Подцених те, предположих, че липсва млада пчела.
Утре ще бъде по-топло от днес.
Преглед за печат
Да не си започнал работа в НИМХ-БАН :laughing:
Ако завали ще знам кого да псувам. Утре ще пренасям личинки.
3-ма майстори, 2 врати!
На баш майстора скоро ще му правя операция, че да му изкарам ръцете от г**а. Видях се в чудо, нито да го правя сам, нито майстори да викам.
Съседа гледа, гледа, гледа и вика: Ей...тука кат направите няколко дървени маси с пейките...голяма кръчма ще стане. :laughing:
То, не че не изтръсках и по някоя майка в отводките:laughing:
Дано, че вече ми писна!
Единят е перфекционист, заварките ги заглажда с шкурка P2000, другия желязото го дяла с теслата.
На този с теслата докато му кажа, пантите "не така" и вече ги беше заварил. Като го видя с чука и... изтръпвам, чудя се каква умнотия ще измисли. "Абе...да ти се намира по-голям лост" - лоста е 2метра Ф35 плътно желязо :tres:
Другият - Поръчката беше 4 профила от най-обикновено желязо с фуния от ламарина. 4 месеца, заварки, шкурене, мерене, рязане, заварки на аргон... и накрая всичко от неръждавейка.
http://s32.postimg.org/5zv1fv841/IMG...507_181730.jpg http://s32.postimg.org/hvhbknxld/IMG...507_181740.jpg http://s32.postimg.org/4daf8dlg1/IMG...507_181754.jpg http://s32.postimg.org/uo5fkl975/IMG...507_181806.jpg
http://s32.postimg.org/9m5g693v5/IMG...507_181821.jpg http://s32.postimg.org/68x7jjaa9/IMG...507_181839.jpg
Днес времето беше перфектно. Реших да направя стартера днес, а не утре както е по график.
Направих стартера и тръгнах да си търся подходяща пита с личинки.
Реших да пренасям от една ветеранка.
https://www.youtube.com/watch?v=r7ofJW5M-t8
Рамка 1: Мед и перга
Рамка 2: Мед, перга и запечатано пило
Рамка 3: Мед, перга и 5-10 подходящи личинки
Рамка 4: Мед, малко перга и 5-10 подходящи личинки
Рамка 5: Много запечатано и 5-10 подходящи личинки
Вече почвам да се изнервям... :laughing:
Рамка 6: 5 броя маточници, захранени с личинки на 3 дни. :laughing:
Рамка 7: 5-10 броя маточници
Рамка 8: Няколко маточника
Рамка 9: Много запечатано пило и няколко маточника
Продължавам да търся майката, а не я виждам
Рамка 10: Мед, прашец, запечатано пило
Рамка 11: Мед и прашец...
Рамка 12 Мед
Майката я нама, хайде пак.
Рамка 11: Майката се появи :) КРАСАВИЦА! :laughing:
Рамката с майката в нов корпус, а стария кошер с маточниците на ново място. Летяшата пчела се върна при майката и всички доволни.
Стартера го върнах в старото му семейство и приключих.
Утре семейството с многото роеви маточници ще стане стартер.
Тази година за мен ранните рояци и разделени в роево, са си далавера. Досега нямаше паша, а сега са застигнали другите.
Зимните загуби са възстановени на 110 %, няма мед от акация, но той при мен никога не е сигурен. Ливадата разцъфна, липата почти е готова, а слънчогледът ще се застъпи с тях.
Търтеевото пило почти липсва, а и търтеите са поизгонени заради гладните дъждовни дни.
10:00 ЛИПАТА ЦЪФНА!
16:00 ЗАВАЛЯ ДЪЖД!
17:00 ДЪЖДЪТ СПРЯ!
20:15 ЗАВАЛЯ ДЪЖД И ГРАДУШКА СЪС СКОРОСТ НА ВЯТЪРА НАД 40КМ/Ч. В другия край на града дъжд няма, скорост на вятъра 5км/ч
20:30 ДЪЖДЪТ СПРЯ!
Този филм май-май сме го гледали вече :tres:
http://vbox7.com/play:533027e465
Внимание!Големи черни пчели ходят по липата
[QUOTE=jdrumev;97382]http://vbox7.com/play:533027e465
Внимание!Големи черни пчели ходят по липата[/QUOTE
Туй не са Пчели, туй са МАНГАЛИ
В момента се забелязва най-добре разликата между жълти и черни пчели.
Жълтите продължават да имат по над 3 пити с пило, а черните са се ограничили максимум до 2.
Ха, че аз съм получавал жълта дъщеря от жълта майка. 2 дъщери от 1 майка. А пък жълтата майка се получи от кафява- една от първите ми отводки( купени). И същия този тамазлък има вече правнучка при мен. И ако кажа, че са абсолютно същите като поведение, градеж, добив и т.н. ЩЕ МЕ НАПРАВИТЕ НА ПАРЦАЛ. Щото в тоя случай явно не действа правилото търтейте да дават 75% от гените. ЕДИНСТВЕНАТА ИМ РАЗЛИКА Е В ЦВЕТА.
Никой няма да те направи на парцал. Ако малко из малко знаеш нещо от генетиката и ще ти е наясно защо се получава така. http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=107&page=5 Ето тук колегата го е разяснил достатъчно ясно. Само да ти се чете. В пост 30, 43, 44, 45 и т.н.
Ако от 1 семейство си развъждам нови, и след 4 поколения да речем, ако от 3 правнучки-майки започна да си взимам материал за нови, дали това ще се счита, че е материал от 1 майка или от 3 различни? всички майки се оплождат безразборно.
В друг пост, бях писал; че семействата с жълтите майки, ми загиваха зимата на 1000м Н.В.Правих няколко опита, качвайки отводки с жълти майки от полето но те все ми умираха, зимата. Сега имам, само пчели които са черно-сиви, поведението им вече е, много различно спрямо, жълтите които имам в равнината. Където те се, пръкнаха от тъмни майки, но имат поколение жълти дъщери-майки.
Скутелатор ми обясни, че моята логика била. жълтата кола се разваляла повече, от черната! Ама е така
Днес ходих до пчелина, не защото пчелите имат нужда от мен, а защото аз имам нужда да ги видя. :)
Тази година определено осите са отлетели на юг. Дано и кълвачите да ги последват!
Та докато гледах и слушах пчелите, си мислех колко хубаво е, че идва зима и те ще могат да си починат от моите грижи за тях. :)
Като почнах с пчеларството ги отавят по 3 пъти в седмица а сега по 3 пъти в година. :)
В началото бяхме изградили много тясна връзка редовно си даваха живота от любов а сега така и е домъчняло за мен че се качват в колата да видят къде живея. :)
В североизточния район започват коледните празници
https://www.youtube.com/watch?v=mlM_9gj3I6o
https://www.facebook.com/dilqn.nikol...type=3&theater
Най- малкия( станиника) е малкия ми помощник, а най-високия коледар е големия ми помощник!blush;
Да ни е честито началото на 2017 г.
http://dobrudjabg.com/novina/za-pyrv...obrichka/28042
Не вярвам да са ги забравили, ами още не са им ясни нещата.
Може и да чакат някоя друга община да е първа.
Това е положението на 31.12.16 г. Навеяния сняг е разпределен равномерно между кошерите.
Това е положението на 08.01.17 г. Половината от кошерите са затрупани на 100 % от навеяния сняг. Температури през деня - 10, вечер става -14. Метеоролозите познаха на 100 %, прогнозата им е много точна. Сега започва да вали отново сняг и днес 10.01 и утре 11.01, снегът ще затрупа всички кошери на 100 %.
И какво мислиш да правиш по въпроса Георги ?
така преди време три от моите бяха заринати на 100 % и си нямах работа да ги отрина, уж внимавах като пипах по край тях с лопатата но на пролет имаше завидно количество умрели пчели по дъното... явно или съм ги чукнал и са изпадали от кълбото (което не ми се вярва, нали аз съм ринал снега) или са се задушили.
Но пък съм виждал на колеги заринати по същият начин без да правят нищо по въпроса и след ден-два просто снегът край тях се е отделил и спокойно си преживяха зимата.
Какво да прави? Ще си пие виното и яде пържолите, а пчелите като ескимосите ще са по на топло, отколкото ако ги духа студения вятър.
Така е всяка зима при мен. Като се стопли правя една дупка от към прелката и нищо друго. Аз и да искам да чистя няма къде да хвърлям снега. За сега пазя печката да не угасне и карам ски.
Днес бях като малко японско багерче. Времето се затопли и отворих прелките. Готови са за следващата виелица след неделя.
Аз все още не съм ходил на пчелина, не че мога да стигна до там. Преспите са по 1,5-2 метра. Някой из пчеларските форуми, бе преразказал приказка, чута от баба му за ярмата и снега. Смисъла и е, че снега има порьозна структура и въздуха преминава през него, тъй че пчелите не биха се задушили, аналогично на иглуто при ескимосите!
Не е на пързалката. Тъй като прелките са затрупани обилно със сняг, а пчелите отделят някаква топлина, то на входа може да се получи разтапяне на снега и образуване на вода, която да попие в снега. Така вече снега ще загуби това си състояние в което да пропуска въздух през себе си.
Мислим с главата, преди да сглобим кутията.;)
Тъй наречената от теб кутия, е проблем на пчеларя, който е поставил в нея семейството, но дори и в нея са предвидени други отвори, освен тези на прелката. Имам предвид промишлените кутии, а собственоръчно направените - нинам! Т.е. зависи как са си ги изработили пчеларите.
Виждам, че има един съфорумник с никнейм s3s3s3, който често неудобрява писанките ни, но ми е интересно, какво му е мнението по казусите, които обсъждаме.
https://www.fermer.bg/%D1%80%D0%B0%D...B0-tip352.html
Нещо като периодичен печат. :)
12-14 градуса на завет . Снегът се топи здраво а пчелите се облитат . Още вчера махнах шапките и изкопах каквото не е на стойка - слама можеше да хвърля , да има къде да кацат , ама реших на естествения подбор да се доверя . Специална " благодарност " за Областна управа Добрич и Общинска Администрация Ген. Тошево за зле почистените пътища - и все така машини с дигнати гребла да има .
Ето ви един нагледен пример със снимки от днес.
Това са два нуклеуса - с пчели и без пчели. Откривате ли разликата? ;)
На снимките се вижда и нещо доста важно,и това е колко много толина се губи от дървените кошери.Ако има колеги със затрупани полистиролни кошери да кажат дали се е получило това разтопяване на снега около тях.
Прикачен файл 8136Прикачен файл 8137Прикачен файл 8138
Може да видите по дати разликата, според мен няма, на третата редица напълно затрупаните са полистиролни на един корпус, в първите две редици на пале има и от двата материала. Сняг валя няколко поредни дни, на 13.01.17, поомекна и започна да се топи, поради това, тогава почистихме капаците, но прелките навсякъде бяха чисти. Дъната навсякъде са цяла мрежа.
Прикачен файл 8139
Това е от вчера . Няма кошер да не излезе пчела ама Март ще ги броя .
Може , излиза напред . Не ми стигнаха кошерите и за това го ползвам това дъно - плитко е и няма отвори , лятото прави бради семейството .
Здравейте и ЧНГ,
вчера 15.01. около минус 3 - 5 градуса отидох да почистя от снега, но те сами са се погрижи за това. Прослушах със шлаувка и всичко ми се стори на ред. Само № 4 /втория от пред на зад/ звучи като в работен режим. Отворих дъното и гледам влага по вестника. №4 от вятъра се е отворила вратичката на дъното и го няма вестника, но всичко е наред.
Преди коледа ме достраша да не е студено на семействата и поставих на дъната плътно вестник, но излязоха прави колегите, които съветваха да има по - голямо проветрение. Тези семейства с плътен вестник са с по - голяма влага и в хранилките.
В профила си съм качил всички снимки на № 5 и № 6 /такива съм направил на всичките 6 семейства/ и ми се иска да споделите мнения, какво виждате, тъй като ми се иска да се науча да разчитам по положението на дъното, звука и хранилката за състоянието на семейството. За това и подмених всички кошери с идеята да работя така през по - хладните времена. Качил съм и описание на тези семейства при прегледа на 01.10.2016 г.
До сега нямах възможност за коментар с местни пчелари и за това се обръщам към вас.Прикачен файл 8165
Декември месец имах и помощник - чук, чук - дядо, защо не излизат пчеличките!
Прикачен файл 8166
Илийчо,мойте кашери са почти всичките са с отвор на дъното 15х15см. който са постоянно отворени и зиме и лете.Досега зимата не съм забелязвал влага по дъното или по горната табла.Става много добра вентилация и зиме и лете.
поздрав:Цветан Димитров
благодаря,
Моите и те имат мрежест отвор 15х20 см / в профила ми има качена снимка на дъната, с които работя и точно на нея още го няма отвора/, но за свое успокоение и неопитност м. декември поставих вестник. Преди студовете на 3 от кошерите уплътних вестника за още по - голяма сигурност и в тях се вижда на вестника петната с влага. Другите също имат конденз в хранилката, но не забелязах влага по вестника да е текла. Сега пак оставих вестниците, но ги разбутах да влиза въздух от долу.
Не съм я мерил, но е сравнително едра, поне 3 мм светло, твърда и с дебели телове.
Колкото е по-голям светлия отвор, толкова по-добре.
Ако на това казваш едро!Ситняка заклейват и слабаци и средняци и силоваци.Карам на ''ци'' защото така тръгнаblush;.Природен нагон при пчелите.А нормалния отвор заклейват само слабаците,защото им духа и им става студено.Среднаците заклейват 1/3 от мрежата/дори и по–малко/и интересното е следното–заклейват не от страната на кълбото,а от празните пити.Защо ли? Това,че е твърда и с дебели телове е +.Ще издържи поне 20 години–обгаряне,киселини, лага,външна намеса.Успех в избора на светлия отвор.
Ъ...................
Днес тихо, слънчево време, но -3 градуса. Никакъв шанс за облитане. Снега така стой, само се е слегнал. Няма бела от кълвач, мрежите върху полистиролните кошери решават този проблем на 100 %. Пчелите са налични, при почукване се обаждат. Очаквам до края на седмицата облитане.
При мен едно фибранено сандъче се е облитало в събота. Не съм го усетил. Ама вчера като минах оттам и снега пред сандъчето нацвъкан на жълти петна. Дървените кротуват.:yo:
Да, умират доста пчели на снега ако температурата е ниска 5-6 градуса. Ако се стопли до 10 и повече оцеляват и по-малко са загиналите. Аз почиствам пред самия кошер пространството и имам по една керемида пред прелката. Керамиката е добър топлопроводник, колкото и слабо да е слънцето, тя се загрява. Пчелите я използват много успешно. Друго не правя, да се оправят сами пчелите.
а за въпроиса на колегата малко късно ама все пак колега има само 1 пръст между кошера и снега ... това показва колко са изолирани :)
Моят дядо ми каза, че веднъж преди години при голям сняг със замръзнал горен пласт върху който е вървял без да потъва , са били покрити изцяло кошерите и от метри разстояние ги е чул да бучат. При разравяне пред входовете се оказва , че много пчели са излезли в междината между кошера и снега да вентилират, и при притока на въздух се прибират в кошера .
Днес при +10 градуса се облетяха 1 и 2 смяна. За утре остана да се облетят 3 и 4 смяна и са готови за нова порция студ, но вече ще започнат с пилото със сигурност. Някой вече имат пило, имаше доста интензивно събиране на вода. На снимките добре се вижда керемидата пред прелката, как е спомогнала за по-бързото разтопяване на снега. Нямаше загинали пчели на снега, минимално количество. Качествен облет се получи.
За да може пчелите,като кацат да се захващат по стабилно.Шегувам се! Против птици..
До преди малко го играх вестникарин - смених им вестниците, че са им омръзнали да ги четат цяла зима....половината бяха влажни, някои доста много - направо да ги изцедиш както се казва....отнесох и първите две жила за сезона, като ме мързи да сложа булото, е по едно време пак го сложих, като ми се запали лявото ухо и слепоочие....вчера и днес се облетяха всичките стратегически!
И при мен имаше масово облитане днес. Реших да проверя как е положението с медовите запаси на слабите семейства на по 3-4 рамки. Картинката беше доста подтискаща. Повечето от слабаците,които бяха на кантар за оцеляване още при зазимяването бяха пооцапали рамките,бяха отслабнали, части от кълбетата бяха умрели от глад макар,че в повечето случай имаха мед по двата края на питите около кълбетата.Просто са изпълзели догоре и до там нищо,че когато ги зазимявах средните им рамки бяха до половината с мед. Засега става въпрос за около 7-8 семейства от 140.Така или иначе не беше приятна гледка. Дано да няма повече екстремални застудявания,понеже доста семейства имат и пило.
От каква материя са Ви мрежите? Моите са от поцинкована електро-заварена мрежа с отвор 12х12мм. и въпреки това зеленият мръсник беше пробил 4 кошера/само повърхностно,без поражения/.Иначе днес имаше масово облитане при 10С и слънчево с лека облачност.От 60 семейства имам 2 отводки умрели от глад поради грешка на пчеларя.Бързият преглед показва значително намаляване на храната.Скоро ще трябва да се намесим.Пчеларствам в Русенско.
Прикачен файл 8288Прикачен файл 8289
При мен вчера един облиташе.
Днес беше по топло но не съм ходил да гледам. А и не съм в северозападен
Мрежите които ползвам са от полиетилен, може да се закупят от всеки склад за полиетиленови продукти - мрежи за защита от птици. Има различна ширина 2,3 или 4 м. навити на руло. Цената е или на килограм или на кв. м. Аз съм я купувал на 0.40 лв с ДДС за 1 кв.м. За един кошер са нужни 2 кв. м.
Онзи ден имах две снимки. Едната е избегала. Във форума имаше снимка на кошери покрити с мрежа но мрежата не трябва да е прилепнала по кошера.
Прикачен файл 8299
През изминалата седмица моите вагабонтки се облетяха .
Засега 100% са на линия.
Зазимявам само силни семейства . Мишепрепазители не слагам .
Винаги работя през активният сезон и сега ми е леко ! :)
Според теб , дали е така ?
Или , както казват някои - обичаш да чешеш клавиатурата .
Днес - в 6.00 лек дъждец , към 7.30 мъгла , а към 12.00 Слънце .
Вчера и днес ги прегледах, еми силните са си силни - имам по две пити пило ДБл, а 2 от многокорпусните са полудели направо - по 3-4 пити с пило...и всичките мъкнат прашец като изоглавени..най-ми е хубаво като ги гледам как носят прашец...леската я клатят като гладен циганин джанка..имах и две без майки - обединих ги с две други слаби с майки, пък каквото стане, след празниците ще ги прегледам дали са ги приели, ако не, имам още слаби семейства с майки - ще им ги придам и тях, важното е да успея да създам едно средно семейство, което да тръгне все пак.
Към днешна дата само леската е цъфнала, дряна все още не е отворил пъпки, както и джанката. Първия облет след студовете беше 02.02.2017 г. Втори облет 22.02.2017 г. Направих осведомителен преглед на семействата от 22.02 до 07.03.Няма загинало семейство. Състоянието им е перфектно, подмор клонящ към нула, в отделни семейства до 1 шепа пчели, със много добри запаси от храна. Майките са започнали с пилото в началото на февруари, след първото облитане, малко на брой към края след второто облитане. В една част от семействата вече имаше излюпени млади пчели. Семействата бяха третирани срещу акар с МК с изпарител Насенхайдер http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3197 в периода 06-08-2016 г. – 24.08.2016 г. Като времето на престоя на изпарителя в кошера е 14 дни, така освен че се изчиства акара, се дезинфектира стомашно-чревния тракт на пчелите, рамките и кошера. Контрола на ефективността на МК направих с изпарение на ОК на два пъти през 7 дни при липсата на пило в началото на ноември . Нямаше паднали акари на дъното. Извода е – много добра ефективност на МК вкарана в кошера с изпарител Насенхайдер и не се налага допълнително третиране с ОК за акар или други лекарства за нозема, с достатъчно хранителни запаси семействата са готови за продължителна зима с ниски температури.
Тъкмо се затопли и пак ... студ , мъгла и дъжд . Тук таме има лешници цъфнали , туя на припек където има я посещават много , дрянът е напъпил ама не ще да цъфне - прашецът е кът .
Иначе положението е добре Прикачен файл 8426 и относително добре Прикачен файл 8427 . Повечето бяха на 2 ДБ рамки пило .
Няма прашец , дигат соево брашно + обезмаслено сухо мляко като ненормални , на съседите прасетата не могат да се хранят от пчели ( или нагъват екстра протеини ) - това на платото горе , във Варна има цъфнали много бадеми . Дано задържи някой друг ден да хванат малко дрян и върба . Рапица и акация пак ще се омешат , според ме де .
Ник не се хващай на бас.....
В софийско също е дупка, всеки момент ще избухне всичко, но вече седмица и нещо не цъфти нищо, освен игликите и минзухарите.