Аз си взех 5 бр. преди 2 години. Ще опиша съдбата и впечатления на всяка една от тях. Първата я придадох на отводка и я смениха, защото я контузих докато я маркирах. Дъщеря и вдигна добро семейство, кротко и работно. Тази година се зарой, разцепих го на отводки като използвах техните си маточници и впечатления още нямам.Втората също на отводка придадох. Презимува и започна да вдига добре семейството спрямо пчелите. Кротки бяха, прехвърлих семейството в друг съндък и при прехвърлянето или е останала в стария и съм я ступал на земята или съм я смачкал. Взех пило от третата майка придадена на развито семейство( откакто я придадох семейството избухна стана най-доброто от всичките, за съжаление избяга есента и не можах да му се радвам много) имам три нейни дъщери и също съм доволен , поведение , работа, осеменяване, градеж. Четвъртата придадох също на развито семейство нормална майка средно качество. На пролетта ми се зарой след 40 дневния дъждовен период и най-вероятно я изтървах, защото семейството стана леко агресивно и пчелите си смениха цвета, работят добре. Последната пета майка я придадох на семейство което беше с една свищева майка която не ставаше за нищо и едвам креташе. Коренна промяна след придаването. От тази майка вече половината ми майки са и дъщери и дано презимува и тази зима за да я използвам и нагодина. Аз съм много доволен от покупката и виждам разликата между тези майки и техните дъщери и другите ми катили. Намислил съм да пробвам и с карника да видя там какво ще излезе.Това го пиша от 5-6 годишния ми опит с пчелите.