НИщо не се изкривява просто по програмите не можеш да купиш основи и хранилки.И да не забравяме че целият търговски риск се поема от пчеларя купил отводките.Което ще рече плащаш отводките на производителя той ти казва какви супер майки са какви супер пчели са - културистки.А то си е едно купуване на китайска котка в сак- взимаш едни затворени сандъчета и толкова .Отиваш си в къщи и после коя не оплодена коя хич я няма коя стара това никой не ти го отчита .Айде да не са толкова онеправдани производителите на отводки аз още не съм чул някой да е поел гаранция за не снасяща майка.И понеже някой ще каже че това е не измерима величина.КОй пак поема целият риск - пчеларя който е и дал пари от семейния бюджет. Е и тук някой ще каже то да е нещо ми то пари![]()
Аз си ги правя и не се оплаквам
Ако ще се дават 70лв и около тази цена за отводка по програма - ами единия ще си държи парите другият ще си държи отводките.Взимането на отводка по програма нищо не значи.Пчеларят има и други разходи по нея например подлежи на проверки и се ЗАДЪЛЖАВА да се грижи за този отводка поне 3 години и ако за тези години ще съм спестил едни 20лв ами защо да го правя ?
Чакай сега как я правиш сметката на дърводелеца, ако говориш за някой с некачествена продукция и високи цени разбирам да си недоволен.Аз си купувам кошери от фирма.Там човека си е направил инвестиция в хале, цех, заплати, осигуровки, машини, амортизация, сметки и пр.Изведнъж се появяваш ти и заявяваш че едно дъно струвало 4лв и дърводелците сме ги направили хора.Същото е и с отводките и майките.Всеки сам решава на каква цена да си продава продукцията.
Субсидирането по принцип трябва да води до намаляването на цената на крайния продукт. В случая се явява меда и опрашването. Всички по вергата щипват по нещо от това субсидиране, едни повече други по-малко. Държавата ако я интересува, трябва да предвиди, да проектира и да разпредели справедливо средствата между всички.
При всички субсидирани производства го има това щипване от всички по вергата. Ето и при зърнопроизводителите - от една страна щипват собствениците на земя със свръх високите ренти, от друга производители на тор, на механизирана техника, посевен материал и т.н. Такава е системата.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))