Аз топя восъка като мръкне.
Преглед за печат
Аз топя восъка като мръкне.
Тежко, 15% загуби.
Аз само първата зима нямах загуби. После всяка зима загине по някоя бройка. Основни кошери са ми загивали 1 или 2 за 7г занимание с пчелите. Най-много ми загиват отводки. И то причината си е в мен. Щото ей сега по това време (Септември-Октомври) наместо да ги събера 2в1 слабите, на мен ми е жал и си ги оставям така. И сега имам 2 слаби отводки и мисля към края на месеца да ги прехвърля във фибранени сандъчета вместо да ги събирам. Всички други (основни, отводки, рояци) за сега имат признаци за много добро зимуване. Пък ще видим Март-Април.
Ще топя когато захладнее след някой ден. Понеже беше запалена печата и исках да я използвам за това сложих един казан, но не става. Даже и слънчевата не мога да ползвам докато я отворя и се е напълнила с пчели. Да захладнява по бързо че на прелките е борба по цял ден, за сега само разузнавачки, но ....
Как топиш восъка?
Ето една идея-всеки кошер восъкотопилка.Парата се вкарва през кръгла прелка...само трябва да се измисли някаква тавичка с улей да изкарва восъка през долната прелка.....Тъкмо ще се дезинфекцира кошера...
Това е най малкия проблем тавичката.Със зегето набързо се прави отвор и слагаш калъпа.:bigsmile:За мен ще има проблем за дървото от тая пара,но все пак си требва и вентилация.:bigsmile:
Дака,а като минаваш със пламък,дали има проблем?Освен това,не е необходимо да топиш във всеки кошер.Може и в един стар кошер с дебели стени....
Данчо , при идеята на Ачо за каква вентилация пишеш ?
Не разбирам .
В един кошер кога има вентилация?:bigsmile:
Отново ти задавам въпроса - При идеята на Ачо , защо трябва да има вентилация ?
И ако има вентилация , колко восък ще стопиш ?
Наборе, казана и сандъка с тавата са ясни. Кажи нещо за парогенератора.
Ми аз съм го писал-гюм за доене.На капака си има отвор през,който влиза млякото,но в случая излиза пара и с маркуч в казана.Пълня вода(не до горе),мятам на газовия котлон и си върша др работа.След 70-80 минути спирам газта.Това за лятото,без топлоизолация....Остава достатъчно вода,дори и да се забавя с още час.
Моята е нещо подобно, с тази разлика, че казана в участъка под рамките е уширен настрани. В тази разширена част съм монтирал свободно тава, която да приема стичащия се от рамките и евентуално по стените около тях восък и да го отвежда по тръба навън. Тавата не допира в стените на разширената част и дъното, а е на разстояние от тях. Под тавата наливам вода, а под дъното слагам газовия котлон /от тези за варене на буркани/. Идеята е парата да заобикаля край тавата и да отива при рамките, а восъка да пада само в тавата и да излиза веднага навън. Остана ми само да направя топлоизолация на горната тясна част на казана /стените около рамките/, за да се стича в тавата отдолу по-малко конденз заедно с восъка. Сега не ми е под ръка, за да го снимам. Като направя пробите, ще пиша за резултата.
Ех дядо борьо,а дали 9литровата тенджера ще смогне на обема на 25р лежак,при това с не малко топлинни загуби.Освен това,цената на моя гюм=0,00лв.
Тенджерата ще смогне за дървен съд от кошер,ако е метална вана трябва изолация на стените отвън,примерно от вата.А тенджерата е също без пари,защото вече я имам и надали има къща без тенджера под налягане,аз имам 3 броя.
Имам една 5-6 литра. Преди години една вечер jordanova залепи боба на тавана и оттогаз въпросната е студен резерв... Да взема да я пробвам ли, тенджерата де:(... Имам и един десетак дето съм си го правил от военни сандъци, с отделно дъно, само трябва някоя подходяща тава за изотдолу да му спретна.
Тенджерата е 9 литрова. Имам една много стара центрофуга правена от голям варел. Ако наредя в него рамките радиално, ще се получи ли восъкотопилка? Чудя се какво да го правя този варел. Май ще му излезе късмета. Трябва да измисля просто укрепване на рамките само. Има си крака. Мрежа за боклука, капак, имам вата за изолация. Стопения восък заедно с водата ли изтича?
И мен ме занимава този въпрос. Аз разсъждавах така: - парата така или иначе трябва да излезе отнякъде, защото не правим система под налягане. Докато топилката е студена, ще кондензира всичката по стените и питите. Колко от този конденз ще излезе с восъка е въпрос на конструкция на топилката. Въпроса е, когато топилката загрее и не всичката пара успява да кондензира вътре в нея, дали да и направя пътя навън така, че да обтича рамките равномерно? Да не се окаже излишно старание, защото в този етап вече да няма восък по рамките? Ако трябва, мога да организирам последваща кондензация извън зоната на топене на восъка, като връщам кондензата обратно в кипящото дъно. Пробите така или иначе ще покажат, но който има парна топилка, вече е събрал наблюдения.
Погледни една руска соковарка и ще видиш отговора.Когато топя малко восък я използвам и резултата е отличен.
Сиромасите дето нямат пари за инокс и газ, работим така:
- blush;
Прикачен файл 8938
Е, така на двора става. Моята цел е да работя в хигиенични, светли, миещи се помещения, за да мога в бъдеще да отговарям на непрекъснато усложняващите се наредби и изисквания. Без неръждавейки не става. А като стопя достатъчно восък, сам ще разбера от кое има смисъл и кое е безсмислено.:icon_neutral:
Същото се получава и с газова горелка/котлон. Трябва ти само малко вентилация в помещението, заради влагата не че няма да гори.
ДА, водата изтича заедно с восъка. Ако излиза пара през чучура значи конструкцията не е ефективна или просто трябва да се намали "огъня" (или вече няма нищо за топене в топилката). Конструкцията за която говориш не ме кефи. Не е помислено за троптината която пада от рамките в тава, а тя е много като обем. Не е помислено и за топене на разпечатки.
Преди изхода на тавата има преграда от мрежа, която да задържа троптината. Нещо от рода на 20х10 см. Имам възможност да поставя мрежа и непосредствено под рамките по цялата дължина. Сега, като се замисля, непременно ще поставя такава мрежа, върху нея ще мога да слагам разпечатки, далаци, парчета пити и т.н. Но опита с нищо не може да се замени.
Прикачен файл 8940
Септемврийска майка с 4 пити пило.
При нас е подобно като на фотограгията.Валка,тоя венец не е ли малко малък?При нас също е така тънък,но празните килийки са ги запълнили с не запечатан мед.
Кошера е 8ЛР. На един корпус и магазин отдолу. В магазина има около 6-7кг мед. и го качват нагоре. По краищата килийките са с отворен мед. После малко осеменено и отворено пило и в средата запечатеното. Четвъртата пита е с по-малко пило. Ама за 18-20 дни е добре осеменено. Кошера малко е слаб на пчели, ама е нормално след дупката от 25+ дни без осеменяване. Майката на външен вид е съвсем нормална. (жълта, тоя тамазлък такива ги хвърля). Ще видим пролетта как ще се развият.
Тая година реших да оставя всички магазини по кошерите. Някой бройки ги завъртях под плодниците но болшинството останаха отгоре, разделени с найлон. Тая сутрин беше доста хладно времето и повдигнах 10-на табли. Всички кошери са направили кълба и в магазините, някой са с по 3 магазина. Ще има ли вероятност за проблеми щом са направили 2-3 кълбета или ако “затопли“ следващата седмица да реагирам светкавично.
П.П. В магазините има по 5-6-7кг мед на по 4-5 пити.(за около 30-40 дни не са пренесли нищо от магазините към плодниците). Но има кълба и в празни магазини.
Аз не бих ги оставил така. А не мисля, че сами ще слезнат надолу.
Надолу вероятно няма накъде. През мрежата на дъното се виждат пчелите на всички междини на плодниците. Остава варианта да зимуват на плодник и магазин отгоре, без найлон. А излишните магазини на склад. Май ще се ровят следващата седмица.
Преди години връщах магазините за подсушване и запазване от молците. Прибирах ги в хладно време, когато са на кълбо в плодника. Една година, вдигам горния магазин и виждам кълбото в долния, а той почти празен. Така на няколко кошера. Како да направя ?, ами най-лесното. Имах резервни магазинни пити с мед, наредих ги в друг и ги сложих върху празния със семейството. При прослушване установих, че са загинали от глад. Не са могли да стигнат меда. Не са преминали т.н. мъртва зона. Това ми е срещата с явлението, макар, че 15г. зазимявам 8р. ДБ с магазин отгоре, с мед.
пп. според мен -или ги изолирай докато е топло или ги свали.
Ще излезе, че могат да зимуват с магазин над плодника, “но да е само 1 магазина“. При повече магазини вероятно ще има проблеми.
Зависи, какво има в тях. При моите осмаци кълбото се сформира долу, защото магазините са пълни на 100%. Напролет повечето са в магазина, там е и пилото. Кога преминават- господ знае.
Прикачен файл 8943
Така изглеждат на 11.04
Това е принципът, останалото са детайли, както например при осмаците на Атанасов. Един магазин със замедени и евентуално толерантни към молеца пити и това е. Ако е силно семейството и си сигурен за запасите в плодника не ти трябва найлон и не ги мислиш до Зарезан. Найлонът помага на зима да свалиш лесно магазина и да видиш отдолу как е и евентуално да им удариш застраховката.
Преди години бях забравил да извадя меда на 2ДБ-10 рамкови с по 1 магазин. Установих го късна есен и ги оставих с пълни магазини отгоре да зимуват-без найлони и други прегради. Пролетта почти не бяха пипали меда от магазините. А той се беше захаросал зверски(слънчоглед).
Нормално. Не си уточнил, но ако семействата са презимували нормално, значи плодникът е бил добре запасен и щом е така, няма какво да ги накара да тръгнат нагоре. Тебе те бърка, че пролетта се чудиш как да освободиш магазинните пити. Зимуват си прилично на слънчогледов щом е в обсега на кълбото, това според мен. Малко се учудвам обаче - това по нашия край /за Обнова говоря/ слънчото е юли началото на август, айде и да е по-късен, амаа, до късна есен да го забравяш... Да не говорим че почти винаги при добра година и ако няма суша, след слънчогледа имаме още една паша? При тебе тогава са си напълнили плодника с ливаден /с дъх на лукчета:) / и са си изкарали царски зимата, що да вървят нагоре да топят захаросания, хаха.
Още една късна самосмяна. Младата майка още не е пронесла. Кошера е със снеглерова табла и старата майка отгоре. Вероятно усещат миризмата на старата майка през мрежичката и долу са заложили да сменят младата от 2017. След седмица ще има проверка. Ако не е пронесла долната майка ще има събиране...
Пак ни пропусна дъжда, лошо. Махнах лентите вчера, кошерите не ми харесаха, но какво да се прави природа. Повечето са 7-8 рамки пчели, поло няма от много време. Няма слаби няма силни всичко е спряло да работи.
Хм... Ник, суша е и при мен, вкарват нищожни количества прашец от дворните китки и по малко вода. Днес отворих част от семействата и както при тебе са на 7-8 ЛР рамки, но има пило на 3 до 5 и продължават да снасят. Както и предишни години ще гледат пило до средата на ноември, ще починат седмица до десет дни и пак започват да поддържат пило на рамка до две(на площ около длан) и ако не се закучи зима като изминалата ще е така до началото на пролетното развитие, не ми харесва ама не мога да го променя..
24 часа дъжд, дъжд, дъжд. Есента дойде. blush;
Колега , какво очакваше ?
Настъпи Октомври месец .
Валко ,не есента е дошла ,зимата .Пътното са в готовност от лятото ,и са на ход на проходите .Само ,че ние сме изненаданите ,не сме сменили летните със зимните гуми ,и ред други неща .blush;
Аз се радвам, че ще има нормална есен в сравнение с последните 4-5. Доста колеги очакваха нещо съвсем друго.
Валко , рано е да се радваш .
Времето е променливо .
Ще видим. Поне нормата валеж за есента е осигурена.blush;
За сеитбата .
Всичко е наред .
Хляб наш нашъстний .:)
Влияе на растенията, на горите, на многогодишните. Влияе и на атмосферната влажност. А пък си трябва и влагозапас в почвения слой, не само заради земеделието.blush;
Не мисля, че зърнарите са за оплакване - там нещата са си добре за разлика от неуредиците при нас ...
Дали вали или не, техните пари си валят - ако не продукция, то застраховка+субсидиики
Мисля да третирам сега със ОК защото майките одавна спряха да снасят и може по рано от двкември да започнат отново.
Спират август, а септември пак започват.Последно отворих кошерите към 15 септември и имаха по 3-5 магазинни рамки с пило. Може да се каже, че тази година са по слаби при зазимяването, но това е защото насилствено ги минах изцяло на малки рамки и от там по слабите семейства.
Нещо не мога да вдяна–или нищо не разбирам от съвременното пчеларство,или съм албански реотан, или това което пишеш за насилствено преминаване на по–малки рамки ги е направило по–слаби с–вата. Питам те сериозно,не е задявка.
Някъде писах,че тази година старта ми с ЛР е 2 бр. Една и съща майка при Дадановите пити сееше на 3–4рамки,а след преместването в ЛР / те са по–малки от ДБ/сееше на 10–12 рамки.Понякога прехвърляше тази бройка осеменени пити/говорим за пило от дъска до дъска/.С–вото се разви до 2 корпуса +магазин.В момента/понеделник или вторник,миналия/имаше 4 рамки запечатано.Тази е в термос.Другата,каквото беше преди така си остана и при ЛР и е в дървени плодници.Разбира се–храня,от 16.09.
По–надолу си писал,че са усетили лошото време и за това майките са спрели да снасят.Това на майтап ли го казваш или е сериозно? Само питам.
Кога ще почнат,един Господ знае.Имал съм пило и през декември,но съм имал и едва в края на февруари,само наченки.Нормално е,ако са спрели октомври –ноември,първите яйца да се появят в края на януари и началото на февруари.–колкото топка за тенис.Но винаги има изключения и аномалии.
Ии......иииии,то много дълъг пост се получил.Е,няма да трия.blush;:laughing:/правилно ли ги използвам?Че един твой приятел ме упрекна,че не съм ги ползвал правилно./
Какво да ти кажа? В средата на юни ги свалих майките с една рамка ДБ в центъра на два магазина, като всичките останали рамки са магазинни пласмасови, сложих ХР и над нея другите рамки с пило. След 15-20 дена(смятай ги приблизително) от нямане на къде бяха усеменили по 1-2 магазинни рамки до рамката ДБ, а горните бяха с мед. Тогава им взех долната рамка ДБ с пилото и ги оставих само малките пластмасови рамки. От отнетите рамки напълних няколко 10 рамкови кошера за отводки, тях другата година ще ги оправям. Всички други ДБ рамки с мед ги притопих. Надявам се да можеш вече да си отговориш сам, при близо 1 месец само с 2-3 рамки пило, защо ми са по слаби семействата. От средата на юли до средата на септември всичко беше изгоряло и нямаше капка дъжд.
Ти моя пост си го прочел само отгоре,отгоре.Ама..аа, нейсе.
Ами храни,пак храни,и отново храни.Аз съм ти писал–храня,стабилно храня.Хранилката не пресъхваше/750мл./,всеки ден.Като захладня–през ден–два.След това разредих хранките,но форса вече беше даден.
След като си решил да правиш такъв капитален поврат в техния живот,трябвало е и да им помогнеш да преодолеят безболезнено този шок.Но човек се учи,нали така?Също като мен с ЛР с–ма.Ти какво ми каза/написа/–липсва ти опит и практика.Нали така?Сега това се наблюдава при теб–липсва ти опит как да реагираш в такъв сублимен момент за твоите пчели Догодина ще го знаеш,ако имаш още с–ва за префасониране. Сърдечно,успех!
Аз чета, ама май ти не помниш какво съм ти писал преди. Аз храних началото на август за 10-тина дни и те си направиха по 20-30 кг запаси и от тогава не съм ги пипал,а и не съм толкова знаещ като теб, за да ги направлявам по мойте желания. Аз съм си прост и затова ги оставям да се оправят сами, която не успее, не оцелява. Май се нарича природна селекция.
Че помня,помня всичко.Не напразно по –долу съм ти писал тия нещица.Няма логика в това да ги тъпчеш на корем за да направят 20–30 кг.запаси и да нямат пило и пчели–трябва твоите да са нещо по–така,да кажем нестандартни. Да трупат мед само,без да възпроизвеждат при наличието на такава богата паша/в случая ти си хранил обилно според написаното от теб/Въпрос–колко литра инверт или захарен сироп,колко кг чист мед или с каквото там подхранваш им даде?
Никъде не съм написал,че си незнаещ или прост.Това си е чисто твоя инсинуация.Напротив,опитва м се да контактувам с теб за да ми бъдеш полезен при ЛР с–ма.Но явно съм се излъгал.Явно ти виждаш врага или както искаш го наречи в човека който те попита или не е съгласен с твоето становище.Съжалявам,а аз търсех по–опитен в тази с–ма.Жалко,няма да те попитам повече .
Храних с разтвор 3 кофи захар към 1,5 кофи вода. През ден по 4 литра на едно хранене. Както питаш, така отговарям. Никъде не съм писал, че ме наричаш така, просто се надсмивам сам на себе си хихи. Да те светна за нещо което незнаеш. При наличие на пласмасови и нормални рамки с основи, майките снасят предимно в тези със восъчните основи, както предпочитат и голямата рамка спрямо малката. В последствие започват да снасят в пласмасовите ако няма на къде, но не е с охота, размотават се в търсене на други рамки. Чак след като останат само на пласмасови, тогава си започват да снасят нормално в тях.
През ден по 4 литра сироп на едно семейство? Пластмасовите основи изградени ли са? Аз нанасям върху пластмасовата основа тънко восъчно покритие с помощта на бояджийско мече от тенджера с разтопен восък. Така пчелите не могат да разберат, че под него има пластмаса.
Защо да купувам нещо след, като ще си губя времето да го доизкусорявам. Килийките са 6 мм изградени,а пчелите си ги доизграждат. През ден, защото в колата побирам туби с сироп само за половината кошери, иначе пчелите сваляха тези 4 литра за по малко от 24 часа. Това е подхранване за запаси, а не за пило.
Янчо,а пчелите знаят ли,за какво ги подхранваш.При наличието на прашец в природата,всяко подхранване провокира осеменяване..
Тази година имаше един много съществен момент който не беше за изпускане, . А именно 1 до 15 август тогава с малко подхранване пчелите заложиха по 6-8 рамки пило, а след 20 започнаха да ограничават пилото (каквото им наляхме започнаха да го складират като запас) и началото на септември имахме по максимум 2 рамки запечатано и тук там яйца. Не че съм някакъв капацитет но виждам разликата в един и същи район на колеги който подхранваха през този период (а сушата си беше голяма) и такива който не са
Ачо, при липса на прашец(пък дори и да има такъв) и с ХР над 3 магазин, си запълниха по един магазин и започнаха и да свалят още по надолу. Недей забравя, че мойте ги оставям да зимувам на 4 магазина и ако искат нека да правят пило. Те да си решават, имат място, имат и мед, каквото си решат.
Млада майка още при центрофугирането на последната Главна паша.
Е това положението Днес, когато нашата Българска държава
всеки я купува и я препродава,
днес, когато всеки кръгъл идиот
прави се на лидер и на патриот,
днес, когато бившите пак се подредиха
и от демокрацията шапка си скроиха,
основаха фирми, построиха банки
на социализЪма с гнилите останки.
днес, когато новите наши демократи
спяха във палатки, спят сега в палати,
а народът гладен в никого не вярва
и със много мъка хляба си изкарва,
ако не открадне, ще загине инак,
днес, когато кражбата стана ни поминък,
днес, когато гинат нашите войничета
и проституират нашите момичета,
днес, когато властват рекет и пиратство
и си пълнят гушите с нашето богатство,
наглият престъпник има нова роля –
вместо във затвора пуснат е на воля,
граби, и насилВа под път и над път,
днес, когато няма ни закон, ни съд,
днес, когато вредом тържествува злото –
трябва да му сложим прът във колелото,
кърлежа да смажем, стига кръв е локал!
Ножът във плътта ни стигнал е до кокал.
И вместо да скочи, да извика кански,
спи във сън дълбок юнакът балкански.
Защото България вече е свободна,
но къде си, вярна ти любов народна,
но къде си, съвест, но къде си, смелост?
Или се превърнахте пак във вкаменелост?
Тъй ли ще си иде цяло поколение
с жалкия инстинкт за самосъхранение?
Българино кротък, българино хрисим,
докога от други ти ще си зависим,
докога съдбата ти ще решава друг?
Я впрегни магарето в дървения плуг,
изори земята от гнилите бурени,
смачкай паразитите, върху тебе турени,
отгледай грижливо своя собствен плод,
за да се докажеш, за да си народ.
Но търпим как бавно и без съпротива
малката ни нация почва да загива.
Мъките не свършват. Бягствата не спират,
младите не раждат, старите умират,
няма го отдавна българският трепет,
чужди ни командват, своите ни трепят.
Сякаш озверя човешката природа,
где е покаянието, где е милостта,
едни чрез властта ограбват народа,
други чрез народа заграбват властта.
Затова да махнем днешните бездария
и не Бог, а ние да пазим България!
Недялко Йорданов
И преди съм ти обръщал внимание,че не си следиш мисълта и не помниш какво си писал в предходните си постове.Започвам да си мисля,че при теб това е синдром.Но по този начин подвеждаш младоците и те започват да трупат грешки.За тях това е фатално,защото имат по 2–5 кошера.
Ха обясни им,как аджеба,за 10 дена си направиха запаси от 20–30 кг. мед? Те,твоите робушки да не са факири,бре масторе? Ще ти спретна една проста сметчица–Хранил си 10 дена през ден–това са 5 хранения.4л=20л.сироп/ 3:1,5 кофи/.Тези данни са от твоя пост 4178. Обясни ни как 20 л.сироп стават на 30 кг мед.Аз мисля,че от това количество сироп са депонирали не повече от 16 кг мед,с леки съмнения.
Тук пишеш, че не им се месиш и ги оставяш да се справят сами.Пак противоречия и не помнене какво пишеш след това–пост4178,пластмасовите основи които използваш, природно творение ли са,това не е ли твоя намеса в техния живот? Макар,че не ги искат ти им ги натрапваш.Това ли е твоето разбиране за природна селекция? Смешно,но и тъжно!
Апропо,в друга тема прочетох,че си и добър рибар,не само пчелар.Като такъв залагаш емчета за определени балъци,но взеха че се хванаха други балъци.Просто те разочароваха,та чак им се караш че те са се хванали на емчето ти.Че напиши апокрифно–Това емче е за Мъртви души,не се хващайте чисто душни балъчета. Щяха да те разберат и ти щеше да чакаш на гюмето докато клъвне търсения балък от теб.
Търсех контакт,но с това залагане на емчета.............,отлага се във времето.
Ами така е човек като гледа 1м и 90см високи кошери,ако не записва как да помни в кой магазин какво има.:bigsmile:
Гогол, добро емче съм хвърлил щом досега си кълвял на него, хахаха. Ти може да търсиш контакт, но мене ме загуби още когато ме нарече лъжец. А дали не пиша така, за да не можеш да ми схванеш мисълта, а има хора схващат и ме разбират, дали бавно мислиш или нещо годинките се отразяват.
В събота ходих да гледам едни кошери които, без много обяснение и при наличие според, моите разбирания на прекрани майки, края на Август- началото на Септеври направиха самосмяна! Заради пчелоядите, бях притеснен да ли ще се оплодят. Две те са се оплодили и пронесли, при едната имаше наличие на две яйца в някой от килийките, та си помислих че е търтовка докато не я видях.
Третия, майката я виждах, до преди месец, но не снасяше. Отслабна и като резултат, от пчелен кошер се беше превърнал, в гнездо на оси! Толкова оси бях виждал само в една дупка в земята, превърната на осилище!
Отговора ти е характерен за такива които не могат да отговорят конкретно и точно на зададените въпроси и гледат да се измъкнат като плужеци от ситуацията.Такива хора не могат да ме обидят или засегнат,но след тях остава една гадна лепкава следа,която като изсъхне блести в различни нюанси,като на хамелеон.
Загубата ти не е болка за умиралка:juggle::pilot:. И все пак отговори им на младоците как се прави 30 кг мед от 20 л.сироп,иначе излиза че ги лъжеш във форума:confused:.
Искаш сам да развивам(побутвам)конкурен цията без едно благодаря да са казали? По ми е добре да слушат теб и да пчеларстват по твоите методи, хаха. Който иска да се развива ми намира номера на телефона и звънни, а може да се видя с него и да му отговоря на всичките въпроси. Тази година пролетта, един софиянец отдели от времето си да се види с мен за половин час докато бях в София и му отговорих на въпросите. Пчелар е трета година с три кошера, като предните две е купувал мед, защото е слушал пчелари като теб, а тази изкара по 3 корпуса ЛР мед, защото направи това което му казах. Реално така разбрах, че моята технология може да се прилага и на голяма надморска височина за което съм му благодарен.
Оо....пааааа,Ухааааа,юбряяяя я!!!!!Циганката май е умряла щом стигнахме до тази ситуация да се самоизтъкваме сами. Сопри се,ще се роди и появи по–млада и ще те величае до небесата,ще те въздигне до ранга на гръмовержеца Зевс и атлетичния Аполон–е малко дефектирал,но все пак:laughing::laughing::laughing:bow;
Аре знаем какви съвети даваш. Да си купи ГОЛЯМА хранилка. Ти можеш да даваш съвети единствено за хранилки, сиропи, тесто........Тая технология ще работи и на Луната.
Валка работи,работи.:bigsmile:Живот и здраве да иззимят моите/божа работа/ще ти покажа как работи неговата система с малки подобрения от моя страна.:bigsmile:
Или ще излезне рой 2 тръвни или ще счупя рекорда над 100кила.:bigsmile: