Еее, хайде по-сръчно де :bigsmile:
Тя и акацията е стигнала почти до центрофугата. За нея имам цена от 7 лв. Обявявайте и вие. ;)
Преглед за печат
Честно да си кажа, не виждам причина да криеш изкупвача. Пък и мотивът ти да криеш... главата и умът ми не го побират. Ся кво, само на теб ще изкупят меда и само на теб ти е определена персонална цена ли, щото си първия дал проби и мед, а останалите след теб на по-ниска цена ще ги цакат. А сега де...
Ти в Божиите работи не се бъркай ей! :bigsmile:
Предполагам всеки пчелар дава всичко от себе си, за да има щастлив край, а природата каквото реши, това е. Просто има неща, които не зависят от нас самите и не можем да ги променим. Та относно цената на меда се ядосвам, че има хиляди кибици тук и всеки иска да попие информация, в същото време обаче не споделя - ей това дразни.
Ами да споделя аз тогава.
За първа година вадих чиста рапица(не защото исках, а защото видях как кристализира още преди запечатване) и се отървах от нея на цена от 5лв. за буркан от 720мл. на едро. За мен е малко, но аз не лъжа верни клиенти, че това е мед от бял трън или нещо друго, а като кажа рапица и се мръщят. Нека други берат срама пред клиентите и да я продават на 12лв. Акацията я изпуснах тази година, но ланшната замина на 7евро за буркан в Гърция(продават я на 12Е за местна), лошото е, че моят пазар там е малък защото не вярват на българите като цяло... Там ми търся и манов мед(не, че вадя), но дават само 5e, т.е. цената на дребно в БГ е по-висока. Всичко останало реализирам на 10лв. или 5е без значение от вида.
Да уточня до сега мед в тенекия не съм наливал (пълня матуратора и после в буркани за да е еднаква партидата и като ми каже клиент искам от онзи мед да съм сигурен, че ще е доволен) и до изкупвачи не съм опирал. Мислех да ги пробвам за рапицата, но като калкулирах разходите на 0.5лв за буркан и капачка за 0.950кг прецених, че съм напред с почти 1лв. за кг. от това което ни дават в момента.
За тези които ще ме плюят за ниската цена на буркан ще припомня, че тя е едрова. Не гоня рекордни добиви защото парите си ги вадя в друга сфера, но работата с пчелите я движа по правилата на бизнеса нищо, че ми е по-скоро хоби. За първа година застъпих миналогодишен мед с нова реколта(пак заради рапицата) т.е. няма да увеличавам семействата за да не опирам до прекупвачи за реализация на продукцията.
Реализирана 1800кг. рапица на 3.50лв.Успях да извадя и акация.Тая година доста слабо и с лек жълт оттенък.Засега чака.
Цената на меда тази година, поради слабата реколта на пазара е скочила: Карловският пазар цената 11лв.
Имаш впредвид цената на рапица/букет нали?
Като гледам на Апитрейд цените, както вървят надолу, след някоя година ще продаваме два за лев.Ех... хубави хора!
Като им върви бизнеса на хората на 3.80 що да дават повече. Да не са баламурници.
https://m.dnes.bg/obrazovanie/2019/0...bsidiia.417275
Лошо, много лошо!
За съжаление това е резултата от приемането ни в прословутия евросъюз. Изпиха ни кръвчицата, а сега глозгат телата ни. Намазани с мед.
Ликвидира се България! Миналата година козите с чума, сега прасетата с чума! Пчелите-пчеларите с вносен мед или глюкозо-фруктозен сироп!
Пустите им империалисти, долу-смърт.
И що се корате? Все едно не сте го знаели това преди...
Само за протоколЪт: Някой чете ли междуредовете, или пък слуша измежду думичките на уважаемия... вече му забрайх името... :)
Всичко е борба за пазари, тази чума е изкуствено внесена отвън, за да се ликвидира местното производство на свинско месо и да купуваме месо само от Кауфланда, и всякакви други боклуци също...добре, че пчеларите сме дребни прашинки, и че не са ни заразили пчелите с някоя чума и по пчелите - изобщо няма да се учудя!!!
Отваря се място за партиен секретар май.
Казваш, ако не бяхме в евросъюза, щяхме да им продаваме мед на европейците на воля? Аржентинците ще им продават по-евтино, ама те ще купуват нашия по-скъпо, защото ни обичат, може би? Или да идем в евразийския съюз, че там са цъфнали и вързали? Па не сме рекли, не са ни взели турците за вилает. Къде да вървим, че да я оправим тая пуста цена на меда, не знам.
А тия приказки за субсидия на бройка семейство са предисловие за поредната мошенгия. Изведнъж ще се пръкнат фирми на пчелари с хиляди кошери и ви гарантирам, че добро няма да видим от това. Най-много да плъзнат болести и мор, та да се налага употреба на тежка химия в изобилие. Или може би промените в закона за пчеларството /онова с ограничението на броя кошери на землище и прочее/ подготвят точно за такъв момент?
Абе не знам за бройка, ама ако бяха за килограм по- харно щеше да е комай? Например левче за килограмче. А?
Пффф, че те катарците, които имат 17% от VW лобират за Турция, кой да им се противопостави. Те цяло СП по футбол си купиха, че някакъв си завод ли няма да направят, където те кажат.
Да не започвам да коментирам петролените долари, че може и да ме изхвърлят от форума :)
Няма по-виновни от нас за това че ни заобикалят.Овчедушен народ сме и не можем да очакваме друго, от това което ни се случва. В Турция млада работна ръка колкото искаш. Ако тук отвориш 5000 работни места в момента ще разбиеш пазара на труда и пак не можеш да намериш толкова кадърни млади хора.
Гледам изкупна цена на меда е 3.80лв. около 3.50 чисто и се чудя каква е печалбата да се продава на толкова ниска цена. Аз моя го продавам на едро на 5 лв. и печалбата ми е минимална, всичко по надолу ще работя на загуба. Трябва да изкарам по 100 кг. от кошер та да съм на печалба при 3.50 :(
На загуба не работи никой. Освен абдалите, ама и те от ден до пладне. Поприща много. Никой не ни кара да стържем тая писта. Като е ниска цената има и други занимания. Аз продавам на едро на 6.50 и кво?
И в моя регион изкупна цена на едро 3.60 лв. За килограм,при тази цена си покривам разходите и като си сметна трудът съм на загуба, догодина ще намаля бройката на кошерите та поне да ми е по малко блъскотията!
Една кутия цигари струва 5,20лв. - демек жена ми изпушва всеки ден по кило и половина мед - е какъв ми е стимула да се занимавам??...не съм профи - любител съм, но тежко и горко на тези, които разчитат само на доходи от пчеларство!!!....догодина ще се пробвам да продам 10-15 МПС, и това да ми е кирията от пчелите за сезона, няколко тенекии мед за познати и приятели - и дотам...фантазирах си и аз разни трицифрени бройки, втори пчелин - не става в тази държава явно, ченгетата-пенсионери от ДС ще ни морят здраво още много години!!!
Помен и трябва на цената и молебен.....
https://youtu.be/vNir873bxGM
Обичам да цитирам приятели...
"...Без страст, няма красота...." ДК
Както го е казал Буда и добре перифразирано от Д. Кришнамурти - "...любовта създава страдание..."
Привързаността към пчелите, любовта и страстта при неуспехи, могат да доведат до значителни сътресения,....но искрено се надявам след известно време да останем само "любовчиите" и да се наслаждаваме на страстите.
Не съм го правил до сега, но следващата сезон ще се опитам да си засека парични баланс.........(дал Кольо, зел Кольо), Надявам се разходите да са по-малки от приходите , че иначе си е иб..о майката.
Както винаги по това време започваме лакърдиите за цената на меда и винаги се сещам за един старт пчелар които навремето ми даваше акъл.Той винаги като заговорихме за цената казваше: К'во и е на цената и един лев да стане пак съм на кяр.
Другият лаф му беше: За кьорави овце , кьорави търговци.
Та те така ...
Току що се агресирах,разговарях с търговец на дребно на пчелен мед и хранителни продукти, който продава мед на 5.80лв. за килограм,каза ми че купува медът от мой колега на цена 4лв. готов опакован в буркани с етикети и лабораторен анализ.Този мой (колега) ако го хвана такъв пердах ще му тегля задето не си цени трудът!
За съжаление ценната я сринаха колегите и в моя район :(
Аз продавам на 7 лева на дребно и вече им е скъпо и спряха за взимат. Пазарят се за 6 лева както е при другите пчелари около мен, но аз под 7 не продавам.
Вчера в една аптека видях да продават пчелен мед, Райски букет, много красиви етикети, бурканчето - 450 гр, цена 12.99 BGN.
Няма как цената на дребно да не пада, при условие, че това се случва с едровата цена. Всеки гледа да прибере лева, пък било то и по-малко. Явно част от едровите пчелари ви подбиват цената, но няма как, трябва да се примирите. Аз не съм от тях, защото както съм споменавал ме мързи, а и нямам време да се занимавам с разфасоване.
Ще ви споделя последните си премеждия: Два месеца чаках резултат от проби за липата - 5 лв. Преди две седмици дадох проби на друг за 4,50лв. Вчера ми се обаждат първите на 4,60. Обясних им, че държа да съм коректен и ще чакам вторите проби, пък дори и с 10ст. по-малко. Аман - заман дай ни го. Говоря с втория търговец и му казах, че имам пазар за 4,60лв -Давай им го! Та след малко пазарлъци, стигнах и до 4,70 лв., днес си ги взех. Та мисълта ми е, че човек колкото и да се пъне, неможе да търси цени от преди няколко години, защото рискува да яде мед, вместо хляб. Както се казва пазара е свободен и туй, че един двама продали на по-мижава цена не влияе на пазара. На пазара влияние оказват други фактори.
Перка изкарай над половин тон и го продай над 8 лв. да кажем 10 лв. и мисля, че е в рамките на реалното ама от 12 лв.над 0,5 т. мисля, че ще е един много успешен бизнес недостожим за болшинството пчелари.Разбира се това е само моя хипотеза и реалността може да е друга ама силно ме съмнява.
Амин дай Боже!bow;
Инак Гога, и аз си се съмнявам често в доста неща, направо понякога се притеснявам, че съм станал прекалено мнителен.:spy:
Даже сега с това пожелание/идея от твоя страна, отново нахлуват съмнения дали ще успея да продам 0,5т. даже и на 8.00. Обаче, въобще не се съмнявам, че ако го пробвам, ще изкарам по-малко пари заради тая цена от 8.00/кг.;)
А си има хора за които и 1т. на 10.00лв е лек мач. Просто аз съм лабав, какво да се прави:(
Ама така ще е, докато не почна сутрин да се събуждам изпълнен със злоба, все ще съм бита карта:laughing:
Не е невъзможно, въпросът е от колко време си на пазара, не може(или поне. Е трудно) от утре изкарваш 5-600кила и хайде хоп. Миналата година съм продал толкова, но мисля че съм към тавана. Ти правилно отбеляза, че на някои летвата е доста по висока, то и аз още загрявам де;)
П. П. Не съм ти забрави вчерашния въпрос, но не остава време, на некоя сБирка ще коментираме, на живо и мисълта и речта ми текат бързо на компа изтичат;)
С всяка изминала година стокооборота спада. Сравняваме ги помежду си с приятели. Говоря за стоки от камъни и дърва, до хранителни продукти, дрехи и услуги. Нещата в нашия град са трагични. Не са малко самоубийствата, като най-честата причина са тях са депресивни състояния или неизлечими болести. На фона на тази гротеска очакванията за повишаване на някакви резултати ми звучи като пълен идиотизъм!
Масовото възнаграждение на трудещите се е от порядъка на 800 лв. Такова съм получавал преди 20 години! Нима имам право да се надявам, че през идущите 20 нещо ще се промени? Блажени са вярващите!
С всяка изминала година броя на населението намалява , а тоя на милионерите расте. Когато двете "редици" на намаляващото население и на нарастващия брой милионери се срещнат обещаното от управниците благоденствие ще настъпи.Ще останат малко, но само качествени и богати "управници" , защото докато изпълнят обещанието си за благоденствие, ще са се облагоденствали и забогатели.Е, това поне е реално изпълняващо се!
Ей, я по-бодро , да не взема да чета за обесили се пчелари.:bigsmile:
Четох, че ще изнасяме мед за китай.А, ве ей, представяте ли си, какъв дефицит ще настъпи. Купони за мед, най сетне ще изгрее слънце и на пчелина на българина.:bigsmile:
Опашка не е имало, но ходих след това да си купя, от чисто любопитство и нямаше. Свършил.
В София винаги ще намериш купувачи за всичко, независимо от цената.
Миналата събота гледах по една ТВ някакво готварско предаване и представиха български мед от рози, който е голям хит в парижките ресторанти. 2 момичета правеха бизнеса. Меда е някъде от района на Габрово.
Та така, който е инициативен, намира свободна ниша, реализира си продукта и изкарва добри пари.
Не ти разбирам поста и още по-малко пренебрежителното "хорица" :confused: Познаваш момичетата и знаеш, че са мошеници или ....?
Намерили хората възможност за бизнес, какъв е проблема? В предаването участваха и френски шеф готвачи и се изказаха много ласкаво за продукта.
Между другото момичетата търсеха и производители на хубава и екологично чиста лютеница, та ако има такива ... действайте.
Френската прелюдия съпроводена от ласки носи голяма наслада преди продуктовото позициониране.
Peцeптa 6: Kaĸ дa cи нaпpaвим poзoв мeд?
100 гp. cвeжи цвeтчeтa ce ĸипвaт в 500 мл. вoдa, мaxa ce oт oгъня, ĸиcнe 5 мин и ce пpeцeждa. Kъм пoлyчeнaтa тeчнocт ce пpибaвя 800 гp. зaxap, paзбъpĸвa ce и ce нaливa в шишeтa. Bзeмa ce пo 1 ч.л. cмec 3 пъти днeвнo пpи ĸaшлицa и пpecипнaлocт y дeцaтa, ĸaĸтo и пpи нepвнa cлaбocт, cъвeтвa Keти Ивaнoвa.
Източник: zdravnitza.com
Когато българите се научат да говорят смислено собствения си език и подобни недоразумения ще изчезнат.
Значение на думата мед
медът, меда, само ед., м. Сладко гъсто вещество, изработвано от пчелите от цветния нектар. Акациев мед.
прил. меден, медена, медено, мн. медени.
При разкалян терен трябват трябват зимни гуми.
Не е това. За съжаление не си спомням коя беше телевизията , за да потърся предаването на сайта им. Но меда е мед, както казах от района на Габрово. Допълнително се обработва, за да се получи вкус и аромат на роза дамасцена. Как точно - търговска тайна, но по думите на девойките за процеса са нужни 2 седмици.
При положение, че нито познавам момичетата, нито съм опитвала меда и не съм виждала лабораторен анализ не мога да кажа "Ууу, мошеници". Вие очевидно, като по-дългогодишни пчелари, можете. Еми... добре.
Но смятам, че правите заключения имайки много малко факти и достоверна информация. Някой гледал ли е предаването?
https://www.capital.bg/biznes/predpr...e_prosto_rozi/
Предполагам, че е нещо подобно? Става въпрос за рози накиснати в мед . Евала!
Не искам коментарът ми да бъде приет като провокация, нито ще отговоря на такава. Определено намирам разлика между "мед от рози" и" био ароматен продукт".
Интернет алъш-вериша на дребно как върви???...или и там умряла работа!!!
Мед от рози??? Аз живея в центъра на Розовата долина. Розите едва ли не растат в двора ми, а на времето и в двора ми, такова чудо не е имало. Мед от рози??? Вземала госпожата и накисвала листа в меда??? Аромата госпожо не е в листенцата, а в средата на цвета, в тичинките. Накисване на рози в меда - това не е мед от рози, а отвара от рози. Мед от рози ще е когато пчелите съберат нектар от рози, което е много рядко явление. Пчелите събират предимно прашец от розите и то в средата на деня, когато цвета е вече изсъхнал и прашеца е възможно да се отдели от тичинките. Иначе е мазен и не се полепва по косъмчетата им и така да го складират. Както казах цвета трябва да изсъхне от влагата да се получи този процес на събиране от пчелите, но това няма как да стане, тъй като берачите го берат още в ранни зори/ 4-5:00 часа/ До 8:00 часа трябва да е във фабриката, че си губи качествата. Истински мед от рози може да се получи, ако пчелите се закарат в такива блокове с рози в които да нямат достъп до друга паша, розите да се оставят да цъфтят свободно през деня и по този начин пчелите насила да се мъчат да изкарат и минималното количество нектар, което все пак може и да отделят розите. Това ще е обаче капка в морето. Този мед обаче ще е по - скъп и от розовото масло, а розовото масло е по - скъпо и от златото. Смятайте. 'Що някои си мислят, че не сме мислили по въпроса? 'Що някои си мислят, че са по - умни от нас? Не са по - умни, а мислят хората за баламурници, а те са си, защото за да купуваш този чай за тези пари си наистина баламурник и то голям баламурник. Като толкова ви се дават пари ще ви спретна някой и друг буркан напролет. 400 гр. - 50 лева. Кило - 120 лева. Чакам оферти. И друго. Не забравяйте, че има и розово масло. Бат Боян е прав - капка в една каца мед и съм в джаза. Ще ви кисна аз листа в един тон мед!? Баламурници да има, баламурнициии......
Балъците били два вида - едните ти ги търсиш, а другите сами идвали при теб.
Тук при нас са започнали да идват от Пловдив и селата около него на нашия пазар и вместо да се възползват, че ние го продаваме на 10 лева, свалят на 8, че и по - малко. Това не мога да го разбера!? В Пловдив е висока цената, при нас е висока, а защо тези се мъчат да я свалят?:tres:
Едровата цена изобщо не зависи от вътрешните фактори. Просто защото сме мишки на международно ниво, а и нямаме кооперативи. Ето защо всеки се спасява поединично. Решението е изключително елементарно. Макар че, е доста закъсняло. И то е всеки който иска да търгува с пчелни продукти да бъде част от местна организация. Иначе да си отглежда пет кошера с пчели, и да не се кахъри за бабичките по пазара.