От как бера глухарчета и пелин тая болест не мие позната.:bigsmile:
Преглед за печат
Тази година за първи път затворих прелката на 2 рият корпус. Трябват ми пролетта да влизат от дъната за това напраих тази операция. Ще зимуват малко по зле, но се надявам да не съжалявам пролетта.
Nik защо да зимуват по зле, аз не виждам разлика. При мен зимуват в конфигурация доло магазин, корпус и семейството най горе, затворил съм прелките на корпусите и минават през долната прелка.
Отвори прелката на първи корпус.
Защо не я затвори началото на Февруари или там някъде, за да не се притесняваш?
Иначе и аз така като теб се притеснявах, но разлика не видях в зимуването. Същото упражнение и аз го направих за първи път миналата година по това време.
И на мен ми трябваха пролетта да влизат само през дъното за да събера малко прашец :-)
Рано е още за смяна на входа. Към края на седмицата го дават хубаво времето и доста пчели ще се загубят при смяна на входа.
Така съм направил.
Не искам да сменям февруари защото ще променя темературния режим с който са свикнали.Входа съм го сменил още преди месец и одавна започнаха да влизат през дъното.
Третирах с ОК преди няколко дена, и почти нищо не падна, дано да е защото няма :) Иначе си спазих всичко както предните години. Кълбата на болшинството средна хубост, има няколко силни и няколко слаби. Зпапасните майки много спабички въпреки че ги събрах 2 в 1 ама трудно ще избутат, но няма да пипам повече нищо, каквото стане това.
А как ти се видяха запасите?По намаляли ли са или нормално е положението?
Днес ги накапах с ОК, положението е нормално за сезона.Отводките още мъкнат отнякъде прашец.Напролет да сме живи и здрави ще видим как ще е. Единственият проблем при мен е че виното е още сладко ...
Данчо,що питаш?Този твой въпрос ме кара да си мисля,че си допуснал някаква грешка при твоите хайванчета след последното въртене на центрофугата.Ако има нещо такова и сега те е страх и се питаш–Ще стигне ли,или няма да стигне до Трифон Зарезан?
Ако си с горни,нормални хранилки,махни преградата и я напълни със кристална захар.Моите вече овършават втора хранилка,независимо че си имат мед.Днес повдигнах капаците на 20–на,така м–у другото.От второто зареждане е останала около 150–200 гр. захар.К,во я правят,на ракия ли?Не знам,ама ще сложа по 1 стъкленица под мрежите,виж че дали и зимна реколта,в градуси.:confused::yahoo::yahoo::yahoo::lau ghing:.
Изхвърлят яко,далеч съм от технологията и преустанових опитите със суха захар. Не че съм се отказал...,по на там пак ще пробвам.Това което чета за нея много ми харесва,уви...
Ще задам въпроса по друг начин - Защо , пчелите изхвърлят на прелката захаросан мед ?
Един пчелар , Лонин май беше - казваше , че трябва да се храни със захар преди зимата , защото това било диетично за тях .
Лично аз р този ще го оставя само на хляб и вода при тяхните температури и да го видя -кое и как ?
Мен не ме е страх от глад приятелю Гогол.Аз плодник не барам по не от тоя етап от моето пчеларстване.Просто сравнавам районите с моя.Това със сухата захар съм го правил но към януари месец.Но да ти кажа от моите наблюдения няма голям ефект ако искаш да се развива семейството.Изхвърлят кристалите според мен заради някаква пречина в захарта не, че не им харесва.Пробвал съм в сезона също да подавам захар по тоя начин, но я поливам с малко водичка,че иначе не искаха да я вземат.Тогава и аз наблюдавах изхвърлена захар през прелката.Смених марката на захарта и проблем нямаше.
Върнах се на 4222,отново и отново го прочетох.Не видях кльомба и не спирам да мисля,защото твоите въпроси винаги ме навеждат към нещо което не съм забелязал или не съм обърнал внимание в годините.Може да ми се е сторило маловажно.
А за кристалите от захаросания мед на прилетната дъска си е така–да, такива са,но не и от хранилката,от Захира.От хранилката изнасят мравките,но те заспаха/т.е.се скриха/ преди пчелите.Сега ги гледам да щъкат само в големия ми гараж на вилата,защото там е топло.
Но ще продължа да размишлявам по така формулирания въпрос.Може нещо да не съм догледал.
Хех !
Пчелата е на 60 млн. години , а ние от 60 години я учим да яде захар .
Природата , и е дала нектара , а ние заместителите .
Това е добре,Данчо.Има мед,има спокойствие.Данчо къде пиша ,че им слагам кристална захар за да развивам с–вото?Слагам захарта рутинно,ако я вземат–вземат,ако ли не–остава там до февруари.Тогава изчезва яко дим.Пък може и по–рано.Защо я поливаш с водичка? Тя си идва от вътре,от кошера.Не съм рекламно лице на използваната от мен захар.Просто в Кауфланд тя а най евтина.Гледам паднала до към лев.
Как ги определяте тези междурамия?
Ако днес е 5 градуса междурамията може да са 5, утре ако е 15 градуса ще са 7-8 междурамия, а реално трябва да се третира с еднакво количество разтвор, тък като пчелите са еднакво количество.
Ползвам спринцовка 20 кубика. Ако издърпам буталцето до края, ще засмуче 25 кубика. 25 кубика=25мл. На силен кошер-2 спринцовки. На слаб-една спринцовка.
Аз пък разграфих шише от 0.5л,пробита капачка и ето ти 10-12 кошера,става супер бързо и енергоспестяващо,четири шишета-един пчелин,по видело проверих контролите-за сега нищо.Ама слагах и супер стрйип август,явно и те са допринесли..
Вчера третирах с ОК семействата. Положението е сходно като при други колеги. Едни силни, други средно положение. Най-слабички бяха отводките, но като цяло положението е добре. Едно семейство с проблемна майка от самосмяна е загинало, като това го очаквах. Майката снасяше яйца, даже и по две три в килийка, но после не го запечатваха. Майката не съм я търсил защото нямах време, бях тръгнал по друга работа. Да е станало търтовка не съм сигурен , защото яйцата бяха снесени в центъра на килийката и нямаше запечатено търтеево пило. За това положение ще чакам обяснение от опитните. Отварям следващия сандък и какво да видя" синдрома на празния кошер". Най-силното, работно и кротко семейство го няма. А бях решил догодина да се правя на майстор и от него да си направя майки с апарат.
Ако е имало силно опаразитяване може заради това да е напуснал....
Семейството трябва да се прегледа. Дали има майка? Тази майка дали снася? Ако снася, то какви яйца снася. Когато майката е търтовка, снася яйцата в средата. Може да снася и по няколко яйца, било търтовъчни или нормални поради липса на място. Пчелите търтовки снасят по много, но може и единични и в средата на килийката. Значи признаците са еднакви, но семейството е в различно състояние. Затова се изисква качествена проверка.
Аз третирам с дозатор, но вече почти не го използвам, свикнах и карам на око. Като мина в междурамието от край до край стига. По принцип не е проблем и да сложиш малко повече, но не трябва да се прекалява да не удавиш кошера :) Препоръчително е, и аз така правя да се третира при тремпература от 0-5 градуса когато са сформирали кълбото.
Имах подобен случай; Един от най-добрите ми кошери направи самосмяна края на август. Майката излезна септември, имаше доста пчелояди в района и се притеснявах да ли няма да я изядат. В начало на октомври, направи последна проверка, защото не снасяше още: Семейството компактно, в средата една пита с яйца по две, три в килийка. Площ от двете страни колкото длан. Край викам си търтовка; вдигам следващата площа толкова пак но работническа запечатка, а от другата страна майката! Майката снася, но пчелите не иска да гледат вече пило. Имал съм и други случай с майки снасяшти в началото по повече яйца в килийка но е било, пролетно време когато съм ги произвеждал. После нещата се нормализираха и това бяха, рекордьорки! На пролет ще видим как е положението!
Сутринта отидох да погледна група кошери на които не съм ходил 10тина дни .На един при 9° и лек ръмеж-летеж,по 7-8 пчели на минута,само влизащи,на прелката 5-6 мъртви.Не исках да повярвам че може да е нападение по това време,отворих чекмеджето за прашец-разпечатките едни едри едри,повдигнах и хранилката-неспокойна работа.Затворих го от всякъде,след седмица ще го отворя,дано захладнее още че хич не ми се мести.
Между другото супер-стрйпа е свършил работа,при 10 контроли с оксалива само един с три паднали акара.Мисля да не ги пипам повече.
При мен 18° и слънце.Цари буйна радост и пощене по прелките,мъкнат и по малко прашец,на някои от роевите майки има конденз в хранилката...Каквото и да означава- не любопитствах.
Вчера беше много приятен ден, даже и прашец носеха. Ще видя тия дни да нахвърлям питките (2.5кг.) и до пролетта това ще им е.
А днес при мен беше пролет–14 градуса.Летеж до полуда.Отворих 5 бр. Пълно нещастие–всички имат пило,различно по възраст на по 2 рамки с размери 20х15 см.Това не исках,но това Те направиха.Трябва да мисля/а хич не ми се мислеше поне до края на февруари/.Подготвен съм,но не беше желателно това стечение на нещата при тях.Трябва да си коригираме мерника на Колтовете от тази зима/а дали ще има зима въобще/ навреме,иначе губим всичко.Голяма мъка е да видиш силно с–во загинало от глад.С 2–3 рамки различно пило в +.
Мисля,че ще увеличат това пило.Дано да стане –20 гр.
Добро облитане днес, почистваха и дъната. След повече от 30 дни покой. А снега не иска да идва.
Ми и аз, да са ме затворили в къщи 35 дни, без да излизам навън-и аз ще полудея.
Само дъжд ще има Януари и високи температури за сезона.Така че стягайте за хранене.:bigsmile:
Според как се разви есента съм чел за прогноза по дърветата. Няколко години я наблюдавам и е добра. Зимата според нея ще мине леко, но все пак януари си е зимен месец и знаеш там има студове. Та трябва да минем през тях. А пилото което има ще ни изиграе лоша шега. А дано не съм прав за последното.
Не знам за пило. При мен всичко е на кълбо. Табли са стегнали и залепнали, рамки вътре също. Опитвам да понадигна по някоя табла от време на време. Нищо повече. Тука по нашия край, зима без сняг си е като сватба без булка.
Моите повечето имат,приготвям се за питки за преди началото на студовете
Аз също съм в готовност, даже утре май ще получат питките. Имах желание вчера да отворя един кошер да видя има ли пило, но цял ден духа един силен вятър и не стана. За съжаление не можаха да се облетят а не са се облитали от много време. Времето не е лошо но постоянно духа вятър и това ги спира, а и нямат зор което ме радва, защото ако са на зор нищо няма да ги спре.
Днес засадих още 20 еводий. В пчелина 1,360 дка не остана свободно място за дръвчета. Отворих 7-8 произволни надрамъчни, за да погледна отгоре къде са кълбата. От тях не случих на такива с конденз под найлона. Кълбата на всички бяха в предната част откъм прелката на корпуса и надолу. Не мисля да ги бърникам повече, защото няма какво ново да видя - храна имат по около 12-14кг. Въпреки това утре ще забъркам материала за питките и около Нова година ще получат по около 2кг.
25 броя получиха питки и заваля, другите когато времето позволи. Работеше се много приятно жалко че не задържа още 1 час поне да нахвърлям на всички. Като гледам от горе имат мед и сега +2.5кг. ще изпролетеят.
Благодаря за предложението, Ангеле! За тази този сезон съм подсигурил семена. Следващата седмица ще ги засадя. На пчелина станаха около 50-55 еводии на различна възраст от 3 годишни до тазгодишни на по 40-50 см. От тазгодишните имам още около 35-40 бр. които следващата есен ще подаря на 3-4 пчелари от селото. Да имат само желание да ги гледат, от мен ще са дръвчетата!
Честит първи сняг!
Не е много а и вече го няма.
Другата седмица го дават пак "пролет".
Вчера отидох да дам питките и останах приятно изненадан.Само осем сем.получиха,другите ще ги пгледна чак края на февруари,кълбата са отпред и в дясно,имат фул мед,лошото е че общо взето са слаби,повечето са на 4-5 м/урамия,има и четири на по 3,дано устискат.Две майски отводки ми напълниха окото,заели са всичките 8 р,даже на едната кълбото стърчеше от външната страна на последната рамка,към стената.
Имам един въпрос.
Последния мед който извадих от пчелите го налях в една туба от минерална вода, около 5 кг.
Сега искам да го сложа на запасните майки във военните сандъци, но не знам дали няма да потече.
Нарязал съм го на филии, иначе е добре захаросал, но никога не съм давал и не знам. А съм купил само голями питки и няма как да ги сложа на тях.
Минах за 5 мин. днес през пчелина, ако не зная кой месец е ще помисля че е май. Много хубав летеж и внасят усилено оранжев прашец, от какво е нямам идея но има много. Дано няма тежка зима от тук на татък защото ако вярно има 10 такива дни пилото ще се увеличи.
По добре разрежи питките на 2 или 3 части, а меда изяж или каквото прецениш там....
Благодаря за съветите, той меда не е цеден и има мравки в него, не става за ядене. Това е поседния мед от магазините 4-5кг, от няколко кошера които бе го бяха свалили от магазините. Така че той си беше предвиден за хранене за това отрязах една туба и го сипах там.
Вчера и днес - голямо облитане.
А утре го дават пика на жегата при нас, ако е така ще отворя един кошер да видя има ли пило.
При мен не беше толкова топло, но все пак успях да отворя един среден по сила кошер. Не огледах хубаво защото пчелите не бяха много доволни че ги отварям. Не видях да има пило а кълбото на 8 междурамия в предния край. Мед има нормално и всичко излежда добре, останах доволен. Може би мрежата задържа семействата да започнат с пилото. Иамам един много активен кошер започва от рано да ходи на някъде най вероятно ми носи болести от някое умряло семейство.
Сложих по едно "ухо" на всяка "армия", хем за успокоение, хем за кеф.
Вчера при нас температурите бяха по-ниски и успях необезпокояван да отворя всички семейства. Същите получиха коледни бонуси от по 2кг. във вид на питки - не че нямат, ами не се знае какви ще ги свършат в тия продължителни жеги, пък и кога ще дойде истинската зима. Не съм ги ровичкал за пило и освен два-три, нямаше други със запотени найлони. Жертви няма, влага-също. Почти всички са под горните летви и в предната част на горните летви на рамките. Следващо отваряне - в началото на март. Дотогава - на свинско и винско.
Прикачен файл 9091 Прикачен файл 9092
Ако задържи времето ще има мед от кокичета. :)
И райграса ми е покарал, решил съм да направя футболна врата и басейн да сложа за детето, че не иска да идва с мен на пчелина понеже му е скучно като няма други деца.
Погледнах един кошер да видя дали са натиснали питките в това топло време, но само на средата са стигнали до найлона. На половината кошери още не съм сложил питки, но в това топло врвме ще си пренасят.
Днес бях отново на пчелина като си наторих дръвчетата. Засадих 4 издънки от пауловния подарени ми от приятел и дадох други 2 на колега пчелар. Надникнах в няколко кошера, за да видя дали са отпочнали питките. Общо взето за седмица след поставянето им, положението е като на снимката. В предната част на питката от страната на прелката се е появил лек коденз под найлона.
Прикачен файл 9110
Днес дадох и на останалата половина кошери питки и са готови за зимата. Много спокойно се работеше, времето беше идеално.
Хубаво време , пчелите радостно облитат , дори носят и прашец . Семействата имат добри запаси...ноо..имат и пилоо (на по 2-3 при някой и на 3-5 рамки , колкото длан може би) , което е нож с две остриета..
Май само аз съм карък, без пило, и с плътни кълба. Ма и без сняг. Мед имат...повече от много. Чудя се дали да им правя питки.
Прикачен файл 9116
Колкото повече толкова повече. Така бях решил и така направих, от годините съм се научил че когато реша нещо и после не го направя съжалявам. По принцип есента беше много суха и не знам кой кошер колко пило гледа защото не съм ги отварял от 15ти август и за мое спокойствие им сложих питки въпречи че нямаше нужда. Пък не съм и много умен даже се чудя кой ми даде диплома за висше :)
Лека и приятна вечер!!!!
Ник, много се подвеждаш по моди и разни писанки. Почна да преценяваш кошери по прелките, да не отваряш с месеци, спря да стесняваш, почна да оставяш огромни количества мед и т.н. Нямаш стотици семейства, сърбят те ръцете да бачкаш и същевременно се подвеждаш че може без да се пипат. Това трудно се получава особено с нашата система кошери. С малко повече внимание и с твоя хъс можеш да постигнеш в пъти по-добри резултати. Колкото до питките в твоя случай съм почти сигурен че са хвърлени пари на вятъра. Тая година е мода да се храни още от 15 декември. Много хора ще ревът в март, че не има се развиват семействата.
За това че питките са пари хвърляни на вятъра, може и така да е, може и да помогнат много кой знае какво ще дойде. За другото не се подвеждам защото съм го постигнал със опити не съм го прочел никъде. Според мен колкото повече ровиш в кошера по малко мед вадиш! Всеки си знае, щом имам много по големи доходи от колегите в района значи съм на прав път. А за гледането по прелките това го започнах още от 1видя ми ден пчеларстване и вече мога да преценя с лекота за състоянието на кошера.
Успех през идния сезон.
Целия фейс е полудял от снимки с питки. Вносителите и производителите на питки са супер доволни. Бг пчеларите хранят ЯКО.
Евала на Янчо. С няколко десетки поста побърка над половината собственици на семейства да хранят яко. Янчо шапка ти свалям.
Колега от района вчера е отварял няколко от неговите и сподели, че почти всички отворени имат запечатено пило на по една-две рамки двустранно колкото длан. Чета и други постове на колеги които споделят за по няколко рамки пило. Като гледам и времето, тази година прилича на една която мина наскоро...