Може и да са го чели но им е през ...... защото не носят персонална отговорност... и никога няма виновни...
Преглед за печат
От 11 октомври се подават заявления по три схеми за извънредна помощ за животновъди
Пчеларите пак ги няма
Е нали пчелите не са животни и съответно ние не сме животновъди или това е само когато ни изнася?
Според мен изгоряха мошениците в подвижното пчеларство и тия по програмите които местят кошери при проверка с тая промяна,но пак оставиха вратичка табелката да е на капака.;)Това от дясната страна на капака как го разбирате?Като си зад кошера дясно или пред кошера като погледнеш дясно?Ами ако имаш кошери с два отвора отпред и отзад къде трябва да се сложи табелката?
Като четох проекта имам чувството че е писан за определена фирма , сега очаквайте табели по 30ст. Четели форума интересували се от мнението на пчеларите .... Изобщо на никой не му пука за десет човека дето пишат някъде си и докато няма някаква национална организация със сериозно лоби не табелки ми утре може и да искат да тичаме до някоя институция за всяко снесено яйце .
За да има такава организация, то е необходима зад нея да застанат много на брой хора(пчелар) и да я подкрепят, и то не само на приказки и обещания по форуми и фейсбуци ами с реални действия като реално участие в евентуален протст - спомнете си какво се получи на предният протест миналата година за изнасянето на кошерите от населяните места, вярно че беше сред лято ама хиляди обещаваха, а на протеста само една шепа хора.
Отговори си първо на въпроса - ти какво си направил за сектора или за някоя организация, членуваш ли в такава, симпатизираш ли на някоя?!? - отделил ли си 2-3-5 минути да си попълниш заявление за членство в някоя....?!?
Ама, ще го разберат всички, които си седят посивно и само гледат сеира на някой които се опитват да свършат малко работа в полза на всички пчелари, че това сега с тия промени в Наредба 10 и вкарването на пчелните ни семейства във ВетИС, е само първата стъпка към необратимо(ако се приемат промените в наредбата) изнасяне на кошерите от населените места в следващите няколко години. И, не се ли вземат мерки то това "ИЗХВЪРЛЯНЕ" на кошерите от населените места рано или късно ще се случи. А, мерки вероятно ще се вземат, протест ще се организира(може би), но въпроса е да бъде реално подкрепен на място - да, София ни е далече на всички, но сезона вече е такъв че нямаме толкова неотложна работа по пчелините и е време да си размърдаме малко задниците...
Колко са на брой организациите в момента и какви са функциите им ?
Опитвам се да взема отношение по въпроси които лично мен не ме засягат но смятам за правилно и редно да е така. Помагам на хората в близкия си кръг както и те на мен . Това и според мен са най-силните организации . Бях се замислил за две организации но с времето и с действията им ме отказаха бързо . Доста пъти съм се наемал да изнасям инициативи на гърба си и не ме притеснява това , което всъщност могат да потвърдят само хора които ме познават .В тази сфера съм сравнително нов и гледам повече да чета и по-малко да говоря . И да ти кажа нещо ако от "долу"(обикновения пчелар) се вижда , че "горе''(организации,лидер и т.н.) всеки дърпа чергата към него си интереса на масата бързо застива .
Поздрави !
Ако приемат наредбата бъдете сигурни че всичко е на наш гръб, ще си платим марките, ще висим пред вратите и батака ще става по голям. Това че са маркирани говедата и овцете да не би да реши проблема. Който си прави далаверите пак си ги прави. За съвестния данъкоплатец остават само главоболията. Друго също знам, че до края на следващата година от БАБХ ще поискат паспорт на всяко семейство. Сметки са направени, минимум по 2лв, не е важно кому е нужен паспорта, важно е да се прибират парите.
Паспортите на говедата са пълна глупост но ги искат, като го загубиш повторно вадене вече е 10лв. Тръгнем ли веднъж по тази пътека отърване няма, с едната ръка ти дават две левчета а с др. взимат три.
Говедовъдите ги измислиха как да не им дават субсидии в следващите години. Който не отговаря на чл 137 от наредба 44 е само за лична консумация. До като се усетим и нас ще измислят, тази държавна бюрокрация няма милост. Вадят хляба от устата на децата ни.
Не сме ли единни и да подкрепяме хората жертващи време и усилия за благото на отрасъла тежко ни.
Това е точно така, вкарат ли пчелите по чл. 137, то следващата стъпка е изхвърляне от населените места...
http://pchelari.com/forum/showthread...354#post111354
Какво означава да ги вкарат та те са си там. От всички животновъдни обекти единствено при пчеларите няма проблем да са регистрирани по 137чл.
Между другото сега го четох и видях, че там има изискване за капацитет на Ж.О.
Назад в темата беше писано от къде си го измислят този капацитет, точно от там. Чл137 препраща за изискванията към Ж.О. в наредба 44 а там също са пропуснали пчеларите. Ако решат да изкарат пчелините от населените места трябва да променят тази наредба и спора ще е пак същия пчелното семейство животно ли е или ДАААААААААААА.
Както вече знаете, проекта за промяна на Наредба 10 беше публикуван за публично обсъждане, в резултат на което КБП изработи НОВО СТАНОВИЩЕ, в стил на старото, но още по настойчиво. Това ново становище преди малко беше изпратено на електронното деловодство на МЗХ. На който му е интересно, може да се запознае с текста:
Прикачен файл 7642
Браво, личи си че КБП разполага с отлични юристи!
Това становище би трябвало да се подкрепи и от другите организации.
Аз пък си мисля, че е време да започнем да плащаме членски внос на КБП.Доста работа свършиха хората за благото на българското пчеларство, смятам че е крайно време да ги подкрепим!
С това, ще бъде забит последният пирон в българското пчеларство. Трябва незабавен протест, но не протест както до сега, да сме 50, 100 балъка а масов и припознат от болшинството пчелари. Момента е удачен, и по хубав няма да има скоро. Идат избори, а и правителството се клати, сега е момента да изискваме и да вземем своето.
Както досега, насрочваме, ден и място, трябва да е петък, когато заседава НС. Пред парламента. Всичко организации, дружества и от пчелар на пчелар, трябва да се разпространи идеята. Организациите, да се подадат ръка и да действаме. сигурен съм, че Федерацията на българските пчелари и конфедерацията ще работят заедно, другите ме притесняват. Безсрочен протест, ако трябва ще се влеем в другите протести. В момента в софия течат около десетина такива.
Колко точно казано. Друг начин явно не може да се измисли, освен да ревем като макаци (вид маймуни) по площадите. Стар начин на действие на който противодействието е - амиии той протеста е незаконееен, неее подхоодящ моментааа, няямаме вреееме зарааади изборите и те така. Трябва да се измисли друг метод за натиск. А защо трябва натиск, защо трябва да се вика? Така ли трябва да се постига всичко в скапаната ни държавичка? Докато няма чуваемост и интерес от тяхна страна, задниците да си съдерете по жълтите павета - все тая. Ама ще кажете - ние да им покажем, да ни чуят. Как може да види слепия, как да те чуе глухия?
Да. Вечния начин - борба. И кой побеждава винаги в тази борба? Вече колко години се води тази борба, която както всички знаем губещите сме ние, но продължаваме да си блъскаме главите в стената като малоумници - да малоумници, защото сме си такива. Ха сега се върнете на лекциите на Матеев за ОТНОШЕНИЯТА.
Кажи друг метод, предложи. Но знай че време няма.
За кой ли път ли ми се задава този вопрос. Наистина трябва да седна и да помисля, че то май свършиха умните хора в тази държавичка. Толкова ли е трудно да седнат няколко човека в определен час и да се реши проблема. А защо изобщо го има този проблем? Пчеларите проблем ли са за държавичката? Самите те - горе трябва да създават благоприятни условия, а не препятствия. Като не могат да се справят правилно с пчеларските въпроси да си наемат съветници от нас за да им казват какво е небходимо. Да. Ето и аз навлязох в обяснения, а е необходимо разбиране от двете страни, след като вече са се обособили такива, защото вместо държавата да е с нас то тя е винаги против нас.
Аз предлагам да изчакаме 2-3 дена. Има някакви индикации (разговори по телефона), че отдел "Животновъдство" може би също ще даде отрицателно становище на Министър Танева, в резултат на което ще се предизвика преразглеждане на Закона за пчеларството, а след него и на всички засегнати наредби. Процедурата ще започне с едно извънредно свикване в София на всички пчеларски лидери на една среща, на която трябва "да си изясним отношенията". И това вероятно ще се случи в следващите няколко дена.
Ако наистина има покана за спешна среща, то това ще е ясна индикация, че МЗХ търси някаква форма на разбирателство със сектора, и на тази среща ще се разбере дали ще воюваме с протести и съдебни дела или ще запрятаме ръкави да пренапишем отново цялото пчеларското законодателство.
Та вариантите са следните:
1. Няма среща --> има протест
2. Има среща, но на нея не се разбираме --> пак има протест
3. Има среща и се разбираме --> започваме да пренаписваме проблемните моменти в пчеларското законодателство, което ще отнеме поне 1 година време.
За нас най-изгоден е вариант 3, защото при него ще имаме шанса наистина да повлияем в положителна посока на случващото се в сектора. Почти е сигурно, че в края на краищата ще се съгласим с жълтите табелки, но срещу това ще можем да спазарим една камара други облегчения за целия сектор. И най-важното - в процеса на промяна на законодателството ще имаме шанса да го направим ВСИЧКИ ЗАЕДНО от страниците на форума.
Матеев, не може ли да си направиш една среща с Министър Танева по национална медия. Изобщо не знам дали е възможно, но ако стане, мисля че ще се даде достатъчна гласност на проблема. Днес се видях с двама пчелари от едно село и ще ви кажа, че хал хабер си нямат хората за какво иде реч.
Точка трета е най - добрия и цивилизован начин на действие. Да се надяваме разума да надделее.
Бях се зарекъл да не пиша повече, но четейки всичко това ме засърбяха пръстите.
А сега по темата. Умишлено съм избрал само тези текстове в цитата, за да наблегна на тях. МЗХ отдавна имат мераци за промяна в закона за пчеларството. последния път нищо не се получи поради общо неразбирателство в политическото ръководство на сектор пчеларство или иначе казано борбата за власт между пчеларските лидери кой да е по, по, най. Въпреки че не пиша следя с интерес изявите на всички тях, както по форумите, така и във фейса и дори във вестниците(за по-старата генерация) това боричкане много ми напомня на това, което представлява днес нашето държавно управление. Голяма част от лидерите на пчеларството не могат да се гледат един друг. Меко казано мисия невъзможна ще е да седнат на една маса , да обсъждат промени, които неминуемо ще засегнат и въпроса за лидерството(това просто е неизбежо). Опита който получих от участието си в работната група по първия опит за промяна в закона ме навежда на мисълта, че това което се случва в момента е начин на МЗХ да не се занимават с промяната на пчеларския закон, поради изброените по-горе причини, а директно по перваза да си прокарат това което им е на сърцето. Тогава доста предложения обсъждахме тук във форума, но не би. Те въобще не бяха чути. Аз още държа на всъчки тях, но съм убеден, че те няма да видят бял свят по простата причина преди противоречаха на икономическите интереси на двама лидери а сега вече и на администратора на форума. Спирам до тук, че току виж съм получил бан.
Иначе съм съгласен, че сега е удобен момент да се протестира, като трябва да се вземе под внимание, че протестира не значи единствено да се скача пред парламента или където и да е. Дори и само шум да се вдигне в основните медии пак е вид протест, израяване на несъгласие с щуротиите дето ги вършинякой от МЗХ. А ако вземат да се съберат заедно всички лидери (да не повярва човек, но знае ли се, стават чудеса) и да направят една пресконференция, но не да говорят глупости а да са много добре подготвени и да вдъхнат сериозен респект. Така хем ще жегнат тези дето не знаят за какво става въпрос(ще ги просветят), хем ще кажат, че този път няма да е като миналия. Една предварителна реклама за един евентуален протест. Матеев би трябвало добре да владее материята с маркетига. Сега управляващите са готови да правят отстъпки, но дали ще е така след изборите, освен ако не стане чудо и правителството подаде оставка. От МЗХ имат навика да замазват очите с обещания и нашите лидери много охотно се хващат за тези обещания, като удавник за сламка и така до следващия път. Виждам, че Матеев донякъде е на прав път и ползването на съветници му помага, но е необходимо да започне да избягва крайните залитания и преди да изрази становище е по-добре сериозно да го обмисли и консултира, ако ще и УС да свика, защото дори да погледнем само тази тема от къде тръгна и до къде се стигна се вижда че има сериозни залитания.
А какво ще кажете и за подписка?
Така ще могат да се оформят ясни искания, които да се подкрепят от повече пчелари.
Сигурен съм, че има начин логистично да се организира.
Правилния път е КБП да стане БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ. Дано стане по-скоро.
Ти май наистина си варваш . Явно у фейса съвсем сте се ушашавили !
Да ти кажа ли какво ще стане, на площада пак ще бъдат само войводата , байрактаря и тъпънджията. Ако ще го правим само за да сме известни , като бием тъпана на площада !?.
Не се ли уверихме, че така НЯМА да стане или го правим с друга цел?
Ако има протест предполагам ще присъствам, но не виждам каква е нуждата от протест. След като има толкова много юридически аргументи които са неоспорими, си има съд. Да си я приемат наредбата и веднага жалба в съда. Спира се действието после произнасяне, че е невъзможно да съществува при тази законова база и така. Няма да имат възможност да я вкарат отново след три месеца, защото вече ще има съдебно решение. Протеста е рискована стъпка и трябва да бъде крайна мярка.
А досега била ли е законна наредбата!?!
аз съм ясен, застанал съм с името си
Имам още една новина от днешната среща на Работната група по НПП 2017-2019, която според мене я класифицирам като лоша, но ще ви я кажа безпристрастно, пък вие сами преценете.
Та в петък отново ни свикват в София на среща, като този път ще обсъждаме каква ще е съдбата на проектонаредбата за промяна на Наредба 10. Още от сега обаче ни казаха, че ако не сме съгласни с жълтите табелки и с проследяването на кошерите, да забравим за даването на пчеларите на пари за опрашване посредством промяната на наредбата за Агроекология.
Доколкото разбрах, Петък е последния срок, в който в наредбата за Агроекология може да залегне даването на директни пари на пчеларите за опрашителна дейност. Засега това е невъзможно поради липсата на ПРОСЛЕДЯЕМОСТ НА ВСЯКО ЕДНО ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО. Поне така ни казаха в ултимативен тон.
С две думи трябва да избираме между следните ДВА ГУБЕЩИ ВАРИАНТА:
1. Съгласяваме се с жълтите табелки и въобще с промените в Наредба 10, като така си навличаме един бог знае колко други допълнителни проблеми, но за сметка на това ще включат пчеларството в Наредбата и бюджета на мярката за Агроекология, и поне някои от пчеларите могат да получат доста пари за опрашване.
2. Продължаваме да бойкотираме промяната в Наредба 10, като така със сигурност губим Агроекологичните плащания през следващата година. Колкото до натиска да приемем жълтите табелки - вероятно той ще продължи и за в бъдеще по всеки един възможен повод, свързан с даването на някакви пари на пчеларите от страна на държавата.
Та избирайте, защото аз не мога да избера. Каквото и решение да вземем и после да го отстояваме, все ще сме виновни. В единия случай всички пчелари ще ни критикуват, че сме се съгласили с жълтите табелки, а в другия - че сме пропуснали шанса за Агроекологични плащания. Направо си мисля в Петък да не ходя, пък да става каквото ще става, но няма аз да съм виновния за това, което ще се случи. А то все ще е лошо .........
Аз съм против табелките и против пари за опрашване давани от ДФЗ. Тези пари пак ще са нагласени за определени хора. Ще ни измислят невъзможни правила и за пореден път ще изкривят пазара. ПРОТИВ СЪМ.
Много голям процент от пчеларите са ТВЪРДО ПРОТИВ въпросните промени в Наредба 10(още повече, че самата наредба е противозаконна). Така, че не мисля че трябва по какъвто и да е начин да сме склонни на пазърлъци, още повече "да ни ги нахендрят" тия табелки за някакви си голи обещания, за това че единици ще могат да се възпозват от агроекологични плащатия за опрашване. Не е нужно да сме врачки или пророци, за да видим до какво ще доведат тези табелки в средносрочен план - изхвърляне на пчелните семейства от населените места.
Аз съм твърдо против промените в Наредба 10.
И аз съм склонен да продължим да се борим против табелките, защото как ще изглежда наредбата за Агроекологични плащания не се решава от нас, а от някой друг. Ние дори не сме поканени да си кажем мнението, така че дори и да ни включат, то това най-вероятно пак ще защитава интересите на арендаторите, а не на пчеларите.
Така че спорен мене този път са сложили вмирисано сирене в капана за мишките ...... :)
Проблемът обаче се състои в това, че МЗХ ще прогърмят медиите, че пчеларите сами са се отказали от Агроекологичните плащания. И опитайте се да познаете от първия път кой ще излезе главния виновник .......
А дали не е по-правилно да се съгласим с поставените от МЗХ условия, но да се поставят условия по бъдещи наши искания, които евентуално предстои да се обсъждат. Все пак говорим за стратегии.
Ти не знаеш какви са курвенските номера, които от МЗХ вече не един път са ни прилагали. Хакратко ще ти кажа какво ще се случи:
1. В Петък някои пчелари ще отидат на срещата, която всъщност не е с ранг на Работна група, и всичко изприказвано на нея няма да има никакъв правен смисъл.
2. Важното за МЗХ е друго - те ще пуснат един присъствен лист, на който ще се сдобият с няколко пчеларски подписа
3. След това този лист може да бъде използван за прокарването на каквото си искат, без значение какво се е приказвало на срещата и какви "решения" са се вземали.
Така стана с деминимиса. На срещата изприказвахме една камара критики, дадохме една камара отрицателни доводи, дори и писахме протестни писма за простотията с бележките от изкупвачите на мед. В действителност какво се скучи? Ами решиха си сами какво да пишат в мярката за деминимиса, след това приложиха към нея списъка с пчеларските подписи, и така дефакто "узакониха" измислиците си. А върви после доказвай, че нямаш сестра, още повече че тази среща не посмях да я запиша на диктофон, защото на нея присъстваше Зам. Министър Цветан Димитров.
Та сега имам зловещото предчувствие, че ще се случи нещо подобно. Има голяма вероятност отново да злоупотребят с присътвения лист и да приложат към него протокол от заседанието, текста на който никога няма да го видим. И после ще се чудим откъде ни е дошло.
За курвенския номер на присъствения лист ми е ясно, макар и не на такова ниво, но има два варианта: или не подписваш или подписваш с особено мнение, едва след обсъждането. Мисля си обаче, че (пак казвам от стратегическа гледна точка) не е нормално само и единствено да сме в опозиция, а в позицията, в която да поставяме условия. А за да се постигне това, трябва да си извоюваме тази позиция. Това обаче може да се получи со благо (не сме го постигнали), со кротце (не сме го постигнали), со малко кютек ( дано не се стига до там)
Вероятно зад акаунта на keser се крие или Калоян Кисов, или Иван Кънев от Русе. Само те двамата закъсняха за работната група и влязоха буквално 30 секунди след като Силвия Василева направи това съобщение за Наредба 10 и нейната взаимообвързаност с Агроекологичните плащания.
Съдейки обаче по простотията на изразяването, склонен съм да си мисля, че само един единствен човек е склонен на такова просташко поведение, и това е именно КАЛОЯН КИСОВ. И именно той с простотията си и с разсъжденията си на дете от детската градина заби нож в гърба на много пчелари, но за това ще разказвам по-подробно утре.
Както и да е - Силвия Василева каза, че ще получим мейл с официална покана за срещата в петък, но отсега се знае, че тя ще е от 14 часа в зала Малък колегиум на МЗХ.
Да, така щеше да бъде, ако по срещите в София ходеха по-свестни пчеларски "лидери". Днеска обаче не беше така. С изключение на 3-ма човека, всички останали "лидери" бяха изпратили пълномощници, някои от които наистина гласуваха с по-2-3 гласа.
Специално КАЛОЯН КИСОВ в почивката плещеше някакви глупости, че себестойноста на една отводка наистина излизала над 200 лв., а после гласува цената да си остане 109 лв. По този начин бръкна в джоба на едно поне хиляда пчелари, които ще бъдат одобрени за отводки, и извади от него сумарната сума от около 70 000 лева. Най-интересното е, че той дори и не разбра каква простотия е направил.
Аз съм против промяната в наредба 10 още от самото начало и оставам на същата позиция . Заплахи от рода на ако не я приемете няма да има пари по друга програма изобщо не трябва да се взимат под влияние (чиста проба изнудване). Както работят те така трябва и вие едно по едно без да се съгласявате с нищо което не устройва сектора . Агроекологията е колкото за пчеларите толкова и за земеделците а както казах и преди те са с доста по силно лоби и знаят как да отстояват интересите си . Така че там според мен нещата ще се случат доста по-лесно .
Здравейте,
Съгласен съм с Цветомир. Не трябва да ни се поставят УЛТИМАТУМИ от страна на МЗХ. Да се стремим да се съобразяваме с мнозинството, а не какво ще бъде изгодно за 2/3/5 % от нас. Крайно време е в министерството да се съобразяват с мнението ни!
Поздрави, Г. Георгиев
Добро утро. Само да отбележа, че това не е съвсем вярно. Аз чакам два месеца да ми вземат проби. Продавам мед от много години, такова чудо не е имало. Изкупуването не върви, не заради ниската цена, а по причини, които се скриват. Защо-явно не са удобни на някой.
Каква е разликата в BEE табелките и досегашната номерация от ламинирани стикери, освен нагушването на определени хора
Смяната на табелките е всъщност смяна на системата ни на работа със БАБХ. Самите табелки е най-лесно да ги сменим, но последствията са доста сериозни и е редно всеки да прочете темата от начало и да разбере каква документална тежест ще носи работата с новите табелки и какви допълнителни последствия може да има от тяхното въвеждане. Писа се че това са и първи стъпки към извеждането ни от населените места, но никой не го обясни. Аз разбирам къде е връзката, но не със всички е така.
Нагушването в случая не е фактор. Ако го направят така както го мислеха, всеки може да кандидатства да печата табелки.
То пък ще са едни табелки. Предполагам, че ще ги „печатат” от най - лошия материал който съществува. И защо ли?
Защо ли? Защото искате най-евтиното, а не най-функционалното, което да ви върши и на вас работа, а не само на БАБХ и не най-дълговечното, защитено от въздействието на температура, влага и UV облъчване. И като резултат ще получите боклук за 30ст, които след една година ще се саморазпадне. Какво друго очаквате???
След като ще можем да си менкаме табелките, както стикерите,защо трябва да си усложняваме живота След като няма да имаме по голяма защита от кражби на кошери, защо трябва да късаме по 2 чифта обувки повече Ако на улесняват с нещо или ни дават по голяма сигурност , тогава да го прилагат
По темата пиша от самото и начало и ще продължавам да го правя, независимо от гнева Зевсов (модераторски). Приеми, че от утре вместо електроника, започвам да дялкам табелки и си защитавам моя интерес. Прегледай и постовете ми по темата, виж кой ги одобрява и кой не и дали те са в нарушение на правилата на форума.
Обясни каква е връзката щом разбираш. Или знаеш неща, които другите не знаят.:yo:
П.П. По принцип от тази година са въведени много нови изменения и изисквания към ЖО. Кравеферми, кошари, свинеферми и други трябва да изпълнят тези изисквания. Вече са отпаднали категориите при млекопроизводителите. Така че, и ЖО-Пчелин няма да му се размине, колтото и да се увърта. А много ме съмнява това да е измислено от нашите управници тук (МЗХ, ДФЗ, БАБХ). Най-вероятно им е наредено от европата.
Щом МЗХ иска да контролира движението на кошери по Агроекология за опрашване , да впише в тази наредба, че които кандидатства за опрашване да се чипира според техническата съвместимост с БАБХ. Така ще бъде по лесно за фонд Земеделие да контролира процеса. Така наредба 10 остава без промяна. Колегите ще получат субсидия за опрашването с което ще покрият разходите си за чипиране. Не бива целия сектор да се вкарва в безсмислени разходи. Накрая ще се окаже че за опрашване са кандидатствали 3-4 % от кошерите.
Не знам нищо повече. Най-краткото и лаишко обяснение е, че като станем регистрирани наравно с другите животновъдни обекти ще се приложи разпоредбата за забрана на съществуването на животновъдни обекти в населените места. Такава забрана има разписана в закона но не се отнася за нас сега.
Колеги, разликата между новата и старата наредба е само номерирането на "обекта". В действащата наредба номерираме кошер, а в новата ще номерираме пчелно семейство. Проблем старите табелки да си останат, но да им се смени адресанта няма. Проблем да остане старата наредба също няма, нито за лекарите от БАБХ, нито за МЗХ. Говорил съм с шев в областен БАБХ и той каза, че тяхната служба няма проблем с действащата наредба. Никъде в Европа няма такова чипиране на кошери, това са комплекси на някой хора. Тази наредба най - вероятно се натиска от няколко човека на високи постове, които имат или защитават интерес на някой друг.
Споко, наредбата ще нъде оттеглена, но дори и да я приемат, всеки следващ министър може да я отмени. Идеята с наредбата е да се изкарат едни пари, от едни хора това е, но следващите са наши хора и ще я отменят. Язък за набиването на пари и подготовка за тая простотия.
Информативно да знаете, в петък няма работна група, а работна среща, което ще рече, че няма да има гласувания а среща от информационен характер, какво ще ни информират само мога да се досещам. Няма да имигрира споко, тука ще си седи :)
Моя ЖО е регистриран 2003-2005г. в регулация, не помня вече кога точно. Тогава имахме в него 4 крави. 2009г. продадохме кравите. 2015г. си регистрирах кошерите в ЖО. Значи при мен не е имало проблем да имам и крави и кошери.
П.П. За мен пак си остава пак нещо....в неясното бъдеще... ако БИ, ако НЕ БИ.:yo:
П.П. И сега сме наравно с другите ЖО. Разликата е само какъв вид животни отглеждаме.:yo:
Ако беше прочел темата, щеше да разбереш. Най-големия привърженик на тази наредба, а според мене и инициатор, е Георги Чобанов от БАБХ. Неговото мислене обаче е изцяло насочено към ЗДРАВОСЛОВНИЯ СТАТУС на всяко едно ЖИВОТНО и как този статус ще бъде описван във ВЕТИС, а впоследствие и контролиран от БАБХ. Част от този контрол на здравословния статус включва и ПЪЛНА ПРОСЛЕДЯЕМОСТ на движенията на това животно на територията на страната.
Пълната проследяемост е необходима и за Агроекологичните плащания, ако въобще някога включат пчеларите в тях.
Пълната проследяемост е необходима и на МЗХ, защото ако наистина я има, и се поддържа в актуално състояние, властимащите веднага ще получат ДОСТОВЕРНА СТАТИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ за неща, които в момента не ги знаят, а именно:
1. Брой на пчелните семейства в страната и тяхното разпределение по области, общини, населени места и дори местности.
2. Процент на зимната смъртност с точност до 1 кошер
3. Процент на отровените пчелни семейства с точност до 1 кошер
4. GPS координатите на всеки един кошер във всеки един момент от време
5. Здравословния статус на всяко едно семейство
6. Количеството на изгорените от БАБХ кошери заради някакво заболяване
Въобще всички институции на властимащите наистина жизнено се нуждаят от една такава система, и жълтите табелки са само една предпоставка системата да заработи. И ако тази система заработи, то тогавя тя може да се използва в полза на самите пчелари, което наистина ще се случи за една малка част от тях (тези, които вземат пари по някоя мярка). За всички останали пчелари обаче тази система ще нанесе САМО ВРЕДИ и нищо повече.
И познавайки манталитета на властимащите смело мога да твърдя, че за в бъдеще тази система ще се използва като СРЕДСТВО ЗА КОНТРОЛ и СРЕДСТВО ЗА ИЗНУДВАНЕ. Например обявяват, че според статистиката няма зимна смъртност, значи няма и деминимис. Или пък според статистиката няма натравяния на пчели, следователно можем да разрешим на арендаторите да пръскат денонощно с каквото си поискат.
Напротив според БАБХ всички тези данни, могат да се вкарат и със сегашните номера на кошерите. Идеята е кинти, за номера и табели. Пари за опрашване няма и няма и да има, и това го знае всеки, къде в бюджета са заложени такива пари ако не съм видял? в Петък МЗХ и Бабх ще излязат с позиция, че няма нужда от промяна в наредбата, Федерацията на българските пчелари също ще сме с това становище. Бихте ли споделили, вие с какво становище ще излезете, ще подкрепите ли табелките или не? И защо предишното ви становище не е отчетено, а единственото такова е на Федерацията. п.п. знайте че становища изпратени по електронен път не ги зачитат. Само като информация споделям.
В момента БАБХ и ВЕТИС нямат ли информация по тея 6 точки? И тогава защо сега аз ходя при личния ми ветеринар, да правим прегледи пролет и есен, да попълваме документи а после примерно БАБХ да няма инфо за това, което сме правили с ветеринаря.
П.П. Тази година ветеринаря като ми е пускал пътен лист, БАБХ знаело ли е къде са ми кошерите?
Знаят, знаят, просто няма как едни чичковци да ти вземат парички за номерцата. Наредбата е противоконституционна, и ще имаме доводи за това. Не зная защо Матеев не отговори как се маркира пчелно семейство. Постоянно в пчеларството се въртят плодникови и корпусни пити между семейства и кошери. При подсилване или изравняване силата на семействата с въртене на рамки, означава, че вече нямаме това семейство което е маркирано.
Становищата на КБП и БПРА отдавна ги има, отдавна са публикувани във форума и отдавна са изпратени на електронното деловодство на МЗХ. Подписани са с електронен подпис и официално са входирани в информационната система на МЗХ. С официален обратен мейл сме получили входящите номера, и във всеки един момент от време може всеки да звънне в деловодството, и да провери къде при кой служител от МЗХ се намира неговото писмо, и какъв е неговия статус на обработка. И предполагам се досещаш, че това го правим периодично ..... :)
Така че когато пишеш неверни неща, поне малко се замисли дали те няма да бъдат прочетени от компетентни хора. В последните дни вашата федерация публикува няколко неверни твърдения, така че започнах много сериозно да се чудя какво да си мисля:
1. Ходили сте били в парламента и от там са ви били обещали, че няма да приемат Наредба 10. Това е много смешно, защото явно не знаете, че парламента НЕ СЕ ЗАНИМАВА С НАРЕДБИ, а само със закони.
2. Видях ви и текста на самото писмо, който се появи с голямо закъснение. Признавам си - постарали сте се, но това писмо е ЕМОЦИОНАЛНО НАПИСАНО, а ако случайно не знаете, в МЗХ се съобразяват само с ЮРИДИЧЕСКИ НАПИСАНИТЕ ПИСМА. Емоциите са за кръчмата или за форумите, но с юристи трябва да се спори ЮРИДИЧЕСКИ.
3. Това, което сега пишеш, че нашето писмо не е "отчетено" също много ме кара да се замисля. Няма такава думичка в бюрократичната машина на МЗХ. Верните думички са "заведено" или "входирано", като и двете означават, че съответното писмо е регистрирано в компютърната информационна система на МЗХ и е започнало своя път между различните служители, които ще се занимават със съответния казус.
4. Другото смешно, което го пишеш, е че становищата, изпратени по електронен път, НЕ СЕ ЗАЧИТАТ. Това също навява за некомпетентност и непознаване на механизмите на МЗХ.
Запознай се с този документ, за да разбереш как работи електронното деловодство на МЗХ, и за в бъдеще да не приказваш неверни неща:
http://www.mzh.government.bg/MZH/Lib...b0_4.sflb.ashx
Ето една извадка:
Чл. 68. Движението и съгласуването на приетите в министерството по електронната поща, по Интернет или на физически носител електронни документи, подписани с УЕП, се извършва по реда, установен за документите на хартиен носител.
Матеев, това не го казвам аз а Бъчварова, лично тя пред мен се обади и попита за становищата, и становищата не са становища. а са станаовище.Препоръчвам ти, в петък да провериш лично какво става с вашето становище. И не забравяй, че тази среща в петък ви я насрочих аз :) Пак не отговаряш на въпроса, бъди мъж и отговори категорично, ще подкрепите ли наредбата или не? Това не ме интересува мен, а обикновените пчелари, които представляваш. Та ще подкрепиш ли наредбата в петък или не. това е въпроса?
А ето и доказателства кога са изпратени двете становища на КБП. Виж входящите номера и датите, на които са изпратени. И с молба за в бъдеще да не приказваш неверни неща, особенно ако не си наясно какво всъщност се случва и кога. Моите уважения към вашата федерация, но специално в момента вие реагирахте много бавно, написахте емоционално, а не юридическо писмо и не на последно място - опитахте се да си измислите (присвоите) някакви заслуги с ходене в парламента (ха-ха) и с това, че нещо сте били спрели тогава, когато цяла България вече знаеше, че действията на КБП вече бяха довели до спиране на наредбата. И това поне 2-3 седмици преди вашата забавена реакция.
Прикачен файл 7907
Пак ли ще си ги мерите! Кой, кога, колко!sweating;
Матеев евала сам доказа, че не е стигнало до крайната си точка. Валентин, не е до мерене, а до питане, не зная защо Матеев не отговаря на най важния въпрос, в петък ще подкрепи ли наредбата или не. И ще питам докато се изтрият копчетата на клавиатурата ми, Матеев В ПЕТЪК ЩЕ ПОДКРЕПИТЕ ЛИ НАРЕДБАТА ИЛИ НЕ? защо не искаш да отговориш на този въпрос. И следващият въпрос, щом са я спрели защо ви викат :)
Защото искат да се пазарят. Сега коза е в нас. Сътворили са толкова глупости, че не могат да я вкарат без подкрепата на пчеларите които се явяват заинтересована страна и могат да сезират съда. А съда е супер ясно, че ще я отмени.
А сега ето и един отговор за хората, които мислят с главите си:
Най-разумната стратегия е така да се опече питката, щото ЕДНОВРЕМЕННО да се случат и двете добри за пчеларите неща:
1. НАРЕДБАТА ЗАВИНАГИ ДА СИ ОСТАНЕ БЛОКИРАНА
2. ВЪПРЕКИ ТОВА ПЧЕЛАРИТЕ ДА ПОЛУЧАТ ШАНС ЗА АГРОЕКОЛОГИЧНИ ПЛАЩАНИЯ
Има ли начин това да се случи?
Разбира се че има, стига останалите пчеларски "лидери" този път да използват главите си и емоциите си в полза на пчеларите, а не във вреда, както се случва напоследък.
До момента сме измислили 2 възможни решения, но до петък има време и може да се измисли и нещо друго. Вие също можете да давате предложения.
РЕШЕНИЕ 1:
Опитваме се да убедим МЗХ, че и в момента няма никакви проблеми с Агроекологията. Ако толкова много искат да има пълна проследяемост, нека към ветеринарните листи за местене при подвижното пчеларство да се добави и един списък с номерата на кошерите и това е. Никъде нищо не се променя в никоя наредба, а във ВЕТИС нека да пишат номера, ако толкова им е мерак. Става въпрос за съществуващите номера - те също са уникални и също могат да бъдат въведени във ВЕТИС, ако толкова много ги боли БАБХ за това.
РЕШЕНИЕ 2:
Нека да си променят наредбата за Агроекологията и да включат пчеларите в нея, като жълтите табелки ги направят ПОЖЕЛАНИЕ, а не ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Който пчелар иска Агроекологични пари, ами да се съобразява с изискванията на агроекологичната наредба. Който не иска - ами да не го закачат.
И в двата случая съществуващата Наредба 10 НЯМА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЯНА !!!
Къде има недомлъвка, просто питам, още в петък казах, че работната среща по наредбата ще е или на 25 или 28, така ми отговориха като повдигнах въпроса пред Бъчварова. Ако все пак наредбата бъде приета, новия министър ще я отмени и толкоз. Въпроса тук е друг, но скоро ще се изясни. Иначе си права за вчера, щеше да пуска и аудио файл, ама сега не иска :( добре че имаме цял видео запис на срещата, ще го пуснем тия дни само да остане време.
Замисляте ли се, че тия табелки по наредбата, са неприложими при биологичното пчеларство? Само материала им и другите глупости, биха провалили колегите по биологично.
За изясняване на позициите .......
Това викане в Петък ни е обещано още от преди повече от месец и отдавна чакаме да се случи. А викането е по една много проста причина - досега МЗХ не се е занимавало с тази наредба. Водещата роля беше на БАБХ, но те се провалиха. От този момент нататък водещата роля ще е на МЗХ.
А сега да дообясня още някои неща от кухнята на събитията:
Срещата в Петък може да се каже, че е неофициална. Това е така, защото НЯМА ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪРА за сформиране на работна група по тази наредба. Тоест каквото и да си приказваме в петък, то няма да има никаква ПРАВНА СИЛА.
Да, може би ще има някакъв пазарлък или някакви опити да ни убеждават в нещо, но ОФИЦИАЛНИ РЕШЕНИЯ НЯМА ДА СЕ ВЗЕМАТ. Няма да има и НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ за каквото и да било.
За да стане факт каквато и да било промяна в която и да било наредба МЗХ се нуждае от подписите на поне няколко на пчеларски "лидери". Така че предупреди Куменов нищо да не подписва, дори и присъствения лист, иначе могат да ни изиграят. Вече ви разказах за схемата с подписите по тези присъствени листи. Ако искаме да я пресечем, трябва да спрем да се подписваме на хартийки, които после не знаем как ще бъдат използвани.
Когато бяхме на срещата в БАБХ, това не го знаехме, и се подписахме на присътвения лист. И това беше достатъчно, за да си пуснат наредбата във вида, в който си поискат. И може би щеше да се случи, ако светкавично КБП и БПРА не бяха отреагирали и не бяха изпратили ОФИЦИАЛНИ ЮРИДИЧЕСКИ ПРОТЕСТНИ ПИСМА. Тези писма бяха нещото, което прекрати процедурата. Иначе министърката много бързо можеше да подпише наредбата, и въобще нямаше да чака федерацията на Куменов да се натутка 2 месеца.
Сега към днешна дата вече е много по-трудно да се прокара една нова наредба. Вече излезе закон, с който процедурата по писането на наредби е много по-сложна и много по-трудна. И в нея със сигурност няма как вече да бъдат пробутвани някакви промени зад гърба на съответния бранш. Лошото обаче в нашия бранш е, че има пчеларски "лидери"-ПРЕДАТЕЛИ, които зад гърба на останалите могат да подпишат и няма да им мигне окото.
Например ако не знаете, Ганчо Ганев и Петко Симеонов ТАЙНО ОТ НАС са членове на работната група по мярката за Агроекология, и всички простотии от миналата година са станали с тяхното съгласие. Тазгодишните простотии в мярката все още не ги знаем, но когато я публикуват - ще ги видим. И каквото и да е там, то ще е станало със СЪДЕЙСТВИЕТО или БЕЗДЕЙСТВИЕТО на Ганчо Ганев и Петко Симеонов.
Информацията ми е напълно сигурна. Когато организаторите на мярката са поискали от Дирекция животновъдство имената на пчеларски лидери, които да включат в работната група, от там са получили само имената на Ганчо Ганев и Петко Симеонов. Така че някакви задкулисни игри продължават да се играят, но не съм много наясно защо това се прави. Крайният резултат обаче е ЗАПЛАХА за всички пчелари, че за в бъдеще има някакъв шанс да се направи някаква промяна в законодателството ИЗНЕНАДВАЩО и БЕЗ СЪГЛАСУВАНЕ С БРАНША, а в действителност някой от пчеларските "лидери"-ПРЕДАТЕЛИ да е подписал и да е узаконил промяната. Такива случаи вече имаше - Наредба 10 и Наредба 11 бяха публикувани без съгласуване с бранша. Разрешаването на антибиотиците за майкопроизводителите бяха публикуване без съгласуване с бранша. Или ......... или е имало съгласуване, но с лидерите-предатели, които са си сложили подписа.
Те са си валидни съгласно наредбата за Агроекологията ...... :)
Цялата наредба е пълна с тях, та чак жълтее отдалеко .....
Та който иска да влезе в изискванията на тази наредба, трябва да пожълтее. Който не иска - ами да го оставят на мира. Така или иначе наредбата е доста сложна и няма как да бъде ревизирана от край до край само заради едни пчелари. Така че няма как те да влязат бели в нея - трябва да пожълтеят.
Въпросът обаче е защо НАСИЛА да се пожълтява целия бранш. Ей с това няма как да се съглася, още повече, че това е единодушното мнение на двата управителни съвета на КБП и БПРА.
Жълти са г-н Матеев защото целта е да се ударят далаверите на подвижното пчеларство/таксиметрово пчеларство/:bigsmile:
Лично мнение
Отговора на въпроса дали ще има промяна на Наредба 10 или не, се крие в отговора на един друг въпрос:
"Има ли Евро директива, която да ни задължава да въведем такава маркировка?"
Ако има такъв европейски документ, той задължително е обвързан със срокове и санкции. Срещу такъв не може да се рита и промяната ще се случи. Ако обаче това е само идея на БАБХ, то вероятността МЗХ да не иска да си създава неприятности в тези мътни времена е много голяма и тя ще остави въпроса "за след после". А после "Я камилата, я камиларя".