Във фейса се продават всякакви майки от нелицензирани производители . Не мисля че лиценза е проблем, и не мисля че трябва да поставяш всички по общ знаминател. Купил съм стотици майки и има всякакви и хубави и лоши.
Преглед за печат
A как се оценявят тия майки?
Писал съм го и пак ще го напиша: Кошер който е показал; следните показатели: Не са с висока степен на агресивност.
Градят бързо и качествено, не прояждат питите, дори да е слаб градежа.
Майката снася равномерно; помазано пило!
На акацията минимум 2 магазина, стигали са до 4бр. 12р дб.
Зимни запаси, си ги осигуряват почти сами, при извънаредни случай може да получат малко кърмова маса-тесто.
Майката се отнема след акацията на, след две акациеви паши-два сезона!
Пчелите сами си избират на кое яйце да изградят маточник,не разрушавам маточници след 5-я ден, след 10 дни с маточниците се поставят, на сборни отводки.
Така получените майки, наричани от някой свищеви са с пъти по -добри от купеките майки, получени чрез пренасяне на личинки, не одобрени от пчелите.
На кратко да обобщя от 10 майки, рядко има една или две майки, които да се отличават от първородсвеницата си!
От 10 майки 10 супер работещи майки!
Истинската оценка майките получават на другата година, на акацията. Случвало се е млада майка с малко изимува ли пчели да е рекордьорка.
Ако се искам да заменя някоя не струваща майка, тя е убита след 7-10 дни маточниците унищожени и поставена пита с яйца от майка, отговаряща на горните условия.
Никого не карам да ми вярва и няма да влизам в спорове!
Аз също съм доволен от ,,моите,, свищеви,тази година правих сборни отводки на по 5-6 р з.пило, още толкова стърсена,пита с яйца,веднага затваряне и преместване на далеч.от 31бр.,една търтовка и две варовити(отдавна ликвидирани),6 бр са на 7-9 р.другите м/у 15 и 20 р покрити,че и малко мед има за вадене.
От друга страна като се замисля- двайсетина лева ми се виждат твърде малко за качество...
Малко се отклонихме от темата, но като е тръгнала приказка за майки и отводки, да попитам за една моя идея. Ако след формиране на отводката направя едно третиране с диетилов етер, с цел летящите пчели да забравят местоположението на стария кошер и да останат в новия? Дали ще се получи? Нямам възможност да ги местя на ново място.
За теб може да е лъжа за мен истина.Майката която не са избрали съм я намирал да чисти килийки.;):bigsmile:А майката която са я избрали ходи по питите като омбашийка.:bigsmile:При самосмяна в кошер съм намирал 3 майки с различна възраст.:bigsmile:
п.п.Може и да е било сън,но си беше реален.:bigsmile:
След като се заговорихме за майки да ви кажа какво ми се върти в главата тези дни. От години работя с мой майки и за сега съм доволен, но нямам много като бройка силни кошери, нямам и слаби всичко е средна работа. Като знам на Дони майките какво правеха, аз не мога да постигна това. Та се замислих за купешки майки, но проблема е че всички колеги купували майки са недоволни не съм чул добри отзиви за нито един майко прозводител, като цяло всеки гони бройка а не качество, както почти всичко в България. И въпроса ми е дали ще се отрази добре " вкарване на нова кръв" в пчелина и ако може някой да сподели добри отзиви за някой майко-производител може и на лични. Притеснява ме също и болестите защото знам контрола какъв е :(
Сънчогледа е цъфна преди 10-11 дни, първите магазини са вече налице, но този дъжд тези дни е нож с две остриета!
Nik_m, за колко майки от Дони говорим? Че все си мисля, че прехвалваме ягодите. Има хора които не са толкова доволни от тях, както и от останалите, но аз многократно съм казвал за съотношението при производството на майките. Това няма как да се промени, защото е закон.
Неписан закон , но практиката го доказва .
Неписан е , и всеки , който е пчелар го знае .
Другото е приказки на аба .
Благодаря , г-н Дончев !
Никой не знае на 100% природата .
Едно залагаш , а друго излиза .
В духа на Друмев - Ти предполагаш , а Господ разполага .
Понеже съм прост Даскал от 12 години майки не купувам .
Произвежвам си ги сам .
Новата кръв я вливам от ройчетата .
След 30 дни карантина влизат в основния пчелин .
Изчаквам година и ако ми хареса действам по въпроса .
Новата кръв не е задължително да се внесе от еди кой си производител. Може просто да се обменят майки между колеги, които си имат доверие. Разбира се желателно е да са от различни райони. При това се увеличават наличните секс алели на пчелините. Един от резултатите от това е, че се повишава жизнеспособноста на пилото. Ефекта може да се проследи веднага след използването на бащи от новите майки.
Простия даскал , скоро ще върти трети път .
Според теб , за какво пиша ?
Днес се пробрах от почивка, преди да замина нямаше мед в магазините а сега за 10 дена са напълнили почти по 2 магазина. Не че е много, но по добре от нищо, че се очертаваше нулева година. Хубавото е че кошерите са силни в момента и няма пълзящи пчели пред тях.
Като миналата година .
При тая влага е невъзможно да няма мед! Бях закарал 50 от най слабите ми кошери на една рапица да се засилят, колко се засилиха те си знаят, оставих ги там в района има малко акация и липа но те изобщо не я отразиха. Ядосах се и ги сцепих половината като оставих старите майки в тях в нови 8 рамкови кошери 6-7 пити пило и мед и 1-2 празни. Цъфна слънчогледа гледам ги някой пак не са се качили в магазина, отделих по три четири пити запечатано пило в нуклеуси до тях и им придадох млади оплодени майки в нуклеусите (подготвих ги за смяна на майките) и сякаш ги взиривих. Днеска им сложих по втора основа за градеж и както се очертава ще направя доста сборни отводки със старите майки и излишните пити и за капак и магазините бяха почти пълни (в интерес на истината слънчогледа наоколо сега е в силата си), незнам дали ако не ги бях закачал дали щяха да се раздвижат така???
Със сигурност мед ще има. Не толкова колкото в града, но преди седмица на пчелина ги разширих, защото не ставаше за вадене - течеше. Отводките получиха по едно магазинче. Преди да замина на почивка в кошерите имаше по средно по +25 и повече кг. Планирам след като се върна около 5-6.08. да почна да вадя. Слънчоглед ще има поне още 3 седмици, но въпреки количеството му масово посещават и ливадата.
Ако наистина ще имате още 3 седмици слънчоглед ще извадите много. При тая влага око малко се стопли няма да ви стигнат тенекетата. При нас слънчогледа окончателно приключи и се надяваме на ливадата която заради интензивното земеделие не е много, но ще видим. Надеждата умира последна.
Хвърлих по едно око в няколко кошера и в магазините го няма меда, който очаквах. Няма ги и пчелите. Пълзящите са намаляли ама все още се виждат на места. Спор няма, че си беше тежка година, ама и аз се изложих в преценките и мерките. Преди всичко си беше по инерция, малко пипаш и само вадиш меда, само че това вече не работи и се иска намеса. За първи път ще опитам да вадя мед от плодника, че отдолу са наблъскали яко.
На пчелина в община Роман- много пило-нектара, който вкарват отива за изхранването му. Няма интензивно земеделие в района на пчелина(слънчоглед). Всичко е зелено и избуяло. Надявах се при тия дъждове да се запасят стабилно за тях си от ливадите, но то пък няма кой да ги коси или пасе. Друга година по това време почти всичко е изгоряло и е безпашие. Не можах да видя акари по пчелите за разлика от полските пчелини.
Цеко, под разширих имам предвид, че им сложих по магазин, корпус, а на няколко дзвера корпус + магазин /бяха пред задръстване/. Така да се каже - дадох им поле за изява. Сега почивам спокойно и от време на време чешам клавиатурата на телефона. Като се върна ще ги мисля ;)
В събота ги прегледах, на слънчогледа 50% му е преминал цъвтежа, но заради студената и дъждовна седмица приноса е бил нищожен. За седмица почти нищо не са събрали, от последния преглед!
Аз си взех 5 бр. преди 2 години. Ще опиша съдбата и впечатления на всяка една от тях. Първата я придадох на отводка и я смениха, защото я контузих докато я маркирах. Дъщеря и вдигна добро семейство, кротко и работно. Тази година се зарой, разцепих го на отводки като използвах техните си маточници и впечатления още нямам.Втората също на отводка придадох. Презимува и започна да вдига добре семейството спрямо пчелите. Кротки бяха, прехвърлих семейството в друг съндък и при прехвърлянето или е останала в стария и съм я ступал на земята или съм я смачкал. Взех пило от третата майка придадена на развито семейство( откакто я придадох семейството избухна стана най-доброто от всичките, за съжаление избяга есента и не можах да му се радвам много) имам три нейни дъщери и също съм доволен , поведение , работа, осеменяване, градеж. Четвъртата придадох също на развито семейство нормална майка средно качество. На пролетта ми се зарой след 40 дневния дъждовен период и най-вероятно я изтървах, защото семейството стана леко агресивно и пчелите си смениха цвета, работят добре. Последната пета майка я придадох на семейство което беше с една свищева майка която не ставаше за нищо и едвам креташе. Коренна промяна след придаването. От тази майка вече половината ми майки са и дъщери и дано презимува и тази зима за да я използвам и нагодина. Аз съм много доволен от покупката и виждам разликата между тези майки и техните дъщери и другите ми катили. Намислил съм да пробвам и с карника да видя там какво ще излезе.Това го пиша от 5-6 годишния ми опит с пчелите.
Повъртях малко има още да се вади но не е запечатен. Слънчогледа още цъфти и дано отпусне още малко. Отводките се бяха позадръстили, че нямат магазин и ги освободих по някоя пита.Прикачен файл 9635
Стимулирал ли си ги с нещо тия отводки?Що то и при мен се задръстиха,но са запечатали на 65-75%.
Да и миналата година имаше само 10 дена паша, но приликата до там. Тази година ги няма двумайчните, няма ги помощните, нямаше роево, първата половина на годината сушава а втората влажна всичко точно обратно на миналата.
И при мен окончателно приключи и също нямам много ливада та мисля началото на август да вадя за да мога да третирам.
Района около Дунава е много по силен от моя и аз няма как да се меря с вашите добиви. При мен само чукари и обработваеми земи.
И аз ще опиша, но не чак толкова подробно. И аз взех 33 броя преди 2 години през Август 2016. 2 бяха сменени веднага и 2 на следващата пролет. Първото ми разочарование беше пролетта на 2017, когато половината се изроиха. Каква селекция за роене е правена?
Повечето от тези 33 майки не изкараха и 1 година, някои от роене, а някой от самосмени (това беше второ голямо разочарование) . Наистина имаше много добри майки, кротки семейства, които добиха мед. Аз като ги купувах се надявах почти всички да работят така в продължение на 2 години. Оказах се много подведен вследствие на всички положителни коментари за тези майки преди да ги купя.
Днес, 2 години по-късно има само 6 от тези майки. 3 ще сменя сега, а другите 3 (ако пчелите не ги сменят) ще ги оставя, за да ги използвам за направа на майки.
Безгрешни хора няма, това е доказано! Въпроса е обаче, че ти, като си даваш парите, се надяваш на нещо читаво. С този си пост, ме съмнява, че се съгласи, за да не влизаш в безсмислен спор с "майстора". ;)
А той, майстора, ще се постарае да те убеди, колко си бос в пчеларството и не само ти. Така че, умно постъпи.
Както обикновено, успяваш да провокираш диалога в положителна посока.
Сега се зачетох в предишни постове, тъй като се сетих за един телефонен разговор от предходната седмица.
Та по диалога - аз също, с малко перипетии успях да се докопам до въпросните майки преди две години. С ръка на сърцето си признавам, че не останах очарован, но при мен бе от чисто любопитство, за което броих 100 евро за пет майки. Към момента имам една, която не се отличава от останалите мои. Освен, че семейството трупа повече прополис по релсите. Аз, за мен си стигнах до извода, че майките са селектирани за други климатични условия, които при мен липсват. Тук за грешка на пчеларя мога да кажа само за едната майка, но там ситуацията е кумична. Другите две майки си ги смениха още на следващата пролет, за четвъртата не помня, но май и нея не я харесаха. Това не бяха посредствени семества, а такива, които работеха усърдно по време на паша.
А сега по сериозно на въпроса за селекцията. Дали селектираме нещо или само се заблуждаваме? Да приемем, че го правим. Постигат се някои добри признаци, но след няколко поколение изчезват. Калине, тук напипа малко същината, че климатичните особености влияят доста върху развитието на дадени индивиди. В единия случай им пречат да се развиват или измират, а в другият инвазират. Значи, ако сме закупили дадена майка от другия край на света, то дори там може да се развива по - зле, а тук да намери подходящи условия и да се развива качествено и количествено. Да не и влияят някои паразити и да се развива добре. Пример: Аз имам някакво грозде което не го пръскам и имам винаги плод, а останалите сортове при влага си заминават. Така е с растения, животни, насекоми. Ако заминеш в джунглата ще загинеш от разни болести, а местното население си щрака с пръсти и т.н.....че трябва да се спи.:bigsmile:
Аз, още есенес, при един видеочат, му споделих моите впечатления на Дони. Усмихна се, попитаме какво е пишело на кутийките, но аз не можах да му отговоря , защото не си спомням, но кутиите са на пчелина и си ги ползвам сегиз-тогиз. Що касае впечатленията ми от майки на други производители, също нямам кой знае какви позитивни чувства - т.е., не съм впечатлен, но не съм и огорчен, защото съм взимал майки в критични моменти - есенно време, след третиране с МК, за да спася семействата. Инак моите майки си ми допадат. Де да знам, може и да съм прекалено взискателен. Ето, сега имам подготвени 17 нука със запасни майки, които ме радват много, за разлика от основните семейства.
Няма значение от кой са купени чуждите майки. Проблемите с тях са идентични независимо от производителя. Това е моя опит. Собствените са най- добри. Чуждите обаче не са за подценяване, защото обогатяват генофонда. Така или иначе с поносимо качество са едва половината. Толкоз!
Това с обогатяването на генофонда, вече спрях да го правя. В пчелин който 15г. минимум не са купувани майки или внасяни, от около 4-5 години се появиха майки жълти, с пчели кротки, работливи. Дори не ми трябва пушалка като ги отварям.
Преди като купувах майки 1/3 от семейства даваха мед, другите събираха за тях си, а имаше и такива които аз трябваше да ги спасявам, от гладна смърт. От както аз си гледам, "свищеви" майки рядко има кошер който да не даде минимум един магазин. Предимно това са кошери със много стари майки, които са давали много добра продукция предхоните години и аз все съм отлагал смяната на майката или късно правени отводки, от предходната година.
Преди 3 години купих майки, за един нов пчелин, е резултата е: както го описах малко по- напред. Сега имам няколко които събират за себе си и един който ще иска храна зада оцелее!
Преди да взема майките от Андон, съм купувал по 2-3 майки от пчеларските магазини в Русе и от един човек живеещ близо до Русе. Не съм доволен от никоя от тези майки. Има хора, които са вземали от тези майки и техните са били добри, и хората са доволни. Аз не съм имал късмет да уцеля с добри майки. То и затова 2-3 майки взети от някого може да се окажат и отлични, а може и за нищо да не стават.
А го има и фактора кой какво очаква от съответните майки. При едни и същи показатели, един пчелар може да е доволен, а друг да не е.
Учудващо е, че сте успели да изроите на Дони пчелите ... Те искат просто място ... много място, и си карат работата :)
Ами постарали са се колега! Други пък се оплакват, че били много крадливи? Еми като дойдат на наша територия такива стават! То слабата пчела не се рои. Рои се силната и добре гледаната. А слабака трудно се рои от щастие. Виж от нещастие може. Като го натиснат акари, пчелари и други се роят и те.
Леле-мале. Аз като ви чета тука и все се сещам Скутелаторчето как ни се подиграваше на българския мелез - ройлив, злобен и мързелив. Сега ако е тука, ще каже - тъй е то, качеството си има цена, па евтино сте минали.
И аз така, отново бих си взел ако имам възможност. И при мен се роиха неговите, но тогава целия пчелин изпадна в роево. Негова майка успя да напълни 2 корпуса и 5 магазина с пчели от тук на татък всеки да си прави изводи. И трите майки работиха докато аз не прецених че вече са стари след 3 години работа и не ги смених.
Е ти си си късметлия още откак започна с пчелите, за преди това не знам. С тая майка явно си ударил шестицата на тиража, а може и джакпота на сезона да е било, хаха.
Тея 2 корпуса и 5 магазина един върху друг ли бяха? И как разбра че до долу е все пчела?
/Питам, щото знам че не си по ротациите и ми стана интересно/
Нормално семейството расте до към 6-7 корпуса - 10 рамкови.Първите 3-плодикова част. Общо се събират ~30-35 ДБ плодникови рамки ... Не е късметлия, може би леко се е презапасил :)
Ааа, знаем, знаем. То това още Скутелатор ни го е обяснил. /за 6-7 корпуса/
При мен тази година се получи много интересно с 4-годишни майки. Обикновено ги сменям на 3-та година в слънчака ,но минала се нещо замотах и ми останаха 20-тина майки от 2015г.Тази пролет тези майки работеха наравно с младите (е имаха малко повече търтиево пило) Очакването ми бе че пчелите след акацията ще ги сменят ,но не би! И сега в края на сезона ще ги обединя с по една отводка та да си дойдат нещата по местата.
Днес започнах да вадя меда, ами той много тъмен няма нищо общо със слънчоглед. По една тенекия от кошер както очаквах и остава по малко незапечатан.
Вероятно има предвид "корпуси" на Фарар. Иначе и моите нормални двусемейни са на толкова ЛР корпуси.
От сарказъм мисля няма смисъл. За мен продуктивно семейство е с поне 6кг. пчела преди главна паша, и към това и се стремя. А понеже съм и мързелив, редя магазини според нуждите ... колкото - толкова :)
Средата на април правих силни сборни като ги оставих да си направят свищева,не съм бутал и маточници.Супер доволен,ще ги видя до година как ще са...
Прикачен файл 9639
Нужна е помощна техника и създадени условия. Снимката не е моя.
Слънчогледа прецъфтява, поради лошото време до скоро, количеството мед в магазините е по- малко от очакваното.
Не те разбирам. Всички кошери на снимката с полукорпус в средната част са двумайчини. За празните пити и корпуси човека си има склад. Ставаше дума за работа с 5 и повече корпуса. Ето че може. Стига да знаеш как и защо. Собственика на този пчелин е доста вещ в занаята.
За Гърдев от Елхово ли става въпрос?
Да, извинявам се. Гръков имах предвид.