Няма значение от кой са купени чуждите майки. Проблемите с тях са идентични независимо от производителя. Това е моя опит. Собствените са най- добри. Чуждите обаче не са за подценяване, защото обогатяват генофонда. Така или иначе с поносимо качество са едва половината. Толкоз!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Това с обогатяването на генофонда, вече спрях да го правя. В пчелин който 15г. минимум не са купувани майки или внасяни, от около 4-5 години се появиха майки жълти, с пчели кротки, работливи. Дори не ми трябва пушалка като ги отварям.
Преди като купувах майки 1/3 от семейства даваха мед, другите събираха за тях си, а имаше и такива които аз трябваше да ги спасявам, от гладна смърт. От както аз си гледам, "свищеви" майки рядко има кошер който да не даде минимум един магазин. Предимно това са кошери със много стари майки, които са давали много добра продукция предхоните години и аз все съм отлагал смяната на майката или късно правени отводки, от предходната година.
Преди 3 години купих майки, за един нов пчелин, е резултата е: както го описах малко по- напред. Сега имам няколко които събират за себе си и един който ще иска храна зада оцелее!
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))