Семейството трябва да се прегледа. Дали има майка? Тази майка дали снася? Ако снася, то какви яйца снася. Когато майката е търтовка, снася яйцата в средата. Може да снася и по няколко яйца, било търтовъчни или нормални поради липса на място. Пчелите търтовки снасят по много, но може и единични и в средата на килийката. Значи признаците са еднакви, но семейството е в различно състояние. Затова се изисква качествена проверка.
Имах подобен случай; Един от най-добрите ми кошери направи самосмяна края на август. Майката излезна септември, имаше доста пчелояди в района и се притеснявах да ли няма да я изядат. В начало на октомври, направи последна проверка, защото не снасяше още: Семейството компактно, в средата една пита с яйца по две, три в килийка. Площ от двете страни колкото длан. Край викам си търтовка; вдигам следващата площа толкова пак но работническа запечатка, а от другата страна майката! Майката снася, но пчелите не иска да гледат вече пило. Имал съм и други случай с майки снасяшти в началото по повече яйца в килийка но е било, пролетно време когато съм ги произвеждал. После нещата се нормализираха и това бяха, рекордьорки! На пролет ще видим как е положението!
Добро облитане днес, почистваха и дъната. След повече от 30 дни покой. А снега не иска да идва.
Според как се разви есента съм чел за прогноза по дърветата. Няколко години я наблюдавам и е добра. Зимата според нея ще мине леко, но все пак януари си е зимен месец и знаеш там има студове. Та трябва да минем през тях. А пилото което има ще ни изиграе лоша шега. А дано не съм прав за последното.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))