А да ви запитам при вас как е с прашеца, оскъден или?
Преглед за печат
А да ви запитам при вас как е с прашеца, оскъден или?
Събират но недостатъчно,но ако се задържи стабилно времето ще наваксат
Прашец има, а при някои кошери даже доста. Направи ми впечатление, че на 17-ти като ги отварях и имаше един кошер набил цялата страна на плодникова пита с прашец от теменужките и сега в събота беше изчезнал и заменен с такъв като от джанки или трънки.
Това застудяване май не им се е отразило и кошерите ми харесват. Направи ми впечатление, че им е намалял меда повече от нормалното, като от тези с по-малкото запази имаше и такива изяли абсолютно всичко.
Е аз от кога ви казвам да храните яко.После да не се чудите де са ви изчезнали пчелите?:bigsmile:
Сложих на всички кошери по 1 основа с изключение на слабичките (на тях завъртях средната рамка на 180 градуса). На пели са добре, 7 междурямия средните, на пило не толкова но за сметка на това майките са осеменили яко. Започнаха да задънват с прашец (1 рамка в момента), ще се налага да слагам прашецоуловителите. Равносметаката тази зима, загуба нямам само един кошер без майка.
Вчера и онзи ден направих пълен преглед на всичките си семейства. Много съм доволна от видяното, много са добре пчеличките, събрали са доста цикламено-лилав и жълт прашец, имат пило, някои на 4 рамки по1/2 рамка двустранно. На 3 април ги напръсках с Нозевит+. Изхвърлих остатъците от твърда храна и разпечатах мед. Всички получиха СР. На 1 кошер бях сложила сироп, не са го докоснали, явно нямат нужда от храна. Почистих всички дъна, никакъв подмор (предишното чистене беше януари месец и имаше малко подмор, по 1 шепичка).
Направи ми впечатление колко са спокойни пчелите, жужаха си около мен докато аз спокойно си работех, изобщо не бяха агресивни, въпреки че им прерових кошерите основно. Няма и нападения от други пчелини.
Равносметка от тази зима - нулеви загуби, много добри семейства (въпреки някои грешки на пчеларя :) ). Продължавам с пчеларството :lock1:
Забравих да напиша, направи ми впечатление че майките осеменяват дори и последната рамка която е много слабо покрита с пчели. Луднали са майките, след 20 дена ще има бум на кошерите и зареждане на отводки :) В момента всичко покрито с пчели е осеменено.
При нас също няма зимна смъртност, с изключение на една отводка, останала без майка. Имаме и една самосмяна, но новата майка още не сме я видяли, няма и яйца. Сложихме контролна рамка и утре или вдругиден, ще разберем какво става. Прашеца е в изобилие и майките са блокирани, затова слагахме по две на по-слабите и по три на силните семейства ВО, а едно с-во събрало цял корпус прашец, получи магазин с ВО. Има само едно доста слабо с-во, с две пити цели пило, но и то беше изградило далак в празното пространство. Като цяло пилото е с две рамки по-малко в сравнение с предходните години, но ми се струва, че и роевото настроение, ще настъпи при по-малка сила на с-вата. Навсякъде имат търтеи, също и търтеево пило, а на места и първите чашки. Успешен сезон на всички
Как така колега джанката да не е цъфнала още по Монтана, не е възможно, по Враца бяха започнали да цъфтят още преди последното застудяване със сняг та това ги поспря за няколко дена и после като се затопли сега цъфтят като луди и е пълно с пчели по тях натоварили се с прашец
Къде е това колега? защото моята вила е на 6 км. североизточно от Враца и на 460 метра н.в и джанката е цъфнала отреди седмица, вчера ходих да храня кучетата и беше пълно с пчели по джанките
Живея в гр.Видин, а пчелина е в района на с.Макреш.
Днес погледнах 1 основа, изградена, осеменена и нахапана по теловете. Има силен градеж щом за 1 ден е напълно изградена ама защо са я съсъпали :)
Проблема може да е в телта.
Неделя до като агнето се пече, навестих пчелина; имах едни майки, вече трета година, не продуктивни, оставени заради жената живи на 3-4р, от 6 броя 2 оцеляха. Едната е има на две рамки пило, ще я сменям на акацията, но другата беше трагедия, да ама не: отварям кошера малко пчели-шепа и млада майка която се опита да лети, но вече започнала да снася. Едра, хубава, добре подредила яйцата, една длан, ще я видим! Майко производство може вече да започва!
Всички означава всички. Като казах, че съм изхвърлила остатъци от суха храна нямам предвид найлон, аз не слагам найлон в кошера, а имам предвид точно остатъци от самата храна. До прегледа те освен меда си са имали и твърда храна, явно са предпочели нея пред студения сироп.Не съм се изразила правилно, не, че нямат нужда от храна, а от точно тази храна.Майка си имат, няма никакви признаци да нямат майка, и пило си имат, вчера имаше доста усилено облитане.
Да е слаб кошера, колко да е слаб
Прикачен файл 9406
Да.
(защо трябва да е 10 символа отговора щом едно "Да" е достатъчно)
Sylvie, не смятам да се карам с теб, а да търсим отговора на въпроса - защо кошера не взема сиропа си? Този кошер който си снимала е абсурдно да не взема сиропа. Както казах и по - горе има някаква причина и трябва да се открие. За всичко което писах си ми отговорила, а за хранилката не каза нищо?
Ти започваш да ми звучиш много тревожно :( защо трябва да е проблем, че кошер не взема сироп ако има много мед и твърда храна? На мен не ми звучи притеснително. Казаха ми, че t° трябва да не пада под 10° дори и през нощта, за да се започне захранване със сироп. Времето беше хладно, затова сложих експериментално само на 1 кошер, този, който съм снимала.
Хранилките са чисто нови, отворите на таблите са почистени от клей.
P.S. Възможна причина е поставянето на АпиЛайфВар. На опаковката пише "Може да се намали приема на храна, ако храненето съвпадне с третирането" Много тежко мирише този препарат, може и да ги дразни миризмата. Но семействата са спокойни, не са агресивни, не забелязвам тревожност.
Продължавам да разпечатвам на 6 дена по една пита с мед,и още няколко пъти трябва за да ги освободя от ланския Харесва ми че меда го местят бързо и майката щрака яко,напълних сума съндъци и за отводките и пак края е далеко...Та мисля си,дали да не извадя всичко и да дам захар,все пак с меда няма инвертиране,няма и активизация на жлезите,дето сега ни трябват.Въпреки това има градеж,дадох и основи.Ще видя след нялолко дена какво се случва.
Та значи от всичко до тук може да се обобщи нещо като извод - защо? Времето хладно, първо сипване на сироп/"още не са го открили"/, тежка миризма на препарата. Наистина ще е много тежка като се има предвид какво съдържа и може наистина да потиска желанието им. Като се премахнат тези фактори ще е като помпа.:bigsmile:
Мойте ако могат и хранилката ще изядат въпреки че имат мед. При 1вото даване 4 слаби не го бяха взели, но сега са се излюпили 2 рамки пило и вече и те не прощават. Отворих един среден да видя кога ще ротирам и колко са задръстили с прашец. 7 рамки пчели - 6 рамки запечатано пило, уха ще ги гоня пак по клоните :)
Гледам Модернизатора ти сложи палеца.Да го питам и него какво не харесва на това семейство.:bigsmile:
https://youtu.be/i0-RnH6r4H8
Писах, че в неделя ходих да ги видя. Вчера Рости показал цъфнала рапица, зная че около мен бяха садили рапица и звъннах на арендатора.
От вчера, започна цъфтежа. А аз смятах, че ще е към 20.4!
Тичах снощи да салагам магазините, а те пчелите на талази се прибираха от полето. Започнали градеж! В плодниците има още стар мед, какво ще го правя!
А опита ми с рапица и рапицов мед е нулев!
Разпечатвам,ако е кристализирал пръскам с вода и м\ у з. пило.То това всеки го знае,ама...да кажа нещо и аз.
Дончев, дано да си прав относно препарата, но проблема е, че плочките АпиЛайфВар трябва да се подменят на всеки 7 дни в продължение на 4 седмици и ако през цялото време има проблем с храненето ... май за догодина ще си търся друг продукт.
Друмев, уширителя на рамките е 5мм. Емм, тоз кошер си беше добре подреден по начало, не всичките ми кошери са омазани :)
Сега ако може да ми дадете съвет за показаното на снимките семейство, това е онова от темата за ДБ. Защо така са се налепили отвън, дали им е топло или имат някакъв проблем? Знам за рамките, не смея да го бутам много сега, за да не притисна майката. Кажете за поведението им.
Прикачен файл 9409 Прикачен файл 9410
Има горна, ама на какво положение е пластмасовата анджаклама, не мога да знам...
Абе пчелата да не е нящу напушена!?
Есен - може, но в по-късна есен може би, защото пише, че не трябва да се използва при t° по-високи от 30°С тъй като това може да доведе до повишена смъртност. Аз миналата година съм третирала с Варостоп август-септември пък то тогава си е жега. Та затова сега с АпиЛайфВар.
Имат горни прелки, кръгли, отворени са. Ще им отворя дъната и ще опъна чадърите :laughing: щом им е топло. Мерси!
Не мога да разбера, защо не го махнете този препарат след като е видно че сериозно разстройва живота в семейството? Нищо страшно няма да стане ако не са тормозени на пролет. Освен това можете да проверите дали е регистриран този препарат и ми се струва че ще останете изненадани.
Този препарат затова се препоръчва есенно време, защото тогава вече е приключило подхранването. Почти няма пило. Температурите са такива каквито се изискват в описанието. В кошера има и по - малко пчели или по - точно само възрастни, а сега е бъкано с пило, което диша. В момента в кошера ти липсва въздух и пчелите ти се задушават от препарата, а на туй отгоре прелките им са затворени почти на макс. Ей, Силве? Разбираш ги нещата, а от време на време сама си пречиш и това да ти кажа е от престараване. Ако искаш може и да ми се разсърдиш. И този навик имаш.;)
Защото ме е страх от вароатоза, затова винаги третирам 2 пъти в годината и през целия активен сезон в кошера стои СР.
P.S. Препарата е италиански и е лицензиран. Препоръчва се и за био пчеларство тъй като съдържа само натурални съставки - тимол, евкалиптово масло, камфор и L-menthol. Мирише силно само първите 1-2 дни след поставяне. Предлага се и от много чуждестранни сайтове като екологично чист продукт
https://www.modernbeekeeping.co.uk/p...s/api-life-var
http://www.veto-pharma.com/varroa-co...ilife-var.html
https://www.brushymountainbeefarm.co...Api-Life-VAR_2
Винаги проверявам препаратите, преди да ги използвам - за отзиви в мрежата, за неблагоприятни ефекти и съставки.
ОК.
Апилайфвар е точно копие на Екостопа, с основна съставка тимол. При тази миризма как няма да са раздразнени пчелите.
Притесненията от вароа са свързани с незнанието, какво има в кошерите. Научи се да тестваш семействата и ще си в по-добра позиция. Може да почнеш с пудра захар. Във същото приспособление(съд със мрежа.... виж темите, тубата...) , когато набереш смелост, може да опиташ и въглероден диоксид(сифон за сода). Има практика майките при изкуствено осеменяване да се упояват с въглероден диоксид/двуокис. По-добре рискувай шепа пчели, пред варианта да си разбиеш семейство с някакви препарати, особенно когато промяна в температурата ги превръща в отрова.
rumenggr, гледала съм как се правят тези тестове, знам ги. Не мисля, че някога ще ги направя.
Хора, преувеличавате негативите на препарата, един ден е било малко по-топло, на едно семейство му е било малко по-топло и е било навън, 1 ден не са вземали сироп - не е чак толкова голям проблем колкото може би звучи. Още в първия си пост написах, че семействата са спокойни и не са агресивни. Експерименталното, което не беше вземало сироп, когато беше хладно, за 24 часа си е изпило хранилката от 800мл. Просто им е трябвало ден-два за да свикнат с новата миризма. През април t° в моя регион никога не е надхвърляла 30°С, че дори и 25°С не надхвърля.
Не се настройвайте негативно към АпиЛайфВар, препарата си е добър при правилно използване. Ето, днес е по-хладно и няма висящи по кошерите пчели.
Аз като съм чела как някои си третират пчелите и с какво ги тъпчат, този лицензиран препарат е просто детска игра. Не се шашкайте толкова, няма проблем, който да не може да се реши.
Ако пчелите са освободени от акар есента,то няма нужда от пролетно третиране,още повече ако има и строителна рамка и тя се изрязва щом се запечата търтеевото пило.Търговците и производителите на препарати по разбираеми причини препоръчват излишни третирания,царица парица се нарича причината.
Мед от трънки ще вадим.
Прикачен файл 9417
Уважавана от нас колежке Силви,след като прочетох този твой пост и особено последното изречение не се стърпях да не се включа и аз в дискусията.
Даваш ни съвет да не се шашкаме,че проблем няма неразрешим.Да,вярно е.Няма неразрешими проблеми в пчеловъдството.Бях останал с впечатление,че ти си шашната от проблема който стоеше пред теб,дори публикува тук и фотоси и попита как да разрешиш проблема.Всички колеги се опитаха да ти помогнат с каквото могат.Проблема се разреши от само себе си според теб
и ти ги упрекна че се шашкали. Питам –Кой се беше шашнал? Ти или колегите които се опитаха да ти помогнат? Ако отговора е като в последното ти изречение,то започва да ми намирисва на Макиавелизъм тук или друго,че котката никога не пада по гръб.Все тая.
Зная, че бързо палиш,но до този извод стигнах.Каквито и да са последствията.
За твоя информация–използвам само строителна рамка и октомври–ноември,ленти.Ня ам акар в момента,но след рапицата ще се появи тук–там.
За такъв проблем прочетох в една книга на Боян Първулов.
"Приготвените рамки с ВО е желателно да бъдат напръскани с топъл захарен сироп и да се поставят от двете страни на пилото. Но ако се поставят направо ВО, то изградените пити не винаги са с добро качество, защото t° са непостоянни, в резултат на което восъкоотделянето намалява и пчелите често прояждат ВО по теловете"
Гогол, я дай линк където казвам, че има проблем. Попитах дали им е топло или има проблем. Това е съвсвм различно. Оказа се, че няма проблем. Край на историята.
Лека нощ.
Преди пет дена отнех майката в отводка на сем. което беше заложило търтеи под пилото...,майката на старото място с питата на която е,две основи и 1 мед\прашец.Основното на ново място да си направи майка.Днес отивам да махна зап.маточници и …..нямаше никакви.останала пчела колкото едвам да покрие пилото,имаше и изхвърлено.Да съм взел всички яйца?Имаше не зап.пило,следователно преди пет дена спокойно да са заложили маточници.Ще изчакам да се излюпи половината пило че пчелите са малко и ще дам яйца ега заложат...Надникнах при старата майка,изградено,едната осеменена вс.ОК,като се замисля май трябваше основния да си остане на старото място,а майката на ново.Или пак бъркам?
А, и тея, дето си ги сложил на новото място, нещо вода, сироп подаде ли им?
Пчелите са ми между Ботевград и Мездра, в ДБ10, пило на 6/9 рамки, нямам рапица, нямам желание за отводки, сипал съм им досега само по два пъти сироп( един път с Нозевит и един със Стартовит- на 12.04), слагам им магазини защото са силни но нямам очаквана добра паша до акацията, която е неясна.
Чудя се как да храня като съм сложил магазини, а това няма ли да пъедизвика и роене?
Колега, до акацията има още време, тея които са на 8-9 рамки пило като се излюпи роенето ти е сигурно само с един магазин и без да подхранваш...
Колкото и да нямаш желание за отводки, олаби малко силните като направиш отводки, и/или сложи по още един магазин... поне аз бих направил така.
Ако се удъжди 4-5 дена храниш, че роенето ще е сигурно при яките семейства...
Те не са качили в първия магазин още за два дни има периодично капчици нектар, трябва ли да слагам втори ще се качат ли там пчели
Миналата година се бях объркал с ДФЗ , и имах 30% зимна смъртност и имах инвентар, ама тая съм само пчелар без програми и кошерите са силни ,нямам смъртност и се притеснявам нямам празни, здраве да е!
Няма къде да се разминеш около мен, трябва да се променям в това отношение, а не мога да се грижа и обслужвам повече кошери, искат да купуват, но на безценица -така не съм съгласен.
Ще сложа втори след някой ден и ако не се отплесна нещо ще споделя
Днес правих първи отводки,подготвен за 20, не успях и половината инвентар да напълня,пред някои редици шепи умрели и още толкова пълзящи пчели пред всеки кошер!?Тия дни пръскаха,пчелите са видимо намалели.Интересното е че при три редици няма проблем...?От тях и взех каквото взех.Май някой,,доброжелател "да е напръскал входовете с нещо.Не знам,за пръв път ми се случва.
Супер агресивни,преследваха ме като зли псета,на два пъти се крих в колата,не признават ни пушилка,ни було,ни ръкавици...
Тия пълзящите нормални пчели ли са?
Аз още не съм ротирал, кошерите са още в 2ри корпус а 1ви празен, какво остава за магазини. Занимавам се с глупости и ги занемарих. Нямам рапица, акацията я изсекоха, тази пролет удариха и последната горичка. Липа и ливада няма, та няма за къде и да бързам, ще ги стягам за слънчогледа.
От тези,,три редици"пред които не видях подмор и имаше доволно пчела взех по една,две рамка пило да ги поохлабя че са се замислили...търтеевото е под пилото,има и чашки...
Аз също не съм ротирал, но тази година ще пробвам да ротирам след акацията и то тези дето не са се ротирали сами /вече има поне 10-ина при който майките са долу и осеменяват в първи корпус/. Понеже бяха задръстени от храна и прашец преди две седмици свалих от втори в първи по 2-3-4 рамки и на тяхно място качих празни. Вчера ги гледах всички качени са осеменени и запечатани. Повечето втори корпуси са завъртени на 180 и рамките са осеменини изцяло. Вчера наредих 46 магазина, а днес още 11 за градеж, като централно качих по една рамка с открито пило в магазина. Днес отворих конролно няколко като при всички е започвал градеж по съседните рамки на тази с пилото. Рапицата е на 1,8 км от пчелина и цъфти от няколко дни. Днес се спирах на няколко места около пчелина и акацията е с около 1см. гроздче. Май-май няма да дочака и първи май.
Току що се връщам от пчелина,тровенето продължава,пред най силните кошери по две шепи пресен подмор...На другия който е на 1,5 км всичко е нормално.Нямам идея с какво да им помагам?
Законен ли ти е пчелина? Ветеринар имаш ли, за да му се обадиш? Той прибира сумати пари ако го имаш, обади му се да свърши някаква работа. Обади се и на общинския ветеринар, ако си законно там. Тези хора уж за това вземат заплати, а не само да попълват няколко листа хартия на година.
Пръскане с вода с пръскачката пробвай.Първо звъниш ма кмета,после на ветеринарния и почваш жалби по всички останали инстанции.Задължително пишеш , че се претесняваш не толкова за пчелите колкото за хората.Да но ти помогна със съвета.3 години гледах тоя ад.
Не знам писането на жалби дали ще помогне, но можеш да прегледаш сем. и да ги стесниш. Миналата година ми се случи същото нещо, след тровенето дойдоха и болестите. Успех.
Помага,помага.Ако си траем все така ще ни тъпчат.Най хваща декиш жалба в Мин. на Земеделието.