И как ще даваш "сока",ако не е тайна?
Преглед за печат
И как ще даваш "сока",ако не е тайна?
Колегата Ковалски е постъпил правилно,макар несъзнателно.Воден от девиза ''Оползотвори всичко''. Следващия път направи като него,но...–дай сока през нощта или смрачаване.Не през деня,особено по обяд.Не задължавам никого с мнението си.Аз съм хоби пчелар.Успех в топенето на суровината!
Ами поилката???Болно семейство дали ще гради??Бог да пази кралицата!!!!
Вируса се разпространява на клетъчно ниво а не във водата.
Ако семейството гледа търтеи значи има обилен приток на прашец. Тогава защо ти е сокче.
Ако няма обилен приток на прашец и няма далаци, тогава сокче откъде?
Ако семейството е болно и не гради сокчето дали ще го спаси?
Кой акар?Този дето още не знае акар ли е,осмокрак ли е или част от търтиевото имаго върху което се намира в момента на изрязването.''Сокчето''–доб ре си го сложил в кавички.Ха сега помисли какво има в него!Ще ти дам жокер–Абстрахирай се от второто изречение в твоя пост.
Различите вируси имат различни форми и размери - от 10 до 350 * 10-6мм.
Вирусите са едни от най-простите частици, имащи способността да се размножават. Спорен въпросът дали те могат да се определят като живи същества, понеже те се състоят от една или няколко огромни молекули и нямат метаболизъм. Вирусите не са клетки, те нямат клетъчни органели и не се хранят или делят.
Заразяването на клетката при различните вируси е различно, но в най-общия случай, когато вирусът се доближи до клетката гостоприемник, той инжектира в цитоплазмата й своята ДНК (или РНК), а капсидът остава навън. Клетката няма как да разбере, че новопоявилата се ДНК не е нейна и започва да изпълнява заложената в нея наследствена програма. Тя "подарява" своите запаси от енергия и суровини за изграждане на белтъци и нуклеинови киселини, както и своите органели на вирусната ДНК.
На клетъчно ниво начините на заразяване с вирус са сравнително сходни - или клетката поглъща вируса, като го мисли за хранителна частица, след което той се освобождава от храносмилателната вакуола и заразява клетката, или вирусът сам инжектира своята НК в клетката. Ако говорим за заразяване на организма (напр. човешкия) с вирус, тук нещата стоят по-различно. Трите основни начина за заразяване с вирус са по въздушно-капков път, чрез допир или чрез телесни течности на заразен.
Източник:Вируси и начини на заразяване
http://www.referati.org/virusi-i-nac...vane/36144/ref
А дозирането?Всъщност какво и колко слагаш в хранилката?
Сигурно се бъзикаш.
В семейства заразени с вируса на деформираните крила той се открива в:
100% от пчелите с деформирани крила;
95% от пупите;
92% от акарите в семейството;
80% от ларвите;
79% от нормално изглеждащите пчели;
47% от търтеите;
Нещо повече, търтеите носещи вируса са напълно конкурентни и участват пълноценно в оплождането на майките. 25% от майките оплодени в зони с епидемия на вируса на деформираните крила се връщат от брачен полен заразени, като най-високите нива на вируса са в сперматеката.
Това води до слаби семейства и преждевременна смяна на майката.
Един жокер и от мен. Като дойде време да ти се оплождат майките гледай доста преди това да си изчистил акара и се моли и комшиите ти да са го направили.
Какво е силно семейство и ако градежа е признак за сила дали е признак за добро здраве и ако хомогената е ценен източник на аминокиселини като се абстрахираме че канибализма не е характерна черта за пчелите освен когато са поставени на границата на оцеляването на база на гладуване /бива въглехидратно липса на нектар и белтъчно липса на прашец/ и като знаем че едно семейство се нуждае от десетки килограми и от двата вида източника с хомогената какво количество трябва да дадем за какъв период от време за да имаме положителен ефект видимо отразяващ се на пчелното семейство и даван без захар дали пчелите ще го приемат и дали правят разлика между хомогената и прашеца и влияещ на тях било в положителен или отрицателен ефект.
Пчелите и пилото боледуват от много инфекциозни и инвазионни болести като много от тях се причиняват от микроорганизми било вируси било бактерии било микроспоридии и др. но някой от тези заболявания се пренасят със спори / ако вируса е молекула то спората е клетка/в повечето случай/ и понякога много издръжлива затова се препоръчва стерилизация на восъка за ВО например заради американски гнилец.
Например друго заболяване като Нозема Церане имаме спори но не говорим за заболяване докато не минат определена % граница отделно имаме и фази на заболяването като в самото начало имаме безсимптомен инкубационен период, през който липсват видими признаци отделно и рано напролет имаме и фаза на фалшиво възстановяване много пило и т.н. но на есен за жалост семейство отслабва и до началото на зимата загива има мед и перга но няма пчели /за радост не винаги става така/ със заразено с-во защото има и други фактори -разбира се това е според някой автори други обвиняват пестецидите други Вароа и т.н.
Но и силните семейства боледуват пример за това освен отравянията е и Американският гнилец /според някой/ а и при Нозема Церане е така заради различният % на опаразитяване на нектаросъбирачките и вътрекошерните пчели /според други/.Отделно имаме и скрит инкубационен период на дадени болести които не са се проявили но това не означава че не са източник на вируси спори и прочие.
Всички видове млечице (маточно, пчелно и търтеево) ако не е обработено по някакъв начин, а ще се съхранява сурово то трябва да се случва при t -6 С. Трябва да видя от кого точно беше книжката, но в нея са цитирани руски и френски учени които са изследвали съдържанието и какво влияние оказва различната температура. Та по смен цитирам, че при тази температура то не се променя.
Здравейте
Имам едно питане, на някой пчели в основата на крилата им има едно кафеникаво - червено оцветяване, това какво е според вас?
Прашец от конски кестен. Той е такъв цвят :-)
Дали е това ?
Защото , при мен прашецът от кестенът е друг . :)
Прикачен файл 8621
Адаш, такъв е при нас прашеца от кестен, а при теб има ли нещо подобно?
Нарочно го написах , защото някои колеги преди три години надрусаха друго .
Запитай , какво съм казал . :)
Меда е , като локум !
Запитвам какво си казал :) :icon_question:
Е , хайде де .
Да , някои колеги не вярват , но се получава супер мед .
Чакам отговор .
В Италия има голям добив на такъв мед.Аз до сега съм вадил 1 път.Сега ще ви чета да ви гледам само сеира:bigsmile:/Следете ръчичките/
Здравейте. Питането ми е относно строителната рамка. Като ротирам корпусите и добавям в средата трети корпус с основи, строителната, ако не я извадя, ще се окаже труднодостъпна в най-долния корпус. Ако при ротацията я преместя в бившия долен /първи/, който става горен /трети/, има някаква вероятност да преместя заедно с нея и майката, ако тя в този момент е на нея. Така тя може да се окаже почти сама най-горе след ротацията, а нали целта е да бъде свалена долу. Не ми се губи време да оглеждам внимателно всеки път за майката. Дори и да не е там майката, на строителната може да има пило. Не ми изглежда разумно в евентуално почти пуст горен корпус да сложа строителна рамка с пило, отдалечена от останалите плодникови рамки. Има вариант да я поставя в средния корпус между основите, но пак ще е труднодостъпна за преглеждане и изрязване. Как е най-добре?
Аз също никога не съм ползвал СР при ЛР система. Особено в конфигурация 3 корпуса не си го представям... Все пак горен корпус вече трябва да го гласим за медови, а пък надолу да вадим и да режем..., не знам. Може би една-две рамки с търтеево пило да си бележиш и да си изрязваш като запечатат. Ама то идва всяка седмица и пак ще се откажеш.
Ясно, отказвам се от СР. Пък и тръгнаха да се роят, така че други са грижите сега.
Здравейте, от скоро започнах с два кошера. Бихте ли ми казали подхранването със захарен сироп през какво време се прави, дали се смесва с някакви витамини и по колко се дава и защо точно се дава и кога се спира с него?
Сиропа винаги допълвам с витамини, които се намират по пчеларските магазини. Честото наливане в малки дози, от порядъка на 300-500 гр през ден два имитира паша. Което кара майката да снася усилено. Ако целиш създаване на отводки върши работа. Аз понеже ходя през уикенда използвам хранилки от по 3.5 литра.
За момента съм с 5 рамки в кошер, просто ми казаха да ги подхранвам със сироп. Не съм тръгнал разбира се да правя отводки, в такъв случай, мога ли да не им давам сироп? Какви витамини по принцип се взимат за сиропа, ако има разновидност, да не се чудя. Помня, че рамките бяха с добро пило и имаше мед що-годе.
Виж ако са на 5 рамки плътно покритие значи имаш около кило пчели макс 1кг. и 300гр. ако имаш много добра рамка на 100% пило това означава че в бъдеще ще имаш 2,5 междурамия отделно казват че ако са нашите мелези им трябва 5-6кг. мед запас за да не намалят пчелите растежа за развитие отделно им трябва и прашец/белтъчини/.Ако нямаш изградени рамки ще трябва и да градят. С две думи в момента си във фаза на развитие на пчелното семейство то е съсредоточено не да събира нектар/мед а да се развие в силно семейство за да може да събере мед за зимата. Та ако не ти се занимава не ги храни и ако има нектар и прашец и добро време за около 2 месеца ще се развият и ще се съберат мед запас за зимата и ако всичко е тип топ и мед малко можеш да извадиш хипотетично. Но ако сега им даваш сироп ще ги облекчиш ще намалиш броя на нектаросъбирачките и водоноските ще ходят за прашец и ще се съсредоточат в отглеждането на повече пило и по бързо ще се развият в силно семейство над 5кг. или около 22-25 плодникови ДБрамки за това време на годината.
П.П. Надявам се да съм бил полезен ако имаш изградени рамки ще ги улесниш още повече.Има противници на захарното подхранване аз съм умерен мисля че нектарът медът е по добър ама ако го няма подхрнването е за предпочитане от гладуването отразява се на качеството и количеството на отглеждането на пилото и пт там на развитието. Успех.
Не, не са плътно покрити, но са добре като цяло. Имам изградени рамки, и утре ще сложа първата. Как точно да ги храня засега? През 1 ден по 200-300 грама захарен сироп или всеки ден по 200-300 грама? И ако може кажете за тези витамини. Казаха ми, че не се давал чист сиропа...
Според проф. Таранов ако семейството е 1кг. и външната температура е 15,4 °С то се нуждае от 67 гр. мед за 12 часа ако е 2кг. се нужда е от 94гр. мед за 12часа. Това е минимума ще го обърнеш в захарен сироп и 24часа за витамини не знам.
Аз не ги разбирам много–много фаците,ама ще се опитам и аз да те посъветвам.Сега,когато цъфти почти всичко,къде култивирано,къде диво,да храниш е грехота.Сега си на 5 рамки,покрити 4 от пчели.Ако имаш сумарно 2 рамки със запечатано пило днес,другата неделя спокойно можеш да слагаш 1 изградена рамка за снасяне/в средата/ +1 основа за градеж до прясното пило,още по–добре м/у прашеца и ново снесените яйца.Винаги дърпам ново снесената пита в краищата.Ще храниш ако няма паша.А края на август ще започнеш да храниш с витамини,отвари,химикали, и др.,като единствената ти цел ще бъде мамашката да снася колкото се може до по–късно.Сега храниш ли,няма да ядеш чист мед.А ти,с тези 5 рамки сега,може да ядеш мед поне от слънчогледа/ако го имаш, разбира се/.Ако имаш само търсещи се медоноси/акация,липа,кестен,''мана''/ ще ядеш мед догодина от твоите кошерчета. Така мисля аз,с моето малко знание.Може и да ти помогне,знам ли?Дано да успееш при отсяването bow;bow;.Успех!
5 рамки Дадан-Блат или ЛР ? Ако е Дадан , и има добро покритие с пчели към стената на кошера и към преградната дъска ( приемам че междурамията са покрити ) - слагате една рамка с восъчна основа , след 3 дни ( или когато основата е изградена и наснесена ) слагате втора - после изчаквате 2 седмици до следващо разширение или разширявате при добро покритие с пчели . Избягвайте да преразширявате , въпреки че е топло вече . 1 към 1 сироп , каквито витамини или добавки си вземете от пчеларски магазин или вет . аптека стават ( пише в книгите че " гол сироп не се дава " тъй че гоним " плацебо " ефект ) . Количеството е според колко паша има и колко консумира отводката - за моят район , понеже на 5р отводка само слънчоглед ще хвана , аз бих хранил през ден колкото могат да дигнат , или да не пресъхва хранилката (предвид че градежа вдига консумацията ) . Ако имате изградени пити , може по-малко сиропец . Но си преценете текущата паша - много сироп , обилна паша и готови изградени рамки , може да имат негативен ефект върху развитието .
Според някой читатели на форума може да си мислят за мен,че не съм начинаещ,но точно това е.Затова и ще задам един въпрос и аз.Как мога да се се справя от натравяне от Неоникотиноиди?
Колеги обяснете ми на мен новобранката/от три години/защо всички СР ми са само от пило ,и тук там търтеи .Работя с ЛР система .Тази седмица като отида ,там където се е излюпило пилото ще махна СР и повече няма да слагам .Какво ще ме посъветвате .
От даването на много сироп ще блокираш майката,няма да има къде да снася.Може да им сложиш питки при мен добре работи тази на Богров и апифондата
Ако имате голяма популация от сив царевичен хоботник в района , телен червей , сее се много рапица или има много овощни градини - само преместване на кошерите или чакате да измислят нов препарат ( с който също ще ви тровят ) . Приемам че сте правил проби и сте 100% сигурен че това е отровата . За протокола - да , при слабо опаразитяване с акар имам високи нива на пчели с деформирани криле .
А лично аз , смятам че достатъчно много разбирате , просто обичате да " бъзикате радиото " .
Тая година нямаме рапица,за тия хуботници и червеи не знам кой знае колко са и как се определя тяхната бройка,но като ловжджия имам някакво виждане как се таксира дивеча,за овощни градини няма,тая година пълзящи безкрили и други/поне за сега/,в строителните рамки няма почти никакъв акар.Това за радието е вярно,но не винаги.;)
Дано г-н Матеев се появи и той каже нещо по темата.
На семейство със захранени роеви маточници отделих майката на ново място заедно с 2 рамки със запечатано пило, една с мед и една с прашец. Стръсках допълнително още 2 рамки с пчели. Добавих празна изградена рамка, както и рамка с восъчна основа.
На старото място допълних бройката с пити. Имаше и прясно снесени яйца.
Въпроса ми е на 5тия ден да отварям ли и да проверя дали има някой незапечатан маточник за да го оставя него и да премахна запечатаните или да не пипам нищо?
Щом си махнал майката на семейството което се рои, останалите маточници автоматично стават спасителни. Аз бих оставил 2 хубави запечатани маточника и бих развалил всички останали,че иначе ще настане голяма война между излюпващи се майки.
Това не се прави така.
Преместваш кошера а на негово място нов само с майката и всичката летяща пчела ще налети. От вече преместения кошер може да го оставиш цял а може и да го разцепиш на 2-3-4 отводки.
При роево всички матоници са захранени от яйце и всички са качествени, не е нужно да разрушаваш нищо, но целта е да изкараш качествена майка.
Но не мисли че си спрял роевото, даже по зле си направил като си махнал майката, аз съм го правил това и кошера лудна да роява.
Роевия нагон е в летящите пчели.
Здравейте
И аз направих грешка като колегата delpi и отделих на три семейства майките а летящата при маточниците.Обаче колегата Nik-m ме филмира и се притеснявам да не ги изтърва.Допълних при летящата със рамки и за три дни,пет рамки ги изградиха на 90% обаче вътре все още е препълнено.Какво бихте ме посъветвали за да не ги гоня?Мога ли да взема рамките който градят и да ги изтръскам по отделените майки хем да ги отслабя или рискувам да ми претрепят майките?Или таранов,незнам вече много се обърках от четене пък нямам кой да питам и практика нямам луда работа. :crazy:
Аз нямам много практика,но съм правил подобно нещо.За два дена 2 роя излетяха.Не се ли премахнат маточниците и се остави само 1 няма спасение от клона.Другият вариант е да излезне паша.
Аз мисля, че трябва да им оставиш по един маточник и да сложиш на мястото на всеки кошер в роево такъв, който не е. Да им смениш местата.
Утре ще ги отварям пак и ще се опитам да премахна запечатаните маточници и да оставя само по един на семейство. Казвам ще се опитам, понеже и това не е лесна работа, като се има предвид, че роевите маточници са винаги в края на рамката между летвата и питата. Та все може някой и да остане, но ще бъда внимателен.
Може и да си направя някоя отводка още с цели рамки с маточници, ще преценявам на място в зависимост от това как са ми другите семейства.
Ще е минала една седмица от премахването на майките така, че мисля си, че повече открито пило почти няма да има т.е. няма да имат възможност отново да заложат роеви маточници, както казва Ник.
Ако назова кладенеца може и други да дойдат там с кофите и пак ще пресъхне.:bigsmile:Но мога да кажа само,че бай Светлан маточника бързо правеше салата от такъв кошер който гради 90%;)
Най лесният начин за чистене на маточници е следният и аз съм го правил няколко пъти.
Така и така нямаш майка в кошера, взимаш един табла или картон или каквото и да е и го слагаш пред кошера, след това взимаш рамка по рамка, тръскаш пчелите пред кошера и от вече голата рамка махаш маточниците става много по бързо и е по малка е вероятността да пропуснеш някой. А в същото време стимулираш нещо подобно на роене което може да спомогне за спиране на роевото.
При мен не е имало проблеми, но пчелите ми са много кротки а комшии нямам. Пробвай ако те натиснат бягай :)
Ако отделя може да се е оправило положението, виж ако има принос в кошера значи няма роево. При мен от 8 прегледани в роево преди 10 дена само 2 продължават.
Здравейте,един рой се е закачил на дървото до мойте пчели на височина 6–7м.,моля за съвет как да го уловя.
Интересното е ,че и трите семейства който изпаднаха в роево не са спирали да работят,и сега даже си хвърчат здраво и изградените рамки са почнали да ги пълнят.Иначе и аз ще оставя по един маточник ама сърце не ми дава такива хубави да ги премахвам.Не мога ли да си ги изрежа два черпака пчели от същото семейство и направо във оплодно надалеч?
Интересно, при мен първи симптоми на роево настроение са спиране на градежа, спиране на нектара, висене на пчелите по рамките и в последствие залагане на маточници. И обратно при спирането. Иначе може да направиш оплодни сандъци с маточниците, но слагай повече пчели защото ще се върнат летящите, ако не е над 5км.
Здравей,ползвай стълба,дълъг прът или удължител за мече,изградена рамка вързана за него и напръскана с примамка за рояци или захарен сироп.Може и рамка с пило,поднасяш до роя и като се прехвърлят на нея сваляш и стръсваш в празен кошер,или сандъче с рамки с основи или изградени/каквито имаш/.
Успех.
Ник_м след, като дръпнах майките със три рамки, защото започнаха да залагат майчила, семействата събраха по трисетина кила мед и изградиха трите основи, който им сложих на мястото на взетите.
Значи така ще направя,утре ще ги изтръскам на чаршав махам маточниците който не харесвам оставям един за семействата и по един в оплодните със повечко пчели,и оплодните вкъщи на балкона надалеч.Акацията при мен тепърва разпуква надявам се не продължат със роевото и да им се отвори работа.
Тази година е много зле, пролетта не иска да идва, няма по голяма температура от 20 °. Отдаде 4-5 дена досега да съберат малко мед.
Ма....ааалко разминаване и противоречие със твоя пост 4488. Ейййй,ама и какъв номер само!!!Кадемлия си!За 4–5 дена са натрупали по 30–на кила нектарен медец,че даже са изградили и 3–те основи при тоя студ и вятър.За основите –ДА.За тия дни,моите градят 10–12 магазинни рамки/само на ивица –4 см./ при добър принос на нектар, пило/прясно/ на 3–4рамки.При теб пролетта не иска да дойде, а при мен зимата не иска да си отиде.
Това което събраха е от преди двайсетина дена и нещат да го запечатат. От три дена насам цъфти акацията, а температурата днес в 10,30 часа беше 10°. Защо си мислиш все, че лъжа? Не виждам смисъл да си правя труда да пиша измислици. Влез в другата стая и виж на коя дата съм качил снимките на двата ми най -силни кошера, по това време събраха меда .
Опитай на старото място да оставиш 1 пита с пило и едно майчило на нея. Всичко друго да е основи или изградени пити. Останалите пити с пило и пчели премести настрани. Така пак все едно си махнал пилото, само дето на старото място ще има майчило вместо майка. Майката не я връщай никъде, ще я убият. От опит ти го казвам.
Как да не вярва като навсякъде нещат да запечатат.До сега да си видял някой рамка да покаже запечатана.След 9 дена вади и си направи анализ за водно съдържание.;)