http://pchelari.com/forum/images/smilies/laughing.gif
Прикачен файл 4516
Аз ги правя с пренасяне на ларви. При 24 чашки, първоначално бяха заредени 23, но после разрушиха един. Правих отводки в неделя и утре ще проверявак какво е станало.
Имам няколко мисли, относно майкопроизводството, чийто отговор ми убягва в конвенционалната литература. Моля колегите с практически опит да ми подскажат, защото не откривам отговори на въпросите си.
1. Чета по литературата, че в присъствието на майка в кошера, пчелите бидейки по-спокойни изграждат и по-големи и качествени маточници. До тук добре! Трябва ли обаче да се ограничи по някакъв начин свободата на съществуващата майка? Да речем с вертикална ханеманова решетка или изолатор, така че хем да се чувства присъствието й, хем да се възпрепиатства свободното й движени в кошера и съответно директен феромонен контакт с работничките.
2. Пречи ли фактът, че личинките се залагат в състояние на медосбор? До колкото схващам инстинктът за събиране и запасяване на пчелното семейство с хранителен запас е по-силен от инстинктът за размнужаване. От тук и следващия въпрос:
2. Какво трябва да е състоянието на семейството в момента на залагане на ларвите? Трябва ли задължително да се поддържа роево състояние, силно стесняване на семейството и безизходица що се отнася до населеността с млади пчели в кошера?
3. Имайки в предвид, че отглеждача е силно семейство и може да се изхранва безпроблемно, а дори да трупа запас, трябва ли да се подхранва допълнително? Ако да с каква честота и количество?
Ако се сетя още нещо ще питам, но за сега това са въпросите ми. Предварително благодаря на отзовалите се. Ако на някой му се намира някакъв материал, даващ директен или индиректен отговор на тези въпроси с радост бих го прочел.
Aranis ,за какво майкопроизводство става въпрос ?
Лични нужди или промишлени ?
Най-добрият вариант е за лични потребности .
Това е самосмяната .
Във форума е писано много по този сценарий .
Успех в работата .
http://prikachi.com/images/602/8050602j.jpg
Първият кошер е по тази технология .
За лични нужди, на светлинни години съм от промишлено производство, но и нямам влечение към него (за сега). Имам още много да уча за пчелните инстинкти преди да се впусна в нещо подобно. Просто искам да затворя кръга в личния си пчелин. Е или поне донякъде. Самосмяната не е вариант, защото времетраенето на цикъла е много дълго и стават доста грешки. Незавърнали се майки, контролни пити, безкрайно ровене из семействата излишен тормоз и намеса, хайде пак на ново и така. Самосмяната може да се проточи и 2-3 месеца, което знаеш е нежелателно. Държането на резервни майки и подмяната на остарелите в желан от мен момент обаче, ще ме направи гъвкав при управлението на пчелина. И не само. Предимствата са много. Ще си спестя доста транспортни разходи, контролни пити, излишен тормоз на пчелите, роене...разбираш ме :). Разбира се няма да спра да купувам и майки за планираните смени, но когато са планирани е едно, а когато съм в безизходица, съвсем друго. Искам да намеря сравнително лесен начин за избягване на критични ситуации.
Не разбирам - искаш , да затвориш кръгът .
Добре - работи , както искаш .
Успех !
Може би най важния въпрос на който трябва да си отговориш (според мен) е "кога точно да се въведе новата майка"...Разлика м/у майките(свищева,роева,само мяна) има-незначителна бих казал,но за успешна година по важно за мен е моментът-периода на въвеждане.
"Реколта" 2015!
Това е част от реколтата от тази година. Произведох си десетина такива майки, като материала го взех от един приятел при когото този вид майки и пчели преобладават. Не зная каква порода са, но реших да поразнообразя генофонда при мен. Направих прехвърляне от най-добрия му кошер през последните няколко години. Търтейте също са от неговия пчелин. Ако някой знае породата им или има преки впечатления от този вид пчели нека драсне някой ред.
жива италианка:laughing:
Това си е италианка, а до колко чиста...
Това е мелез. Бъкфаста дава подобни пчели-работнички, но такава окраска имат и много мелези с различна степен на смесване на италианка и други раси от типа карника (македоника), кавказка пчела и т.н.
В България този тип мелези са масово разпространени благодарение на масовото навлизане на италианки, породено от недоволството на пчеларите от техните майки. В резултат на това много пчелари експериментират с чужди майки от неизвестна порода, което го виждам че го правиш и ти.
Колкото до майката - така изглеждат италианките, но така могат да изглеждат и част от Бъкфаст майките. Каква каша обаче има вътре в гените по бащина линия - един господ знае. Предполагам всички се досещат, че расата (кашата от гени) на майката може да бъде една, а расата (кашата от гени) на пчелите-работнички - съвсем друга. При тебе се е получило точно това - майка с голям процент на италиански гени, но оплодена с търтеи куча марка.
Ето как изглежда една линия на сравнително чисти карники (македоники), но това е рядко срещано явление по нашите кошери:
Прикачен файл 4824
Mateev: Ето как изглежда една линия на сравнително чисти карники (македоники), но това е рядко срещано явление по нашите кошери: pic.
Имам 4 карники от миналата година, който донесох от Сърбия. Изглеждат точно по този начин. Човека които ги произвежда е сърбин от региона на Неготин. Същият закупи през пролетта на 2014г, 2 разплодни майки от института в Белград по 90 евро броя. Посещавал съм неговите пчелини и тук във форума имам качени няколко снимки от кошерите и инвертара му. Ако не представлява реклама мога да публикувам и визитката му. Колкото до публикуваната майка /майки/ би трябвало да са с потекло от италианка, поне доколкото имам информация. В частност не съм привърженик на нито една от расите или майките. Работят ли добре това е ОК. За мен е важно да мога да заменя всяка една, която не се представя на ниво, защото не е нормало при равни други условия от едни семейства да има добив по 15, а от други 50 кг.
Публикувай спокойно визитката на сърбина - това може да е от полза за всички.
От няколко години, и при мен се появиха такави майки, тази година също имам такива! Кротки работливи, с голям добив, не зависимо от времето. Не съм купувал майки от години, но изглежда от някъде има пренос на тези гени. НО този пчелин е на 300м надморска височина. Реших да пренеса няколко от тях на другия пчелин с 900м над. височина. Да, до есента всичко прекрасно,но през зимата си изядоха запасите и загинаха от глад. Оцеляващите и живеещите пчели, майки приличат на карниката, от снимките на Матеев.
Това е визитката. До скоро маиките вървяха по 10 евро бр. Франко - гр.Неготин
Диане ,една корекция цената преди месец беше 7.50 евро но когато говорих със Жика ми каза че неможе да ми изпълни заявката ,вярно аз исках 50 майки но човека каза че има договори с хора и трябва да ги изпълни и тогава ако остане някоя може да ми даде.Може би ми каза такава цена заради бройката,за 1или 5 майки сигорно ще е 10 евро.
Съдейки по търтеите, според мен имат гени от пчели с каФкаСскa генетика в тях. А такива в Гърция колкото си искаш.
Проблемът с ненадеждните изолирани оплодни пунктове е че когато околната популация пчели не притежава някакъв генетичен маркер (напр. различен цвят), чувството за чистота на оплождането оценявано по % шарени/тъмни пчелички, които майката произвежда е измамно. При някои раси, черното или жълтото могат да бъдат СВЪХДОМИНАНТНИ. Напр. в повечето често срещани кавказски пчели черния цвят е свръхдоминантен върху жълтото (по бащина линия! , в повечето случаи) - кръстоските (напр с Италианка) изглеждат или като ЧИСТИ кавказски или с малки разлики ( напр. по-голямо окосмяване). В такива случаи, ако критерия за "чистота на оплождането" е цвета на работничките, човек може да се заблуди и да селектира пчели с кавказски генотип ( с доминиращо тъмен цвят), вместо Карника/Мацедоника (АКО това е към което се стреми), където светлото оцветяване си съществува в "летаргична" форма и от време на време изплува в отделни индивиди от популацията.
Ето така изглеждат български пчели останали от времето на соца, т.е. най-вероятно италианско-кавказски мелез:
http://prikachi.com/images/12/8287012z.jpg
http://prikachi.com/images/23/8287023E.jpg
http://prikachi.com/images/24/8287024z.jpg
http://prikachi.com/images/25/8287025H.jpg
http://prikachi.com/images/28/8287028v.jpg
Има вариация между майките и пчелите, но интересното е че търтеите изглеждат доста еднакви и пчелите от едно семейство (макар и различни по между си) по цвят доста си приличат на пчелите от другите семейства (т.е. % шарени пчелички във всяко едно семейство е горе-долу стабилен). Забелязах, обаче, разлика в големината на работничките.
Често, качествата необходими на едно семейство за неговата висока продуктивност, не са тези, които му са нужни за да оцелява добре в Придодата.
Пчелите подходящи за водене на най-продуктивно (и печелившо) пчеларство, обикновенно не са нито най-оцеляващите/пестеливите, нито най-добре презимуващите, най-добре размножаващоите се, най-резистентните на болести или пък най-устойчивите на вароатоза.
Така е - трудно могат в една пчелна майка ЕДНОВРЕМЕННО да се концентрират всички най-добри показатели. Важното е да се търси РАЗУМЕН КОМПРОМИС между различните качества.
Проблемът е, че никой майкопроизводител не ти казва за какви качества са селектирани неговите майки. И въобще селектирани ли са наистина, или всичко е правено на хартия и с чесане зад врата. Храня сериозни съмнения, че до момента в България се продават само КУЧА МАРКА МАЙКИ без никаква селекция - просто се вадят личинки от първия попаднал кошер и се оплождат в небето от генетичен микс в стил КОНТЕЙНЕРНА ПРЕВЪЗХОДНА.
Ако някой сериозно се занимаваше с ИСТИНСКА СЕЛЕКЦИЯ, редно беше да публикува в публичното пространство родословната си книга, както и показателите от тестовете за продуктивност на всяка една елитна майка. Това е единственият начин всеки един пчелар да може да направи СОБСТВЕНИЯ СИ ИЗБОР съобразно неговата конкретна ЛИЧНА ТЕХНОЛОГИЯ на пчеларстване.
Обмислял съм го този вариант. С една или две разплодни майки на сезон не е проблем, но колкото броят им е по-голям, схемата става все по-сложна. Идва момент, в който трябва да се прави избор между избраното време за доставка и избраните линии майки. Другия проблем е какво да правим с майките от "калпавите" линии. Да не отглеждаме от тях дъщери би бил логичният отговор, но това е лукс, който повечето от нас не могат да си позволят.
Единственият оптимален вариант, за който мога да се сетя, е когато се жънат по 100-ина майки на ден и фирмата да е във свръхпроизводство така или иначе.
Различна цена на майките. Има скъпи и евтени коли и за всички има клиенти :). Ако продаваш по-евтени има клиенти дето ще си мислят: "значи има и лоши", но пък други ще си кажат: "я да взема от скъпите, аз мелези си имам и у дома...". Далеч съм от твоята класа, та да ти давам акъл. Просто едно мнение написах!
Енднаквата цена не значи: "всичко е много добро качество!"
Въй...въй...въй...
Представям си някой клиент как си избира майките по цвят и форма на крилете на пчелите :laughing:
Важното е да е "порода" с точния цвят, а не как работи семейството. :laughing:
Малко лирично отклонение-
Средата на миналия век Швейцарците с облекчение споделят:
- Пак че се появиха Японците да правят евтини часовници и този ниско-доходен дял да отпадне от плещите ни.
Същото е и с майко производителите, но то като се замисли човек май с всичко е така - за всеки влак си има пътници.
Горното ме подсеща за един случай при мене. Имах една майка от май 2012 (местна порода). Беше добра и всяка година правех отводки и даваше мед това семейство. 2014 се представи добре и аз я оставих да видя как ще е за 4 сезон (това лято). Пак и ми досвидя да я убия след толкова години "вярна служба". Тази пролет това семейства беше слабо, имаше малко пчели и пило. Началото на юни 2015 имаше 4-5 рамки покрити и една рамка с пило. Интересно, че пилото беше добре подредено (както кагато беше майката млада), но малко като количество. Аз тогава имах купени майки (не пиша от кого, да не кажете правя реклама...) и я смених с една от тях, като убих старата. Сега семейството пращи от пчели и е много добре. Интересно ми е следното:Цитат:
За непрофесионалния пчелар, всеки кошер му е едва ли не като собствено дете. Има една куца, крива, снасяща прошарено пило майка - с какво сърце да я убие!
1) Дали тази година можех да ползвам тази майка за генетичен материал? Това че е остаряла и не може да снася оказва ли влияние на качеството на яйцата? Предишни години съм я ползвал за донор и резултата беше чудесен.
2) Кога пчелите правят самосмяна (ако им е лоша майката)? Аз си мисля, че тези щяха да си я сменят сами. Просто към 5 юни още условията не бяха добри. Имаше 20 дни без паша след акацията.
Аз не бих я убил ако бях здрав и можех да произведа майки. Просто тогава не бях добре, имах под ръка майки и действах набързо. Вероятно съм сбъркал. Интересно ми е какво мислят по-опитните от мене.
Можеше да оставиш майката и да я ползваш за генетичен материал. С увеличаване на възраста на майките се намалява КОЛИЧЕСТВОТО на снасяните яйца, но КАЧЕСТВОТО (генетичния материал) си остава същото. Можеше да вземаш личинки от тази майка, като те ще имат същия генетичен басейн от гени, който са имали и лиинките преди 4 години. Можеше да вземаш дори и търтеи от тази майка, и да ги използваш за изкуствено осеменяване на майки от нейните личинки, като така щеше ДА ЗАТВЪРДИШ положителните качества на тази майка в нейното поколение от дъщери-майки.
Имам въпрос към запознатите: имам възможност за пренасяне на оплодни сандъчета на място отдалечено поне 5-6 км от разборни кошери. Как трябва да процедирам за да се оплодят моите майки с моите търтей. Ако е възможно по-подробно обяснение от ден първи, час първи какво и как се прави. Ден първи ще го приемем да бъде 1-ви юни.............излюпването на майката, какво следва по-натам. Предварително благодаря.
Покрай мен има много кошери.......стотин....... Искам да опитам оплождане с търей от мойте кошери. Нещо не съм доволен от дъщерите на някой майки, малък процент се представят като тях/според мен/. за 2-3 години ако докарам да се оплождат с избрани от мен търтей дали ще се подобрят нещата.
Доколкото разбирам, ти искаш да си направиш ИЗОЛИРАН ОПЛОДЕН ПУНКТ. Това нещо го правят лицензираните майкопроизовдители. За да ти се получи, трябва да си направиш БАЩИНИ СЕМЕЙСТВА, които през активния сезон "живеят" на оплодния пункт. Норматива е поне 5 бащини семейства на всеки 100 нуклеуса (оплодни сандъчета). Ако използваш обикновенни, а не бащини семейства, норматива е поне 15-20 семейства на 100 нуклеуса.
Много внимавай с генетичния материал - бащините семейства не трябва да са от една и съща майка с тези на нуклеусите. Хубаво е майичните семейства (тези, от коите вземаш личинки) и бащините семейства (тези, които генерират търтеи) да са от различни линии на една и съща порода.
Не става ли да закарам бащините ведно с оплодните сандъчета. Или задължително бащините трябва да живеят там. става въпрос за 20-30 майки лично за мен. Това за различните майки ми е ясно. Бащините ще ги подготвя по-рано. става ли майките на бащините да са сестри. 2 бащини кошера за 20-30 сандъчета нещо такова ми е мисълта.
Вальо, има една книга на Роджър Морзе "Отглеждане на пчелни майки " , Котларски я издаде .Вземи я , мисля че ще ти е полезна. Има и друга "Производство на пчелни майки " на Жил Фер, но не знам дали ще я намериш. Успех.
Точно такава е логиката. По принцип изолирания оплоден пункт се ползва само 3-4 месеца през активния сезон. През останалото време на него няма кошери и семейства.
Пролетно време още в средата на март си подготвяш бащини семейства, слагайки по 2 изградени през предишния сезон търтееви пити от двете страни на кълбото. Изчакваш майката да ги осемени и след това пчелите да запечатат търтеевите ларви, и след това местиш бащините семейства в оплодния пункт. Местенето може да стане и по-късно, когато вече търтеите започнат да се излюпват. Това е защото се предполага, че оплодния пункт е някой високопланински пчелин (в България трудно ще намериш равнинен пчелин с 5 километрова изолация).
Докато в оплодния пункт (високопланинския пчелин) търтеите се развиват, в топлия равнинен пчелин правиш маточници, и ги отглеждаш. Като наближи времето за прехвърляне на маточниците, започваш да подготвяш оплодните сандъчета (нуклеусите). В общия случай подготовката се състои в направата на малки отводки (пило и млади пчели), с които се заселват нуклеусите. В деня на прехвърляне на маточниците прехвърляш и вече подготвените 2-3 дена преди това нуклеуси.
Ами това е. Новоизлюпените майки живеят в нуклеусите 2-3 седмици. Обикновенно в 8-мия или 9-тия ден те се оплождат, но трябва да поживеят в нуклеусите известно време, за да развият яйценосната си дейност с пълна сила. Ако много бързаш, можеш да ги извадиш и продадеш на 14-тия или 15-тия ден. Ако искаш да снесат достатъчно пило, за да се регенерира семейството в нуклеуса, трябва да изчакаш до 20-21-вия ден. Обикновено се практикува така - една майка се вади на 2-рата седмица, а следващата - на 3-тата, и после пак се повтаря на втората, на третата ......
Няма да продавам!!!!!! Мисълта ми е бащините и тези за майки кошери ще бъдат на стационарния пчелин. 1 седмица преди излюпването на майките закарвам бащините, да се облетят търтейте на пункта и да си направят сборища. В оплодните сандъчета ще бъдат заложени маточници. Излюпването ще бъде на стационарния пчелин. Това по план. След излюпването ме интересува стъпка по стъпка......майките къде се облитат напр..... Мястото мога да го ползвам месец примерно, 3-4 месеца са ми много да държа бащините там. Може ли да се съкрати престоя на бащините. оплодните е ясно-като пронесат-се прибират за придаване на майките.
Така е, вероятността в горите да има много диви роеве със "своите" търтеи е голяма! Преди години, пишещ тук майкопроизводител, ме убеждаваше, че със самолет, както е модерно да се казва сега- "опраскал" гората около пчелина си с "карате" и така си решил проблема, ама надали. По скоро мисля, че оплоден пункт в равнината ,с добра изолация, без гори край него , а само обработваеми ниви е вариант за търтеи от бащините семейства! Тук вероятност е пък арендаторите да "опраскат" със самолетите си всичко живо и в небето и на земята!
Последните две книги,които прочетох са на Стийв Тейбър-"Отглеждане на супер пчели" и на проф. д-р Йежи Палеолог-"Генетика и селекция на медоносната пчела".Едно от нещата,които със сигурност научих са,че селекцията и производството на пчелни майки всъщност са нещо доста сложно,което няма аналог в нито едно от другите въдства.Това което Матеев казва за инбрийдинга(близкородстве ото кръстосване)според тези автори не е точно така.И не само ами и дори понякога се прави целенасочено в изкуственото осеменяване на майки с цел получаване на някой желани качества.Понякога в селекцията желаните качества не се проявяват в 1-вото и 2-рото поколение,имай впредвид и това,казвам ти го защото споделяш че част от дъщерите на твоите добри майки не се представят особено добре.Цялата тази работа иска доста време и нужните познания за да се получи желания резултат,дори е добре да се ползват консултантски услуги на специалист по генетика за да се сведат възможните грешки до минимум.Да обаче ние искаме и мед да вадим в същото време с което да припечелим някой лев.Общо взето за себе си стигам до извода,че не може хем душата в рая хем......затова майките на Дони са на тези цени,той се е специализирал в производството на качествени майки,които си имат цена(съдя по коментарите на колеги от форума,аз не го познавам и никога не съм комуникирал с него).Така се работи по света едни произвеждат майки,други работят с тях,някой разчитат на медодобив,други на опрашване...само ние искаме да правим всичко това сами :)
За "дивите" семейства в 5-километровата зона на изолираните оплодни пунктове можем само да гадаем. България е малка държава и намирането на чисти 5 километра е почти невъзможно. ТОва, което можем да направим, е да нарисуваме в Google Earth Pro една 5-километрова окръжност, и да видим дали в нея има села с регистрирани пчелини (това го гледаме от пчеларския регистър). Всичко останало можем само да го гадаем.
Има един метод, при който изолираните оплодни пинктове СЕ ТЕСТВАТ ЗА НАЛИЗИЕ НА ИЗОЛАЦИЯ. Това са го правили едно време и за него ми е разказвал гл. асистент Христо Спасов. Той е най-известния селекционер от социалистическо време. Той е обучавал и доц. Пламен Петров и ми е разказвал какъв калпазанин е бил. Методът е много прост. Създаваш оплоден пункт и в него пускаш да се оплождат майки с предвариелно известно родословно дърво (известни гени по майчина линия). Същото важи и за башините семейства (предварително известен генетичен басейн). След това се изследват пчелите-работнички, и ако се появи дори и намек за чужди гени (напр. жълти петънца), значи изолирания оплоден пункт въобще не е изолиран.
За "дивите" семейства в 5-километровата зона на изолираните оплодни пунктове можем само да гадаем. България е малка държава и намирането на чисти 5 километра е почти невъзможно. Това, което можем да направим, е да нарисуваме в Google Earth Pro една 5-километрова окръжност, и да видим дали в нея има села с регистрирани пчелини (това го гледаме от пчеларския регистър). Всичко останало можем само да го гадаем.
Има един метод, при който изолираните оплодни пинктове СЕ ТЕСТВАТ ЗА НАЛИЧИЕ НА ИЗОЛАЦИЯ. Това са го правили едно време и за него ми е разказвал гл. ас. Христо Спасов. Той е най-известния селекционер от социалистическо време. Той е обучавал и доц. Пламен Петров и ми е разказвал какъв калпазанин е бил. Методът е много прост. Създава се оплоден пункт и в него се пускат да се оплождат майки с предвариелно известно родословно дърво (известни гени по майчина линия). Същото важи и за башините семейства (предварително известен генетичен басейн). След това се изследват пчелите-работнички, и ако се появи дори и намек за чужди гени (напр. жълти петънца), значи изолирания оплоден пункт въобще не е изолиран.
Балканджиите го правят много по лесно, с едно бурканче от мед. Ако в 5 километровата зона се появи пчела, после идва втора, трета.... Отлитат и идват в една посока. Малко по малко се движи в посоката на пчелите докато им намери гнездото. Така може да се изловят дивите роеве.
Има някой и друг остров подходящ за майкооплоден пчелин. Но се чудя, дали няма да се губят хайванчетата- а и вятъра...
Нямаш пост или нещо се е случило, но не е изтрит.
Прикачен файл 5864
Даа. Нощес сънувахме цялата “операция“. Излюпването и облитането на майките ще бъде на пункта. Ден първи ще броим залагането на майчилата по сандъчетата и същия ден ще се пренесат на пункта. Ден 3-4 трябва да стане излюпването. Ден 8-10 облитане на майките. Ден 15-16 оплождане. Това по план и по мой сметки. Остава само да видим дали бащините може да бъдат закарани на пункта ведно със сандъчетата. или няколко дни преди това.
Тука нещо бъркаш със сметките. Маточника се прехвърля в последния ден преди неговото излюпване. Как така ще го прехвърляш (транспортираш) 3-4 дена по-рано. Това ще е груба грешка - ще повредиш все още недоразвитата майка. Трябва така да изчислиш деня на прехвърляне, щото като заложиш маточника в нуклеуса, през нощта да се излюпи или най-късно на другия ден.
В броенето на дните също се коригирай. Деня на прехвърляне на маточника винаги се брои за ден нула. Излюпването винаги става в ден 1. Ако не стане, значи нещо си объркал.
В майкопроизводството се броят не само дните, но и часовете. Няма как да стане, ако мислиш грубо и смяташ грубо със закръгление от 3-4 дена. Сметките ти трябва да са прецизни с точност половин ден. Трябва не само да знаеш кога ще се излюпи маточника, но и дали това ще се случи сутринта, вечерта или през нощта.
Излюпването го броя за ден 3 защото броя прехвърлянето /на 14 ден/ за ден 1. Прав си. ако броя залагането на майчилата в ден 0 тогава би трябвало да се излюпят в ден 3 или 4. 4 казвам защото няма да пренасям ларви на 16-18-20 часа примерно. А ще подрязвам пита с пило, така допускам 1 ден разлика и грешка. Все пак всичко е още на етап плануване, до самото пренасяне и оплождане ще бъде изчистено всичко.
Колеги,наистина ли си мислите,че организирането на оплоден пункт на 5-6 км. от основните пчелини с цел оплождане на 20-30 майки е рентабилно?
У наше село казваме,че за да научиш нещо има два начина-единия е да научиш през ушите другия през гърба.....Търтеите от различните породи по различно време насищат търтиевите сборища.Е винаги има изключения...
Има един колега с име на инсектицид, който обича да казва: "ЧЕТИ, ЧЕТИ" :bigsmile:
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post77946
А може ли да се имитира изолиран оплоден пункт в една оранжерия 10 декара примерно, в която да се разположат бащините семейства с оплодните сандъчета с маточниците - и като се излюпят майките, и да се съешат контролирано с елитните търтеи.
Що се напрягате да съчинявате "бисери"?!? - хората са го измислили преди много, много десетилетия...
Прикачен файл 5869
Прикачен файл 5870
Прикачен файл 5871
Прикачен файл 5872
Прикачен файл 5873
В такъв случай - какво смяташ да правиш със търтеите, които преди момента на пренасянето им ще са налетяли в бащините семейства? При нормални условия 50% от търтеите, намиращи се в един кошер, НЕ СА отгледани в същия кошер. Също, какво смяташ да правиш със търтеите, които ще принесеш на оплодния пункт заедно със нуклеусите при заселването им, както и тези които те ще си произведат в последствие?
Става, що да не става. Това е най-добрия метод за акумулативно натрупване на количествени белези в QTL. Води до постигане на висок коефициент на родство, НО нисък коефициент на инбридинг за поколение, със ВСИЧКИ произлизащи от това съответни предимства и недостатъци.
Това е в противоречие на развъждането на Карника, по начина провеждан в Австрия и Германия. На островните оплодни пунтове се изпращат майки, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ СЪЩАТА ЛИНИЯ, като тази на бащините семейства.
По този начин се спестява риска да бъдат изведени на яве нежелани качества като агресивност и ройливост, както и риск от понижена жизненост (хетерозисния ефект не винаги е със положителен знак). Известността на родословието дава предвидимост на резултата и той може предварително да бъде изчислен с голяма точност на база роднинската връзка между двата индивида и инбридинговия коефициен на всеки от тях.
Още по-елегантен вариант е майката да се затвори с няколко търтея в бурканче тип "Омния" и да се опложда там. Даже още се чудя, как никой от по-горните варианти досега не е успял да залегне в изискванията за майкопроизводителите.
50% не е ли малко-много. То тогава излиза, че всеки търтел влиза където му падне, само и само да е в кошер. Става матреш. Може да отделим бащините (2бр) в единия край на стационара и ако трябва входовете ще бъдат обърнати на където......не трябва. А за търтелите в оплодните сандъчета....ми има ХР. А тея дето ще останат на пункта.....ами майната им.
Това не е мое мнение, просто казвам какво пише в литературата и какво е академичното становище по въпроса. Това е един от механизмите на Природата за минимизиране на близкородствено оплождане. Значителна част от търтеите в един кошер дори не произхождат от 5км зона около кошера! ( ако един търтей е летял 7 км за да сигне до някое търтеево сборище, дали ще лети още 7км обратно за да презареди, след като и най-близкия кошер би го нахранил и след минути пак да е във въздуха? )Щом веднъж на един търтей стане на възразст способен да излети от кошера (над 3-дневна възраст), НИКОГА повече не можем да бъдем сигурни от кое семейство произхожда.
Макар че безспорно съществува вариация в блуждаенето на търтеите между кошерите, между различните пчелни раси, моите лични наблюдения също са склонни да потвърждават тези твърдения.
Здравейте,
Отдавна ме терзае един въпрос: Каква е ролята на търтеите и осите за разпространението на болести?
Ако някой знае нищо да каже (пише). Надявам се Дони да ни осветли по въпроса.
Ако въпроса ми е не на място моля за извинение, и да бъде преместен където трябва.
Поздрави, Г. Георгиев