Да но споменавам че и за 200 да го взема и за 250 да е пак от него ще извадя продукция и ще направя отводка или айде половин отводка както съм писал.
Преглед за печат
Да но споменавам че и за 200 да го взема и за 250 да е пак от него ще извадя продукция и ще направя отводка или айде половин отводка както съм писал.
Горе-долу, ако реалната цена на 1 отводка е 110лв. Тогава реалната цена на семейство готово да дава продукция (с изградени пити магазинни....и т.н.) в пълна камплектация трябва да е 500лв. Ако реалната цена на семейство подготвено да дава продукция е 250лв., колко аджеба трябва да струва отводка.....
П.П. Няма човек по света дето не му се иска да вземе повече....(пари). А в тоя случай (с отводките) има балъци дето ще дадат 110лв за 2 пити мед, 2 пити пило и майка. А пък ако им поискаш 500-600лв за кошер готов да дава продукция.......ставаш най-големия боклук на света....
Възможен е следният сценарий- производителите обявяват цена 140лв за отводка. Естествено ако трябва да се доплати 70лв от пчеларя за него става безмислено както каза Rosty.И производителите държат си на ината и виждат че никой не купува и края на юли свалят цените до нормалните 109лв.Тогава пчеларя защо да ги взима само да им робува зимата и евентуално по някое време догодина да изкара нещо от тях.В крайна сметка моите пари не са без лихвени и не са брани по дърветата.В момента и с цената на меда нещата съвсем се сговниха и такава ще е тенденцията за поне 3 години.
Ще ми се да надникна в главата на някой програмист. Няма ли някой доброволец да сподели мисли, мечти и тегоби.
пп. Може ли някой да каже- защо се субсидира сектор със свръх производство.
Това че цената на меда е паднала не означава че и цената на отводките трябва да падне.Ами то тогава давай да се сърдим на дърводелците че продават скъпо и да започнат да продават кошери по 40лв, защото едровата цена на меда се е сринала и нямаме покупателна способност.После ще подкараме производителите на основи, хранилки,була, повдигачи и пр.
Цената на основите зависи от суровината восък нали ? е той да не се е покачил.Оня ден правих калкулация на дъно без мрежата и без труда с 2 броя пантички излезе 4 лв .Айде че и дърводелците ги направихме хора .Един кошер правен от всякакви дъски го направиха на цената на мебел.И като го питам що така е криво тук и там ми казва - нали няма да го слагаш в къщи.А цената ми е все едно ще си лягам с него .
Цената е такава когато има кой да я плати. Когато един дърводелец напълни склада с кошери и продажбите не вървят, ще падне и цената. Защо не си правите кошерите сами, след като ви излиза токова евтино, пък и време сега зимата колкото иска човек!
НИщо не се изкривява просто по програмите не можеш да купиш основи и хранилки.И да не забравяме че целият търговски риск се поема от пчеларя купил отводките.Което ще рече плащаш отводките на производителя той ти казва какви супер майки са какви супер пчели са - културистки.А то си е едно купуване на китайска котка в сак- взимаш едни затворени сандъчета и толкова .Отиваш си в къщи и после коя не оплодена коя хич я няма коя стара това никой не ти го отчита .Айде да не са толкова онеправдани производителите на отводки аз още не съм чул някой да е поел гаранция за не снасяща майка.И понеже някой ще каже че това е не измерима величина.КОй пак поема целият риск - пчеларя който е и дал пари от семейния бюджет. Е и тук някой ще каже то да е нещо ми то пари :):)
Аз си ги правя и не се оплаквам
Ако ще се дават 70лв и около тази цена за отводка по програма - ами единия ще си държи парите другият ще си държи отводките.Взимането на отводка по програма нищо не значи.Пчеларят има и други разходи по нея например подлежи на проверки и се ЗАДЪЛЖАВА да се грижи за този отводка поне 3 години и ако за тези години ще съм спестил едни 20лв ами защо да го правя ?
Чакай сега как я правиш сметката на дърводелеца, ако говориш за някой с некачествена продукция и високи цени разбирам да си недоволен.Аз си купувам кошери от фирма.Там човека си е направил инвестиция в хале, цех, заплати, осигуровки, машини, амортизация, сметки и пр.Изведнъж се появяваш ти и заявяваш че едно дъно струвало 4лв и дърводелците сме ги направили хора.Същото е и с отводките и майките.Всеки сам решава на каква цена да си продава продукцията.
Субсидирането по принцип трябва да води до намаляването на цената на крайния продукт. В случая се явява меда и опрашването. Всички по вергата щипват по нещо от това субсидиране, едни повече други по-малко. Държавата ако я интересува, трябва да предвиди, да проектира и да разпредели справедливо средствата между всички.
При всички субсидирани производства го има това щипване от всички по вергата. Ето и при зърнопроизводителите - от една страна щипват собствениците на земя със свръх високите ренти, от друга производители на тор, на механизирана техника, посевен материал и т.н. Такава е системата.
Това, пък че цените на отводките "скачат" къде го видя?!? - я погледни прикаченият файл, а също и линка с цените от същият период!
Прикачен файл 7944
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1388
И, какво излиза - цената на меда е на същите нива, цените на дребно са стабилни(и със сигурност по-високи от през 2013), а цената на отводките е с 30лв. ПО-НИСКА!!! а, някой ореваха света, че цените били повишени....
Всичко има начало и край и на тази игра ще и дойде края. Лошото е че после няма да можем дори да се поздравим когато се разминаваме ... мисля че ме разбра какво имах предвид, а ти както си искаш го извъртай. Лек и успешен ден спирам да коментирам, виж статията за Нова Зеландия това е най правилното за земеделието въобще в ЕС и рано или късно това ще стане
Хайде да видим дали някой ще купи отводка на 135-140лв пък било и по програма и майката ако ще не мерцедес ами самолет да бъде.В търговията участват двама души единият дава стока другият дава пари.И ако този който дава парите парите има малко ум ще си ги задържи за по добри времена.Също право е на този който има стоката да си я задържи и да и търси по добри пазари- чужбина луната или безкрайната вселена.Само знам че парите могат да бъдат обърнати в друга стока по интересна на пазара могат да бъдат обърнати в образование и куп други неща.Ако не се намери средата просто едните ще имат стока която трябва да реализират понеже са направили разходи по нея а другите ще си държат парите и ще чакат възможности.Все пак за едни мижави пари няма да ставам заложник на ДФЗ
Голям пророк се извъди, но всичките ти разсъждения са все надничане в чуждо канче. :)
То и за деминимиса всички пророкуваха, че никой няма да събере документите, пък после се оказа, че това съвсем не е така.
Ако си толкова велик, аз ще ти дам еди приятелски съвет:
Започни да правиш отводки по 60 лева и убий пазара. Ще имаш огромен пазарен дял и ще станеш милионер. Обещавам ти, че и аз ще купувам от тебе. Ако обаче това не можеш да го направиш, просто замълчи, защото ставаш не само смешен, но и нагъл. Въобразяваш си, че някой с нещо ти е длъжен, но няма такива глупаци. Съжалявам за тежките думи, но това наистина си го мисля.
Всеки сам си решава на каква цена ще се опитва да си продава продукцията като производител, а клиентите сами пък си решават дали да я купуват тази продукция. Точка по въпроса. И не му е работата ни на единия, ни на другия да гледа в чуждото канче, особенно когато хал хабер си няма за чуждите разходи и чуждата себестойност.
И престани да сравняваш цени от ЧЕРНИЯ пазар с тези от ОФИЦИАЛНИЯ.
Тежки думи и не заслужени смятам.Скоро ще имаме възможността да видим какво би се случило.По съм склонен да се съглася с мнението ви ,че е възможно цената да се намали ако клиента си донесе собствено сандъче или други подобни договорки.Ясно е ,че всичко струва пари но и на този който купува сметките трябва да излязат.КОлкото до черният пазар и аз се боря с него - колко хора продават мед на масички и в буркани от краставички
Знаеш ли - аз цял живот съм обиден на пазарната икономика. В няколко различни бранша аз не съм доволен както от покупните цени на суровините, така и от продажните цени на моята продукция. Доставчиците ми натискат цените нагоре, а клиентите натискат техните си цени надолу. По средата остава един тесен процеп, в който цял живот съм се чудил как да се вместя.
Така че всичко, което се случва в пчеларския бранш, за мене не е ново. Падането на изкупната цена на меда и вдигането на цените на пчеларското оборудване всъщност означава, че този процеп в пчеларския бизнес се стеснява. Позната ситуация, така че не я възприемам кой-знае колко трагично. След стесняване на процепа обикновенно има разширяване, което означава, че с едно временно стягане на коланите може да се преживее тежкия период.
Лошото е когато този процеп се затвори напълно. Тогава имаме нулеви години. Още по-лошо е когато разходите надвишат приходите - тогава се работи на ЧИСТА ЗАГУБА. И ако приемем, че нулеви години бихме могли да издържим известно време, кажи ми ти колко би издържал, ако работиш на загуба, и виждаш как се топи това, което с много труд си го спечелил през добрите години?
Та именно в една такава отчаяна обстановка, в която бизнеса ти работи на загуба, единствения вариант е да оферираш такава продажна цена, каквато те устройва. И ако някой купи - купи, ако не - здраве да е (има си алтернативи). В никакъв случай обаче не трябва да се продава на загуба, защото това е пътя към просешката тояга.
Та това според мене в момента е ситуацията при лицензираните майкопроизводители - или ще продават на цена, която ги устройва, или въобще няма да продават. При мене е същото - казвам си цената и ако няма пазар - няма, но в никаъв случай повече НЯМА ДА ПРОДАВАМ НА ЗАГУБА. По скоро бих разформировал отводките и бих ги продавал пита по пита или пък ще ги оставя да станат семейства, или пък ще взема да ги тормозя за получаване на прашец, пчелно млечице или пчелна отрова, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ПРОДАВАМ НА ЗАГУБА. Предполагам това можеш да го разбереш, защото предполагам и ти мислиш същото.
Колкото за продаването под себестойност - това се нарича РАЗПРОДАЖБА и се прилага тогава, когато човек реши да напуска някакъв бизнес. Да, тогава всичко може да се продава на половин цена, но предполагам сам разбираш, че мотивите са съвсем други, и че това няма нищо общо с пазарната цена. Да, ако реша да напускам пчеларския сектор, ще разформировам на 100% семействата си и ще удавя пазара, като ги разпродавам на половин цена, но пак казвам - това няма да е пазарна цена, въпреки че ще доведе до временно сътресение на пазара.
Всичко разбирам и е правилна позицията и на двете страни.И пак ще напомня по ми харесваше оня вариант в който ще е сандъчето на клиента.Аз например не съм знаел ,че давате сандъче с отводката.Или например кое е изгоден вариант за вас да се слага пита с мед или на нейно място пита с пило макар и не пълна от край до край.Защото меда би могъл да се изцентрофугира все пак и той струва пари.А купилият отводката може да си я храни с каквото намери за добре.Някакви такива отстъпки за да може да има продажби и покупки и за двете страни.Съжалявам ако мненията ми са засегнали някой майкопроизводител аз в никой случай не ги приемам за съперници а за хора с които трябва да вървим заедно.И не купуване и не продаването не са вариант.Макар и в по малък мащаб от вас и аз за сега не разчитам на пчеларството като основна дейност но това не може да продължи вечно.
Това със сандъчето на клиента, може и да се практикува широко на черният пазар(въпреки, че има и някой лицензирани производители, работещи по този начин), но то в известна степен противоречи на добрите пчеларски практики в майкопроизодстовто и производството на отводки. Аз лично не бих взел в никакъв случай сандъчета на клиента на моите си пчелини да му ги пълня с отводки, а още по-абсурдно е ако са и използвани. Има си много практични 4-5 пластни картонени кутии за отводки.
Има си закон в който пише от какво се състои отводката и те трябва да спазват този закон.
Проекта ако ти е удобрен и в него пише, че ще закупиш отводки от лицензиран майкопроизводител, то ти трябва да изпълниш точките по проекта или ще бъдеш санкциониран.
Когато парите са само твой, само тогава сам може да решаваш какво ще правиш с тях.
Това е така но с риск да те обидя ще кажа че аз пари за 0,800 гр пчели и 20 кв сантиметра пило както пише в закона няма да дам.Това си е мое мнение както каза Матеев всеки има право да продава на каквато цена него го устройва.Въпросът е ,че парите по НПП са свежи пари които биха могли да влезат в сектора.Ако така ще продължаваме обаче и едните и другите не виждам как би могло да се случи.Пак ще спомена Матеев който е прав че може да не ги продава отводките а да извлича други ползи от тях.Аз пък мога да се развивам според моите си темпове и така.
Така е човече .
Възможно е и някой да си мисли че е така.Но все пак има право да избера нужно ли ми е това приключение :):)
Чукна ли два реда с теб и ни замитат, crying; но ще ти кажа : нали , каквото си кажем не се отнася за тук присъстващите. :bigsmile: Скоро имах предложение да "помогна " / с мои кошери/ на човек, на който му липсват 90 пч. семейства по някаква програма. judge;Познай дали помогнах.
пп. не съм против ползвателите, а против програмите.
Вярвам ти !
Та както ви казах аз няма да участвам по НПП, но наш колега ме помоли да му помогна със заявлението. ОК . Та вчера го попълнихме макар ,че имах информация ,че го правят на место.Подготвени бяхме с мярка А -три оферти за вана и парна восъкотопилка. Сега се върнах от работа и му звъня да видя кво е сторил ,а тои вика мамата си е...ло. Та тук във Велико Търново в ДФЗ по негови думи днес са върнали доста хора които са останали разочаровани. По мярка А задължително са искали три оферти и не само оферти , а и договор с магазин или фирма от която ще се закупи даденият инвенртар.Та те така това е положението ,ще има доста хора които желаят ,но няма да успеят.
И аз , като Атанасов никога не съм играл програми и не мисля да го правя .
Освен офертите искат и молбите които си изпратил за офертите. Другата глупост, макар че не е по тая тема, за ДЕНИМИНИСА искат копие на есенното третиране.Края на третирането беше 31.08. а документите събираха септември
С офертите как ще се решат нещата не съм още наясно, но с договорите изникна следния проблем:
Договора се подписва сега със срок на действие примерно 12 месеца. Ако той влезе в сила веднага, започват да текат разни срокове за изпълнение и плащания. Той обаче не може да се стартира преди ДФЗ да е одобрила проекта на съответния бенефициент. След консултации решихме въпроса така:
Договора се подписва сега, но влиза в сила и сроковете по него започват да текат от момента, в който постъпи авансовото плащане. Така хем вълка си, хем агнето цяло.
Вие я направете тази мярка ПОПУЛЯРНА, и догодина ще има по-много пари по нея. Не знам дали знаете, но един от показателите, който се следи от ДФЗ, е популярноста на всяка една мярка. Под ПОПУЛЯРНОСТ те разбират колко пъти бюджета на подадените заявления надхвърля бюджета, определен по мярката. Например миналата година популярноста на кошерите беше 550%, на отводките 350% и на майките - 150%. По всички останали мерки популярноста беше около 100% или дори под 100%.
Всъщност критерия ПОПУЛЯРНОСТ дава информация какво наистина търсят пчеларите, и в следващите години се вземат решения да се се задоволи тази популярност на принципа вземане на пари от едни мерки и даване на други.
Та покажете, че тази мярка е НАИСТИНА ПОПУЛЯРНА (има много неудовлетворени кандидати), и така ще дадете основание догодина бюджета да се увеличи за сметка на по-непопулярните мерки. Ще се случи и обратното - ако не проявявате достатъчен интерес към пчеларското оборудване, догодина бюджета ще се намали или дори мярката въобще може да се премахне.
При мен долу горе 15 майки имах само една където стана нещо с нея.Другите си работят добре и не мога да си изкривя душата че пристигнаха в срок и добро състояние всичко както си трябва.Сега тази с която се случи нещо виновни няма то си е до много фактори.А когато се казват такива неща е хубаво да се дават конкретни примери еди кой си човек еди какво си стана.Иначе ще очерним човека за нищо.В едно изследване за качеството на автомобилни гуми имаше въпрос - Бихте ли купили отново .Да аз бих купил отново и майки и отводки от Матеев.Стига да се постигне съгласие по икономическите параметри за отводките.Майките и тази година бяха с десетина процента по скъпи.
и аз прозрях конспирация
И аз като една скрита лимонка да се включа в дискусията .Не съм писал от доста време , но в случая ще защитя Матеев защото преди 2 години закупих 50 кошера от него и макар с леки забележки от моя страна и отстъпки от негова, тези кошери се изплатиха още на първата година !
Дали са били мерцедеси или трабанти вие преценете , но и тази година от тях извадих това което съм планирал!Но определено пак бих купил кошери , а не отводки!!!
Аз ще се изкажа в подкрепа на колегата Цветомир с факти около моезакупуване две поредни години.Знам,че хубавото и евтиното са в два различни магазина .....но ...... . В две поредни години (17 и 22 септември)закупувам семейства с кошерите и пълни плодници с мед и зазимени на цена съответно 130 и 150 лв на кошер.От тези семейства още следващата година бях напред.Вярно,че сандъците не бяха нови,но бяха запазени и след като ги реставрирах,твърдя,че ще ме изкарат още доста сезони,защото са читави.
Тази цена от 450 лв ми се струва крайно висока и неразумна.Не знам кой би си позволил подобна инвестиция при тези цени на меда.Прогнозирам,че до 2-3 години цените на майките и отводките ще се сринат като спрат програмите.
Извадка от Наредба 15 за условията за кандидатстване по НПП прием 2017
http://www.dfz.bg/assets/11288/NARED...t_31102016.pdf
Чл. 13. (1) По мярката се подпомагат следните активи и оборудване, описани в приложение № 1, и свързаните
с тях разходи за закупуване на:
1. центрофуга;
2. нож за разпечатване;
3. матуратор;
4. восъкотопилка за подготовка на восък за изработване на восъчни основи от производители на восъчни
основи;
5. вана за разпечатване.
(2) Активите и оборудването по ал. 1 се подпомагат при следните условия:
1. за всяка финансова година кандидатът е заявил само по един брой от един или повече от предвидените за
подпомагане по дейността активи;
2. заявеният актив и/или оборудване отговаря на законово разписаните изисквания за производство на храни;
3. заявеният актив и/или оборудване е ново и не е втора употреба;
4. заявеният актив и/или оборудване е заприходено в инвентарната книга на ЗС (за ЕТ и ЮЛ).
(3) Разходите по ал. 1 се финансират, когато са представени най-малко три независими оферти в оригинал за
всеки заявен актив (оборудване) разход, съпоставими по показателите за оценка от приложение № 1. Цената в
офертите трябва да е определена в левове или в евро с описан ДДС. Офертите трябва да са издадени не
по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и да се придружават от технически
спецификации. В случаите, когато не е избрана офертата с най-ниска цена, се представя обяснителна записка.
Наблягам най вече на ал. 3
И друго следете сайта www.dfz.bg , ако там не може да намерите отговор питайте в ОД на ДФЗ. Експертите ще ви дадат необходимата информация. Все още на тези които заявяват желание за кандидатстване бъдете в офисите в 9 часа за да може да ви приемат и обработят заявленията. Заявлението се попълва електронно и на място, когато НЕ СЕ ПОДАВА ОТ УПЪЛНОМОЩЕНО ЛИЦЕ. В СЛУЧАЙ НА УПЪЛНОМОЩАВАНЕ СЕ ПРЕДСТАВЯ НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО ИЗРИЧНО ПЪЛНОМОЩНО И ПОПЪЛНЕНО И ПОДПИСАНО ОТ КАНДИДАТА ЗАЯВЛЕНИЕ НА ХАРТИЕН НОСИТЕЛ. В момента тече прием и по мярка 4.1 който е до 7 декември а там се сравняват оферти при приемане на заявленията и приема на едно заявление по тази мярка отнема доста време. Така, че който знае за какво идва и е подготвен се обслужва за около 20 минути.
Успех на всички.
Не съм участвал по програми , а и немисля да участвам при тези условия. Парите са изкарани от пчели и са вложени в пчели. Цената не е от значение и не обект на темата ,но определено не беше ниска .
Верно не е по темата. Ама не беше и по темата да обясняваш какво си купил и от кого. А темата беше,че на някой хора са им малко 110лв за 4 пити пчели. Всъщност имаше един дето се опитваше да пробута 3 пити и 1 основа в отводката. Сега се сетих. Сигурно е имало кой да му ги купува.:yo:
И на мен цена от 5,50-6.00 лв./кг на чист натурален пчелен мед на ДРЕБНО обявена от някой пчелари ми се струва крайно занижена и неразумна ама си мълча... то оня бъркоч в магазина струва повече за килограм....
На мен пък ми е изгодно догодина да продавам отводки по 200 лв. и семейство по 800 лв. дори промоция ще направя по 799,99 лв. Само не мога да разбера какво ви интересува и защо толкова ви вълнува цената която някой е обявил. Да не сте съдружници/бизнес пратньори?
"Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от ЕК с решение за изпълнение (ЕС) 2016/1102, като общият бюджет е около 14,28 млн. лв. От тях 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. За 2017 г. финансовият ресурс е 4 758 590 лв "
"Парламентът прие окончателно на второ четене бюджета за 2017 г."
Хайде и да почерпите по-нататък.:bigsmile:
Това изгодното ,което споменавате,колега,не ми звучи като пазарна цена,а такава,която Ви устройва .Пуснете отводките и семействата на тази цени и после споменете тук колко сте продали.И аз искам да си пусна меда на по 15 лв. буркана ,защото ми е много изгодно,проблема е ,че никой няма да дойде при мен,защото пазара казва,че има доста от моя продукт на доста по-ниска цена.
Защо да не е пазарна цена?
Всеки продавач обевява цена за своята стока. Аз съм обявил 200 лв., Иван - 150 лв., Петко - 120 лв., Асен - 100 лв., Митко - 80 лв. Всеки един си е направил сметката че тази цена му е изгодна и устройва. Клиента след като е прозвънил тези продавачи на базата цена - допълнителни условия или кой какво предлага за тези пари взима решение от кого да купи. Цената не винаги е определящ фактор много зависи какво и кога получаваш за тези пари.
Например цената на Митко от 80 лв. е най-изгодна и срещу нея клиента получава 3 рамки в съндъче което той си носи но заради многото поръчки които Митко поел поръчката ще е готова не по-рано от 31 юли че дори и в начлото на август.
Ако клиента е по НПП (а дори и да не е) въпроса е дали вече тази цена и тези допълнителни условия са изгодни или не. Защото примерно може да отиде при Петко за 120 лв. и където ще получи 4 рамки в картонена кутия на 1 юли или при Иван където срещу 150 лв. ще вземе 5 рамки в дървено съндъче към 20 май и т.н. ..... Да не забравяме и нещо друго което също влияе донякъде - репутацията и отношението на продавача...
Така че всеки клиент сам си прави преценката кое му е най-изгодно като цена-условия. Има колеги които казват аз купувам/работя само с този продавач и не ме интересува че при другия е с 5-10 лв. по-евтино. ...
Същото е с меда защо да не е 15 лв./кг нищо че на пазара има и по 5 лв./кг Зависи какво предлагаш и как го предлагаш за тези 15 лв. Може и да не е много подходящ пример но има маратонки за 20 лв. има и за 200 лв. купуват се и едните и другите...
Това с което не мога се съглася обаче е търсенето на сметка или отчет от някого той какво и колко е продал и на каква цена. Дали е нарочно или не, но доста често се прави - "Искам като продадеш на тази цена да ми кажеш колко си продал". С цялото ми уважение, ама кога ми станахте ортаци за да ви се отчитам...?
Здравейте,
Така е Боре, прав си! Но винаги има едно НО. Лошото при нас е, че не винаги цената отговаря на качеството. Всеки търси баланса м/у цената която може да си позволи и какво ще получи срещу нея.
Затова и тук във форума трябва да се споделя, кой какво е получил и от кого. Някой ако се е "опарил", да сподели. Друг който е доволен, също. Така лоялните ще просперират, а не мошениците.
Относно цената на меда, не ми е приятно когато предлагам на 10-12лв. да ми казват, че има на 5-6лв. Всеки си оценява продукцията, труда, и т.н. Както казва Матеев, всеки си има камбанарийка!
Поздрави, Г. Георгиев
Ами държавата иска да има стандарт. Определени са параметри за това какво представлява една отводка, не знам дали е възможно човек да си купи отводки примерно на 2 рамки с майката и каква ще бъде цената за това. Нека кажат майкопроизводителите. Иначе пределните цени това са цените по които ще продават всички. Тоест това си беше един вид картелно споразумение между майкопроизводителите и държавата и всичко си е легално. На пазарна кономика тук дори и не намирисва.
Принципно е така. Но има разлика в това да напишеш - Колеги купих си майки/отводки от ... и съм много доволен или не съм доволен защото... И вече останалите които се интересуват и прочетат да си преценят (например може да е по-скъпо сравнение с останалите предложения но 15-20 души са написали че са много доволни от покупката и ти вече да си прецениш дали може да си позволиш тази цена и колко бройки да вземеш или не можеш и отиваш при другия нищо че има и някой негативи които обаче си решил че може да преглътнеш или са поносими според теб) Съвсем различно е обаче да напишеш - Колеги аз тази година продадох 200 отводки по 200 лв. .... Това как ще прозвучи? А нали се сещаш и за коментарите под такъв пост които ще се появят...
По гафа с 3-те оферти сега ще почистя всички стари мнения и ви моля повече нищо да не се пишете за това, защото ДФЗ чете форума. Четат го и от МЗХ и от службите. Така че внимавайте какво пишете.
Който е много любопитен какво всъщност се случи - да ми напише ЛС. В никакъв случай обаче не пишете нищо в публичното пространство.
И не си мислете, че аз и Кожухаров сме полудели, решавайки да си направим ХАРАКИРИ пред пчеларите с измислица, която ще се разобличи още на следващия ден. Голям скандал се разрази и си има обяснение, но не е за публичното пространство.
Не разбирам какъв ти е проблема. Изискването за три оферти си го пишеше в наредбата много преди приема, а проекто наредбата я имаше тук във форума още пролетта. Ти не си чел и не си се ориентирал и сега специално за теб да удължат приема. Ти се и държиш арогантно спрямо Кожухаров който в случая за нищо не ти е виновен. Ако съм на мястото на Матеев щеше да си порязан веднага. Никой няма вина за твоята неинформираност и бавна реакция.
Предупредих ви повече да не пишете по случая в публичното пространство. Толкова ли не можете да го разберете това?
ДФЗ НИКОГА не са правили компромиси с 3-те оферти и НИКОГА няма да направят. И ако случайно сте чули или видели нещо друго, значи сте сънували. Такова нещо не се е случвало, така че точка по въпроса.
Ако това ще ви направи щастливи, приемете, че аз и Кожухаров сме полудели. :)
Спрете обаче да пишете за възможни нередности в работата на ДФЗ, защото това не е в наш интерес. Не го ли разбрахте това? Нима искате ОЛАФ да дойде на разследване и профилактично да спре всички селски програми?
Този постинг и всички други, свързани с 3-те оферти, ще бъдат изтрити след 24 часа. За в бъдеще незабавно ще се се трие и всичко останало, намекващо за този гаф.
И запомнете:
ДФЗ НИКОГА не са правили компромиси с 3-те оферти, няма да го правят и за в бъдеще. Точка по въпроса. Ако сте чули или видели нещо друго, то това е било само в сънищата ви. :)
Да бе. Знаем ги ДФЗ. За едни може, за други неможе. Лично съм бил свидетел как служител на ДФЗ “дооправя“ (печати декларации които липсват) проекта на кандидат по 4.1. Преди още да е изтекъл срока за подаване на проектите. И кво лошо има да се разследва нещо, което е незаконно или неправилно!?! Без значение кой ще разследва.sweating;
Да ги спрат. Не съм видял нещо хубаво от селските програми. От тея програми една определена група хора направо се позлатиха.... Нас ще ни има и без селски програми.....:yo:
Аз си мисля точно обратното - тези програми подлъгаха една камара начинаещи пишман пчелари да станат истински пчелари. Набълбукаха се неподготвени с голямо количество кошери и семейства и в момента сигурно проклинат деня, в който са се хванали на хорото да го играят.
Да, може би не трябваше да има програми, но тогава всички пчелари щяха да реват, че другите сектори получават някакви пари, а пчеларския - не. Трудна дилема - нали. Не може да се угоди на всички. Каквото и да направи човек, мислещ доброто на пчеларите, винаги ще бъде виновен. :) :) :)
Още малко и ще дойдете на това заради което бършех плюнки преди няколко години. Програмите са помощ за тези които знаят какво правят и беля за неопитните. За съжаление тези, които знаят какво правят трудно се дореждат до програмите. Изискване за поне 5 годишен опит донякъде ще реши проблема, но не би.
Пчеларските програми са капка в морето. Влезте у Фермера и вижте на главната страница- 107млн.лв. за 325 проекта “свързани с културния живот“.sweating; Ха познайте ще ли се подобри и разнообрази културния ни живот....еле пък на село.sweating; Нека ги спрат, нека.sweating; http://https://www.fermer.bg/325-%D0...news19056.html
"Готова е предварителната оценка на дейностите по подмярка 7.2 Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от ПРСР 2014-2020, свързани с културния живот, като в периода на прием, бяха приети 325 проектни предложения с общ размер на субсидията от 107 342 959,95 лева."
Ремонтираха църквите, сега да не строят театри.:bigsmile:
Моето предложение за промяна в Наредба 15
Тъй като приема за 2017 по НПП завърши предлагам да помислите за промяна в наредбата за новия прием касаещо капацитета на инвентара и най вече на центрофугите. Щом има таван за пчелните семейства да са до 100, да се ограничи и капацитета на центрофугите максимум до 24 рамки хордиално. Даже и това е много. Най много до 12 рамки хордиално. Ние с 24 рамкова обслужвахме 150 семейства. До преди това 80-90 семейства сме ги обслужвали с 3/6 рамкова ръчна хордиална. Така по този начин бюджета може да стигне за по голям брой кандидати през следващата година. Има начинаещи пчеларчета дето си нямат познания за това. Другото което е работете по създаване на база данни с референтни цени. Така ще отпадне събиране на 3 оферти и по лесно ще се администрират мерки А и В.
В работната група наистина обсъждахме дали да не наложим ограничения върху размера на центрофугата, защото наистина има големи центрофуги (моята е 56 рамки), които пчеларя ще му потрябват чак когато стигне до 1000 гошера. Това беше мое предложение и се разви някаква дискусия, която не си спомням точно какви доводи извади, но предложението не се прие. Предполагам е било защото се предполага, че пчеларя ще продължи да се развива и над 100 кошера.
Тази година ще видим дали има злоупотреби да се купуват големи центрофуги, и ако това е така, почти е сигурно, че за догодина ще наложим някакви ограничения. Нали знаете - всички ограничения в програмата се слагат само и единствено защото някъде някой се е опитвал да злоупотребява с нещо. Няма как обаче да се предвиди какво ще измисли гения на българския пчелар, така че може да се предполага, че новите мерки ще са несъвършенни при първото им пускане, но в следващите години ще се доусъвършенстват.
Колкото до 3-те оферти и тяхната замяна с пределни цени - това е възможно само ако на САПИ се възложи да направи проучване на пазарните цени. За догодина ще помолим МЗХ да се разпореди на САПИ да направи такова проучване, и това наистина би могло да разреши проблема с 3-те оферти и да ги заменим с пределни цени.
Донякъде съм съгласен с мнението на колегата. Но в някой случай 24 рамкова е недостатъчна за целите на пчеларя. Лично на мен 24 рамкова ми е крайно недостатъчна и ми е нужна минимум 40 рамкова, а в момента съм под 100 семейства. Нужно ли е да се ограничават онези които са наясно какво искат и знаят какво правят? Например 75 рамкова радиална с цена от 3 700 лв. при лимит от 2 500 лв и 50 % както е по програмата. Това е не повече от 1 850 лв. За 24/28 рамкова с цена 1 800 лв. са 900 лв. при условие че избират офертите с най-ниска цена ( а има и по-ниски цени за 24 рамкови отново с фактура). Освен това този лимит от 2 500 лв. не е ли наложен именно заради това?
Не официално се беше чуло че пределни цени не се казват понеже пчеларите след като знаят пределната цена посочват нея.Беше направен аналог с програмата за селските райони.
Не съм убеден, че с 12-ка щще можеш да обслужиш 100 семейства, особено ако търсиш производителност. Аз ползвам 12-ка и когато имах 100 семейства виждах голям зор и губех много от това, че не мога да си извадя навреме меда. Ако не се бе наложило да намаля бройката със сигурниост щех да инвестирам в по-голяма центрофуга.
Това е несериозно. Някаква обосновка защо е достатъчна? А колко пчелари до 100 семейства изобщо ще покрият изискванията на 4.1 ?
Както и не съм съгласен и с твърдението на Матеев че 56 рамкова е достатъчна до 1000 семейства (да не говорим че всяка професионална ферма с 1000 + семейства работи с поточни линии с капацитет от 4-8 тона за 8 часов раб. ден. Или ползват минимум от 2 до 4 центрофуги с капацитет над 50 рамки)
А колко дни ще са нужни за ваденето на меда от пчеларя с една 12 рамкова центрофуга от 100 смейства ? Или с 56 рамкова на 1000 семейства? А труда той е безплатен може би? А помощниците ако има такива? А ако това не ти е основна работа и работиш от понеделник до петък и имаш само два дни (събота и неделя) да извадиш меда?
На TECHTRON Сърбия една 14 рамкова касетъчна струва 4 300 лв. а за 6 ДБ или 12 магазиини рамки е 2 600 лв. Срещу 2 200 лв. за 42 рамкова и 3 400 лв. за 70 рамкова. Кое е по-изгодно и като рамки и като цена?
То тогава дайте да поискаме и да са ръчни центрофуги за по 350-800 лв. айде да отпуснем до 1 200 лв. за една Лега...
Борка, що се хабиш, на ли видя на анкетата, че хората вадят по 10-20 кг мед, как няма да им стига такава центруфуга.
Така е.320 семейства около 6,5 тона мед с 24-рамкова центрофуга.Обслужване на пчелите + добива на меда двама души, без каквито и да е помощници.В определени моменти е много напрегнато,но нещата се получават.
От опита който имам ще ви кажа че производителността при добива на мед е комплексен фактор. На времето с баща ми двамата сваляме магазини на пчелина. За ден сме стигали и до 70. Пчелина беше на 10 на километра от село. Работехме с ДБ с 2магазина. Отглеждахме 150 семейства. В къщи още поне двама работеха - разпечатване и центрофугиране. Но оптимално сме стигали 50 - 60 магазина на ден. Без пчелогонки и понякога и вадене на далаци. Меда го вадехме с 24 рамкова центрофуга радиална на ток. Двама човека не можеха да и насмогнат да разпечатват. Така че до 100 семейства няма смисъл от много голяма центрофуга. Гледайте оптималното цена/качество.
То и с 3 рамкова ръчна центрофуга също става... А най-добре би било да е дву рамкова ръчна центрофуга. Оптимална цена и добро качество. Така че няма смисъл да се купуват по-големи центрофуги, че и с мотор.
Аз съм с 120 кошера ,купих си 72 рамкова ,вадя меда в пчелина .Сега подготвям ремаркето на атв то да пренася 8 корпуса по 9 рамки ,точно за центрофугата за да се върти процеса .Целта ми е да извадя меда за 1 ден .А иначе 1000 кошера може да се обслужват и с 3 рамкова хордиални ,но за колко време ще се извъртят меда на тия кошери
Преди тринадесет и + години когато започвах да се занимаваме с отглеждане на пчели с Майката на децата ми ни дадоха да ползваме 6 рамкова хордиална центрофуга. Семействата 10 бр. ДБ 12 рамкови. Съботно неделно пчеларство. Ужас вадиш мед един ден, дебнеш времето съобразяваш се със всичко. На третата година купихме 12 радиалма центрофуга на ток от Касамаков . Не че не можех да си позволя и на Лизон или Лега , но и аз като някой от вас си мислех че няма смисъл за повече от 30 кошера да инвестирам в по-голяма. Търпях я цели 5-6 години / мъка/ и си закупих 30 рамкова Лизон и трудът стана песен. Вадене на мед за около 6 часа от 40-50 магазина 600 + рамки. Които е мазохист и не е въртял центрофуга може и както спомена Сезгин с три рамкова хордиална за 10 + кошера.
Да на всеки, който желае да се развива би трябвало да си закупи инвентар който ще му върши работа и след 5-6 години , а не всяка три годишна програма да се чуди какви врътки да прави за да си го подмени с такъв който да му е от полза. А не да се съобразява с мнения от рода, че и малката върши работа що ти по голяма и по производителна. В малката можеш да сложиш малко , а голямата събира и много , и малко. По Същата логика защо им е на пчелари с до 100 кошера разпечатваща машина? ами щот да им върши работа, за улеснение, за по бързо разпечатване. Причините са много.
В момента съм със 100 семейства и ако трябваше да си купувам центрофуга най вероятно ще е 40 + рамки.
И не е нужно във форум който се чете от МЗХ да пишете изказвания без размисли ,че малката центрофуга върши чудеса.
Сега най много да се вдигнат и цените и на центрофугите .Тази програма трябва да се спре завинаги ,колкото се може по скоро и парите да се дадат на кошер както е в другите отрасли от земеделе животновъдство,лично сега не мога да си продам страрата 24 рамкова само заради тази програма
Ужас 11 кандидата за -(платформи,ремаркета,прека ени, откачени, всякакви)УЖАС,373-ма за инвентар ......................по късно ще разтълкувам и другите мерки по брой кандидати,НО картината е плачевна при първите ми анализи съпоставяйки-кой за какво и колко са кандидатствали по отделните мерки.
лекия спор беше за броя подпомогнати по мярка А - само 373 кандидата..... Ако ги одобрят всичките ще вземат средно по 960 лв. помощ.
Мани го тоя с..р ,забрайх ме го вече.Обърни внимание на бр.кандидати за илачите около 1 700,също толкова и по мярка Д.-кошери,одвотки,майки.Фрашк но е с кухи заявления на тоя прием,бах тия илачи те много важни били.
Това се очакваше за ремаркетата с тия 2500 таван , на БМД за 24 кошера е 12000 а на Континенталик за 15 е 6200 и това са ремаркетата . Иначе една платформа за коли ти е между 2500 и 4000 . За платформите е същата работа . Да не е луд някой да се върже с хиляда задължения и да купи два пъти по скъпо ремарке за да му платят максимум половината(до 2500) от което да му удържат данък .