Публикувай спокойно визитката на сърбина - това може да е от полза за всички.
Публикувай спокойно визитката на сърбина - това може да е от полза за всички.
От няколко години, и при мен се появиха такави майки, тази година също имам такива! Кротки работливи, с голям добив, не зависимо от времето. Не съм купувал майки от години, но изглежда от някъде има пренос на тези гени. НО този пчелин е на 300м надморска височина. Реших да пренеса няколко от тях на другия пчелин с 900м над. височина. Да, до есента всичко прекрасно,но през зимата си изядоха запасите и загинаха от глад. Оцеляващите и живеещите пчели, майки приличат на карниката, от снимките на Матеев.
Това е визитката. До скоро маиките вървяха по 10 евро бр. Франко - гр.Неготин
Keep Walking...
Диане ,една корекция цената преди месец беше 7.50 евро но когато говорих със Жика ми каза че неможе да ми изпълни заявката ,вярно аз исках 50 майки но човека каза че има договори с хора и трябва да ги изпълни и тогава ако остане някоя може да ми даде.Може би ми каза такава цена заради бройката,за 1или 5 майки сигорно ще е 10 евро.
Съдейки по търтеите, според мен имат гени от пчели с каФкаСскa генетика в тях. А такива в Гърция колкото си искаш.
Проблемът с ненадеждните изолирани оплодни пунктове е че когато околната популация пчели не притежава някакъв генетичен маркер (напр. различен цвят), чувството за чистота на оплождането оценявано по % шарени/тъмни пчелички, които майката произвежда е измамно. При някои раси, черното или жълтото могат да бъдат СВЪХДОМИНАНТНИ. Напр. в повечето често срещани кавказски пчели черния цвят е свръхдоминантен върху жълтото (по бащина линия! , в повечето случаи) - кръстоските (напр с Италианка) изглеждат или като ЧИСТИ кавказски или с малки разлики ( напр. по-голямо окосмяване). В такива случаи, ако критерия за "чистота на оплождането" е цвета на работничките, човек може да се заблуди и да селектира пчели с кавказски генотип ( с доминиращо тъмен цвят), вместо Карника/Мацедоника (АКО това е към което се стреми), където светлото оцветяване си съществува в "летаргична" форма и от време на време изплува в отделни индивиди от популацията.
Ето така изглеждат български пчели останали от времето на соца, т.е. най-вероятно италианско-кавказски мелез:
http://prikachi.com/images/12/8287012z.jpg
http://prikachi.com/images/23/8287023E.jpg
http://prikachi.com/images/24/8287024z.jpg
http://prikachi.com/images/25/8287025H.jpg
http://prikachi.com/images/28/8287028v.jpg
Има вариация между майките и пчелите, но интересното е че търтеите изглеждат доста еднакви и пчелите от едно семейство (макар и различни по между си) по цвят доста си приличат на пчелите от другите семейства (т.е. % шарени пчелички във всяко едно семейство е горе-долу стабилен). Забелязах, обаче, разлика в големината на работничките.
Често, качествата необходими на едно семейство за неговата висока продуктивност, не са тези, които му са нужни за да оцелява добре в Придодата.
Пчелите подходящи за водене на най-продуктивно (и печелившо) пчеларство, обикновенно не са нито най-оцеляващите/пестеливите, нито най-добре презимуващите, най-добре размножаващоите се, най-резистентните на болести или пък най-устойчивите на вароатоза.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Така е - трудно могат в една пчелна майка ЕДНОВРЕМЕННО да се концентрират всички най-добри показатели. Важното е да се търси РАЗУМЕН КОМПРОМИС между различните качества.
Проблемът е, че никой майкопроизводител не ти казва за какви качества са селектирани неговите майки. И въобще селектирани ли са наистина, или всичко е правено на хартия и с чесане зад врата. Храня сериозни съмнения, че до момента в България се продават само КУЧА МАРКА МАЙКИ без никаква селекция - просто се вадят личинки от първия попаднал кошер и се оплождат в небето от генетичен микс в стил КОНТЕЙНЕРНА ПРЕВЪЗХОДНА.
Ако някой сериозно се занимаваше с ИСТИНСКА СЕЛЕКЦИЯ, редно беше да публикува в публичното пространство родословната си книга, както и показателите от тестовете за продуктивност на всяка една елитна майка. Това е единственият начин всеки един пчелар да може да направи СОБСТВЕНИЯ СИ ИЗБОР съобразно неговата конкретна ЛИЧНА ТЕХНОЛОГИЯ на пчеларстване.
Обмислял съм го този вариант. С една или две разплодни майки на сезон не е проблем, но колкото броят им е по-голям, схемата става все по-сложна. Идва момент, в който трябва да се прави избор между избраното време за доставка и избраните линии майки. Другия проблем е какво да правим с майките от "калпавите" линии. Да не отглеждаме от тях дъщери би бил логичният отговор, но това е лукс, който повечето от нас не могат да си позволят.
Единственият оптимален вариант, за който мога да се сетя, е когато се жънат по 100-ина майки на ден и фирмата да е във свръхпроизводство така или иначе.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Различна цена на майките. Има скъпи и евтени коли и за всички има клиенти. Ако продаваш по-евтени има клиенти дето ще си мислят: "значи има и лоши", но пък други ще си кажат: "я да взема от скъпите, аз мелези си имам и у дома...". Далеч съм от твоята класа, та да ти давам акъл. Просто едно мнение написах!
Енднаквата цена не значи: "всичко е много добро качество!"
Въй...въй...въй...
Представям си някой клиент как си избира майките по цвят и форма на крилете на пчелите
Важното е да е "порода" с точния цвят, а не как работи семейството.![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Малко лирично отклонение-
Средата на миналия век Швейцарците с облекчение споделят:
- Пак че се появиха Японците да правят евтини часовници и този ниско-доходен дял да отпадне от плещите ни.
Същото е и с майко производителите, но то като се замисли човек май с всичко е така - за всеки влак си има пътници.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))