Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 807

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Метода е интересен, но се базира на "научно доказани" факти, с които аз не съм съгласен. Два пъти в постинга се цитира "научно доказания" факт, че ако на майката се ограничи яйцеснасянето, това ще доведе до снасяне на по-едри и по-качествени яйца. Точно с това не съм съгласен и няма да го повярвам, докато не го видя написано черно на бяло от известен световен учен.

Аз разсъждавам точно обратното. Майката е един завод за снасяне на яйца, в недрата на който има хиляди тръбички (поточни линии), в които се извършва процеса по съзряване на яйцата. Именно спирането на завода създава предпоставки за ЗАДЪРЖАНЕ на яйцата по поточните линии, което според мене може да доведе до ВЛОШАВАНЕ на качеството им.

За аналогия използвам хората (мъжете), които ако дълго време не са правили секс, след това при първия си секс изхвърлят УМРЕЛИ или НЕКАЧЕСТВЕНИ СПЕРМАТОЗОИДИ. Та за да има качество в процесите на оплождане, трябва да се спазва цикъла, определен от природата - редовен секс при мъжете и редовно яйцеснасяне при пчелните майки.

Ако някой пчеларски учен е на друго мнение - искам да го видя.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Метода е интересен, но се базира на "научно доказани" факти, с които аз не съм съгласен. Два пъти в постинга се цитира "научно доказания" факт, че ако на майката се ограничи яйцеснасянето, това ще доведе до снасяне на по-едри и по-качествени яйца. Точно с това не съм съгласен и няма да го повярвам, докато не го видя написано черно на бяло от известен световен учен.

Аз разсъждавам точно обратното. Майката е един завод за снасяне на яйца, в недрата на който има хиляди тръбички (поточни линии), в които се извършва процеса по съзряване на яйцата. Именно спирането на завода създава предпоставки за ЗАДЪРЖАНЕ на яйцата по поточните линии, което според мене може да доведе до ВЛОШАВАНЕ на качеството им.

За аналогия използвам хората (мъжете), които ако дълго време не са правили секс, след това при първия си секс изхвърлят УМРЕЛИ или НЕКАЧЕСТВЕНИ СПЕРМАТОЗОИДИ. Та за да има качество в процесите на оплождане, трябва да се спазва цикъла, определен от природата - редовен секс при мъжете и редовно яйцеснасяне при пчелните майки.

Ако някой пчеларски учен е на друго мнение - искам да го видя.
    Ха, ха, ха. Ако запечатаме задника на една кокошка днес - утре ще снесе двойно яйце. Ако не разрешим на една майка да роди след това направо записва детето в 1 клас.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами че да го запечатаме за 10 дена - ще снесе десеторно яйце .......

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Ами че да го запечатаме за 10 дена - ще снесе десеторно яйце .......
    ААААААА, има разлика вече. Ще снесе яйце, но от щраус и тогава ще има кавга в семейството.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Още малко и ще стигнем до вечния въпрос,кое се е родило първо.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Така, днес прегледах отглеждача(с много яйца). От всички яйца на снимката са направили само един маточник, а другите са почистени. Това което обаче ми направи много голямо впечатление е, че точно този маточник е оформент перфектно.
    Абсолютно по нищо не се различава с чашките които естествено си правят. Кръгла и голяма с леко по-тесен отвор. Пчелите сами са разширили килийката и са я оформили, но не знам защо и кога се случва това. Като изкарам отново рамката ще я снимам и дано да се вижда коя килийка са преправяли.
    После извадих съседната рамка и на нея виждам 10-15 маточника, обръщам още 5-10 маточника. Вадя следващата рамка - отново около 20 маточника. Вадя трета рамка - отново около 20 маточника. Общо около 60 маточника са направили, което досега не ми се беше случвало. Уж всичко бях изчислил и си бях направил сметката откъде колко пило ще вадя, но не съм очаквал да изкарам 60 маточника наведнъж, а ми трябва още седмица, че да се излюпи достатъчно пило. Хем ми трябват майки, хем момента не е подходящ. Много странна ситуация.

Колега ме попита в какви кошери отглеждам майките до оплождане.
    Всичко се случва в един кошер и няма размятане напред-назад(освен маточника). Като искаш да стесниш, правиш си две преградни дъски с 5-10см стиропор и имаш идеален топъл нуклеус. Не се налага да ги местиш в по-голям кошер, а само махаш преградните и даваш рамки. Преградните дъски влизат в употреба почти през цялата година, дори зимата намират приложение.
    Майките се оплождат в кошера в който ще живеят. Всяко местене, вадяне и т.н носи риск, а и нямам намерение да събирам 100 вида сандъци. Мисля, че съм разказвал как се гони оплодена и снасяща майка из тревата.
    Гледам всичко да е просто и възможно най-икономично. Ако нещо не е ясно - казвайте.

P.S Майките ги правя само за себе си и не продавам. Може да подарявам, но не продавам.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Така, днес прегледах отглеждача(с много яйца). От всички яйца на снимката са направили само един маточник, а другите са почистени. Това което обаче ми направи много голямо впечатление е, че точно този маточник е оформент перфектно.
    Абсолютно по нищо не се различава с чашките които естествено си правят. Кръгла и голяма с леко по-тесен отвор. Пчелите сами са разширили килийката и са я оформили, но не знам защо и кога се случва това. Като изкарам отново рамката ще я снимам и дано да се вижда коя килийка са преправяли.
    После извадих съседната рамка и на нея виждам 10-15 маточника, обръщам още 5-10 маточника. Вадя следващата рамка - отново около 20 маточника. Вадя трета рамка - отново около 20 маточника. Общо около 60 маточника са направили, което досега не ми се беше случвало. Уж всичко бях изчислил и си бях направил сметката откъде колко пило ще вадя, но не съм очаквал да изкарам 60 маточника наведнъж, а ми трябва още седмица, че да се излюпи достатъчно пило. Хем ми трябват майки, хем момента не е подходящ. Много странна ситуация.

Колега ме попита в какви кошери отглеждам майките до оплождане.
    Всичко се случва в един кошер и няма размятане напред-назад(освен маточника). Като искаш да стесниш, правиш си две преградни дъски с 5-10см стиропор и имаш идеален топъл нуклеус. Не се налага да ги местиш в по-голям кошер, а само махаш преградните и даваш рамки. Преградните дъски влизат в употреба почти през цялата година, дори зимата намират приложение.
    Майките се оплождат в кошера в който ще живеят. Всяко местене, вадяне и т.н носи риск, а и нямам намерение да събирам 100 вида сандъци. Мисля, че съм разказвал как се гони оплодена и снасяща майка из тревата.
    Гледам всичко да е просто и възможно най-икономично. Ако нещо не е ясно - казвайте.

P.S Майките ги правя само за себе си и не продавам. Може да подарявам, но не продавам.
    И аз така процедирам. Вече. Тая година първите два опита за майкопроизводство бяха "тотална щета". Третия и четвъртия успешни, но като започнах да правя отводките се оказа, че няколко семейства са "работили зад гърба ми" и така ударно направих 100% ръст на бройката. Бях се отчаял малко, че съм объркал нещо с придаване на маточниците, защото 22-23 дни не се появи пило, но на 25-тия урааа всички майки и "пренесените" и "роевите" снасят.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    И аз така процедирам. Вече. Тая година първите два опита за майкопроизводство бяха "тотална щета". Третия и четвъртия успешни, но като започнах да правя отводките се оказа, че няколко семейства са "работили зад гърба ми" и така ударно направих 100% ръст на бройката. Бях се отчаял малко, че съм объркал нещо с придаване на маточниците, защото 22-23 дни не се появи пило, но на 25-тия урааа всички майки и "пренесените" и "роевите" снасят.
    И при мен имаше проблем с първите майки и си мисля, че много избързах. Другата година процедирам по следния начин:
    Няма да бързам да правя отводки в студените месеци. Правя няколко семейства отглеждачи, а всички други ще ги използвам за производство на пило. Вадя пило, давам маточник и чакам семейството да стане голямо. Като напълни корпуса, го правя дарител на пило и продължавам. Тъй като семействата ще ги поддържам на 10-11 рамки, то няма начин да не хвана от пашата, отводките вървят, а и винаги имам резевни майки. Всяко семейство ще си мине реда да стане отглеждач, че може и по няколко пъти(зависи какво ще се случи). След като едно семейство си свърши работата като отглеждач, оставям му маточник и се превръща в дарител на пило.
    Всичко това се случва на един корпус. Вадя медова и давам рамка за градеж. Засега това е плана

P.S Много ме радват като отворя и видя, че сами са си направили майките. Изобщо с нищо да не ме занимават.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ..... Точно с това не съм съгласен и няма да го повярвам, докато не го видя написано черно на бяло от известен световен учен.
    ......
    Интересна философия. "Учителю, дай ни личба [и ще повярваме в тебе]"
    За да откриеш това което те интересува, ще трябва да потъсиш в научните статии преди 1960г.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •