Тоя не го ли видя с жълта табела е?:bigsmile:
Преглед за печат
Тоя не го ли видя с жълта табела е?:bigsmile:
Колеги възнамерявам да поставя семейства в близост до двор с пуснати телета и два коня. Разстоянието е 10-15 метра между двата имота. Ще имам ли проблеми с миризмата която да дразни пчелите?
Да, но не и невъзможно, но разправиите за мен лично ще са по досадни...
Проблеми със съседите е най-тъпо да си имаш, вместо да си пиеш ракията и мезиш на спокойствие, да се псувате и кълнете...
Проблема с животновъдните ферми са антибиотиците. Отделят се с урината и после пчелите пият от локвите. Ако се случи някой "биопчелар" наблизо, има да се чуди откъде му е дошло.
Не е толкова елементарно разсъждението. Съставка, попаднала в кръговрата на обмяната чрез водата, ще попадне на най-неочаквани места. Инвертазата на пчелите попада в меда под формата на разтвор, а не в кристален вид. Водата е ключова съставка в обмяната и присъства във всички биохимични процеси. Не случайно на глад се издържа, ама на жажда хич.
В момента интензивното животновъдство е немислимо без антибиотици. Как си представяте хиляди животни, наблъскани в тесни пространства, наситени с телесни секрети и изпарения, да не се разболеят масово при първото заразяване с нещо епидемично? Затова толкова им се плашат на вирусните епидемии като птичи грип, антибиотиците не помагат срещу вирусни инфекции.
За мен нещата са така :
пчелар не ползвал атибиотици . обаждане -Ало, имате антибиотик в меда. - Ама аз не съм ползвал.- Имате наблизо животновъдна ферма, от там е.:bigsmile:
пчелар ползвал антибиотици. - обаждане -Ало, имате антибиотик в меда. - Ама аз не съм ползвал. Има ферма до мен, сигурно е от там.:(
Аз съм слаб на акъл,но ми дойде една мисъл лоша току що.Да предположим,че презобят крава с атибиотик толкова,че да покаже в меда.Абе хора ще преебем поста заради тоя мед.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Според мен различно от мнението на Чанко,не химия а биология трябва да се учи.:bigsmile:Според мойте изчисления ако в масното тяло на пчелата има атибиотик който лаборатория открие или кравата е погибла или пчелите са алкохолици.:bigsmile:
Не знам какво трябва да уча биология или химия, ама разбирам че нищо не разбирам от минерали и антибиотици
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.n...98&oe=5D0AFE2E
За 25лв толкова.:bigsmile:
Прочетох ви, глупостите, които сте писали, две страници; И видях, че никой не се сблъсквал или обръщал внимание на този проблем! За да се регистрира пчелин, трябва да има минимум 500м от животновъдна ферма!
Да, масово по села и малки градчета се гледат, животни и пчели в голяма близост.
На роднина, преди много години; като си оре двора с магарето, то се изпотява и миризмата е силна, излизат пчелите и го нажилват. Прибира го в зимник, мокри кърпи, оцелява но много трудно. В новините миналата година имаше, за два коня нажилини от регистриран пчелин, на кмета или бивш на Сапарева Баня! Конете умрели!
Вчера отивам на пчелина и гледам подмор пред кошерите и първосигнално си помислих че съм объркал нещо при третирането и се ядосах, но после като се замислих, 10 март зимната пчела се сменя, 2 студени дни и пчелите не могат за изнасят подмора на далеко. Та около 300 пчели подмор е нормално.
Таке е,и не е така.
Тази година познат пчелар си продава меда.Преди това търговецът взема проби и след 20 дни товари и плаща.Не минава седмица и се обажда-ела да си вземеш меда и да върнеш парите-намерихме тетрациклин.
Но аз не съм ползвал-не ни интересува-ще те съдим,ние имаме анализ.
Бре, пита ме той какво да правя.Съветвам го да отиде и да види дали дали меда е негов.Ако си го познае да вземе проба заедно с търговеца и да го праща за анализ.
Отива,вижда тенекиите,познава си ги.Вземат съвместна проба и по мой съвет взема и един бъркан от меда от вкъщи,от който продава на дребно.
Прати ги в акредитирана лаборатория за анализ само за наличие на тетрациклин.Двете проби стуват 96 лв без куриерските.
С резултата при търговеца.Ами ние ще проверим и ще се обадим.
Ни вест,ни кост.
Та,внимавайте със съседните ветеринарни обекти...
Познавам търговец, който работи с едни и същи пчелари от много години, само и само да е сигурен в стоката. Миналата есен каза, че в партидата на доказал се през годините пчелар намират огромна концентрация на антибиотик, чак не било за вярване. Пчеларя и той вдига рамене, никога не ползвал антибиотик, като двамата си имат доверие. Още нямат отговор на въпроса, дори подозират нечия злонамереност.
За подсилка! Преди около 15г. една баба в аптеката искаше да си купи тетраолеан, да ги подсили напролет- пчелите след зимуването!
Преди месеци един познат ме пита дали храня с захар, защото илскал да си купи за детето мед. Аз му казах, да но пролет и есен когато не събират мед, но той каза че знаел че щом се дава захар меда не е хубав и ще си купи от един дядо на селото му който хранел само с мед, негово право. Звъни ми след няколко дена и ме пита дали може човек да се натрови с мед понеже детето след като е яло от меда на дядото го е закарал в спешното и там са му казали че е от меда. Аз му казах че не съм доктор и няма как да знам, но се замислих и му казах да попита дядото, как съхранява рамките от молеца щом не позва нищо вредно. Оказа се че ползвал Райд за молци, като прочетох колко отрови има в него ми настръхна косата. Не зная дали това е пречината, но такъв "био" мед не бих го ял и без пари да ми го дават.
Днес разпечатвх мед и въртях рамки,масово са на 3-4р.пило,тук там по 2,тук там по 5,има и по някоя килйка търтеево,две мърши придадени на останали без майка приети и наснесли,общо взето съм доволен за сега-една жертва и две майки фира.
Около 10 годишно е, старите хора не вярвам да дават инверти, но знае ли човек. Преди години имах зеленчукова градина и продавах а до мен беше една баба, която слагаше изкуствена тор с чували. И след това някой приятел като каже, аз си купувам от бабите на пазара понеже знам че е истинско му се чудя на акъла. Ще гледа истински зеленчуци при 150 лв. пенсия и ще ги продава без пари, няма такъв филм.
Кошерите са екстра и съм много доволен. И по-слабичките вече са се съвзели, по-силните работят активно и като цяло всичко е ток. Лошото е само тоя ветрец, който постоянно подвява и заформилата се суша. За мед още е рано да се каже дали ще има ама пчели излизат за страх.
Това е лесно,нашите след последната подредба работят на 6-7 рамки само в единия край.Много колеги може да ме изкарат лъжец или пияница,но в момента доизграждат крайни рамки.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Брат каза,че няма да мой да ги удържим на акацията ако продължаваме така.:bigsmile:
За какво да лъжа.:bigsmile:Колегите виждат в тяхните какво става.:bigsmile:Интересно е защо не искат да минат тия рамки.;):bigsmile:Да не стане,че не съм разбран.Покритието е 9-10 рамки,но работят само в тия.:bigsmile:Забравих да спомена,че рамките побеляха дет са вика готови за магазини са.:bigsmile:Брата каза,че било заради 200гр. дето им дадох.:bigsmile:
Модернизаторе,възможно ли е това да да се случва при нас,защото им смених входа?:bigsmile:
При мен май има някаква ранна паша и преди акацията може да се събере нещо в магазините. Кленове, великденче, върби, див синап и глог за финал или нещо друго ама излиза супер мед. Тънкият момент е да има кошери в работно състояние толкова рано и за това ги засилвам да видя дали е било случайност или просто си тече мед ама не го знам.
Интересно беше, че кошери, които са си изяли почти всичкия стар мед са събрали супер много нектар, даже са започнали да пръскат и в магазина. Има някакви тънки моменти, които още ми бягат.
Днес първите ротации,тук там и сами са слезли в долния,разширявах,дето съм закъснял са започнали градеж на пластмасовите основи(демек преградната дъска).Набарах една самосмяна и първата отводка е факт.То май търтеите са кът ама...Вече са кротки,явно са напръскали житните вече.Те такива ми ти работи,отидох уж за час,а деня едвам стигна.
И при мен необичайно голяма агресия през целия март, но и пръсканиците по ораното продължаваха и днес. Дано да се кротнат, че и на мен да олекне :laughing: Иначе силните семейства вече нямат почти никакъв мед, дори в крайните пити вече няма запечатан, само малко нектар от вечерните подхранвания. Пило обаче бол blush;
Действията,на пчеларя също могат да помогнат за по голяма агресия.:bigsmile:
Започнах пролетния преглед, ротациите, слагането на основи, подмяната на корпуси с реставрирани и хранене. Много операции на куп. Стартирах от най- силните 7-9 рамки с пило, агресията е значително намаляла в сравнение с март, така че може да се работи. Много пръскаха миналия месец и е нормално да са агресивни.
Отивам аз тази седмица да нахвърлям магазини, където нямат, да сложа нещо за градеж, защото нали уж кошерите са се засилили. Пристигам към 11 и вместо да бучи пчелина има някакъв вял летеж, някакви 5 пчели по поилките и не изглеждат добре нещата. Направих бърза проверка на прелките и тук-там духа топло ама повечето са намалили печките. Кошери, които миналата седмица бяха започнали да работят в магазините сега имат по 10 пчели. Пчелата ли се обмени, пръскане ли ги застигна, аз ли нещо ги обърках - никва идея.
Много пръскане, при мен също има спад на пчелите и сериозен подмор пред кошерите от отровени пчели. Постоянно идват напръскани пчели които не ги допускат да се връщат в кошерите. Това е положението, пръска се по обяд и никой не го интересува.
Не е само от пръсканията.При мен след 2-3 седмици очаквам отмово пад на пчелата.Според мен тоя пад на пчела се дължи на Кофланския синдром.:bigsmile:
Спокойно може да е и Синдромът на голямата суша. Може след джанките и трънките да са ударили спирачка и по-бавничко да го дават. Тънка работа е това ранно пролетно засилване.
При мен спада е малък и не е проблем за семействата, но ме е яд като гледам отровени пчели да мърдат пред кошерите :( Силните ги ротирах, средните са на 9 рамки пчели и 6 рамки пило и имам само 3 слаби който скоро време ще бъдат обединени с резервните отводки. Всички получиха по 1,2 или 3 основи според зависи и последното хранене с Хивалайв.
Днес пред по-силните кошери имаше по няколко гърчещи се пчели + към половин шепа вече загинали. Интересното е, че миналата седмица пръскаха и тогава ги нямаше тея конвулси. Рапица няма около мен, само жита.
Проверете да не са задръстени с прашец при мен от това мрът стиснете пчелата и вижте да не са задръстени
Искаш да кажеш, че не могат да се изходят.Понеже при мен имаше извън кошера щъкашти
не могат да летят .Но като вземах една върху ръката се изака доста .може и да съм я понатиснал.
да и аз мислех че е отравяне но не е давай по рядък сироп постоянно
Вчера почистих подмора след отравянето при мен, защото започна да мирише на мърша пчелина и не ми е приятно. Една голяма кофа до горе от 40 кошера.
Започнах ротирането, смятам че са идеални за акация, избързваха но отвяването ги върна малко на зад и след 10тина дена ще са готови. Обаче тази година е голям глад, по принцип при мен е така всяка година, но тази ми изглежда че няма и капка да вкарват, и прашец няма много по 1 рамка в кошер. Дадох и по 5 литра сироп 1:1 по 1 питка бонус твърда храна и по 1 медова пита от склада и сега гледам по около 5 до 10 кг. мед в кошерите. И вече нямам никакъв запас в склада, всичко раздадох и все едно наливам в бидон без дъно, ще трябва пак да се купува захар ако не тръгне някакъв принос. В момента са по 8 рамки идеално наредено пило и никакви симптоми за роене.
При мен кошерите са екстра. Пчели има яко и поне биоразнообразието и екологията съм ги покрил, остава да има отчет и на меда. В момента хващат края на върбите, глухарчето и великденчето, глога отваря, бръмчат по боровете ама явно и нещо друго пасат, че се работи активно и в магазините. Бях позабравил какво е роене и тази година ще си го припомня hi; Изпускам един от експеримент с втори плодник с пити с мед и една късна отводка, която оставих на самотек и си мислех, че 11 пити ще са достатъчни, а днес буквално прекипя като сапун при отварянето. Сигурно ще има и други, че в последно време все остава някой непрегледан. Така ги и оставям и се целя да подготвя ударна група шампиони и да видим дали ще оползотворят това хубаво време.
А, как точно протече експеримента? Интересно ми е, тъй като и аз направих такъв.
Преди две седмици сложих втори дб плодник с изградени медови пити, защото първият плодник беше с 8 рамки пило. Мистерия е, защо майката не пожелада се качи горе, а меда го изядоха за норматив, не и без моя помощ, защото щедро им разпечатвах. Вчера махнах втория плодник празен само с малко напръскан нектар и им забих два магазина.
Вчера и днес голям принос на ярко жълт прашец, голямо чудо. 9 от 10 пчели са с прашец. От Дунав го носят, но не знам от какво е. За щастие нямам рапица. Акацията не се очертава да е преди Гергьовден.
На една миналогодишна отводка, която не ми ловеше много окото реших отгоре в 2 магазина да й сложа пити от избягали кошери. Това е идея прочетена тук във форума и айде да опитам. Качих ги януари някъде, кошера беше средна работа, сложих парче от дънки над плодника, с малко разстояние отпред, а отгоре плътно покриващ магазина найлон. Пити не съм драскал, само на 2 пъти съм дал сироп по 500 гр. Сиропа направих от 3 части вода, 2 вода и 1 захар. Прегледите му бяха всеки път като ида вдигам капака да видя през найлона какво става, слагам по една ръка на прелката и гледам летежа. В последните 2 седмици се видяха повечко пчели по питите, а преди това беше средна работа. По облитане и летеж, както и по топлина от входа, кошера не беше от челниците за това се изненадах като видях, че се подготвя да си ходи. По празните пити в магазините е събрал 5-6+ кг мед/нектар и може би ако му бях подпъхнал едно магазинче щеше да е добре. Оставен е така да видя какво ще стане.