Не проявяват ли агресивност и постоянно да стоят на ХР и да бездействат?
Не проявяват ли агресивност и постоянно да стоят на ХР и да бездействат?
В продължение на 4 години експериментирах в отглеждането на двумайчини семейства по метода на Петър Гръков.Имах личен контакт с него и съм получил доста съвети,от които някои директно прилагал други пречупвал през моите виждания.Климатичните условив и пашите обаче коренно се различават между неговите пчелини и моя.Моите наблюдения са ,че за двумайчини семейства трябва да имаш застъпващи се основни паши.В противен случай при липса на силна паша трябва постоянно да превръщаш двумайчините в двусемейни или пчелите се лишават от услугите на едната майка.Лично съм наблюдавал как след като са работели заедно две майки(в различни корпуси разделени само с ХР) в един момент пчелите започват да преследват едната.При мен в дупките между пашите двумайчините си изконсумират това което са събрали.Не съм забелязал майки да бездействат и да се бият на ХР.
Полупланински район 700 м.н.в.
8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.
Ники здравей. На какви паши разчиташ и би ли споделил след тези 4 години, заслужава ли си в район като твоя отглеждане на двумайчини семейства? Прилагам същата технологоия(и съвети), но съм само с едногодишен опит. Работя с 10ЛР, полукорпусите са ми малко по-ниски от тези на П.Гръков(направих ги буквално полукорпуси).
Понеже гледам че темата отива в тази посока искам да попитам знаещите, гледам някой колеги отглеждат 6 рамкови нуклеуси и доближават три плътно един до друг и после им слагат по два магазина отгоре един до друг, това с каква цел се прави? Не е ли по удобно на всеки нуклеус да му се слагат колкото е необходимо магазини на горе докато ги усвои или е до наличие на инвентар?
Какво става тази година не зная, но в Монтана никъде няма тенекии. Много мед се вадиЗа утре няма в какво да вадя, чудя се дали да купя платмасови кофи с капак от тези който се ползват за латекс. В Монтана има фирма която ги произвежда и са на нормална цена, но не зная дали стават за мед! Някой ползвал ли е?
Бих казал ,че моя район е беден на паша.В района има неголеми обработваеми земи който се сеят предимно с житни култури.Арендатора разнообразява с рапица и слънчоглед , но малките площи не позволяват да се извади продукция.Има малко акация ,малко липа и дохода е предимно от ливадната паша.
Количествата ,който съм извадил от двумайчини семейства ,бих ги сравнил с добив от две едномайчини семейства.От което следва и заключението ми за МЕН ,в този район не си заслужава отглеждането на двумайчини.До тази година работех единствено със корпуси 8 рамкови.
Тази година за първи път вкарах в употреба магазини и магазини рамки със 4см,странична летва. и първите ми впечатления са много добри.
Може да се каже ,че още търся правилната система за мен и района.
Полупланински район 700 м.н.в.
8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))