Бали не си ли товарил на камион?:bigsmile:Шегувам се.Вкарай малко въобжение де.:bigsmile:
Преглед за печат
Имам навика да пиша тук и затова ще си задам питанката в тази тема. Някой от Вас работи ли с 8 рамков ДБ кошер.От няколко човека чувам, че са доволни от тях. Тези 8 рамки ДБ според мен са равни на 10 рамки МК. А сега нали е модерно да се работи с един плодник МК и три магазина ДБ. Аз работя с ДБ и оттам питането ми за 8 рамковият кошер. Сандъците ми са събирани от различни места и всеки е различен спрямо другият. Това искам да го изчистя и да станат еднакви, свалям от един и слагам на друг. Тази година 10-ките напълниха по два магазина а 12-ките по един. Та дайте съвет с колко пити да поръчам 8,10,12, плюсове и минуси, с колко магазина да бъдат и т.н.
Аз работих миналата година с 8ци+1корпус.Оказа се че искат трети.Но според мен е по добре 2корпуса 8ци +магазинче отгоре.8те са бомби със закъснител,ако си на моето ниво по добре вземи 10ки.8те правят много бързо пчели,но при роева година ще станеш на маймуна.:bigsmile:
Хей момчета, смятайте правилно. Ако аз се изправя до жълтите, че са най - високи ще ви се сторят нормални.
Да, 8р. ДБ си е 10р ЛР. Аз също съм бил пред тази дилема преди години; 10р или 12р.
Много зависи от района, пашата каква ще ти е. Имам няколко 8р. с два магазина и няколко 10р. с 3 три магазина поръчани.
Това беше преди, сега само с 12р ДБ.
Осем рамковите и 10р са ми в Южния район: В осем рамковите настанявам стари майки с много добри показатели, като им давам отсрочка, една година преди смяна. При добра майка плодника отеснява и магазина се напълва с пило. Не ми харесва да вадя мед от пити в които е люпено пило, поради това че оцветяват меда, по тъмен отенък има.
При десет рамковите положението е подобно, пак се качват в магазина. Случва се и при 12р.
Не ползвам ХР, това е до и по време на акацията. След това имам ливадна паша, там няма разлика колко рамков е кошера медодобива е почти единтичен.
Слабата страна на 8р за мен, за друг може да е плюс, че при майка с висока яйценосност, всичкия мед отива в магазина, докато 12р прави запас от 3-4р от краищата с мед. Затова есента иска хранене!
Това за майките не бях се сетил да го пробвам.:bigsmile:Догодина живот и здраве ще го направя.
Янчо, миналата година опитах двумайчини, но малко несерйозно. Не съм готов за това и като инвентар. Стойките са ми високи +дъно+6 корпуса+ полукорпус+ има наклон мястото и прелките са към наклона. Аз съм 185 и ми дойде малко в повече. Отварях ги по-често, за да знам какво се случва в такъв кошер, а всъщност двумайчините нямат нужда от това. Не съм се отказал. С подходяща подготовка продължавам. Помощника в момента дърпа с по 5 см на 6 месеца и е станал като солета:bigsmile:. Малко да налее и ще е до мен. Сега има само мерак.
Не проявяват ли агресивност и постоянно да стоят на ХР и да бездействат?
Дака , остави дъното , а гледай нагоре в корпуси и магазини .
В продължение на 4 години експериментирах в отглеждането на двумайчини семейства по метода на Петър Гръков.Имах личен контакт с него и съм получил доста съвети,от които някои директно прилагал други пречупвал през моите виждания.Климатичните условив и пашите обаче коренно се различават между неговите пчелини и моя.Моите наблюдения са ,че за двумайчини семейства трябва да имаш застъпващи се основни паши.В противен случай при липса на силна паша трябва постоянно да превръщаш двумайчините в двусемейни или пчелите се лишават от услугите на едната майка.Лично съм наблюдавал как след като са работели заедно две майки(в различни корпуси разделени само с ХР) в един момент пчелите започват да преследват едната.При мен в дупките между пашите двумайчините си изконсумират това което са събрали.Не съм забелязал майки да бездействат и да се бият на ХР.
Ники здравей. На какви паши разчиташ и би ли споделил след тези 4 години, заслужава ли си в район като твоя отглеждане на двумайчини семейства? Прилагам същата технологоия(и съвети), но съм само с едногодишен опит. Работя с 10ЛР, полукорпусите са ми малко по-ниски от тези на П.Гръков(направих ги буквално полукорпуси).
Понеже гледам че темата отива в тази посока искам да попитам знаещите, гледам някой колеги отглеждат 6 рамкови нуклеуси и доближават три плътно един до друг и после им слагат по два магазина отгоре един до друг, това с каква цел се прави? Не е ли по удобно на всеки нуклеус да му се слагат колкото е необходимо магазини на горе докато ги усвои или е до наличие на инвентар?
Какво става тази година не зная, но в Монтана никъде няма тенекии. Много мед се вади :) За утре няма в какво да вадя, чудя се дали да купя платмасови кофи с капак от тези който се ползват за латекс. В Монтана има фирма която ги произвежда и са на нормална цена, но не зная дали стават за мед! Някой ползвал ли е?
Да, това ме притеснява и мен, в пчеларските магазини ги продават тези кофи, но аз зная че пластмасата за хранителни стоки е друга за това питам. А и за мен са идеални понеже са по леки и ми щадят кръста. Иначе 4 дена въртя, няма много мед, но колкото толква :)
Мога да помогна с 20 - 30 тенекии , сравнително близо съм ти.Цитат:
За утре няма в какво да вадя, чудя се дали да купя платмасови кофи с капак от тези който се ползват за латек
Един кошер със стара майка цяла година крета, постоянно залага за самосмяна и нищо. Вчера го отварям и изненада 2 магазина с мед и 9 рамки пило. Викам си най на края е сменил майката, но на последната ранка гедам синята баба, върнах рамките пак и не виях друга майка. Дали работят 2 майки или старата се раздава както за последно :)
Бих казал ,че моя район е беден на паша.В района има неголеми обработваеми земи който се сеят предимно с житни култури.Арендатора разнообразява с рапица и слънчоглед , но малките площи не позволяват да се извади продукция.Има малко акация ,малко липа и дохода е предимно от ливадната паша.
Количествата ,който съм извадил от двумайчини семейства ,бих ги сравнил с добив от две едномайчини семейства.От което следва и заключението ми за МЕН ,в този район не си заслужава отглеждането на двумайчини.До тази година работех единствено със корпуси 8 рамкови.
Тази година за първи път вкарах в употреба магазини и магазини рамки със 4см,странична летва. и първите ми впечатления са много добри.
Може да се каже ,че още търся правилната система за мен и района.
От три дни въртя и годината се представя прилично. Ако се запази тенденцията на изцентрофугирани кг. от кошер - резултата на пчелина ще е около средния. Разчитах на малко повече, но последния цъфнал слънчоглед бързо си отиде и даде малко. Към момента се работи леко, понеже все още има някакъв принос предполагам предимно от ливадата и бодила. Семействата определено ми харесаха и в сравнение с предходните 2-3г. са по силни на пчела, пило и прашец.
Вчера хванах един в роево?!Масово са по на 8-9 р запечатано,днес мисля да направя сборни отводки с оплодени майки,малко да ги поохлабя.
По това време ми е сефте да се боря с роенето.Да го цепя или някоя от другите техники?Препоръчайте нещо моля.
В събота вадих меда от слънчоглед, заради дъждовете и студеното време по време на цъфтежа, добивите ми са като миналогодишните при условие, че кошерите са два пъти повече от миналата година! Видях доста търтеи без крила, ята от пчелояди, пчелите много не излизаха от кошерите. Запаси имат, но това едоста слаба година в този район.
Пчелоядите тази година много близо до пчелина а времето е хубаво. По цял ден пеят и ми вдигат кръвното :) Аз изглежда няма да стигна тенекия от кошер, 10 кошера много слабо. Остана незапечатания мед и другата седмица вадя и него, принос има но не стига до магазините, поне майките за момента работят добре. Отворих една отводка вчера и гледам мйката осеменила всичко свободно. Много слаба година, но ако майките продължават така ще има хубави кошери за другага.
Не искам и не обичам да се хваля, но къде е Монтана къде е Видин, аз съм по средата и за такива добиви не съм си и мечтал, извода е че трябва „да си на правилното място в точното време и не на последно място, онзи горе да ти сложи едно рамо“ , всичко друго е разтягане на локуми.....
Разликата е огромна, колкото отиваш от Стара Планина към Дунав толкова е по медоносен района. При мен зеленина няма много в предбалкана предимно обработваеми земи и камъняк. И за сметка на това през 70% от единствената ми паша валя и пчелите не работиха, за това съм доволен, че има поне по 2 магазина. Поздравления радвам се за теб :)
Някой иска ли да си разделим по 1л. HiveAlive? Така ни излиза по 150лв. грубо литъра иначе толкова струва 0.5л.
Прикачен файл 9650
......
Прикачен файл 9651
.......
Браво !
Аз , също съм с такива пити , но не мога да снимам с моята допотопна ,,Нокиа,, .
Прикачен файл 9654
......
Прикачен файл 9655
99 тенекии от 36 кошера.
А прогнозата е лигльовците да кажат, че тенекиите не са пълни.
То не беше, че меда ми е негоден, че не съм си рязал ноктите, че съм пикал в центрофугата.
Дончев, гледаш ли какво прави Валентин, дори и мойте стигнал на височина, а ти все се чешиш по главата(където не те сърби) и се чудиш как е възможно, явно има още да учиш :). Среден добив му излиза 70 кг, рядко ще има смелчага да каже наистина колко вади, но той не трябва да пада под 100 кг при толкова много паши. Може би с времето ще може да ги постига, после му кажи да не продава на 5 лв:).
https://www.youtube.com/watch?v=imAaBcm5INI
https://www.youtube.com/watch?v=tBdAgAz5juk
https://www.youtube.com/watch?v=shKxqrnjJqA
Повече идеи няма да давам. Има ги в нета. ;)
Ха така момци, хвалете се и не спирайте, но си имайте едно на ум: Бог забавя, но не забравя. Идва Видов ден и догодина да не се чудите какво стана, къде сбърках. Аз лично, от сърце ви желая по-голяма сполука следващия сезон! ;)
Как да не се похвалим,нали това ни радва добива.Всеки се стреми към нови и нови рекорди.:bigsmile:
Друмев, едно време имаше петелетката за три години. Ей затова сега няма какво да работим.:bigsmile: Не, че съм се прекъснал от работа де, но мисълта ми е, че по- малко рекорди трябва да се постигат, а да се работи равномерно. Особено при пчелите. Рекорд, рекорд, но след това трябва да се вземат някакви мерки, иначе догодина си валат.
Здравейте колеги. Имам дилема дали да третирам сега с ленти (Супер или Херба стрип) или да оставя за по-късно само с ОК. Контрола не мога да направя, че дъната ми се не свалят, чоплил съм търтеево пило и не забелязах опаразитеност. Чопля се и не мога да реша, та помагайте с мнения.
Остана ми малко мед за вадене, но няма отваряне на кошер. Само да го отворя и го натискат, вчера направих опит и се отказах. Такова нападане не съм виждал никога, както няма никакъв летеж само да отвориш кошер и започва да ври и кипи. Има зеленина, не е изгоряло всичко като миналата година но ....
Прикачен файл 9658
Прикачен файл 9659
Ето кошер дал 7 магазина мед тая година.
Днес е с 5 пити пило.
Да видим как ще презимува.
Без хранилки, без поилки, без процедури.
Ще чакаме пролетта и дай боже пак да го видим така. Аз лично искам да иззимяват всички семейства и ще се радвам за теб. Не си мисли, че ти злобеем на резултатите. Ти не разбираш нас. Ето аз не съм виждал такава бурна паша като при теб, но и ти не си виждал купчините пчели на много от колегите тук, и че пчелините им миришат на екарисаж. По леко се преглъща когато имаш успехи и не ти ги зачитат отколкото да имаш загуби и да те боли, а на туй отгоре и да те мачкат. Премисли го. Кой е в повече загуба?
Валентине, не го приемай за заяждане, но ако пилото продължи да ти е такова, ще имаш смъртност, ако не тази зима ще е другата. Дано не позная, но виждам същите признаци преди да ми загинат 120 кошера, 50% от семействата. Сега гледах документален филм от 2014, пилото му е същото като твоето, майките си ги купувал от Ловеч.
По скоро са като на Вальо,макар че за добива му мога само да мечтая..
Прошареното пило е признак че има някакво заболяване на пилото и за това пчелите са го изчистили и напълнили килийките с мед. На мен това ми прилича на варовито пило в следствие на голямата влага, но е толкова малко че няма как да се отрази негативно на кошера на този етап, пчелите са много и веднага изчистват болните ларви и за това не се вижда никъде следи. Но може и да бъркам!
В повечето от моите кошери майката не снася в редовете по които минават теловете, независимо дали са вертикално или хоризонтално обтелвани.
Това признак на какво заболяване е?
@Nik_m Телта е иноксова и мисля да е добре опъната. И аз лепя с адаптер.
Гледах наскоро клипче как се лепи цялата основа наведнъж, слагат нещо като стъкло върху цялата основа. Хареса ми, но нито знам как се казва това устройство, нито съм го виждала по магазините. Някой има ли инфо, виждали ли сте такава машинка?
Напълно подкрепям Силви. Писането с недомлъвки е умно защото винаги може да се отметнеш и да кажеш друго имах в предвид, но пък нали за това е форума всеки да си каже мнението, колкото е по разбираемо толкова ще е по полезно за всички. Разбира се всички може да грешим, все пак тук 95% сме любители пчелари :)