В момента по подобен начин правя майки.
Вадя пита и гледам яйцата(целя да е нова пита, а не черна-брак). Избирам си едно квадратче с добри яйца и го изрязвам. Харесвам си друго място на питата и отново изрязвам, но никога дълга лента. Майката не е пишеща машина и не снася на редове. Тоест, яйцата и ларвите в един дълъг ред са на различна възраст. Говоря за квадратче 2см х 2-3см максимум. От дълги ивици няма смисъл и е грешка да се прави по този начин. Ако не виждате яйцата, можете да използвате лупа - не е срамно.
Използвам макетен нож с тънко острие, ако е студено леко загрявам със запалка. На една празна рамка слагам малко парче восък и го разтапям със запалка. Докато е полуразтопен, залепям квадратчето с яйцата. Не се мачка, не се стиска и яйцата се държат нагоре докато се работи с тях.
Пчелите почистват някой от яйцата, но други ги оставят и стават по 2-3 майки една до друга. Ако са добри ги оставям така, ака някой маточник не ми харесва, много внимателно го махам.
Не съм пробвал да разширявам килийката, но следващия път ще пробвам.
P.S В добро и силно семейство дупките са поправени за 2 дни и изобщо не мога да разбера къде съм рязал.
Залепяш го както би било ако е цяла основа ( вертикално) или с килийката надолу като чашките на йентеровия апарат ?